Cukorbetegen is egészségesen: lábápolás és szerveink védelme

WEBBeteg
megjelent:

A diabétesszel élőknek különös gondot kell fordítaniuk a lábápolásra, szemeik és fogaik védelmére, valamint veséjük egészségére. Néhány tanács, amely mindezt megkönnyítheti.

Tippek, hogy elkerülhesse a lábproblémák kialakulását

A diabétesz miatt csökken a fájdalomérzékelés és a vérkeringés is romlik, így egy egyszerű seb/karcolás, amelyet nem is vesz észre és nem kezel, elfertőződhet, ez kórházi kezeléshez vagy akár annál is súlyosabb problémákhoz is vezethet.

  • Mosson miden nap lábat, majd törölje szárazra és ennek során pedig alaposan vizsgálja meg mindkettőt. Egy rövid, krémes lábmasszázs beiktatásával az ellenőrzés napi örömforrássá válhat.
  • Vigyázzon körömvágáskor, nehogy megsértse a lábujjait, körömágyát.
  • Bő, kényelmes cipőt válasszon, hogy elkerülje a horzsolásokat, és mindig viseljen zoknit.
  • Amennyiben csak lehetséges, ne járjon mezítláb: ha mégis ezt teszi, például a strandon, séta után azonnal vizsgálja meg a lábait a sérülések miatt.

Szemek

A látással kapcsolatos problémák gyakoribbak a cukorbetegek körében, mint általában véve. A szemproblémák kialakulását megelőzheti vagy késleltetheti a következőkkel:

  • Kövesse a diabétesz kezelésére kialakított étrendet, mozgástervet és gyógyszer-adagolást
  • Ne dohányozzon!
  • A vérnyomását is tartsa a normál tartományban egészséges étrenddel, testmozgással és a kezelőorvos által előírt gyógyszerekkel

A diabétesszel összefüggésben leggyakrabban kialakuló szembetegségek: a szürke hályog, a glaucoma (zöldhályog) és a retinopátia (szemideghártya károsodás). Mivel a tünetek a betegség korai szakaszában igen enyhék, ajánlatos évente ellenőrzésre járni, ha cukorbetegséget diagnosztizáltak Önnél. A vizsgálat a következőkből áll:

Az alábbi cikkek is érdekelhetik

1. A 2-es típusú cukorbetegségről

3. Mozgástippek cukorbetegek számára

4. Mi kerüljön a tányérra? Tippek egészséges étkezéshez 2-es típusú cukorbetegek számára

5. Étkezési tippek és diabetikus receptek 2-es típusú cukorbetegek számára

Vesék

A vesék létfontosságúak, és szintén azok közé a szervek közé tartoznak, amelyeket károsíthat a helytelenül kezelt diabétesz. Az emelkedett vércukorérték kihat a vese működésére, amit tovább ronthat a dohányzás és a magas vérnyomás. Ha szigorúan betartja diabétesz terápiáját (étrend, testmozgás, gyógyszerek), kontroll alatt tarthatja vércukorszintjét és elkerülheti a vesekárosodást. A rendszeres laborvizsgálatok részeként kezelőorvosa ellenőrizni fogja a vizelet albumin (fehérje) tartalmát, ezzel akár nagyon korai szakaszban felismerheti az esetleges vesebetegséget.

Fogak, fogíny és száj

Több vizsgálat is kimutatta, hogy a diabéteszesek körében a szájbetegségek előfordulása gyakoribb, mint általában véve az emberek körében. Ezek közé tartoznak az íny és a fog körüli szövetek és csontok gyulladásos folyamatai (gingivitis és periodontitis). A száj egészségének megőrzése érdekében félévente ellenőriztesse, és szükség szerint kezeltesse a fogait fogorvosával.

Ne feledkezzen meg a reggeli és esti fogmosásról, és jegyezze fel, ha vérzést vagy bármilyen gyulladást észlel. Ha ilyet tapasztal, keresse fel fogorvosát, és tájékoztassa róla, hogy 2-es típusú cukorbetegsége van.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.