Mire utalhat, ha reggel van hát- és derékfájása?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bálint Anita reumatológus frissítve:

Ha hát- vagy derékfájással ébredünk, az gyakran csak annyit jelez, hogy probléma van az alvás közbeni testtartásunkkal, a matraccal vagy a párnákkal. A reggeli fájdalom azonban időnként valamilyen egészségügyi probléma, betegség tünete is lehet. Mi állhat a háttérben?

A fájdalom okának meghatározása segítheti a hát- és derékfájással küzdőket abban, hogy meg tudják találni betegség megfelelő kezelési módjait, és fájdalommentes reggelekre ébredjenek. Amennyiben kifejezetten reggel jelentkezik a fájdalom, az önmagában is fontos információ, mivel a derékfájás okai közül néhánynál kifejezetten jellemző a reggeli, később a nap folyamán enyhülő panasz.

Degeneratív gerincbetegség, gerinccsatorna-szűkület

A öregedési folyamat során a gerincoszlopban található porckorongok természetes kopása és szakadása a gerincsatorna szűkületéhez vezethet (canalis spinalis stenosis). Az orvosok ezt az állapotot - azaz a gerincsatorna következményes beszűkülését - spinális arthritis-ként, vagy degeneratív porckorongbetegségként, degeneratív gerincbetegségként is emlegetik.

A gerinccsatorna-szűkület miatt alvás közben nyomás alá kerülhetnek a gerincvelői idegek, aminek eredményeként fájdalom, merevség, és különböző súlyosságú mozgáskorlátozottság, mozgásképesség csökkenés jelentkezhet, ami jellemzően a derekat és a nyakat érinti. A fájdalom mértéke az enyhétől a nagyon súlyosig terjedhet, és a test más részeire is kisugározhat. A tünetek súlyosabbak lehetnek reggel, nehezíthetik, illetve gátolhatják a panaszok a nyugodt alvást is. A nap folyamán a panaszok jellemzően enyhébbek lesznek, ám előrehaladott betegség esetén állandósulhatnak is,

A degeneratív porckorong betegség egyéb tünetei többek között az alábbiak lehetnek:

  • a láb izmainak gyengesége, vagy a lábfejet emelő izmok merevsége;
  • zsibbadás, és bizsergő érzés a karokban és a lábakban;
  • fájdalom, ami üléssel, emeléssel vagy hajolással rosszabbodhat;
  • fájdalom, ami sétával, mozgással, vagy pozícióváltoztatással enyhül.

A betegség leggyakrabban 50 éves kor felett jelentkezik, de fiatalabbaknál is előfordulhat, különösen a gerincoszlopot fokozottan károsító munka vagy tevékenységek esetén.

A degeneratív porckorong betegség kezelési lehetőségei az alábbiak lehetnek:

  • enyhe fájdalom esetén a könnyű testmozgás és nyújtás segíthet a merevség enyhítésében;
  • vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (például ibuprofen, naproxen és paracetamol hatóanyagtartalmú szerek) alkalmazása;
  • hideg és meleg pakolások alkalmazása;
  • derékfűző viselése;
  • fizikoterápia,
  • erős fájdalom esetén szteroid injekciókkal enyhíthető a fájdalom.

Ha a tüneteink különösen súlyosak, akkor az orvos műtéti beavatkozásokat (porckorong protézis beültetést vagy gerincfúziót) javasolhat.

Bővebben A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei

Fibromyalgia

A fibromyalgiában szenvedő személyek gyakran tapasztalnak olyan tüneteket, mint a reggeli hátfájás és izommerevség. A fibromyalgia egy krónikus betegség, ami az izmokban és ízületekben testszerte okozhat fájdalmat és nyomásérzékenységet. Leggyakrabban 20 és 40 év között jelentkezik, gyakran strassz hatására, nőknél gyakrabban fordul elő.

A fibromyalgia egyéb tünetei lehetnek a következők:

  • kimerültség, tartós fáradtság;
  • alvászavarok;
  • memória-, és koncentrációs zavarok (amelyet a betegek gyakran "fibro köd"-ként is emlegetnek);
  • irritábilis bél szindróma;
  • fejfájás;
  • zsibbadás és bizsergés a karokban és a lábakban.

A fibromyalgia kezelése az adott személy tüneteitől függ, de általánosságban alkalmazhatóak:

  • fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő gyógyszerek;
  • életmódbeli változtatások, mint a rendszeres testmozgás, helyes táplálkozás, és a munkahelyi körülmények megváltoztatása szükség szerint;
  • kiegészítő terápiák, amelyek között szerepelhet a masszázsterápia, az akupunktúra és a kiropraktikai kezelések.

Ezt tehetik a fibromyalgiában szenvedő személyek a reggeli hátfájás csökkentése érdekében:

  • nyújtó gyakorlatok végzése az ágyból való felkelést megelőzően (ilyen például a térdek behúzása a mellkas felé, vagy mindkét kar nyújtása a test előtt és a test felett);
  • közvetlenül az ágyból való felkelést követően rögtön meleg vizes zuhanyzás, a vérkeringés fokozására, és az izomzat lazítására, izomfeszesség oldására;
  • optimális hálószoba hőmérséklet biztosítása;
  • a párnák megfelelő pozícionálása a háti gerincre nehezedő terhelés minimalizálása érdekében.

Spondylitis ankylopoetica (Bechterew-kór)

A gyulladásos betegség hatására a gerincet alkotó és keresztcsonti ízületek lassan, nehezen felismerhetően összecsontosodnak, fokozatosan rontva a mozgásképességet és súlyosbítva a fájdalmat. A betegség felismerése nehéz, sokszor igen előrehaladott állapotban kerül sor a diagnózisra. A Bechterew-kór kórai tüneteire jellemző, hogy elsősorban pihenést, mozgáshiányos időszakot követően erősödnek, így a beteg általában reggel tapasztalja a legerősebb fájdalmat, amely a mozgás hatására a nap folyamán csökken.

Előrehaladott állapotban egyre több panasz alakul ki, a fájdalom más ízületeket is érint, és a nap folyamán állandósul.

A spondylitis ankylopoetica kezelése általában magában foglalja a gyulladáscsökkentő gyógyszereket, fizikoterápiát és speciális gyógytornát mozgékonyság javítása érdekében. A legfontosabb, igazán hatásos módszer az aktív életmód fenntartása, a rendszeres mozgás és a helyes testtartás kialakítása.

Helytelenül végzett felkelés az ágyból

Az, hogy valaki hogyan kel ki az ágyból, létfontosságú lehet a kora reggeli fájdalom megelőzése szempontjából. Ha jól kipihent állapotban túl gyors a felkelés, vagy túlságosan nagy az előre hajlás mértéke az ágyból való kiszállás közben, az könnyen megterhelheti a háti gerincet.

A reggeli hát- és derékfájás és merevség rizikójának csökkentése érdekében:

  • elsőként lassan közelítsük meg az ágy szélét;
  • a karunk segítségével helyezze magát ülő helyzetbe úgy, hogy a lábai az ágy szélén lelógjanak;
  • várjunk néhány másodpercet, hogy alkalmazkodjon a szervezet ehhez a helyzethez, majd lassan tegye a lábakat a padlóra, és így álljon fel.

Előző napi túlerőltetés esetén

A rendszeresen végzett testmozgás segíthet a hátizmok erősítésében, a hát- és derékfájás csökkentésében, azonban, ha a sportpályán vagy edzőteremben túlzásba vitt edzés reggeli hát- és derékfájsához, illetve merevséghez vezethet.

Az edzés előtti megfelelő bemelegítés és edzést követő nyújtás a másnapi hátfájás és izommerevség csökkentésében is segíthet. Fontos mozgás közben és azt követően is a megfelelő testtartás biztosítása, bármilyen intenzív fizikai aktivitás végzése mellett, legyen az edzőtermi edzés vagy bármilyen sporttevékenység.

A testmozgással összefüggő deréktáji fájdalom esetén az érintett területen alkalmazott hideg-meleg pakolások, vagy vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az ibuprofen és naproxen, segíthetnek enyhíteni a panaszokat.

Tanácsok részletesen

Nem megfelelő alvási pozíció

Alvás közben bizonyos testtartások extra terhelést jelenthetnek a derékra, csípőre és a nyakra, elsősorban a hason fekvés megterhelő.

Nem mindig szükséges azonban, a szokásos alvóhelyzet teljes megváltoztatása. Ehelyett meg lehet próbálni párnákat elhelyezni a test köré, az alvás közbeni legkényelmesebb pozíció alvás alatti fenntartására. Például:

  • a háton alvók megpróbálhatnak párnát helyezni a térdük alá, hogy jobban helyreigazítsák a gerincüket, és csökkentsék a derékfájást;
  • az oldalukon alvók számára előnyös lehet, ha párnát helyeznek a lábaik közé, hogy jobban helyreigazítsák a csípőt és a gerincet;
  • a hasukon alvók elhelyezhetnek egy párnát az alhasuk alá, hogy csökkentsék a derék görbületét.

Amennyiben a tünetek nem javulnak a párnák alkalmazása ellenére sem, akkor célszerű megvizsgálni a reggeli derékfájás egyéb potenciális okait.

Sokszor a reggeli derékfájás több oka együtt, egymást felerősítve jelentkezik. Porckorongsérv esetén például a fájdalom nem csak reggel jelentkezik, de a helytelen alvási pozíció és a gerinccsigolyák rendellenes terhelésének hatására éjszaka súlyosbodhatnak a panaszok.

Nem megfelelő matrac használata

Az olyan matracok használata, amelyek nem felelnek meg teljes mértékben a használó testsúlyának vagy alkatának, reggeli hát- és derékfájáshoz vezethetnek.

A gyártók általánosságban a matracok körülbelül 10 évenkénti cseréjét javasolják. Jól látható bemélyedés vagy horpadás a matracon az alvásnak megfelelő helyen azt jelezi, hogy a matracot cserélni kell.

Új matrac vásárlásakor fontos a kényelmes és teljes gerinctámasztást biztosító matrac választása. Néhány kutatás arra enged következtetni, hogy a közepes keménységű matrac lehet a legjobb választás a krónikus derékfájásban szenvedő személyek számára.

Néhány gyártó a kipróbálásra hosszabb időt engedélyez, ami lehetővé teszi, hogy a vásárló néhány héttel, vagy hónappal később visszavigye a matracot, ha nincs vele teljesen megelégedve.

Tanácsok részletesen

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a reggeli hát- vagy derékfájás az alkalmazott otthoni kezelési módszerek mellett nem javul, érdemes orvoshoz fordulni. Nagyon fontos, hogy azonnal orvost keressen fel a beteg olyan erős fájdalmak esetén, amelyek a mozgást és a mindennapi tevékenységek elvégzését gátolják. Ilyen esetben semmiképp se erőltesse a tornagyakorlatokat, ezek ugyanis akár ronthatnak is az állapoton.

A lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni, ha a hátfájás mellett az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik: bél- vagy hólyagproblémák; érzészavar, érzéskiesés vagy gyengeség a karokban vagy a lábakban; légszomj.

Az orvos a vizsgálat során felveszi a kórtörténetet, kikérdezi a panaszokat és tüneteket, valamint fizikai vizsgálatot végez. Szükséges lehet idegvezetési vizsgálatok vagy képalkotó vizsgálatok (RTG- vagy CT-vizsgálatok) végzésére is a kiváltó ok azonosítása érdekében.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg.hu - Füzesi Zsuzsa, fordító
Lektorálta: Dr. Bálint Anita, reumatológus szakorvos
Forrás: Medical News Today: What Can Cause Morning Back Pain? (Medical News Today)

Cikkajánló

A derékfájás lehetséges okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Derékfájás
Az egyszerű derékfájás legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel komolyabb betegségek tünete is lehet.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.