• Mire utalhat, ha reggel van hát- és derékfájása?

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, medicalnewstoday.com, Lektorálta: Dr. Bálint Anita, reumatológus szakorvos

    Ha hát- vagy derékfájással ébredünk, az gyakran csak annyit jelez, hogy probléma van az alvás közbeni testtartásunkkal, a matraccal vagy a párnákkal. A reggeli fájdalom azonban időnként valamilyen egészségügyi állapot, betegség tünete is lehet.

    A fájdalom okának meghatározása segítheti a hát- és derékfájással küzdőket abban, hogy meg tudják találni betegség megfelelő kezelési módjait, és fájdalommentes reggelekre ébredjenek. Amennyiben kifejezetten reggel jelentkezik a fájdalom, az önmagában is fontos információ, mivel a derékfájás okai közül néhánynál kifejezetten jellemző a reggeli, később enyhülő panasz.

    Hirdetés

    Degeneratív porckorongbetegség

    A öregedési folyamat során a gerincoszlopban található porckorongok természetes kopása és szakadása  a gerincsatorna szűkületéhez vezethet (canalis spinalis stenosis). Az orvosok ezt az állapotot, a gerincsatorna következményes beszűkülését, spinális arthritis-ként, vagy degeneratív porckorong betegségként is emlegetik.

    A degeneratív porckorong betegség hatására nyomás alá kerülhetnek a gerincvelői idegek, aminek eredményeként fájdalom, merevség, és különböző súlyosságú mozgáskorlátozottság, mozgásképesség csökkenés jelentkezhet, ami jellemzően a derekat és a nyakat érinti. A fájdalom mértéke az enyhétől a nagyon súlyosig terjedhet, és a test más részeire is kisugározhat. A tünetek súlyosabbak lehetnek reggel, nehezíthetik, illetve gátolhatják a panaszok a nyugodt alvást is.

    A degeneratív porckorong betegség egyéb tünetei többek között az alábbiak lehetnek:

    • a láb izmainak gyengesége, vagy a lábfejet emelő izmok merevsége;
    • zsibbadás, és bizsergő érzés a karokban és a lábakban;
    • fájdalom, ami üléssel, emeléssel vagy hajolással rosszabbodhat;
    • fájdalom, ami sétával, mozgással, vagy pozícióváltoztatással enyhül.

    Kezelés

    A degeneratív porckorong betegség kezelési lehetőségei az alábbiak lehetnek:

    • vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (például ibuprofen, naproxen, és paracetamol hatóanyagtartalmú szerek) alkalmazása;
    • hideg és meleg pakolások alkalmazása;
    • derékfűző viselése;
    • fizikoterápia,
    • alternatív medicina alkalmazása, mint akupunktúra vagy kiropraktika.

    Ha a tüneteink különösen súlyosak, akkor az orvos műtéti beavatkozásokat (porckorong protézis beültetést vagy gerincfúziót) javasolhat.

    Bővebben A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei

    Fibromyalgia

    A fibromyalgiában szenvedő személyek gyakran tapasztalnak olyan tüneteket, mint a reggeli hátfájás és izommerevség. A fibromyalgia egy krónikus betegség, ami az izmokban fájdalmat és nyomásérzékenységet okozhat a test különböző részein.

    A fibromyalgia egyéb tünetei lehetnek a következők:

    • kimerültség;
    • alvászavarok;
    • memória-, és koncentrációs zavarok (amelyet a betegek gyakran "fibro köd"-ként is emlegetnek);
    • irritábilis bél szindróma;
    • fejfájás;
    • zsibbadás és bizsergés a karokban és a lábakban.

    Kezelés

    A fibromyalgia kezelése az adott személy tüneteitől függ, de általánosságban alkalmazhatóak:

    • fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő gyógyszerek;
    • életmódbeli változtatások, mint a rendszeres testmozgás, helyes táplálkozás, és a munkahelyi körülmények megváltoztatása szükség szerint;
    • kiegészítő terápiák, amelyek között szerepelhet a masszázsterápia, az akupunktúra és a kiropraktikai kezelések.

    Ezt tehetik a fibromyalgiában szenvedő személyek a reggeli hátfájás csökkentése érdekében:

    • nyújtó gyakorlatok végzése az ágyból való felkelést megelőzően (ilyen például a térdek behúzása a mellkas felé, vagy mindkét kar nyújtása a test előtt és a test felett);
    • közvetlenül az ágyból való felkelést követően rögtön meleg vizes zuhanyzás, a vérkeringés fokozására, és az izomzat lazítására, izomfeszesség oldására;
    • optimális hálószoba hőmérséklet biztosítása;
    • a párnák megfelelő pozícionálása a háti gerincre nehezedő terhelés minimalizálása érdekében.

    Helytelenül végzett felkelés az ágyból

    Az, hogy valaki hogyan kel ki az ágyból, létfontosságú lehet a kora reggeli fájdalom megelőzése szempontjából. Ha jól kipihent állapotban túl gyors a felkelés, vagy túlságosan nagy az előre hajlás mértéke az ágyból való kiszállás közben, az könnyen megterhelheti a háti gerincet.

    A reggeli hát- és derékfájás és merevség rizikójának csökkentése érdekében:

    • elsőként lassan közelítsük meg az ágy szélét;
    • a karunk segítségével helyezze magát ülő helyzetbe úgy, hogy a lábai az ágy szélén lelógjanak;
    • várjunk néhány másodpercet, hogy alkalmazkodjon a szervezet ehhez a helyzethez, majd lassan tegye a lábakat a padlóra, és így álljon fel.

    Előző napi túlerőltetés esetén

    A rendszeresen végzett testmozgás segíthet a hátizmok erősítésében, a hát- és derékfájás csökkentésében, azonban, ha a sportpályán vagy edzőteremben túlzásba vitt edzés reggeli hát- és derékfájsához, illetve merevséghez vezethet.

     Az edzés előtti megfelelő bemelegítés és edzést követő nyújtás a másnapi hátfájás és izommerevség csökkentésében is segíthet. Fontos mozgás közben és azt követően is a megfelelő testtartás biztosítása, bármilyen intenzív fizikai aktivitás végzése mellett, legyen az edzőtermi edzés vagy bármilyen sporttevékenység.

    A testmozgással összefüggő deréktáji fájdalom esetén az érintett területen alkalmazott hideg-meleg pakolások, vagy vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az ibuprofen és naproxen, segíthetnek enyhíteni a panaszokat.

    Tanácsok részletesen

    Nem megfelelő alvási pozíció

    Alvás közben bizonyos testtartások extra terhelést jelenthetnek a derékra, csípőre és a nyakra, elsősorban a hason fekvés megterhelő.

    Nem mindig szükséges azonban, a szokásos alvóhelyzet teljes megváltoztatása. Ehelyett meg lehet próbálni párnákat elhelyezni a test köré, az alvás közbeni legkényelmesebb pozíció alvás alatti fenntartására. Például:

    • a háton alvók megpróbálhatnak párnát helyezni a térdük alá, hogy jobban helyreigazítsák a gerincüket, és csökkentsék a derékfájást;
    • az oldalukon alvók számára előnyös lehet, ha párnát helyeznek a lábaik közé, hogy jobban helyreigazítsák a csípőt és a gerincet;
    • a hasukon alvók elhelyezhetnek egy párnát az alhasuk alá, hogy csökkentsék a derék görbületét.

    Amennyiben a tünetek nem javulnak a párnák alkalmazása ellenére sem, akkor célszerű megvizsgálni a reggeli derékfájás egyéb potenciális okait.

    Nem megfelelő matrac használata

    Az olyan matracok használata, amelyek nem felelnek meg teljes mértékben a használó testsúlyának vagy alkatának, reggeli hát- és derékfájáshoz vezethetnek.

    A gyártók általánosságban a matracok körülbelül 10 évenkénti cseréjét javasolják. Jól látható bemélyedés vagy horpadás a matracon az alvásnak megfelelő helyen azt jelezi, hogy a matracot cserélni kell.

    Új matrac vásárlásakor fontos a kényelmes és teljes gerinctámasztást biztosító matrac választása. Néhány kutatás arra enged következtetni, hogy a közepes keménységű matrac lehet a legjobb választás a krónikus derékfájásban szenvedő személyek számára.

