Keringési zavarok és idegbántalmak (neuropátiában) cukorbetegeknél

Szerző: Dr. Miléder Margit

Az erek megbetegedései rendszerint hosszú idő alatt alakulnak ki. Némelyik alig okoz tünetet, más érbetegségek enyhe kényelmetlenséget okoznak, amelyek súlyos következményekkel járhatnak, ha nem kezelik.

Leggyakoribb a végtagok keringésének az elégtelensége, amelynek legkorábbi tüneteként a beteg azt veszi észre, hogy a lába, lábszára hideg, gyalogláskor a vádlikban fájdalom jelentkezik, de előfordulhat nyugalmi zsibbadás és bizsergés is.

A tüneteket és az érelváltozások előrehaladását mérsékelni lehet testmozgással és az életmód megváltoztatásával, a vércukor és vérzsír paraméterek normalizálásával.

A betegnek nem szabad dohányoznia, mivel az érösszehúzódást okozva súlyosbíthatja a keringési zavart.

Az alsó végtagot melegen kell tartani zoknival, harisnyával, amely megelőzi a láb és a lábszár ereinek további összehúzódását, ugyanis a láb és lábszár rossz keringése miatt a sérülések nem gyógyulnak rendesen.

Egyszerű banális sérülés, vágás vagy cipő okozta lábfeltörés elfertőződhet és kifekélyesedhet, ami ezután nem vagy csak nehezen gyógyul.

Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségénél a betegség kialakulása után 8-10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes odafigyelni a megelőzésre, hogy ne kerüljön a cukorbeteg a műtőasztalra.

A cukorbetegség jelentősen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, ezért a szövődmények között szerepel:

 • a szívkoszorúér és az agyi erek megbetegedése,
 • a szemfenék ereinek szűkülése,
 • a magas vérnyomás,
 • cukorbeteg láb (keringési zavar és idegrendszeri károsodások az alsó végtagokban),
 • szürke hályog,
 • veseproblémák,
 • potenciazavar.

A legtöbb szövődmény oka a tartósan rossz anyagcserehelyzet. Az ennek kapcsán károsodó ér-, és idegrendszerünk elváltozásai már rengeteg szervünknél okozhatnak problémát, mivel az ér-, és idegpályák teljes testünket behálózzák, és szervezetünk működését alapvetően szabályozzák.

Első hallásra furcsának tűnhet, hogy még a merevedési problémák és a lábon levő fekélyek, valamint a szürke hályog is erre vezethető vissza a legtöbb cukorbetegnél.
Ha idegbántalmai vannak a lábán, akkor a tapasztalt fájdalom lehet égő, szúró, zsibbadó jellegű, sokszor olyan apró ingerek válthatják ki, mint a takaró érintése.

Sokan hajlamosak bemagyarázni maguknak, hogy nincs komoly gond, mert a fájdalomérzés járás közben nem fokozódik, sőt néha még enyhül is. A láb ezekben az esetekben meleg tapintású és vérbőnek tűnik.

Ha nem az idegbántalmak, hanem a keringészavar okozza a cukorbeteg láb problémáit, akkor a hűvös tapintás és a járáskor érzett fájdalom a jellemző. Mindkét esetben komoly a gond.

Az idegbántalmak miatt a láb lehet érzékeny és fájó, másrészt a tapintás-, a hő- és a fájdalomérzet károsodása következtében gyakran észre sem veszi a beteg a lábat érő kisebb-nagyobb sérüléseket.

Cukorbetegségben gyakran egyszerre van jelen az érszűkület és az idegbántalom.

Mindezen elváltozások oka a károsodott mikrocirkuláció, a mikrokeringés, mely Bemer kezeléssel javítható.

Tippek: Hogyan éljünk jól cukorbetegen?
 • Fogadja el, hogy cukorbeteg és azt, hogy változtatnia kell az életmódján!
 • Tanuljon meg minél többet diabéteszéről és annak kezeléséről!
 • Vállaljon felelősséget az egészségének alakulásáért, betegségének öngondozásáért!
 • Állítson maga elé célokat, de ne feledje, hogy megvalósításuk időbe telik!
 • Ossza meg érzéseit családjával, barátaival és segítsen nekik, hogy ők is többet tudjanak a diabéteszről!
 • Legyen pozitív életszemléletű!
 • Legyen rugalmas és tanulja meg beleilleszteni cukorbetegségét az életébe!
 • Találja meg saját „gondozó csapatát”(diabetológus és háziorvos, szakápoló, diabétesz szakápoló, dietetikus, mozgás terapeuta, ha szükséges szociális munkás, pszichológus), akikkel rendszeres kapcsolatban állhat!
 • Kérjen segítséget azon viselkedési szokásainak megváltoztatására, amelyek károsak diabétesz kezelési terve megvalósításához!

Éljen teljes életet! Ne feledje, hogy az életünket csak 10 százalékban befolyásolja az, ami történik velünk és 90 százalékban az, ahogy reagálunk a velünk történtekre!

Dr. Havasi Anett belgyógyász-nefrológus adjunktus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém

Szerzők: Dr. Miléder Margit belgyógyász, diabetológus, klinikofarmakológus főorvos, Dr. Vándorfi Győző belgógyász, diabetológus, lipidológus főorvos, Vanderlich Egészségcentrum

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Nephropathia: Cukorbetegség és...

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet...

Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem...

A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez...

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Készüljünk fel az utazásra:...

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek jóval nagyobb körültekintéssel szükséges megszervezniük utazásukat, üdülésüket. A legfontosabb kérdések és...

Ezek a cukorbetegség tünetei...

Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a...

Szájüregi szövődmények...

A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.