Hátfájás - Melyik úszásnem a jó választás?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Magyar Sporttudományi Társaság frissítve:

Az úszás a legmegfelelőbb sportok egyike azok számára, akik hátfájástól szenvednek. Egyrészt erősíti a törzsizmokat, másrészt nem terheli meg nagyon a gerincoszlopot, így a hátfájás problémájától érintett páciensek fájdalom nélkül edzhetnek, azonban nem minden úszásnem megfelelő a számukra!

A hátfájás egyik leggyakoribb oka a törzsizmok gyengesége. Ha a csigolyákat támasztó hátizmok túl gyengék, hibás tartás, az izmok rendellenes feszülése alakul ki, ami krónikus fájdalomhoz vezet. Annak érdekében, hogy a problémát hosszú távon kordában lehessen tartani, nagyon fontos a hátizomzat erősítése, ami csakis megfelelően megválasztott edzéssel lehetséges. Erre a célra számos sportág alkalmas, ezek egyike az úszás.

Az úszás erősíti a törzset és a mély törzsizmokat, ennek megfelelően hatékony ellenszere a hátfájásnak, és eszköze a hátfájás megelőzésének. Az úszás további előnye, hogy mivel a testsúly nagy részét a víz tartja, túlsúllyal, ízületi problémákkal és akut fájdalmakkal küzdő betegek számára is alkalmas sportág. Továbbá erősíti a tüdőt és a szív- és érrendszert.

Ám nem minden úszásnem felel meg a hátfájással küzdő embereknek.

Mellúszás

A legtöbb ember számára a mellúszás a legegyszerűbb úszásnem. Az uszodákban is a legtöbben ezt az úszásnemet választják. A mellúszás előnye, hogy technikai alapjai könnyen elsajátíthatóak, és úszás közben könnyedén beoszthatjuk energiánkat, hosszú távon is úszhatunk így anélkül, hogy nagyon megerőltetnénk magunkat. Ha azonban Önnek fáj a háta, a mellúszás nem a legmegfelelőbb választás, bár bizonyos enyhébb problémák esetén hasznos lehet, fontos, hogy figyelje szervezete reakcióját. Megelőzés céljából azonban ez az úszásnem is mindenképpen nagyon jó választás!

Mivel sokan nem szeretnék, hogy vizes legyen a hajuk, vagy azért, hogy jól lássanak, mellúszás közben kiemelik a fejüket és a nyakukat a vízből. Ebben a testtartásban a hát nem tud ellazulni, ehelyett görcsös állapotba kerülnek az izmok, és ennek eredményeképp az is előfordulhat, hogy a medencéből kijőve hát- és nyakfájás lép fel. Ha ezt el szeretné kerülni, figyeljen oda arra, hogy úszás közben ne görbüljön meg a teste, és a lábtempót követő haladó fázisban az egész teste teljesen nyújtva legyen, ez tehermentesíti a hátat.

Gyorsúszás

Sok kezdő úszó számára a gyorsúszás megerőltető lehet, mivel nagyobb erőbefektetést igényel, mint a mellúszás. Ennek az úszásnemnek a hátfájástól szenvedő páciensek számára megvan az az előnye, hogy végig egyenes marad a törzs. A jó technika feltétele a has- és farizmok folyamatos megfeszítése. A gyorsúszás edzi a törzs valamennyi izmát.

Noha a gyorsúszás eleinte nagyon megterhelő, azoknak, akiknek fáj a hátuk, érdemes elsajátítaniuk ezt az úszásnemet. Természetesen nem kell egyszerre 500 m-t leúszni! Csak annyit ússzon, amennyit kényelmesnek érez, a fontos az, hogy úszás közben ne csavarodjon el nagyon a törzse, és ne nézzen túlságosan előre, mert különben az izmok megfeszülhetnek.

Figyeljen oda a természetes fejtartásra, vagyis a lélegzetvételek között a medence aljzatát nézze. (Természetesen erre csak uszodában saját pályán van lehetőség, ahol nem kerülhetnek mások vagy bármilyen akadály az útvonalunkba.) Így a nyakizmok ellazulnak, ami azért is fontos, mert például azoknál, akik sok időt töltenek számítógép-használattal, a hátfájás gyakori oka a nyakizmok krónikus feszülése.

Hátúszás

A hát szempontjából a hátúszás valamivel jobb, mint a gyorsúszás, mivel közben nem kell forgatnunk a fejünket, és kisebb a veszélye a nyakizmok megfeszülésének. A legtöbb ember számára sokkal kevésbé megterhelő, és a gyorsúszással szemben a levegővételek is könnyebbek, kényelmesebbek. A fejünket sem kell a vízbe meríteni.

Ebben az úszásnemben nem kell számolni a test hosszanti tengelye körüli elfordulással sem, ami gyorsúszás közben sokaknak problémát okoz. Mivel hátúszás közben a csípőt kicsit ki kell emelni, elsősorban az alsóbb törzsizmok erősödnek, ezek azok, amelyeket ülés közben különösen nagy terhelés ér. A nagy karmozdulatok ellazítják a vállat.

Hátúszásnál arra kell fokozottan ügyelni, hogy a test ne görbüljön meg túlságosan. Arra is vigyázni kell, nehogy túl közel ússzunk a medence falához! Mivel hátúszás közben nehéz tájékozódni a medencében, sokan nem kedvelik ezt az úszásnemet. A hát egészségének megőrzése szempontjából azonban a hátúszás gyakorlása nagyon is ajánlott.

Pillangóúszás

Ez az úszásnem nagyon megerőltető és technikailag nagyon igényes. Ezért terápiás célra nem ajánlott. Majdhogynem csak a profik úsznak ezzel a technikával, alig akadnak hobbi-pillangóúszók. Kifejezetten a hátfájás megszüntetésére senkinek sem javasolt a pillangóúszás.

Összefoglalva

Az úszás egyszerű lehetőség a törzs izmainak és a test majdnem valamennyi izmának edzésére. Emellett kíméli az ízületeket, valamint edzi a tüdőt és a szívet. Jó úszótudás mellett a sérülések kockázata nagyon csekély. Ezért az úszás a hátfájás kezelésére irányuló számos terápia egyik alapeleme. Ha nem biztos benne, hogy jó úszásnemet választott vagy nem megfelelő az úszótechnikája, járjon úszásoktatásra vagy kérjen tanácsot úszásoktatótól!

Tovább Gyógyúszás és gyógytestnevelés

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; trainingsworld.com
Lektorálta: Magyar Sporttudományi Társaság

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.