    Néhány gyártó a kipróbálásra hosszabb időt engedélyez, ami lehetővé teszi, hogy a vásárló néhány héttel, vagy hónappal később visszavigye a matracot, ha nincs vele teljesen megelégedve.

    Tanácsok részletesen

    Mikor forduljon orvoshoz?

    Ha a reggeli hát- vagy derékfájás az alkalmazott otthoni kezelési módszerek mellett nem javul, érdemes orvoshoz fordulni. Nagyon fontos, hogy azonnal orvost keressen fel a beteg olyan erős fájdalmak esetén, amelyek a mozgást és a mindennapi tevékenységek elvégzését gátolják.

    A lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni, ha a hátfájás mellett az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik: 

    • bél- vagy hólyagproblémák 
    • érzészavar, érzéskiesés vagy gyengeség a karokban vagy a lábakban 
    • légszomj 

    Az orvos a vizsgálat során felveszi a kórtörténetet, kikérdezi a panaszokat és tüneteket, valamint fizikai vizsgálatot végez. Szükséges lehet idegvezetési vizsgálatok vagy képalkotó vizsgálatok (RTG vagy CT-vizsgálatokat) végzésére is a kiváltó ok azonosítása érdekében.

    WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg.hu - F. Zs. fordító
    Lektorálta: Dr. Bálint Anita, reumatológus szakorvos
    Forrás: Medical News Today: What Can Cause Morning Back Pain?

    Módosítva: 2020.09.07 14:35, Megjelenés: 2020.09.07 14:35
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    Cs. K., fordító

    Milyen tünetei lehetnek? Ha prosztatagyulladásra gyanakszik, keresse fel orvosát!

    HPV elleni oltás fiúknak is

    HPV elleni oltás fiúknak is

    Szponzorált tartalom

    Már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás. (x)

    Így üljön az autóban, hogy elkerülje a gerincműtétet

    Ha nem helyesen ül az autóban, az akár porckorongsérv kialakulásához is vezethet. Milyen a helyes testtartás autóvezetés közben?

    Mire utalhat, ha reggel van hát- és derékfájása?

    Ha hát- vagy derékfájással ébredünk, az gyakran csak annyit jelez, hogy probléma van az alvás közbeni testtartásunkkal, a matraccal vagy a párnákkal. A reggeli fájdalom azonban időnként valamilyen egészségügyi állapot, betegség tünete is lehet.

    Mi a teendő derékfájás esetén?

    A téma több szempontból is nagy jelentőségű. Kiemelten fontos azért, mert a derékfájás a felnőtt emberek 80 százalékában életük során legalább egy alkalommal panaszt okoz, így a háziorvosok is gyakran találkoznak vele.

    Tanácsok a derékfájás megelőzéséhez

    A derékfájdalom jó eséllyel megelőzhető a fizikai állapot karbantartásával, erős gerinc körüli izomzat kialakításával, megfelelő testtartással, illetve mozgás- és emelési technikákkal. Az alábbi módszerekkel tarthatja hátát egészségesen és erősen.

    A derékfájás lehetséges okai

    Az egyszerű derékfájás legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel komolyabb betegségek tünete is lehet.

    Kijárási korlátozás - Otthoni torna a derékfájás és hátfájás ellen

    A koronavírus miatt már nemcsak a napi nyolc óra munkát töltjük számítógép előtt, hanem a teljes napunkat, hiszen szinte mindent online intézünk: a bevásárlást, a barátokkal történő kapcsolattartást, de még a gyermekünk házi feladatát is a laptopon készítjük el. Az állandó ülés miatt még olyan embereknél is előfordulhat derék-, illetve hátfájdalom, akik korábban nem ismerték ezt az érzést. Milyen gyakorlatok segíthetnek a fájdalom enyhítésében?

    Nem hagyja aludni a derékfájás? Íme, a segítség!

    A derékfájás nem csak napközben nehezítheti meg az életet, de akár az alvást is zavarhatja. Sőt, a rossz alvási pozíció tovább ronthat az állapoton. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

    A derékfájás: hogyan kezelhető?

    A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van műtétre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, esetleg gyógyszeres kezeléssel javulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Bőrbetegségek a lábon
    A különböző lábgomba fertőzések gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.
    Készülj fel a második hullámra!
    Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások