Antibiotikumok és fogamzásgátlás

szerző: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Amennyiben bármilyen gyógyszert szedünk, annak hatékonyságát alapvetően két tényező határozza meg. Az egyik a gyógyszer felszívódása, a másik pedig annak lebomlása a szervezetben. A felszívódást követően a gyógyszerek többsége a májban bomlik le, és ezen lebomlás során szabadulnak fel azok a vegyületek, amelyek a gyógyszer tulajdonképpeni hatásáért felelősek.

Ha egy másik gyógyszer egyidejű szedésével befolyásoljuk akár a felszívódást, akár a lebomlást, az eredetileg szedett orvosság hatása megváltozhat. Bizonyos esetekben ez a hatásváltozás csökkent hatékonyságot jelent, más esetekben azonban éppen ellenkezőleg, hatáserősödést tapasztalunk. A legsúlyosabb esetekben az egészséget komolyan károsító mellékhatások alakulhatnak ki, amelyek a két gyógyszer külön-külön szedésekor nem jelentkeznének. A gyógyszerek egymásra gyakorolt hatását gyógyszer – interakciónak nevezzük.

Interakció és a fogamzásgátlók

A fogamzásgátló tabletták hatóanyagai bevételüket követően a bélből szívódnak fel, majd a vérkeringéssel a májba kerülnek, itt történik a lebomlásuk. A bomlástermékek a vizelettel vagy széklettel távoznak a szervezetből. Mint azt az előbbi bevezetőben láthattuk, felszívódásuk vagy lebomlásuk más gyógyszer általi befolyásolása során hatékonyságuk megváltozhat. A fogamzásgátlók esetén a hatás gyengülésének van jelentősége, mert ilyenkor áttöréses vérzés jelentkezhet vagy akár nem kívánt terhesség is bekövetkezhet.

Az antibiotikumok jelentősége

Az antibiotikumok a modern gyógyászat alapvető fontosságú gyógyszerei. A penicillin felfedezése előtt emberek milliói haltak bele olyan betegségekbe, amelyeket napjainkban néhány napos antibiotikum kúrával gyógyítani lehet. Életünk során mindannyian kerülünk olyan helyzetbe, hogy kezelőorvosunk antibiotikumot ír fel számunkra. Nagyon fontos ilyenkor az orvos tájékoztatása az egyidejűleg szedett más szerekről, például a fogamzásgátlókról.

Antibiotikumok és fogamzásgátlók

A kutatások kevés antibiotikumról mutatták ki egyértelműen, hogy befolyásolják a fogamzásgátlók hatását. Egyik ilyen szer a rifampicin, amelyet tuberkulózis kezelésére használnak. Mivel ez szerencsére elég ritka betegség, nem sokan kerülnek kapcsolatba ezzel a gyógyszerrel.

Szélesebb körben használt antibiotikumok az ampicillin-származékok és a tetraciklinek, amelyek feltehetően csökkentik a fogamzásgátlók hatását. Szedésük esetén a fogamzásgátló tablettát a szokásos módon kell szedni, de egyidejűleg más védekezési módszert (pl. gumi óvszer) is kell használni az antibiotikum szedése alatt és a következő 1 héten is. Rifampicin (tbc kezelésére használják) szedése esetén a szedés befejezése után 4 hétig kell kiegészítő védekezést használni.

Antibiotikum – és más gyógyszer – fogamzásgátlóval egyidejűleg történő szedésekor – amennyiben a másik gyógyszert felíró orvos esetleg elfelejtette tájékoztatni, feltétlenül kérdezze meg nőgyógyászát a kiegészítő védekezés szükségességéről!

Antibiotikumok mellékhatásai és a fogamzásgátlás

Egyes antibiotikumok hasmenést vagy hányást is okozhatnak. Hasmenés esetén a fogamzásgátlót tovább kell szedni, de kiegészítő védekezést kell alkalmazni a hasmenés megszűntéig. Hányás esetén a fogamzásgátló újbóli bevétele javasolt, amennyiben a hányás a bevételtől számított 1 órán belül következett be.

