A csontritkulás kezelési lehetőségei

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos frissítve:

A kialakult csontritkulás gyógyszeres kezelése egyszerre több támadásponton is történhet, és függ a csontritkulásban szenvedő betegek korától, továbbá az aktuális egészségügyi állapottól. Csonttöréssel szövődött esetekben műtét, gipszelés, fektetés, fájdalomcsillapítás lehet az elsődleges. Panaszt alig okozó esetekben az aktív mozgásterápián van a hangsúly.

A téma cikkei
5/1 Csontritkulás (oszteoporózis)
5/2 A csontritkulás okai és rizikófaktorai
5/3 Hogyan előzhető meg az oszteoporózis?
5/4 A csontritkulás kezelési lehetőségei
5/5 Csontirkulásban szenvedő betegek étkezése

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés lényege, hogy a csontokat olyan egészségesen tartsuk, amennyire csak lehetséges.

A gyógyszerek mindegyike különböző módon hat, és a szakorvos feladata kiválasztani az önnek legmegfelelőbbet!

A csontritkulás elleni gyógyszeres kezelést két fő csoportra oszthatjuk. Az egyik a felborult csontújraképződés egyensúlyát állítja helyre, míg a másik csoport a fájdalom csillapítását szolgálja.

A hosszú ideig ható szerek egyik csoportja a csontfaló sejtek működését csökkenti, másik a csontfelépítést serkenti. Fontos, hogy az aktív D-vitamin-készítmények kivételével a normál táplálkozás mellett is a többi gyógyszerhez kiegészítőként kalcium szedése is ajánlott.

Hormonok

Korábban a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésének alapvető készítményei a női nemi hormon készítmények voltak, azonban a hormonkezelés biztonságossága miatti aggályok miatt egyéb gyógymódok vették át a vezető szerepet.

A hormonkezelések kapcsán a legtöbb problémát egyes szájon át szedhető készítményekkel tapasztalták. Ha Önt érdekli a hormonkezelés, akkor érdemes tudnia, hogy ma már tapasz, krém és hüvelygyűrű formájában is hozzáférhető. A hormonkezelésen túl napjainkban számos gyógyszer is rendelkezésre áll.

A hormonkezelés a posztmenopauza korai időszakában (első tíz évében) csontritkulásban szenvedő betegeknél jön szóba, átfogó felvilágosítást követően, leginkább akkor, ha a beteg változókori tünetekre panaszkodik. Az emlőkarcinóma, a stroke és a mélyvénás trombózis kockázata azonban ilyenkor megnő, ezért részletes tanácsadás és a kezelés személyre szóló elbírálása szükséges. A hormonkezelés 5–10 évig tarthat, és a posztmenopauzális csontritkulás elsődleges prevenciójában nem tekinthető első vonalbeli kezelésnek!

Mostanában megelőzésként és kezélésként is alkalmaznak hormonokat, főleg a nők változókori csontritkulásában, ezt ideális esetben a reumatológus és a nőgyógyász közösen állítja be és ellenőrzi.

Biszfoszfonátok

Ezek a kezelés során leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok. Abban segítenek, hogy a csontok ne bomoljanak le.

Bizonyos készítményeket havonta, másokat hetente egyszer kell bevenni. Nagyon fontos, hogy az orvosi előírásokat betartsuk a készítmény szedésekor, mert különben komoly egészségügyi következmények alakulhatnak ki.

Néhány esetben a biszfoszfonát szedése mellett az állkapocs csontjának elhalásáról számoltak be, de ezekben az esetekben fogágybetegség vagy a fogászati beavatkozás szerepelt a kórtörténetben. Mielőtt tehát biszfoszfonátot kezdene szedni, érdemes és javasolt fogászati ellenőrzésen részt venni, és minden fogászati problémáját megoldani!

A biszfoszfonátok (pl. rizedronát, ibadronát) hasonlóan az ösztrogénhez, gátolják a csontbontást, stabilizálják a csonttömeget, sőt a gerinc, illetve a csípő csonttömegét akár növelhetik is. A biszfoszfonátok különösen jótékony hatásúak lehetnek férfiakban, fiatalokban és szteroid által kiváltott oszteoporózisban. Alkalmazhatók az oszteoporózis megelőzésére is olyan betegeknél, akiknél hosszú távú szteroidkezelésre van szükség. A mellékhatások súlyosak is lehetnek: émelygés, hasi fájdalom, nyelőcsőgyulladás, illetve nyelőcsőfekély (különösen egyidejű refluxbetegség mellett). Ha Ön nem bírja a biszfoszfonát típusú készítményeket szedni, akkor orvosa időről időre biszfoszfonáttartalmú vénás injekciók adását javasolhatja.

A zoledronsav egy olyan hatóanyag, amely évente egy 15 perces infúziós kezelést igényel. Ez egy olyan fajta bifoszfonát, amely erősíti a csontokat, és csökkenti a csonttörések valószínűségét a csípőben, a gerincben, a csuklóban, a karokban, a lábakban és a bordákban is. A leggyakoribb mellékhatása a csontfájdalom, hányinger vagy hányás. A veseelégtelenséggel küzdőknek nem ajánlott ennek a gyógyszernek a használata.

Szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok

A szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok (SERM) az ösztrogénreceptorok fiziológiás jelátviteli láncán keresztül szövetspecifikusan ható, nemszteroid-természetű anyagok. Hatással vannak a csontanyagcserére, a méhre és az emlőre.

Az első ilyen szer a tamoxifen, mely receptorpozitív emlőkarcinómában alkalmazható adjuváns kezelés formájában, és csökkenti a daganat kiújulásának kockázatát. Védő hatással van a posztmenopauzában lévő nők csontanyagcseréjére, csontsűrűségére és lipidmetabolizmusára.

A napi 60 mg raloxifen legalább 4 évig adva alkalmas a posztmenopauzális csontritkulás megelőzésére és kezelésére. Gátolja a csontfaló sejtek aktivitását, növeli a csont ásványianyag-sűrűségét, és csökkenti a törési kockázatot. Csökkenti az emlőrák veszélyét is, az endometriumra azonban nem fejt ki számottevő hatást. Mellékhatásai: tromboembóliás szövődmény, gyakoribb hőhullámok. A raloxifen utánozza az ösztrogén jótékony hatásait a menopauzán átesett nőknél, és segít fenntartani a csonttömeget. Kutatások kimutatták, hogy a használata növeli a mell- és méhnyakrák kockázatát. A raloxifen gyakori mellékhatása a hőhullámok megjelenése, továbbá ezt a gyógyszert nem szabad szedni, ha kórtörténetében fokozott véralvadékonyságra utaló rendellenességek (pl. thrombosis) szerepeltek. A raloxifent jelenleg csak nők csontritkulásának kezelésére engedélyezték, férfiak számára nem adható.

További harmadik generációs SERM-készítmények vannak klinikai vizsgálati fázisban: a lasofoxifen, a bazedoxifen és az arzoxifen a változókori oszteoporózis terápiájában részlegesen elfogadott gyógyszer, de jelenleg még nem állnak rendelkezésre.

Stroncium-ranelát

A stroncium-ranelát a stroncium és a kalcium szoros kémiai rokonsága miatt jelentős affinitást mutat a csontok iránt. Összehasonlítva a csontritkulás kezelésében alkalmazott többi gyógyszerrel, stimulálja a csontépülést és gátolja a csontbontást, így a csontmetabolizmus egyensúlya pozitív. Az esténként bevett, napi 2 mg-os dózisú stroncium-ranelát bázisterápiával együtt alkalmazva 3 éves kezelés után csökkenti a gerincoszlop és a csípő töréseinek kockázatát, és 8 éven át nyújt védelmet a törésekkel szemben. A posztmenopauzális csontritkulás kezelésének A szintű, azaz legmagasabb szintű ajánlásával rendelkezik.

Kalcitonin (calcitonin)

Ez a pajzsmirigyhormon csökkenti a csontbontást és ezáltal lassítja a csontvesztést. Megelőzheti a csigolyaösszeroppanást és valamelyest fájdalomcsillapító hatása is van csonttörés esetén. Általában orrspray formájában adják, így alkalmazása az orrnyálkahártya irritációjával jár. Hozzáférhető injekciós formában is. Mivel a kalcitonin nem annyira hatásos, mint a biszfoszfonátok, alkalmazásuk általában akkor merül fel, ha a betegség más kezelésre nem reagál kellően.

2015-ben az EMA CHMP Bizottsága (Humán Alkalmazásra Szánt Készítmények Bizottsága) ajánlásában javasolja, hogy a calcitonin-tartalmú készítményeket csak rövid távú kezelés céljára alkalmazzák a továbbiakban, mivel e készítmények hosszú távú alkalmazása emeli a daganatos betegségek kockázatát.

Osteoporosis kezelésére így a továbbiakban calcitonint tartalmazó orrspray már nem írható fel.

