Miért gyakori probléma a hátfájás?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes frissítve:

A legtöbb ember tudja, mit jelent a hátfájás, hiszen életünk valamely szakaszában szinte mindenki megtapasztalja ezt az érzést. A panaszokat számos tényező okozhatja, melyek lehetnek egészen ártalmatlanok, de akár súlyosak is.

Az emberek sokszor későn fordulnak orvoshoz a problémájukkal, arra számítva, hogy a fájdalom majd magától elmúlik. Amikor az orvost felkeresik, a fájdalom már többnyire igen nagymértékű és súlyos elváltozások mutathatóak ki a páciens szervezetében, amelyek már csak komolyabb beavatkozással gyógytíhatók, esetleg operációra lehet szükség. Mivel nagyon sok különféle dolog vezethet hátfájáshoz, a probléma igen gyakori.

A hátfájás leggyakoribb okai

  • Túlsúly A többlet kilók nagy terhet rónak a gerincoszlopra, az ízületi szalagokra, a porckorongokra és az izomzatra. A fölösleges kilóktól való megszabadulás legjobb módja az életmódváltás; a rendszeres testedzés és az egészséges, rostban-, gyümölcsökben-, zöldségekben és vitaminokban gazdag, ésszerű táplálkozás.

  • Csontritkulás A csontritkulás eleinte tünetmentes ugyan, de később a csontállomány oly mértékben megritkulhat, hogy a csontok könnyen el is törhetnek, megrepedhetnek. A csontritkulás megelőzése érdekében táplálkozzon egészségesen, fogyasszon sok tejterméket, rendszeresen sportoljon, a legegyszerűbb könnyű gyakorlatok is megteszik, a lényeg a rendszeresség, és hogy jól érezze magát.

  • Sportsérülések A megerőltető vagy bemelegítés nélkül végzett vagy hirtelen kezdett testedzés sokszor jár sérülésekkel. Egy óvatlan, hirtelen mozdulat következménye is komoly fájdalom lehet. Sportolás előtt mindig szánjon elegendő időt a bemelegítésre!

  • Rossz tartás Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód, a rossz tartás az izmok elmerevedéséhez, a gerincoszlop kóros elváltozásához vezethet. Főleg bizonyos mozdulatokra nyilalló fájdalom, izomgörcs jelentkezhet. Tudatosan figyeljen oda a helyes tartásra, ha számítógép előtt ülve dolgozik, időnkét tartson egy kis szünetet, mozogjon kicsit, végezzen például kar- és fejkörzést, sétáljon.

  • Stressz, depresszió A stressz, főleg, ha tartósan fennáll, komoly változásokat idézhet elő a szervezetben. A stresszhormonok első sorban a mély hátizmokra vannak hatással, ezek az izmok összehúzódnak, megfeszülnek és nem képesek elernyedni. A depresszió is kockázati tényezőnek számít. Gyakori a keresztcsont környéki fájdalom. Az izommerevség oldására a legjobb megoldás egy kis mozgás.

  • Pszichés hátfájás Sokszor előfordul, hogy a lelki problémák testi tünetekben nyilvánulnak meg, és a hátfájással orvoshoz forduló páciensek nagy számánál nem mutatható ki szervi elváltozás, a hátfájás hátterében valójában lelki eredetű gondok állnak. A feszültség oldására végezhet lazító gyakorlatokat, segíthet a jóga, a Pilates-módszer vagy a progresszív izomlazítás.

Egyéb okok

Ritka esetben tumor, csontvelő sérülések, fertőzések is okozhatnak hátfájást.

Problémájával minél előbb keressen fel reumatológus szakorvost, hogy az okok kiderítése után a megfelelő kezelést alkalmazva időben megkezdhessék a gyógyítást!

Ne feledje, minél hamarabb kér segítséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei!

Hol fáj?
13/1 Nyak
13/2 Derék
13/3 Ízület
13/4 Lábfej
13/5 Váll
13/6 Mellkas
13/7 Fej
13/8 Gerinc
13/9 Hát
13/10 Fül
13/11 Borda
13/12 Medence
13/13 Has

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Fordító: Bak Marianna, biológus szakfordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Szervadományozás
Szervadományozás

A szervtranszplantáció hazai szabályozása.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.