A vesekövesség tünetei és típusai

szerző: Dr. Jóna Angelika - WEBBeteg
frissítve:

A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.

A vesekő téma cikkei

5/1 A vesekövesség tünetei és típusai
5/2 A vesekő kialakulásának okai
5/3 Vesekövesség kezelése
5/4 Diéta vesekövesség esetén
5/5 Így előzhető meg a vesekövesség kialakulása

A vesék átszűrik és tisztítják a vért, a keletkező vizelet a szervezet számára szükségtelen vízből és a benne oldott anyagokból áll. A vesék ugyanakkor a szervezet számára fontos anyagokat nem választják ki. Ezen egyensúly felborulása esetén a vizelet túltelítetté válik, és apró kristályok megjelenéséhez vezet, amelyek nem tudnak feloldódni a vízben.

Ha hetekig, hónapokig nem kerülnek ki a vizeletelvezető rendszerből ezek a kristályok, akkor egybetapadnak és kövekké formálódnak. Ezt a folyamatot elősegíti a helytelen táplálkozás, a szomjazás, a felszívódási zavarok, a húgyúti fertőzések, a hosszan tartó elégtelen folyadékbevitel és némelyik örökletes betegség.

A vese

A vese páros szerv, a hasüreg hátsó részén, az ágyéki gerinc két oldalán található, zsírrétegbe ágyazva. A vese felelős a szervezetben az anyagcsere során keletkezett bomlástermékek eltávolításáért, valamint a szervezet sejtközötti folyadéktérfogat-szabályozásáért.

Egyes kövek a vese nyálkahártyájához tapadnak, míg mások lebegnek és vándorolnak a vizeletkiválasztó rendszerben. A legkisebb lebegő kövek vagy a kövekké még össze nem állt úgynevezett vesehomok gyakran magától távozik a vizelettel. A nagyobb lebegő kövek vándorlásuk közben váratlan módon fellépő fájdalmat, vesegörcsöt okozhatnak. A tapadó kő ezzel szemben a vese üregrendszerének (vesekelyhek) falában egyre mélyebb rétegeket érint, majd a vese károsodását okozza. Ezért fontos, hogy a köveket eltávolítsuk, és újraképződésüket megakadályozzuk.

A vesekő leggyakoribb típusai

A vesekövek nem egyformák, ám a leggyakrabban kalciumkő alakul ki. Legtöbbször sárga vagy barna színűek, méretük pedig a homokszemcsényitől ökölnyi méretűig terjedhet. Egy embernél általában csak egyfajta kő képződik.

  1. Kalciumkő (többségük kalcium-oxalát) - 75%: a leggyakoribb vesekő típus. A hátterében állhat öröklődő anyagcserezavar, mellékpajzsmirigy-túlműködés, gyógyszerszedés (furosemid, szteroidok, savkötők), A- és D-vitamin túlzott fogyasztása. Nagy mennyiségű C-vitamin, és kevés B-vitamin az oxalát túltermelődése révén okozza a kőképződést.
  2. Struvit (magnézium-ammónium-foszfát) - 15%: gyakoribb nőknél, húgyúti fertőzés eredményeként képződik.
  3. Húgysavkő - 5%: a húgysav - főleg húsok - lebomlásakor keletkezik. Köszvényben szenvedő betegek, akiknél a húgysav anyagcseréjével van probléma, hajlamosabbak a húgysavkő kialakulására.
  4. Cisztinkő - 1%: a cisztin a fehérjék lebomlásának egyik terméke. Anyagcserezavarok a vizeletben a cisztin magas szintjét okozhatják, ami kristályképződéshez vezet. Örökölhető, de szerzett betegség is lehet.

A vesekő tünetei és a vesegörcs

Krónikus vesekövesség

A betegek gyakran hátfájdalom vagy vérvizelés panaszával érkeznek orvosukhoz, ám a kis kő sokáig tünetmentes lehet. Az üregrendszert kitöltő nagy kövekugyanis mozgásra képtelenek, ezért tünetszegények. Éppen ezért sokaknál csak egy más okból végzett képalkotó diagnosztikai vizsgálat során derül fény a vesekőre.

Krónikus vesekövesség esetén vesetájékon tompa nyomás érezhető, illetve a különböző komplikációk, szövődmények árulkodhatnak vesekőről. Gyakran lép fel bakteriális fertőzés, visszatérő húgyúti fertőzés, esetleg szeptikus láz jelezheti a problémát.

Akut vesegörcs

A kis mozgó kövek a húgyvezető szűkületeiben beékelődnek és hirtelen jelentkező heves hasi tüneteket, vesegörcsöt okoznak. A kő elhelyezkedésétől függően előfordulhat szúró, görcsös, hullámokban jelentkező derék- vagy alhasi fájdalom. A vándorlás során a fájdalom a lágyékhajlatba, combba, herékbe, nőknél a nagyajkakba sugárzik.

A görcsös fájdalmat vérvizelés kísérheti, mely gyakran mozgás után jelentkezik. Az esetek egyharmadában látható vér a vizeletben. A távozó kisebb kövek ilyenkor felsértik a húgyutak nyálkahártyáját, ez okozza a vérzést. A vér azonban olyan kis mennyiségű is lehet, hogy szabad szemmel nem látható, csak laboratóriumi vizsgálat mutatja ki.

A vesegörcs gyakran verejtékezéssel, sápadtsággal, hányingerrel, hányással, haspuffadással is jár. A vizeletürítési és székelési szokások megváltozása is jellemző lehet. Gyakori vizelési inger kevés vizeletürítéssel.

Vesegörcsöt azonban nem csupán vesekövesség okozhat, hanem a szerv egyéb betegsége is, így mindenképp indokolt az orvosi kivizsgálás.

Részletesen A vesegörcsről bővebben

Vesekövek a vesébenA vesekövek távozásának jelei

A vesegörcs, amit a körülbelül fél centi átmérőjű vesekövek okoznak, többnyire néhány órán belül megszűnik, de újra és újra jelentkezik. A vesekő ugyanis ebben az esetben nem távozott el a húgyutakon keresztül.

A kis kövek, amik eljutnak a húgyhólyagba, és onnan a húgycsövön keresztül távoznak, vizeletürítés közben szúró fájdalmat okoznak. A kövek 70-80 százalékban vizeléssel spontán módon elhagyják a húgyutakat, általában az első tünetek jelentkezésétől számítva 48 órán belül. Ha a kő a hólyagba jut, a beteg fájdalma egy csapásra megszűnik. Ezt nagy mennyiségű folyadék fogyasztásával segíthetjük elő, illetve görcsoldó gyógyszerek segíthetnek a fájdalom ellen.

Súlyos esetben, ha egy kő túl nagy, de mégis bekerült a húgyutakba, távozása akár több napot is igénybe vehet.

A vesekő tünetei gyermekkorban

A veseköves panaszok gyermekkorban nem ennyire jellegzetesek, inkább az egész hasra lokalizálódik a fájdalom, és a gyermek a tenyerével a köldök körül jelzi a fájdalmat. Eredményes görcs esetén a beteg követ vagy homokot ürít.

Részletesen A gyereknél is keletkezhet vesekő

A vesekövesség lehetséges szövődményei

Dr. Jóna Angelika

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Visszérbetegség
Visszérbetegség

Hogyan alakulhat ki a visszeresség?

Izomláz
Izomláz

Pihentessük vagy dolgozzunk rá?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.