A calcitonin eme ajánlást követően kizárólag injekció/infúzió készítésére szolgáló oldat formájában elérhető, melynek indikációja kizárólag

 • akut csontvesztés megelőzése hirtelen/váratlan immobilizáció következtében 2 hét időtartamú kezelésre, ezt maximálisan 4 hétre kiterjesztve.
 • Paget-kór kezelésére azon betegeknek, akik más kezelésre nem reagálnak, vagy számukra azok nem alkalmazhatóak, a kezelés időtartama maximálisan 3 hónap.
 • daganatos betegség okozta hypercalcaemia esetén.

A calcitonin kezelést a lehető legrövidebb időtartamra kell korlátozni, és a lehető legalacsonyabb hatásos dózist kell alkalmazni.

Teriparatid

Ez a gyógyszer az emberi parathormon egy speciális technikával előállított darabja, amely a menopauzán átesett nagy töréskockázatú nők kezelésére javasolt. Szemben a többi módszerrel, a teriparatid új csontszövet keletkezését serkenti és nem a meglévő csont bontását lassítja. A teriparatidet naponta egyszer kell a bőr alá injektálni. Jelenleg ezt a kezelést nem javasolják két évnél tovább alkalmazni.

Egyéb, kevéssé ismert gyógyszeres kezelési lehetőségek

RANK-ligand-gátlás

A tumornekrózis-faktor (TNF) családhoz tartozó RANK-ligand és oszteoprotegerin (OPG) kulcsszerepet játszanak a csontszövet újjáépítésében. Így ennek gátlása hatásos.

Katepszin K gátlók

A katepszin K inibitorok is befolyásolják a csontátépülést. A terápia pozitív hatással van a csontsűrűségre.

Antiszklerosztin ellenanyag

A csontsejtek által elválasztott szklerosztin kulcsszerepet játszik a csontszövet-anyagcsere szabályozásában. Az antiszklerosztin antitest gátolja a szklerosztin funkcióját és javítja a csontépülést, így fokozza a csontszövet képződését. Ez tehát olyan csontszövetépítő gyógyszernek tűnik, amely a csontépítésre tisztán pozitív hatással van, a csontvesztést nem stimulálja. Egyelőre még kutatási fázisban van.

Fájdalomcsillapítók

Fájdalomcsillapítóként számos gyógyszer alkalmazható. Igen jó hatásúak a különböző külső bedörzsölők, melyeknek nemcsak gyógyszer-, hanem hőhatásukat (meleg-, hidegérzet) is jól ki lehet használni a feszülő lágyrészek (azaz főként az izmok) bedörzsölésekor.

Bővebben Az osteoporosis fájdalom kezelésének módszerei

A megelőzés és a kiegészítő kezelés étrendi és mozgásterápiás ajánlásai

Táplálkozás

Ne fogyasszon túl sok foszfort, mert az hozzájárul a csontok bomlásához. A magas foszfortartalmú ételek közé tartoznak a vörös húsok, az üdítőitalok.

Kerülendő a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás, mert ezek csökkentik a test kalciumfelszívó képességét.

Az ösztrogénszint megőrzéséért, amely segít a csontritkulás kialakulási esélyének csökkentésében a menopauza után is, javasolt több növényi eredetű ösztrogén, mint a tofu, szójabab és egyéb szójatermékek fogyasztása. Mindezek mellett azonban arra egyelőre nincs tudományos bizonyíték, hogy ezek az ételek megelőznék a csontritkulást.

A Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány weboldalán mintaétrendet is talál, illetve részletezik az ételek kalciumtartalmát is.

Ügyelni kell a kiegyensúlyozott, kalciumban és D-vitaminban gazdag étrendre. Ha reumatológusa javasolja, akkor szükség lehet a D-vitamin és/vagy kalcium étrend-kiegészítő, esteleg gyógyszer formájában való pótlására.

Mozgásterápia

Csontsűrűségméréssel igazolták, hogy a rendszeresen végzett izomerősítő torna fokozza a csontok ásványianyag-tartalmát. További hatása a gerinc alaki változásainak megakadályozása, és a már kialakult elváltozások javítása. A rendszeresen erősített hát- és hasizomzat mintegy természetes fűzőként veszi körül a gerincet, javítja tartását, csökkenti a feszülésből származó fájdalmat és védi a csigolyákat a különböző külső erőkkel szemben, csökkentve a törések kialakulásának veszélyét. Az egészséges izomzat kifejlesztésére és fenntartására rendszeres torna végzése szükséges. Érdemes gyógytornász vezetésével, akár csoportosan elsajátítani a megfelelő mozgássort és rendszeresen gyakorolni. Különösen előnyös még a hátúszás is.

Ez is érdekelheti Csontritkulásom van, mit sportolhatok?

A fizioterápia, azaz a fájdalomcsillapító, az izmok vérkeringését javító elektromos kezelések fontos kiegészítői a gyógyszereknek. Legfontosabb a naponta, rendszeresen végzett speciális gyógytorna, mely kiegészíthető víz alatti tornával és úszással is. Ez kiválóan alkalmas az izomzat karbantartására, a csontok ásványianyag-tartalmának növelésére és a csonttörések utáni rehabilitációra is.

Újabb kezelési módszerek

Nemrég egy újabb fizioterápiás program hatékonyságát állapították meg a hátfájdalom csökkentésében, amely javítja a tartást és csökkenti az oszteoporózisos nők csonttörésének kockázatát.

A kezelés lényege, hogy egy készüléket kell használni, amit spinális súlyozott kypho-orthosis készüléknek neveznek, mellyel speciális hátnyújtó gyakorlatokat kell végezni. A készüléket naponta 30-30 percen keresztül kell hordani délelőtt és délután, ez idő alatt tízszer kell a hátnyújtó gyakorlatokat megismételni.

Élet az oszteoporózissal - Életmódtanácsok, amiket érdemes megfogadni!

Az alábbi fontos tanácsok segítségével csökkenthetők az oszteoporózis által okozott panaszok:

 • Sajátítsa el a gerinckímélő életmódot: Ne emeljen, ne cipeljen, kerülje a hajolást! Kerülje a megerőltető, tartós terhelést, találja meg a munka és a pihenés közötti helyes arányt. Segíthet az előrehajolás megakadályozásában a megfelelő magasságú vasalódeszka és konyapult kialakítása. Ne hajoljon előre olvasás, illetve kézimunkázás közben! Amikor emel valamit, hajlítsa a térdeit, ne pedig a csípőjét, és a hát egyenesen tartása mellett emeljen! Nagyobb megterhelés esetén hordjon fűzőt.
 • Vigyázzon tartására! A megfelelő tartás (fejét magasra tartja, állát behúzza, a vállakat hátrahúzza, a hát felső része egyenes, az alsó gerincszakasz hajlított) kevésbé terheli meg a gerincet. Amikor vezet vagy ül, helyezzen egy feltekert törölközőt a dereka mögé!
 • Előzze meg az eséseket! Járását – ha szükséges – segédeszközzel tegye biztonságossá, rendezze át lakását úgy, hogy minden könnyen elérhető legyen. Hordjon lapos sarkú cipőt, és nézzen szét házában, hogy ne legyenek kígyózó elektromos vezetékek, csúszós szőnyegek és egyéb felületek, amelyek eséshez vezethetnek. Legyenek a szobák megfelelően megvilágítva, helyezzen el kapaszkodókat a zuhanynál és a kádnál.
 • Kezelje a fájdalmat! Beszélje meg orvosával, hogyan tudja legmegfelelőbben kezelni a fájdalmát! A kezeletlen krónikus fájdalom korlátozza mozgékonyságát és ez idővel további betegségekhez vezet. A székre tett kényelmes háttámasz is pihentethet, fájdalmat csökkent.
 • Tornázzon rendszeresen, az úszás kifejezetten előnyös mozgásforma. A gyakori séta, tánc, biciklizés is jó választás lehet.
 • Töltsön sok időt a szabad levegőn!
 • Figyeljen oda táplálkozására!
 • Tartson rendszeres kapcsolatot kezelőorvosával, és ha van, gyógytornászával.

Segédeszközök

Főleg az idősebbek mozgásának biztonságosabbá tétele céljából ajánlatos a bot, esetleg a járókeret használata. Szintén az idősebbek számára ajánlatos a különböző hosszúságú gerincfűzők alkalmazása. A fűzők nagyobb megterhelés esetén stabilizálják, megtartják a gerincet, javítják a testtartást, átmenetileg pótolják a hiányzó vagy legyengült izomzatot. A fürdőkádba tehető ülőke, fürdéshez kapaszkodók, kádba és kád elé tehető gumiszőnyegek mind jó szolgálatot tesznek, csakúgy, mint a szőnyegcsúszásgátlók a szobában is.

Tovább A combnyaktörés veszélyei és megelőzése

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológusDr. Szabó Zsuzsanna, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Visszérbetegség
Visszérbetegség

Hogyan alakulhat ki a visszeresség?

Izomláz
Izomláz

Pihentessük vagy dolgozzunk rá?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.