Áttöréses vérzés vagy pecsételő vérzés fogamzásgátló tabletta szedésénél

† Dr. Szalóczy Péter
szerző: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Különbséget kell tennünk hormonális fogamzásgátlót szedő nők esetén a megvonásos, valamint az áttöréses vérzés fogalma között. Az egy hét tablettaszünettel szedett gyógyszerek esetén az utolsó tabletta után 2-3 nappal érkező vérzés a megvonásos vérzés.

A megelőzőleg 21 napon át szedett gyógyszer hormontartalma felépített a méhet bélelő hormonra érzékeny nyálkahártyából egy növekvő, többrétegű hengerhámbélést. Ez 21 napon át megkapva a tablettákból a hormontápját változatlanul a helyén maradt. A szünet 7 napja, vagy a hatástalan, placebo tabletták idején a fenntartó hormonjai hiányában a nyálkahártya tápláló hajszálerei elsorvadnak, melynek következtében az elhal, és vérzés kíséretében lelökődik. Ez a külső megvont hormonellátás miatti vérzés nem menstruáció, annak csak működő petefészkek hormontermelése esetén nevezhetnénk. Ez tablettásan bevitt hormon megvonásával jön létre, megvonásos vérzés néven.

A pecsételő vérzés a fogamzásgátlótól valamilyen meglévő hormonszint mellett jön létre, ami a növekvő vagy fennálló hám hormonigényének mennyiségben, vagy minőségben nem megfelelő.

Hormonszedés nélkül a helyesen működő petefészkek egy cikluson belül változó időben és változó mennyiségben termelik a tüsző- és sárgatest hormonokat. Ezek összmennyisége nagyobb, mint amit a korszerű, kis dózisú tablettákkal beviszünk. Ráadásul a tabletták minden nap nem élettanilag változó, hanem naponta azonos hormonmennyiséget tartalmaznak az említett két hormonfajtából.

Számos nő szervezete reagálhat más-más módon a tabletta természetestől eltérő, egyforma hormonadagjára. Ha bármely okból pillanatnyilag, vagy tartósabban alacsony, kevés a hormonszint az erre érzékeny, méhet bélelő hámnak, az kisebb szigetekben bevérzik, lelökődik, vérezgetni kezd, ekkor kisebb-nagyobb mértékű áttöréses vérzés jelentkezik a tablettaszedőnél. Ez a vérzés kismennyiségű, megjelenésében lehet barnás színű vagy csak rózsaszín. A nyálkahártya nagy részét nem érinti, az helyben marad. Ettől a fogamzásgátló hatás teljesen biztonságos marad.

Kezdetben gyakoribb

Az áttöréses vérzés a kezdő tablettaszedőknél a leggyakoribb az első és második ciklusban, ritkábban fordul elő, hogy még a harmadik ciklusban is jelentkezne. Oka, hogy a nagyobb, petefészek eredetű természetes hormonszintek után szokatlan a kisebb, más összetételű tablettás hormonbevitel a hámnak és az kezdetben nem tökéletesen alkalmazkodik.

Mi lehet az említett egyéni különbségek oka?

  • Nem egyforma a gyógyszer bélből való felszívódása.
  • Már a bélfalban és a májban sem egyforma a lebontása.
  • A hatóanyag a szállító fehérjékhez sem egyformán kötődik.
  • A tabletta tüszőhormon tartalma a bélbaktériumok hatására átalakulhat.
  • Végül a méhnyálkahártya hormonérzékenysége is változhat.
  • Alacsonyabb vérhormon szint értékeknél az áttöréses vérzés gyakoribb.

Mi a teendő áttöréses vérzés jelentkezése esetén?

Pontos szedés esetén mindig meg kell győződni, hogy egyéb, nem a tablettával összefüggő ok lehet-e a háttérben (például méhszájseb, méhszáj polip, hányás, erős hasmenés, erős dohányzás). Ezek kizárhatósága esetén nem szükséges változtatnia a gyógyszeren és a szedés ritmusán annak, aki most kezdte el alkalmazni azt. A következő ciklustól kezdve a vérezgetés nagy valószínűséggel elmarad.

Nagyobb hormontartalmú gyógyszerre csak akkor váltsunk, ha a vérezgetés még a harmadik ciklusban is jelentkezne. Abban az esetben, ha egyforma összetételű tabletták, úgynevezett monofázisú fogamzásgátló alkalmazása során jelentkeznek a tünetek, érdemes hármas összetételű, trifázisos tabletta típusra váltani. Az átváltás folyamatos lehet, nem szükséges közte egy ciklusnyi szünetet tartani.

Tovább Fogamzásgátlás és trombózisveszély

Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.