• A kötőhártya-bevérzés tünetei, okai és kezelése - fotókkal

    Dr. Papp Júlia
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    Kötőhártya-bevérzés esetén általában hajnalra jelentkezik az éles szélű, szabálytalan határú, élénk- vagy sötétpiros színű folt. Jellemzően panaszmentes, a beteg véletlenül észleli, vagy mások figyelmeztetik arra, hogy mi történt a szemével.

    Közepes kiterjedésű vérzés, véraláfutás
    Közepes kiterjedésű vérzés,
    véraláfutás (suffusio)

    A kötőhártya védi a szemgolyót, beborítja a szemhéj belső felszínét. A szemgolyóhoz csak bizonyos helyeken tapad szorosan, egyébként a kapcsolat laza. Ez teszi lehetővé például az úgynevezett kötőhártya alá adott injekciók beadását: a gyógyszer így felhalmozódik a kötőhártya alatt és könnyebben juthat el a szem mélyebb részeibe, ugyanakkor a szervezetben kevesebb mellékhatást okoz.

    A kötőhártya-bevérzés során a vér is ide a kötőhártya alatti rétegbe kerül. A vérzés mennyiségétől, kiterjedésétől függően különböző kifejezéseket használunk a betegség leírására.

    Hirdetés

    Nagy kiterjedésű vérzés
    Nagy kiterjedésű vérzés

    A bevérzés felszívódása során a vér eloszlik, szétterül a kötőhártya alatt, így látszólag nő a területe. A rávérzés látszatát keltve nagy riadalmat okoz a betegnek és hozzátartozóinak! A vér lebomlása során az oxigén szállításáért felelős hemoglobin fokozatosan átalakul – vörösből barnás, sárgás stb. színű lesz. Ki ne találkozott volna már a gyógyuló „monokli” színváltozásaival?

    Leggyakoribb kötőhártya bevérzési okok

    Kötőhártya és szemhéj
    bevérzés sérülés miatt

    Spontán kialakuló bevérzésnek nincs szemészeti vagy általános betegség a hátterében és sérülés sem történt (pl. menses idején kialakuló kötőhártya-bevérzés).

    Ép kötőhártyaerek megrepedése sérülés vagy erőlködés miatt. (Előfordulhat a szem és környékének tompa vagy éles sérülése miatt). Erőlködés folytán is bevérezhet a kötőhártya pl. hányás, köhögés, székrekedés, szülés (kitolási szak), Valsava effektus során. Árulkodó jel lehet fojtogatás - a nyaki erek hirtelen strangulatioja - után a kötőhártyán látható számtalan pontszerű bevérzés.

    A szemet ért ütés hatására gyakran alakul ki kötőhártyavérzés, de a szemhéjak és a szem mélyebb részei is bevérezhetnek (csarnokvíz és az üvegtestbe is vér kerülhet).

    Krónikus kötőhártya gyulladás
    Krónikus kötőhártya-gyulladás

    Szemészeti krónikus gyulladásokat kísérő bevérzések során a kötőhártya erei tágultak, kanyargósak, sérülékenyebbek lesznek. Akut gyulladásokat is kísérheti a jellegzetes tünetek mellett a bevérzés. A gyulladás kialakulhat vírus- vagy baktériumfertőzés, allergia, egyéb irritáló anyag (különböző vegyszer, por, homok) vagy a szem dörzsölése, sőt akár napfényártalom, UV sugárzás miatt is.

    Vírusos kötőhártya-gyulladás
    Vírusos kötőhártya-gyulladás

    Jellegzetes a szem bevérzése vírusos (pl. adenovírus okozta) kötőhártya-gyulladás, vagy a gyakran emlegetett pneumococcus baktérium okozta fertőzés következtében. A betegség járhat enyhébb, rózsaszínes elszíneződéssel járó elváltozással is, amit a szem könnyezése, váladékozása, viszketése kísér.

    Általános érrendszeri betegség eredményeként a szervezet ereinek fala meggyengült, kevésbé tud ellenállni a  nyomásváltozásoknak. Előfordulhat pl. érelmeszesedés (arteriosclerosis) vagy magasvérnyomás-betegség esetén. Sok esetben a szemfenéki bevérzés a magas vérnyomás első jele.

    Vírusos influenzát kísérő
    pontszerű bevérzések sora 
    a szaruhártya körül

    Véralvadási zavarok okozta vérzések, pl. csökkent vérlemezkeszám vagy egyéb hematológiai betegségek miatti vérzékenység.

    Általános betegségek okozta bevérzések. Ide tartoznak a lázas betegségek, vérmérgezés (sepsis), szívbelhártya-gyulladás (subacut endocarditis), vírusos influenza, skarlát, szamárköhögés stb.. A kötőhártyán rendszerint apró pontszerű bevérzések jelentkeznek.

    Különleges okok: A kötőhártya jó- és rosszindulatú daganatai, valamint az áttétek is jelentős vérzéssel járhatnak. Ezek az elváltozások általában bőven el vannak látva erekkel, melyek fala sérülékenyebb, mint az egészséges érhálózat. Telt, tágult, kanyargós ér fut az elváltozáshoz.

    Jóindulatú nyirokér daganat 
    - Lymphangioma
    Jóindulatú nyirokér daganat 
    - Lymphangioma
    Kaposi sarcoma – rosszindulatú
    daganat
    Kötőhártya jóindulatú daganata
     - papilloma
     
    Daganatok kötőhártyaáttétei

    Javasolt vizsgálatok

    Az ártalmatlannak tűnő bevérzések hátterében állhatnak súlyos betegségek is, ezért is fontos a megfelelő kivizsgálás.

    • Belgyógyászat – vérnyomás ellenőrzés, véralvadási paraméterek, immunológiai kivizsgálás.

    • Labor – vérkép, alvadási faktorok, kórokozók elleni antitestek.

    • Szemészeti vizsgálat – főleg ha kiterjedt sérülésről van szó, mert a vérzés elfedheti a súlyos áthatoló sérülést. Daganatok és áttétek kizárása!

    A bevérzések kezelése

    Amennyiben nincs fertőzés vagy jelentős trauma, akkor nem igényel teendőt! A beteget meg kell nyugtatni, hogy kb. 2-3 hét alatt kezelés nélkül is feltisztul, a vér felszívódik.

    Ha a kivizsgálás során fény derül a kiváltó okra, természetesen ennek megfelelően kell a beteget kezelni: gyulladást megszüntetni, ha száraz a szem, műkönny készítményeket használni, vérnyomást beállítani, stb.. Daganatok esetén a műtéti eltávolítás, kemoterápia vagy besugarazás is szóba jön a szövettani eredménytől függően.

    Megelőzésként fontos a megfelelő vitaminbevitel (főleg C-vitamin) és az érfalak erősítése.

    Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Módosítva: 2020.01.13 20:35, Megjelenés: 2017.08.21 16:04
   • Cikkajánló

    Járványügyi készültség

    Járványügyi készültség

    koronavirus.gov.hu

    Változatlanul nagyon kell figyelni az alapvető higiénés rendszabályok betartására.

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

    Mit lehet tenni a szem bevérzése esetén?

    A szememen sérülés miatt keletkezett sebet és bevérző ereket el lehet valahogy tüntetni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Szemviszketés - Milyen betegség tünete lehet?

    Szinte nincs olyan ember, akinek élete során ne viszketett volna már a szeme. Mi állhat a háttérben? Mikor forduljunk orvoshoz?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Készülj fel a második hullámra!
    Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
   • Orvos válaszol
    Dr. Árki Ildikó

    Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások