• Laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

        Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

        A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva, de az életkorral előrehaladva egyre gyakrabban fordul elő.

        Hasi tüneteket okoz

        A tejcukor lebontását a vékonybélben termelődő laktáz enzim végzi. Ennek hiányában a szervezet képtelen a tejcukrot megfelelően megemészteni. A problémára általában hasi diszkomfort érzés hívja fel a figyelmet. Az érintetteknél hasfájás, intenzív bélhangok, puffadás, hasmenés jelentkezik a tej fogyasztását követő, általában egy-két óra elteltével – sorolja a jellemző tüneteket dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus. A panaszok erőssége egyénenként eltérő, a szervezetben termelődő laktáz mennyiségétől függ: minél kevesebb az enzim, a tünetek annál gyakrabban és erősebben jelentkeznek.

        Gyermekeket és felnőtteket is érint

        A tejcukor-érzékenység legritkább formája olyan genetikai rendellenesség miatt alakul ki, amely esetén egyáltalán nem termelődik laktáz a vékonybélben. A tünetek ilyen esetben már születéskor jelentkeznek, újszülött korban diagnosztizálják. Az elsődleges laktózérzékenység ezzel szemben felnőtteknél jelentkezik, az életkor előrehaladtával ugyanis természetes módon is csökken a laktáz enzim termelődése a szervezetben. Egyéni érzékenységtől függően bárkinél megjelenhetnek a tünetek, a magyar felnőtt lakosság 20-30 százalékának van tejcukorbontási zavara.

        Hirdetés

        Betegség miatt is kialakulhat

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A felsoroltak mellett létezik a tejcukor-érzékenységnek egy harmadik formája is, ez a másodlagos laktózérzékenység. Ez általában fertőzések, például akut bélfertőzések, bakteriális, vagy vírusos hasmenések, gyulladásos bélbetegségek következtében jelentkezik, de előfordulhat antibiotikumos kezelések után is. Ilyen esetekben a laktózt tartalmazó termékeket az alapbetegség gyógyulásáig el kell kerülni.

        Diétával és enzimpótlással kezelhető

        A tejcukor-érzékenység kilégzéses hidrogénteszttel és kizárásos diétával – a tejtermékek átmeneti ideig történő teljes elhagyásával – igazolható. A kezelése laktózmentes diétával történik, laktózmentes tejet, savanyított tejkészítményeket továbbra is az étrendbe lehet illeszteni: sajt, túró, joghurt, kefir a tűrőképességnek megfelelő mértékben fogyasztható. A diéta mellett a laktáz enzim tabletta vagy cseppek segítségével is pótolható, ami jó megoldás lehet például étteremben vagy vendégségben, ha a beteg nem biztos az adott étel laktózmentességében – teszi hozzá dr. Hidvégi Edit.

        Olvasson tovább! Ha az egy pohár tej is túl sok

        (Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus)

        Módosítva: 2019.02.11 18:34, Megjelenés: 2018.02.04 17:25
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        C-vitamin

        C-vitamin

        B. M., szakfordító

        Miért fontos és miben fordul elő? A C-vitamin szerepe és forrásai.

        Májbetegségek

        Májbetegségek

        Dr. Vitális Zsuzsann

        Mi a máj feladata? Milyen tünetei lehetnek, ha megbetegszik?

        Mire való a hidrogén kilégzési teszt?

        A hidrogén kilégzési teszt a laktózérzékenység, a kontaminált vékonybél szindróma és a fruktózintolerancia kimutatására alkalmas.

        Haspuffadás, mint tünet - Egy betegség, amire lehet, hogy nem gondolt

        A tej mint az életerő és az egészség szimbóluma rögzült a köztudatban, és minden korty után úgy érezheti, hogy ma megint tett valamit az immunrendszeréért - ez sok szempontból mégsem teljesen igaz.

        Tejcukorérzékeny betegek táplálkozása

        Tejcukor-érzékenységről (laktóz intoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

        Tejhelyettesítő élelmiszerek

        A tejet hol jó, hol rossz színben tüntetik fel, holott a lakosság csupán kis részét érinti az általa kiváltott allergia vagy túlérzékenység. Akiket viszont érint a probléma, azok most sokkal jobb helyzetben vannak, mint 10 évvel ezelőtt.

        Tehéntej-allergia és tejcukor-érzékenység

        A két betegség közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a kiváltó okok, mind a kezelés terén. Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus segítségével összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

        Laktózérzékenység gyermekeknél

        A világ lakosságának 70 százaléka kisebb-nagyobb fokú laktózérzékenységben szenved, ennek evolúciós okai vannak. Sok étel tartalmaz titokban laktózt - nagyobb gyermekeknél ezért sokszor áll a visszatérő, tisztázatlan eredetű hasfájás hátterében a laktóz intolerancia.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások