• Mi a teendő, ha elfelejtette bevenni a fogamzásgátló tablettát?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    A fogamzásgátló tabletta a legnagyobb hatékonysággal véd a nem kívánt terhességgel szemben. Hatékonysága akkor maximális, ha megfelelően szedjük, betartunk pár egyszerű, de fontos szabályt.

    A szedés elkezdésétől érdemes egy mindennapi cselekvéshez kötni a tabletta bevételét, így kisebb az esélye, hogy elfelejtődik, kimarad. A telefonon már emlékeztető állítható be, így egy nap sem felejtjük el, hogy be kell vennünk.

    Hirdetés

    Főleg az elkezdéskor, míg mindennapi rutinná nem válik, előfordulhat, hogy a tabletta kimarad. Ilyenkor nem szabad kétségbe esni, érdemes minél hamarabb utánajárni, hogy mi a teendő. A fogamzásgátló tablettához mindig csomagolnak használati utasítás, gyógyszerleírást. Ennek tartalmaznia kell a tabletta tulajdonságairól szóló leírást, illetve itt találjuk meg azt is, hogy mi a teendő, ha elfelejtettük bevenni gyógyszerünket.

    • Amennyiben 12 óránál kevesebb telt el a megszokott bevételtől, akkor a fogamzásgátló hatás nem csökkent, vegye be a tablettát. A következő szemet pedig a megszokott időben vegye be.
    • Amennyiben 12 óránál több telt el az esedékes bevétel óta, de nem maradt ki csak egy szem, úgy már csökken a tabletta hatékonysága. Ha több tabletta maradt ki, akkor ezzel egyre nő a terhesség kockázata. Ha a csomag elejéről, vagy végéről maradtak ki szemek, az a legrosszabb lehetőség, mert ekkor legnagyobb a kockázat. Ha egynél több tabletta maradt ki, akkor keresse fel kezelőorvosát!
    • Amennyiben egy tabletta kimaradt a szedés első hetén, akkor vegye be a kimaradt szemet. Ha elérkezett közben a következő tabletta bevételének ideje is, úgy egyszerre 2 szemet vegyen be. 7 napon át használjon még kiegészítő fogamzásgátlást (óvszer). Ha a kimaradt szem előtti 7 napban nemi együttlét történt, úgy nem kizárható a terhesség, keresse fel kezelőorvosát!
    • Amennyiben egy tabletta kimaradt a szedés második hetén, vegye be a kimaradt tablettát, akkor is, ha a következő szem is esedékes. Ezután minden nap vegyen be egy szemet. Kiegészítő védekezés ilyenkor nem szükséges.
    • Amennyiben egy tabletta kimaradt a szedés harmadik hetén, két lehetőség közül választhat. Az egyik, hogy beveszi a kimaradt szemet, ha közben esedékes a következő akkor akár azzal egy időben, és utána szedi tovább minden nap 1-gyel. Ebben az esetben amikor elfogyott a levél, nem kell szünetet tartani, egy napot sem, hanem kezdhető a következő havi adag. Ilyenkor menses nem jelentkezik, de előfordulhat áttöréses vérzés, pecsételgetés. A másik, hogy abbahagyja az aktuálisan szedett levelet, és tart egy 7 napnál semmiképpen nem hosszabb szünetet. A 7 napot az utolsó bevett tablettától számítsuk.

    Csak gesztagént tartalmazó tablettát szedőknek

    Csak gesztagént tartalmazó tabletta esetén, ha 12 óránál kevesebb telt el, úgy vegye be a kimaradt tablettát, a fogamzásgátló hatás változatlan marad. Ha 12 óránál több lelt el, és csak egy tabletta maradt ki, akkor vegye be az elmaradt szemet, és a következőt a megszokott időben. 7 napon át alkalmazzon egyéb fogamzásgátló módszert. Amennyiben egynél több tabletta maradt ki, úgy beszéljen kezelőorvosával.

    Olvasson tovább!

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2020.09.03 07:05, Megjelenés: 2016.11.01 21:11
   • Cikkajánló

    Gyerekek és a megfázás

    Gyerekek és a megfázás

    WEBBeteg

    Hogyan előzhető meg a nátha kialakulása gyerekeknél? Mi is a megfázás?

    A fogköztisztítás

    A fogköztisztítás

    B. M., szakfordító

    Egy normál fogkefével nehezen érhetők el a fogak közötti hézagok.

    Hogyan váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    Fogamzásgátló tabletta váltása történhet valamilyen probléma miatt, mely leggyakrabban a közti vérzés, libidócsökkenés, migrén, emlőfeszülés, rossz közérzet, súlynövekedés vagy időközben kiderült betegség. A fogamzásgátló tabletták széles palettája elérhető ma már.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos tévhitek

    Van néhány olyan állítás a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatosan, amik a köztudatban sajnos igen elterjedtek, emiatt számos nő fél a fogamzásgátló tabletta szedésétől, cikkünk célja, hogy eloszlassuk a tévhiteket

    Kinek nem ajánlott a tablettaszedés?

    Magyarországon a leggyakoribb hormonális fogamzásgátló módszer a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta szedése. Így gyakori kérdés a megfelelő fogamzásgátlást keresők körében, hogy szedhet-e tablettát az illető vagy sem.

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.