• A csontok Paget-kórja

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

    A csontok Paget-kórját a kórosan gyors növekedés jellemzi. Aránylag gyakori betegségnek számít: előfordulási aránya 1,5-8 százalék között mozog, 40 éves kor felett és az északi népeknél gyakoribb.

    Csontjaink élete

    A csont szerkezete nem tömör. A csontok belsejét hálózatos rendszerben elhelyezkedő vékony csontgerendák szövedéke alkotja, melyek felépítésével és lebontásával igazodik a csontszerkezet a megváltozott terheléshez, biztosítva ezzel az aktuálisan elérhető legnagyobb szilárdságot.

    Csontjainkat három fő sejttípus alkotja. Az oszteoblasztok olyan sejtek, melyek a csontállomány felépítéséért felelősek. A csont legnagyobb rését csontsejtek alkotják, míg a csontállomány lebontásáért az oszteoklaszt sejtek felelősek.

    Normális esetben ezen sejttípusok működése összhangban van: a szerkezet szükséges megváltoztatásának megfelelő mértékben a fölösleges helyen lévő csontgerendák felszívódnak, más helyeken pedig újak képződnek. Egészséges személyeknél a csontlebontás és -felépítés folyamata egyensúlyban van, melyet csont remodellingnek nevezünk.

    Az egészséges csont szerkezete az ember életének folyamán a növekedéssel, a test alakjának és ezzel a súlyeloszlás változásának megfelelően állandó átépülésben van. Normális esetben ez az átépülés a megváltozott terhelésnek megfelelő, például a kamaszkori intenzív testmagasság-növekedést statikailag jól követi.

    A Paget-kór esetében a csontlebontás és -felépítés egyensúlya kórossá válik. Kóros oszteoklaszt sejtek képződnek és a normálisnál nagyobb mértékű csontfelszívódást okoznak, melyet követ ugyan az új csontképződés, de nem megfelelő mértékben és formában. Ennek következtében a csontok szerkezete sérülékennyé válik, az érintett csontok megnövekednek, deformálódnak, könnyen törnek és egyéb tüneteket okoznak. Az érintett csontok vérellátása is átalakul az érképződés megnövekedésének következtében.

    A betegség oka nem ismert. A kutatások és az egyes esetekben megfigyelhető családi halmozódás alapján genetikai meghatározottság valószínűsíthető, de felvethető egyes vírusok és más fertőző ágensek szerepe is, jelenleg ismeretlen mechanizmussal.

    A csont Paget-kórjának tünetei

    A Paget-betegség bármely csontot érintheti, de leggyakrabban a medencecsont, a csigolyák, a koponya, a combcsont, a felkarcsont és a lábszár sípcsontja betegszik meg. Gyakori, hogy tüneteket nem okoz (a betegek közel egyharmadában), csak egyéb okból végzett orvosi vizsgálat derít rá fényt.

    A csonttumorokról

    A csontdaganatok egyetlen gyógyulást hozó kezelési módja a sebészi beavatkozás. Ennek jellegét számos tényező határozza meg: a beteg életkora, általános állapota, a daganat elhelyezkedése, és legfőként a daganat sebészi stádiuma. A stádium meghatározása során a daganat szövettani típusát, a csonthoz képesti elhelyezkedését, a nyirokcsomók érintettségét és a daganatáttét meglétét vagy hiányát veszik figyelembe...

    Tudjon meg többet a csontok, porcok és ízületek daganatairól a WEBBetegen!

    A betegségre utaló egyik első jel az adott csont fájdalma, alakjának megváltozása, amely akár szemmel látható is lehet. A fájdalom típusosan először csak terhelésre jelentkezik, majd állandósul. A fokozott ereződés miatt a beteg csont melegebb tapintatú lehet.

    A csontok alakjának megváltozása és az ízületeket is érintő elváltozások miatt előbb-utóbb nehezebbé válik a mozgás. A medence és az alsó végtag csontjainak megbetegedése esetén a betegek járása nehezített, lassult, a lábak mozgékonysága és a hajlékonyság csökken.

    A csigolyák Paget-kórja számos panaszt okozhat, attól függően, hogy a gerincoszlopnak mely szakasza érintett: kialakulhat a gerinc görbülete, kar- illetve lábfájdalom és zsibbadás léphet föl. A koponya érintettsége a fejkerület megnövekedéséhez vezet: a Paget-kór egyik legszemléletesebb tünete, hogy a felnőtt beteg kinövi kalapját.

    Ezen kívül felléphet hajhullás, újonnan jelentkező fejfájás is. Az érintett csontokban elhelyezkedéstől függően gyakrabban alakul ki a csont eredetű rosszindulatú daganatok egyik formája, melyet oszteoszarkómának nevezünk. A kialakulás kockázata ugyan csak 1 százalék, ez mégis jóval magasabb, mint az egészséges csontok esetében.

    Hirdetés

    A betegség kivizsgálása

    A Paget-kór stádiumbeosztása

    1. stádium: az érintett területeken csak a csontfelszívódás röntgenológiai jelei a legszembetűnőbbek.

    2. stádium: mind a fokozott felszívódás, mind a túlzott új csontképződés jelei megfigyelhetők, nagyjából azonos mértékben.

    3. stádium: a fokozott csontképződés jelei dominálnak (ezzel összhangban már fizikálisan is észlelhető a csont méretének megnövekedése).

    A diagnózis felállítása rendszerint nem okoz gondot a jellegzetes csontszerkezeti elváltozások alapján, melyek különböző képalkotó vizsgálatokkal a gyakorlott orvos számára jól láthatók. A kivizsgálás mindig részletes fizikális vizsgálattal kezdődik, mely az orvos számára fontos információkat hordoz a mozgás nehezítettsége, a csontok deformálódása szempontjából.

    Vérvétel mindig történik, mivel a vérből meghatározhatók egyes paraméterek, melyek alapján a fokozott új csontképződés- és lebontás mértékére lehet következtetni.

    A csontok képalkotókkal történő vizsgálata elengedhetetlen. Elsőként többirányú röntgenfelvételek készülnek. Egyéb képalkotóként izotópos vizsgálat jön szóba, mely jól mutatja, hogy a szervezet egészében hol jelentkezik a fokozott oszteoblaszt- és oszteoklaszt tevékenység.

    A Paget-kór kezelési lehetőségei

    A kezelésnek többféle módja számításba jöhet. A fizikoterápia célja, hogy a mozgékonyságot megtartsa, a hajlékonyságot növelje. Különböző gyakorlatok és rehabilitációs eszközök segítségével megelőzhető az izomzat gyengülése is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyógyszeres kezelés alapvető szerei a biszfoszfonátok és a kalcitonin. A biszfoszfonátok hatása azon alapul, hogy gátolják az oszteoklasztok érését illetve működését.

    A kalcitonin az egészséges szervezetben is termelődő hormon, mely csökkenti a fokozott csontanyagcserét és enyhíti az érintett csontok fájdalmát. Magyarországon akkor alkalmazzák, ha valamilyen ok miatt a biszfoszfonát kezelés nem megfelelő a páciens számára.

    A csontfájdalom csillapítása a WHO által ajánlott terápiás lépcsőt követi: acetaminophen tartalmú illetve nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása a szokásos kezelési mód. Egyes esetekben sebészi kezelés jön szóba, melyre leggyakrabban a csontszerkezet gyengülése miatt létrejött törések ellátása céljából van szükség.

    Dr. Kónya Judit
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

    Módosítva: 2018.11.18 19:03, Megjelenés: 2017.11.14 14:55
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bárányhimlő

    Bárányhimlő

    MTI

    2019 szeptemberétől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás.

    Ha sérülés, Leukoplast!

    Ha sérülés, Leukoplast!

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A hazánkban régóta ismert és elismert termékcsalád a sebek, sérülések szakértője. (x)

    Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

    A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

    Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

    A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapot közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA