Emésztési panaszok és laktózintolerancia

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A tej egészséges a szervezetnek, kivéve ha laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenved. A laktózintoleranciában szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére, a tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.

A téma fontos cikkei

A tejcukor a tej- és tejtermékekben természetes módon található meg. Ennek lebontásához és megemésztéséhez a vékonybélben található laktáz enzimre van szükség. Amennyiben az adott enzimből nincs elegendő a szervezetében hasmenés és gyomorpanaszok jelentkezhetnek tejtermék fogyasztása után, noha nem mindenki mutatja a tüneteket, aki laktázhiányban szenved.

A laktázhiány a következő okokra vezethető vissza

  • genetika – olyan génmutáció, mely megakadályozza a laktáz termelést. Az érintett babáknak már születésüktől hasmenésük van. Ez ritka állapot.
  • fejlődési – a koraszülött babák eleinte nem termelnek elegendő laktázt, ám idővel ez helyreállhat.
  • másodlagos – bizonyos betegségek, mint a lisztérzékenység, gyulladásos bél szindróma, cisztás fibrózis és a Crohn-betegség, valamint a vékonybél sérülése csökkent laktáz termeléshez vezet.

A tünetek kontrollálása

A tünetek enyhék, középsúlyosak vagy súlyosak lehetnek, attól függően, mennyi laktázt termel a szervezet, és 30 - 120 perccel a tejtermék elfogyasztása után jelentkezik.

  • A laktózintolerancia tüneteit étrendi változtatással lehet kontrollálni. Nem feltétlenül kell a tejtermékekről lemondania, lehet, hogy elegendő ha csak bizonyos termékeket hagy el.
  • Vásároljon laktózmentes tejtermékeket
  • Fogyasszon szója- vagy rizstejet - tejhelyettesítő élelmiszerek
  • A tejtermék mellé fogyasszon szilárd ételt is
  • Használjon laktáz enzimet, ha tejterméket kíván enni
  • Fogyasszon feldolgozott tejtermékeket, mint a joghurt, sajt, túró, fagylalt
  • Használjon probiotikumot

Hogyan segít a probiotikum a laktózintolerancián?

A probiotikumok önmagukban olyan baktériumokat tartalmaznak, melyek kedvezően hatnak a szervezetre, s hiányukban az kevésbé tudja megvédeni magát a fertőzésektől, betegségektől. Egyes probiotikumok béta-galaktozidázt vagy laktázt tartalmaznak, melyek alapvető fontosságúak a tejcukor lebontásához.

Amikor ezek a jótékony baktériumok probiotikus készítmények által a szervezetbe jutnak, a gyomor nyálkahártyájához és a bélfalhoz tapadnak, kiengedik a bennük található laktázt, ami segít a tejcukor emésztésében. Így segít megkönnyíteni a laktózintolarenciában szenvedők tüneteit.

Jó azonban tudni, hogy egyes probiotikum baktériumtörzsek, mivel ellenállnak a savnak és epének, nem eresztik ki a laktáz enzimeiket, és vannak olyan probiotikumok is, melyeknek túl alacsony a béta-galaktozidáz aktivitása.

További cikkek a témában

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító

Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Áteresztő bél szindróma

Az áteresztő bél vagy szivárgó bél szindróma gyakran előforduló, kellemetlen tüneteket okozó kórkép.

A rövid bél szindróma

A rövid bél szindróma azt az állapotot jelenti, amikor a vékonybél egyes szakaszai hiányoznak. Tekintettel arra, hogy a felszívódás nagy részben itt...

Mi okozhat laktózintoleranciát...

Vannak betegségek, amelyek következménye, tünete lehet a laktózérzékenység- ilyenkor beszélünk úgynevezett szekunder laktóz intoleranciáról. Ha a...

Laktózérzékeny betegek...

Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a...

A laktózmentes táplálkozás...

Mi a tejcukor-érzékenység? Hogyan diagnosztizálható? Mi jelenthet megoldást? Laktózérzékenyként hogyan juthat hozzá a szükséges kalciumhoz?

A laktózintolerancia örökölhető?...

Azt szeretném tudni, hogy a születendő gyermekem örökölheti-e a laktózérzékenységemet. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Laktózérzékenység: sokaknak az egy...

A tejcukor-érzékenyek számát közel másfél millióra becsülik hazánkban a szakemberek, tízezernél több ember vizsgálata alapján. Az érintettek...

Hidrogénteszt a laktózérzékenység...

A tejcukorérzékenység (laktózérzékenység, laktózintolerancia) kimutatásához - a betegség gyanúja esetén - hidrogéntesztet, más néven hidrogén...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.