• Laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

        Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

        A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva, de az életkorral előrehaladva egyre gyakrabban fordul elő, és átmenetileg vagy tartósan is fennállhat.

        A tejcukor-érzékenység legritkább formája olyan veleszületett genetikai rendellenesség miatt alakul ki, amely esetén egyáltalán nem termelődik laktáz a vékonybélben. A tünetek ilyen esetben már születéskor jelentkeznek, újszülött korban diagnosztizálják. Csecsemő- és kisgyermekkorban jóval gyakoribb a tejfehérje-allergia (tehéttej-allergia), amely azonban nem keverendő össze a laktózintoleranciával.

        Hirdetés

        Az elsődleges laktózérzékenység ezzel szemben felnőtteknél (néha már nagyobb gyerekeknél is) jelentkezik, az életkor előrehaladtával ugyanis természetes módon is csökken a laktáz enzim termelődése a szervezetben. Egyéni érzékenységtől függően bárkinél megjelenhetnek a tünetek, a magyar felnőtt lakosság 20-30 százalékának van különböző mértékű tejcukorbontási zavara, az életkor előrehaladtával egyre kisebb mennyiség is panaszokat válthat ki.

        A felsoroltak mellett létezik a tejcukor-érzékenységnek egy harmadik formája is, ez a másodlagos laktózérzékenység. Ez általában fertőzések, például akut bélfertőzések, bakteriális, vagy vírusos hasmenések, gyulladásos bélbetegségek következtében jelentkezik, de előfordulhat antibiotikumos kezelések után is. A laktázhiány ezen formája életkortól függetlenül, gyerekeknél és felnőtteknél is jelentkezhet. Ilyen esetekben a laktózt tartalmazó termékeket az alapbetegség gyógyulásáig el kell kerülni.

        Olvasson tovább!

        (Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus)

        Módosítva: 2020.02.23 13:33, Megjelenés: 2018.02.04 17:25
      • Cikkajánló

        Üzemorvosi vizsgálat

        Üzemorvosi vizsgálat

        Balogh Mária, újságíró

        Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, és mit érdemes még tudni róla?

        Szúnyogcsípés

        Szúnyogcsípés

        Cs. K., fordító

        A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.

        Laktózérzékeny betegek táplálkozása

        Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei

        Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

        Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

        A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

        Tehéntej-allergia és laktózintolerancia

        A két betegség közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a kiváltó okok, mind a kezelés terén. Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus segítségével összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

        Laktózintolerancia - Hogyan lehet felismerni?

        A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát (laktózérzékenységet) okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.

        A laktózmentes táplálkozás szabályai

        Mi a tejcukor-érzékenység? Hogyan diagnosztizálható? Mi jelenthet megoldást? Laktózérzékenyként hogyan juthat hozzá a szükséges kalciumhoz?

        Erre figyeljenek a laktózérzékenyek karácsonykor

        December a várva várt családi vendégjárások hónapja, amikor lépten-nyomon terített asztalba botlunk. A sok finomság azonban számos veszélyt is rejt, a laktózérzékenyeknek például ilyenkor még inkább oda kell figyelniük az étkezésre. Nekik sem kell azonban lemondani a hagyományos karácsonyi fogásokról, elmondjuk, hogyan maradhatnak panaszmentesek az ünnepek alatt is.

        Öt tudnivaló laktózérzékenyeknek

        Sokan felnőttkorban szembesülnek azzal, hogy laktóz-intolerancia miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az étkezésükre. Eleinte ijesztőnek tűnhet a változás, de egy kis tudatossággal és tájékozódással könnyebben elkerülhetőek a kellemetlenségek. Íme öt dolog, amelyekről jó tudni azoknak, akiket érint hazánk egyik leggyakoribb emésztőrendszeri problémája.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.