• Keringési zavarok és idegbántalmak (neuropátiában) cukorbetegeknél

    Szerző: Dr. Miléder Margit

    Az erek megbetegedései rendszerint hosszú idő alatt alakulnak ki. Némelyik alig okoz tünetet, más érbetegségek enyhe kényelmetlenséget okoznak, amelyek súlyos következményekkel járhatnak, ha nem kezelik.

    Leggyakoribb a végtagok keringésének az elégtelensége, amelynek legkorábbi tüneteként a beteg azt veszi észre, hogy a lába, lábszára hideg, gyalogláskor a vádlikban fájdalom jelentkezik, de előfordulhat nyugalmi zsibbadás és bizsergés is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tüneteket és az érelváltozások előrehaladását mérsékelni lehet testmozgással és az életmód megváltoztatásával, a vércukor és vérzsír paraméterek normalizálásával.

    A betegnek nem szabad dohányoznia, mivel az érösszehúzódást okozva súlyosbíthatja a keringési zavart.

    Az alsó végtagot melegen kell tartani zoknival, harisnyával, amely megelőzi a láb és a lábszár ereinek további összehúzódását, ugyanis a láb és lábszár rossz keringése miatt a sérülések nem gyógyulnak rendesen.

    Egyszerű banális sérülés, vágás vagy cipő okozta lábfeltörés elfertőződhet és kifekélyesedhet, ami ezután nem vagy csak nehezen gyógyul.

    Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségénél a betegség kialakulása után 8-10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes odafigyelni a megelőzésre, hogy ne kerüljön a cukorbeteg a műtőasztalra.

    Hirdetés

    A cukorbetegség jelentősen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, ezért a szövődmények között szerepel:

    •    a szívkoszorúér és az agyi erek megbetegedése,
    •    a szemfenék ereinek szűkülése,
    •    a magas vérnyomás,
    •    cukorbeteg láb (keringési zavar és idegrendszeri károsodások az alsó végtagokban),
    •    szürke hályog,
    •    veseproblémák,
    •    potenciazavar.

    A legtöbb szövődmény oka a tartósan rossz anyagcserehelyzet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ennek kapcsán károsodó ér-, és idegrendszerünk elváltozásai már rengeteg szervünknél okozhatnak problémát, mivel az ér-, és idegpályák teljes testünket behálózzák, és szervezetünk működését alapvetően szabályozzák.

    Első hallásra furcsának tűnhet, hogy még a merevedési problémák és a lábon levő fekélyek, valamint a szürke hályog is erre vezethető vissza a legtöbb cukorbetegnél.
    Ha idegbántalmai vannak a lábán, akkor a tapasztalt fájdalom lehet égő, szúró, zsibbadó jellegű, sokszor olyan apró ingerek válthatják ki, mint a takaró érintése.

    Sokan hajlamosak bemagyarázni maguknak, hogy nincs komoly gond, mert a fájdalomérzés járás közben nem fokozódik, sőt néha még enyhül is. A láb ezekben az esetekben meleg tapintású és vérbőnek tűnik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha nem az idegbántalmak, hanem a keringészavar okozza a cukorbeteg láb problémáit, akkor a hűvös tapintás és a járáskor érzett fájdalom a jellemző. Mindkét esetben komoly a gond.

    Az idegbántalmak miatt a láb lehet érzékeny és fájó, másrészt a tapintás-, a hő- és a fájdalomérzet károsodása következtében gyakran észre sem veszi a beteg a lábat érő kisebb-nagyobb sérüléseket.

    Cukorbetegségben gyakran egyszerre van jelen az érszűkület és az idegbántalom.

    Mindezen elváltozások oka a károsodott mikrocirkuláció, a mikrokeringés, mely Bemer kezeléssel javítható!
     

     Tippek: Hogyan éljünk jól cukorbetegen?


    • Fogadja el, hogy cukorbeteg és azt, hogy változtatnia kell az életmódján!
    • Tanuljon meg minél többet diabéteszéről és annak kezeléséről!
    • Vállaljon felelősséget az egészségének alakulásáért, betegségének öngondozásáért!
    • Állítson maga elé célokat, de ne feledje, hogy megvalósításuk időbe telik!
    • Ossza meg érzéseit családjával, barátaival és segítsen nekik, hogy ők is többet tudjanak a diabéteszről!
    • Legyen pozitív életszemléletű!
    • Legyen rugalmas és tanulja meg beleilleszteni cukorbetegségét az életébe!
    • Találja meg saját „gondozó csapatát”(diabetológus és háziorvos, szakápoló, diabétesz szakápoló, dietetikus, mozgás terapeuta, ha szükséges szociális munkás, pszichológus), akikkel rendszeres kapcsolatban állhat!
    • Kérjen segítséget azon viselkedési szokásainak megváltoztatására, amelyek károsak diabétesz kezelési terve megvalósításához!

    Éljen teljes életet! Ne feledje, hogy az életünket csak 10 százalékban befolyásolja az, ami történik velünk és 90 százalékban az, ahogy reagálunk a velünk történtekre!

    Dr. Havasi Anett, belgyógyász-nefrológus adjunktus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém

    (Dr. Miléder Margit, belgyógyász, diabetológus, klinikofarmakológus főorvos,

    Dr. Vándorfi Győző, belgógyász, diabetológus, lipidológus főorvos,

    Vanderlich Egészségcentrum)

    Legutóbb frissült: 2014.11.30 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    A gasztroparézis kezelése

    A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Komoly fájdalmakat okozhat a cukorbetegség

    A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Hogy milyenek, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.