Súlyos, többszöri hányással járó betegség bekövetkeztekor semmilyen szájon át bevett gyógyszer nem hatékony, ilyenkor általában kórházi kezelés szükséges. Létezik olyan korszerű hormonális fogamzásgátló eszköz, amelynek hatékonyságát nem befolyásolják a hányással, hasmenéssel járó betegségek, a gyógyszer – interakciók pedig csak kisebb mértékben, mint a szájon át beszedett tablettákét. Ez a hormontartalmú hüvelygyűrű, amelyből a hüvelybe helyezve annak nyálkahártyáján keresztül egyenletesen szívódik fel a hatóanyag közvetlenül a vérkeringésbe. Ugyanaz a hatóanyag jut a szervezetbe, csak jóval kisebb mennyiségben, és ez a vegyület is a májban bomlik le. Amoxicillin és doxycyclin esetén nem kell interakciótól tartanunk, azonban a többi antibiotikum esetén biztonságosabb a kiegészítő védekezés alkalmazása a hüvelygyűrű esetén is.

A fogamzásgátló módszerekről

Fogamzásgátló tabletták: Rugalmasan használható hormonális fogamzásgátlási módszer; orvos írja fel, ám alkalmazásához nem szükséges orvosi beavatkozás. Egyik előnye, hogy fizikálisan nem csökkenti a szexuális élményt (szemben pl. az óvszerrel). Lehetőleg órára pontosan kell bevenni, ami időnként nehezen kivitelezhető. A fogamzásgátló tablettákról bővebben

Hüvelygyűrű: A hüvelygyűrű az egyetlen hormonális fogamzásgátló módszer, melyet a megfelelő hatás kiváltásához csupán havonta egyszer kell alkalmazni. Formailag egy hajlékony műanyag gyűrű, melybe három hétre elegendő hormont töltöttek be, speciális szerkezete pedig biztosítja a mindennapos, egyenletes hatóanyag-felszabadulást. Hormontartalma alacsonyabb, mint a fogamzásgátló tablettáké. Bővebben a hüvelygyűrűről

Hormonális injekció - A gesztagén tartalmú injekció hosszú hatású fogamzásgátló módszer, az izomba beadott injekcióból folyamatos gyógyszerfelszabadulást tesz lehetővé három hónapon keresztül. Tüszőérést gátló hatása igen jónak mondható, ám ciklusszabályozás tekintetében már korántsem ilyen megbízható.

Hormontartalmú méhen belüli eszköz - A speciális műanyag szerkezetből gesztagén hormonfelszabdulás történik a méh üregében. Ez egyrészt gátolja a peteérést, másrészt a méhnyálkahártyát olyan mértékben elvékonyítja, hogy a menstruációs vérzés mennyisége jelentősen csökken, akár meg is szűnik. Hormontartalmú méhen belüli eszköz

Megszakításos közösülés - A megszakításos közösülés, latinul a coitus interruptus főleg a fiatalok körében számít népszerű módszernek a nyugati országokban, míg a kevésbé fejlett országokban, vagy ott, ahol vallási okok miatt nem engedélyezik a korszerű fogamzásgátlást szintén elterjedt módszer. Főleg azért számít népszerűnek a fiatalok körében és a szegény országok lakói között, mert a módszer nem igényel speciális eszközt és anyagi ráfordítást. A megszakításos közösülés nagyon kevéssé megbízható módszer a nem kívánt terhességek szempontjából.

Pesszáriumok, méhszájsapkák - A pesszáriumok, méhszájsapkák latexból készült, merevítő gyűrűvel ellátott eszközök, melyek a méhszáj elé helyezve és spermicid zselékkel kombinálva a spermiumok méhszájhoz jutását hivatottak megakadályozni. Pesszáriumok, méhszájsapkák

Női és férfi óvszer - Az óvszer megbízhatósága a nem kívánt terhességgel szemben igen nagy különbségeket mutat. Tökéletes használat mellett a hibaarány a legkevesebb, kevesebb, mint 2 terhesség/100 pár/év. A női óvszer tulajdonképpen a férfi változat ellentéte, Magyarországon használata nagyon ritka. Két gyűrűt tartalmaz, melyek közül az egyik a méhszáj elé a hüvelyboltozatba kerül, míg a másik a szeméremajkakat is kissé lefedve a szeméremtesten marad. Óvszerek

Spermicidek - A számos formában elérhető spermicidek alkalmazása Magyarországon a legelterjedtebb hüvelyi fogamzásgátló módszernek számít, amely lényege a spermiumok mozgásának csökkentése, ily módon a nyakcsatornába kerülés megakadályozása. Spermicidek

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.