Miért veszélyes a prediabétesz és hogyan kerülje el?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve: 2022.09.29.

Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk.

Beavatkozás nélkül a prediabétesz minden bizonnyal 2-es típusú diabétesszé fejlődik 10 éven belül, vagy annál rövidebb idő alatt. Ráadásul, ha Ön prediabéteszben szenved, a cukorbetegséghez kapcsolódó hosszú távú egészségügyi károsodások, mint például a szív- és keringési rendszert érintő elváltozások lehet, hogy már meg is indultak a szervezetében.

Jó hír azonban, hogy a prediabétesz lehetőséget biztosít az Ön számára is, hogy javítsa az egészségét, mivel a betegségnek 2-es típusú cukorbetegséggé fejlődése elkerülhető. Az életmódbeli változtatások, mint az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, és az egészséges testsúly fenntartása által a vércukorszint visszaállhat a normális értékre.

Ugyan vannak figyelmeztető jelek, amikre érdemes odafigyelni, mégis gyakran előfordul, hogy a prediabétesznek nincsenek különösebb tünetei. A bőr elsötétedése az egyike a prediabétesz kevés jeleinek, mely főként a nyakat, hónaljat, könyököt, térdet vagy kézfejet érinti. Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, az már a 2-es típusú diabéteszre utalhat:

 • Fokozott szomjúság
 • Gyakori vizelés
 • Fáradtság
 • Homályos látás

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Konzultáljon orvosával, ha a fenti tüneteket észleli, illetve kérjen vércukor-szűrést, ha az alábbi kockázati tényezők közül bármelyik előfordul Önnél:

Testtömegindex-kalkulátor

Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk. Tesztelje magát!
 • túlsúlyos, és a testtömeg indexe 25 fölött van
 • inaktív, mozgásszegény életet él
 • elmúlt 45 éves
 • a családban előfordult a 2-es típusú diabétesz
 • terhessége során kialakult önnél a gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség), vagy 4kg súly feletti gyermeket szült
 • PCOS-ben szenved (policisztás ovárium szindróma)
 • magas a vérnyomása
 • a HDL koleszterin szintje 35 mg/dL (0.9 mmol/L) alatt van, illetve a triglicerid szintje meghaladja a 250 mg/dl-t (2.83 mmol/L)
 • rendszeresen 5,5 órát, vagy annál kevesebbet alszik éjszakánként

Mi okozhatja a prediabéteszt?

A prediabétesz pontos oka nem ismert, ám a kutatók felfedezték, hogy bizonyos gének összefüggésben állnak az inzulinrezisztenciával. Emellett az életmód tényezők - a többlet zsír, különösen a hastájékon, és az inaktív életmód - szintén fontos tényezők a prediabétesz kialakulásában.

A prediabéteszben szenvedők szervezete a cukorbetegekéhez hasonlóan nem megfelelően bontja le a glükózt. Ez az okozza, hogy a cukor a véráramban halmozódik fel, ahelyett hogy az izmokat és szöveteket alkotó sejteket táplálná. A szervezetben található glükóz nagy része az általunk elfogyasztott élelmiszerből származik. Minden olyan élelmiszer, mely szénhidrátot tartalmaz (nem csak az édes ízűek), befolyásolja a vércukorszintet. Emésztés során a cukor a véráramba jut, és az inzulin segítségével a szervezet sejtjeiben felszívódva azokat energiával látja el.

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon. Mikor eszünk, a hasnyálmirigy ezt a hormont juttatja a véráramba, csökkentve a cukor mennyiségét a vérben. Amint a vércukorszint csökken, a hasnyálmirigyben termelődő inzulin mennyisége is. Prediabétesz esetén ez a folyamat már nem megfelelően működik. Ahelyett hogy a sejteket táplálná, a cukor a véráramban halmozódik fel, ami akkor fordul elő, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben.

Kockázati tényezőt jelent a családban előforduló cukorbetegség, valamint a túlsúly és a mozgásszegény életmód.

Bővebben A prediabétesz felismerése, rizikófaktorai és kezelése

Szövődmények

A nem kezelt prediabétesz legsúlyosabb szövődménye a 2-es típusú cukorbetegséggé alakulás, melynek szövődményei a következők:

 • magas vérnyomás
 • magas koleszterinszint
 • szívbetegség
 • stroke
 • vesebetegség
 • vakság
 • amputáció

Vizsgálatok és diagnózis

A prediabétesz vizsgálatára az alábbi teszteket alkalmazhatja az orvos:

 • Glikolizált hemoglobin (A1c) vizsgálat – Ez a vérvizsgálat a szervezet átlagos vércukorszintjét mutatja az elmúlt 2-3 hónapra. Működésének alapja a vércukorhoz kapcsolódó hemoglobinnak, a vörösvértestek oxigénszállító fehérjéjének mérése. Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin kapcsolódik a cukorhoz. A 6-6.5 közötti A1c szint prediabéteszt jelez. A 6.5 fölötti érték cukorbetegségre utal. Terhesség vagy hemoglobin változat megléte esetén azonban a teszt pontatlan eredményeket adhat.
 • Éhgyomri vércukor vizsgálat – Ebben az esetben a vérvételt megelőző 8 órán/ éjszakán át nem szabad enni. Ennél a tesztnél a 100 mg/dl vagy 5.6 mmol/L érték normális. A 100-125 mg/dl (5.6-6.9 mmol/L) érték prediabéteszt jelez, míg az ennél magasabb érték cukorbetegségre utal.
 • Orális glükóz tolerancia teszt – Nyolc órás/ egész éjszakás koplalás után vesznek vérmintát, majd egy cukros oldat elfogyasztása után két órával ismét vércukorszint mérésre kerül sor. Ebben az esetben a 140-199 mg/dl (7.8-11 mmol/L) érték prediabéteszt jelez, míg az ennél magasabb érték cukorbetegségre utal.

Amennyiben az Ön vércukor szintje normális, az orvos rendszeres szűrővizsgálaton való részvételt javasol. Prediabétesz megléte esetén további vizsgálatokra kerül sor, mint például összkoleszterin-, HDL-, LDL-, trigliceridmérés, illetve a vizelet fehérjemennyiségének vizsgálata, mellyel az esetleges korai vesekárosodást lehet kimutatni.

Megelőzés

A fentiekben ismertetett egészséges életmódra való áttérés, segít megelőzni a prediabétesz kialakulásának kockázatát, illetve annak 2-es típusú cukorbetegséggé fejlődését még abban az esetben is, ha az többször is előfordult már a családban.

Gondolja meg, hiszen a cukorbetegség mellett számos egyéb betegség kialakulása is megelőzhető egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és az egészséges testsúly fenntartásával!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Prediabetes (Mayo Clinic)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Bázis inzulin és bólus inzulin - Mi a különbség?

Mielőtt megkezdenénk inzulinterápiánkat, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a szerveztünk által igényelt inzulinmennyiség mely két fő...

A prediabétesz felismerése és kezelése

A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző előállapot összefoglaló elnevezése. Prediabétesz esetén már fennáll valamilyen mértékű, rejtett...

Hová adjuk be az inzulint? A helyes öninjekciózás lépései előretöltött injekciós tollal

Lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogy hogyan kell használni az inzulin beadására szolgáló előretöltött injekciós tollat, mikre kell figyelni, és...

Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

A cukorbetegség nem egységes kórkép. Több okból alakulhat ki, ennek megfelelően lefolyása és kezelése is eltérő lehet.

A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei

A 2-es típusú cukorbetegséget nehéz felismerni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti, és megfelelő kezelés...

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

A betegség kezelése egy életen át tartó elkötelezettséget jelent rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel, egészséges étkezéssel, rendszeres...

Munkavállalási szempontok inzulinnal kezelteknek

Amikor felnőttkorban valaki – az aránylag hirtelen kialakuló 1-es típusú diabétesz vagy hosszabb időtartam után 2-es típusú diabétesz miatt –...

Az inzulinadagolás módja, helye, formái

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.