Kielégítő alvás - Kiegyensúlyozott mindennapok

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

Az egészséges élet alappillére a kielégítő alvás. Napjainkban egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a megfelelő fekvőhely kialakítása. Ha belegondolunk, a napunk 24 órájából optimális esetben 8 órát alvással töltünk, ami az életünk egyharmadát jelenti.

Ez alatt a 8 óra alatt, milliónyi folyamat zajlik a szervezetben, amelyek a szervek és szervrendszerek regenerációját szolgálják, és nélkülözhetetlenek szervezetünk lelki és testi egyensúlyának kialakításában és fenntartásában.

Elegendő alvás egészségünk megőrzéséért

Ha az alvással töltött idő kevesebb a kívántnál vagy az alvás nem pihentető, az egészségünk megromlásához vezethet. Zavart szenved az agy működése, csökken a koncentráló képesség, ingerlékenyebbek leszünk, az immunrendszer működése sem lesz tökéletes, ami különböző eredetű megbetegedések kialakulására hajlamosít: többek között szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, depresszió kialakulására hajlamosít.

Ez a cikk is érdekelheti Az alvás kóros állapotairól bővebben

Mit tehetünk a jó alvás érdekében?

A kielégítő alvás egyik legfontosabb eleme a megfelelő hálószoba és a kényelmes ágy kiválasztása. Ma már az ágybetétek rendkívül széles palettájából választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb fajtát. Nem lehetséges egy sablont alkotni arról, hogy milyen is a jó ágybetét, ugyanis, ezt mindenkinek saját igényeihez igazítva kell kiválasztani. A matrac megvásárlása előtt próbáljuk ki a választott típust; 3-5 perc fekvéssel már megítélhető, hogy kényelmes-e számunkra a kiszemelt ágybetét.

Milyen az ideális matrac?

A jó ágy, vagyis az ideális matrac legyen a testsúlyunkhoz választva és a testmagasságunkhoz optimális méretű legyen; kényelmesen elnyújtózva is elférjünk rajta.

A jól megválasztott matrac egyenletes testsúlyeloszlást biztosít, stabil alátámasztást ad a gerincnek, ugyanakkor engedi a csípő és a váll besüppedését, így biztosítva a gerinc fiziológiás görbületeinek megtartását, elősegítve ezzel a porckorongok regenerálódását. A gerinc és a csigolyáink tehermentesítve lesznek, a gerinc melletti izmok ellazulnak (relaxálódnak), mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy megelőzzük a mozgásszervi deformitások és az ízületi bántalmak kialakulását.

Ne vásároljunk nagyon puha matracot, ugyanis az ilyen típusú ágybetétben, hanyatt fekvő helyzetben a medence túl mélyre süllyed, a háti gerincet terhelve, derékfájáshoz vezethet. Puha matracok inkább a kisebb súlyú, oldalfekvő helyzetben alvó egyéneknek javasolt, vagy azoknak, akik változatos pozíciókban alszanak.

A túl kemény matracok sem megfelelőek, mivel nem veszik fel a test alakját, ezért a gerinc nem tartja meg fiziológiás S alakját, fokozott nyomás nehezedik egyes testrészekre, ami reggeli zsibbadást és végtagfájdalmat okoz. A kifejezetten kemény típusú matracok inkább a nagyobb testsúlyú embereknek ajánlhatóak, akik háton vagy hason szeretnek aludni, így elkerülhető, hogy a süppedésnek köszönhetően aránytalanul nagy terhelés érje a medencét és a gerincet.

A matrac kiválasztásakor figyelembe kell venni az esetlegesen fennálló allergiás betegségeket is; ilyen esetben antiallergén anyagból készült ágybetét választása javasolt, pl. a kókuszrostokból készült matracok.

Az alvókörnyezet gondos kialakítása és a megfelelő matrac kiválasztása csodákra nem képes, azonban egy lépéssel közelebb visz minket a testi és lelki harmóniánk kialakításához és ezen keresztül az egészségünk megőrzéséhez.

Tovább Az egészséges, pihentető alvás

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.