Mi a teendő, ha elfelejtette bevenni a fogamzásgátló tablettát?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos
Legutóbb frissítve: 2021.09.03

A fogamzásgátló tabletta a legnagyobb hatékonysággal véd a nem kívánt terhességgel szemben. Hatékonysága akkor maximális, ha megfelelően szedjük, betartunk pár egyszerű, de fontos szabályt.

A szedés elkezdésétől érdemes egy mindennapi cselekvéshez kötni a tabletta bevételét, így kisebb az esélye, hogy elfelejtődik, kimarad. A telefonon már emlékeztető állítható be, így egy nap sem felejtjük el, hogy be kell vennünk.

Főleg az elkezdéskor, míg mindennapi rutinná nem válik, előfordulhat, hogy a tabletta kimarad. Ilyenkor nem szabad kétségbe esni, érdemes minél hamarabb utánajárni, hogy mi a teendő. A fogamzásgátló tablettához mindig csomagolnak használati utasítás, gyógyszerleírást. Ennek tartalmaznia kell a tabletta tulajdonságairól szóló leírást, illetve itt találjuk meg azt is, hogy mi a teendő, ha elfelejtettük bevenni gyógyszerünket.

  • Amennyiben 12 óránál kevesebb telt el a megszokott bevételtől, akkor a fogamzásgátló hatás nem csökkent, vegye be a tablettát. A következő szemet pedig a megszokott időben vegye be.
  • Amennyiben 12 óránál több telt el az esedékes bevétel óta, de nem maradt ki csak egy szem, úgy már csökken a tabletta hatékonysága. Ha több tabletta maradt ki, akkor ezzel egyre nő a terhesség kockázata. Ha a csomag elejéről, vagy végéről maradtak ki szemek, az a legrosszabb lehetőség, mert ekkor legnagyobb a kockázat. Ha egynél több tabletta maradt ki, akkor keresse fel kezelőorvosát!
  • Amennyiben egy tabletta kimaradt a szedés első hetén, akkor vegye be a kimaradt szemet. Ha elérkezett közben a következő tabletta bevételének ideje is, úgy egyszerre 2 szemet vegyen be. 7 napon át használjon még kiegészítő fogamzásgátlást (óvszer). Ha a kimaradt szem előtti 7 napban nemi együttlét történt, úgy nem kizárható a terhesség, keresse fel kezelőorvosát!
  • Amennyiben egy tabletta kimaradt a szedés második hetén, vegye be a kimaradt tablettát, akkor is, ha a következő szem is esedékes. Ezután minden nap vegyen be egy szemet. Kiegészítő védekezés ilyenkor nem szükséges.
  • Amennyiben egy tabletta kimaradt a szedés harmadik hetén, két lehetőség közül választhat. Az egyik, hogy beveszi a kimaradt szemet, ha közben esedékes a következő akkor akár azzal egy időben, és utána szedi tovább minden nap 1-gyel. Ebben az esetben amikor elfogyott a levél, nem kell szünetet tartani, egy napot sem, hanem kezdhető a következő havi adag. Ilyenkor menses nem jelentkezik, de előfordulhat áttöréses vérzés, pecsételgetés. A másik, hogy abbahagyja az aktuálisan szedett levelet, és tart egy 7 napnál semmiképpen nem hosszabb szünetet. A 7 napot az utolsó bevett tablettától számítsuk.

Csak gesztagént tartalmazó tablettát szedőknek

Csak gesztagént tartalmazó tabletta esetén, ha 12 óránál kevesebb telt el, úgy vegye be a kimaradt tablettát, a fogamzásgátló hatás változatlan marad. Ha 12 óránál több lelt el, és csak egy tabletta maradt ki, akkor vegye be az elmaradt szemet, és a következőt a megszokott időben. 7 napon át alkalmazzon egyéb fogamzásgátló módszert. Amennyiben egynél több tabletta maradt ki, úgy beszéljen kezelőorvosával.

Olvasson tovább!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Anorexia Anorexia

Hogyan vegyük észre időben a tüneteit?

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Fogamzásgátló tabletták típusai:...

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Hogyan változtassunk a menstruáció...

Sokszor előfordulhat olyan szituáció, amikor azt kívánjuk, hogy bárcsak pár nappal később vagy akár hamarabb jöjjön meg a havi vérzés, mint azt...

Jó tanácsok fogamzásgátlót szedő...

A fogamzásgátló tabletta igen megbízható, kényelmes, biztonságos módszer, de ahhoz, hogy valóban megfelelően működjön, mindennapos odafigyelésre...

Személyre szabott fogamzásgátlás

Napjainkban az első szexuális kapcsolat létrejötte egyre korábbi életkorban következik be, jellemzően a 15. életév környékén. Nagyon fontos...

Mikortól kezd hatni a fogamzásgátló...

A szájon át szedhető fogamzásgátló tablettákról - bármely okból is kerül alkalmazásra, legyen az nem kívánt terhesség megelőzése...

A fogamzásgátló tabletta...

Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti...

Kombinált fogamzásgátlók előnyei a...

Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.