• A szürke hályog

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    A katarakta (szürke hályog, szemlencsehomály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen hatásos kezelés a műtét.

    A téma cikkei

    3/1 A szürke hályog (katarakta)
    3/2 A szürke hályog kezelése
    3/3 Tanácsok a szürke hályog megelőzéséért

    A szürke hályog (katarakta) a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. Lencsehomály mellett a látásélmény a betegség korai szakaszában bepárásodott üvegen keresztüli nézéshez hasonlít, később párás és egyre koszosabb üveg használatához.

    A homályos látás, különösen éjszaka, megnehezíti az olvasást, a vezetést vagy barátaink arckifejezésének észlelését, viszont nem okoz irritációt vagy fájdalmat. A 65 éves emberek kb. felének már kialakult valamilyen mértékű lencsehomálya, 75 éves kor felett pedig az emberek már több mint 70 százalékának van a látást is zavaró lencseszürkülése.

    Hirdetés

    A szemlencse

    A szemlencse a szemgolyón belül, közvetlenül a szivárványhártya (írisz) mögött helyezkedik el. Feladata a pupillán keresztül áramló fény összegyűjtése (fókuszálása) a szemgolyó hátsó részében található ideghártyára (retina). 
    A szemlencse a közepén vaskosabb, a szélein keskenyebb, egészséges fiatalban teljes egészében víztiszta és átlátszó. A helyén finom szalagok rögzítik. 
    A szemlencse elsősorban vízből és fehérjerostokból áll. A fehérjerostok pontos rendben helyezkednek el, ez teszi lehetővé, hogy a lencse a fényt torzító hatásoktól mentesen eressze át. 
    A lencse három rétegből áll. A külső réteg (tok, kapszula) egy vékony, átlátszó hártya, amely körülveszi az átlátszó és rugalmas kérget (kortex). Csecsemőkorban a tokon belüli anyag teljes egészében kéreg, később azonban a kéreg közepén egy kemény mag (nukleusz) képződik, amely az idő előrehaladtával fokozatosan terjeszkedik a kéreg rovására (ennek köszönhető a 30-40 éves korban minden embert utolérő öregszeműség, vagyis olvasáshoz szemüveg igénylése).
    A lencse kisebb-nagyobb mértékű szürkülése az öregedés természetes velejárója.

    A lencsehomály többnyire lassan alakul ki. Kezdetben alig befolyásolja a látást, a betegség teljes kifejlődésekor (általában évtizedek múlva) viszont kezelés nélkül csak valamennyi fénylátás és a nagyobb tárgyak sötét foltként való érzékelése marad meg. Amikor a látáskárosodás már zavarja a normális életvitelét, megfontolandó a műtéti megoldás. A szürke hályog kezelésére a műtét a leghatékonyabb és leggyakoribb eljárás.

    Tünetek

    A szürke hályog (hacsak nem valamilyen szemet érő baleset okozza) lassan és fájdalmatlanul alakul ki. Először a homályosodás a lencsén csak apró foltok formájában jelenik meg és általában nem okoz panaszt, idővel azonban egyre nagyobb területet érint és a látás romlani kezd. A szürke hályog tünetei az alábbiak:

    • Homályos látás, ami először kisebb dolgok kapcsán, például apró betűs írás olvasásakor tűnik fel.
    • A korábbiakhoz képest rosszabb látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez.
    • Az éles fényekkel illetve visszatükröződésekkel szembeni érzékenység.
    • Fényforrások körül fénykarikák érzékelése.
    • Gyakran kell a szemüvegen illetve kontaktlencsén változtatni.
    • A színek elhalványulása, elsárgulása.
    • Egy szemmel való nézés esetén is tapasztalt kettős látás.

    Ha Önnek szürke hályoga van, a rosszul megvilágított helyek túl sötétnek, míg a napfény, a lámpafény, vagy a szembe jövő autók fénye túl világosnak tűnhetnek. A lámpafény körül kialakuló karikák, illetve a visszatükrözések a vezetést kényelmetlenné és veszélyesség teszik. Szeme kifáradhat, illetve gyakrabban kell pislognia látása élesítése érdekében.

    A szürke hályog ugyanakkor nem jár fájdalommal, kipirosodással, viszketéssel, váladékozással vagy bármilyen más, szabad szemmel látható szemelváltozással, leszámítva a teljesen kialakult (kiérett) állapotot, amelyben az egyébként fekete pupilla enyhe szürkés árnyalatot kaphat.

    Az emberi szem sémás anatómiája; Forrás: http://www.mozaik.info.hu
    Az emberi szem sémás anatómiája
    Forrás

    A szürke hályog csak akkor veszélyezteti a szem többi részének egészségét, ha teljesen elszürkülve szinte teljesen átlátszatlanná válik (kiérett szürke hályog) és sokáig nem távolítják el. Ez, akárcsak a szem használatának bármely más okból való szünetelése, a retina (ideghártya) károsodásához vezet. Mivel a kiérett szürke hályog némi fényérzést leszámítva gyakorlatilag vakságot okoz, a betegek többnyire már előbb megműttetik, ezért ritkán lehet vele találkozni.

    A szürke hályog kialakulása

    A szürke hályog, hacsak nem a szemet érő sérülés okozza, általában mind a két szemen megjelenik. A szürke hályog nem biztos, hogy a teljes szemlencsét érinteni fogja. Katarakta a lencse bármely részében kialakulhat. A szürke hályognak három fő típusa van.

    Nukleáris. A nukleáris (magi) katarakta a lencse közepében alakul ki. Korai stádiumában növelheti a szemlencse törőerejét (dioptriáját), ezáltal a beteg átmenetileg enyhén rövidlátóvá válhat, ezzel együtt viszont csökken az olvasáshoz szükséges távolság. Van, aki időlegesen el tudja hagyni olvasószemüvegét. Sajnálatos módon ez az állapot idővel megszűnik, ahogy a lencse fokozatosan egyre szürkébb lesz és csökken a látásélesség. Félhomályban (pl. éjszakai vezetés során) a beteg különösen rosszul láthat. A nukleáris katarakta hajlamos sárgásbarna elszíneződést okozni, ami a kék és a lila árnyalatainak elkülönítésében nehézséget okozhat a betegnek.

    Kortikális. A kortikális (kérgi) szürke hályog fehéres, ék alakú, opálos csíkként jelentkezhet a lencse kérgének külső felszínén. Előrehaladása során ezek a csíkok a lencse közepe felé kezdenek terjeszkedni és egyre jobban akadályozzák a fény áthaladását. A látásélesség romlása mellett a közelre vagy a távolra látás is károsodhat (távollátás és rövidlátás egyaránt kialakulhat). A kontrasztok eltűnése, illetve a visszatükrözés is zavaró lehet.

    Rizikófaktorok

    Idővel mindenkinél jelentkezik a szürke hályog legjelentősebb rizikófaktora, ami maga az életkor. 65 éves korra az emberek felénél már kialakul valamilyen fokú szürke hályog, bár nem biztos, hogy panaszt is okoz. A szürke hályog kialakulásának további rizikófaktorai az alábbiak.
    • Cukorbetegség.
    • Szürke hályog a családban.
    • A szem korábbi sérülése, gyulladása vagy műtétje.
    • Hosszú ideig tartó szteroid kezelés.
    • Fokozott kitétel napfénynek, ultraibolya fénynek.
    • A szemet ért radioaktív sugárzás.
    • Dohányzás.

    Szubkapszuláris. A szubkapszulárisan (közvetlenül a tok alatt) elhelyezkedő katarakta kis homályos foltként kezdődik, döntően a szemlencse hátulsó felszínén. A katarakta ezen típusa is általában mindkét szemet érinti, de az egyik szemben többnyire előrehaladottabb állapotban van. A szubkapszuláris katarakta előszeretettel rontja az olvasást és csökkenti a látást még erős fényben is, továbbá gyakori, hogy a beteg este a fényforrás körül karikákat lát.

    Ismert, hogy a kor előrehaladtával a szemlencse összetétele megváltozik, a fehérjerostok szerkezete megbomlik. Egyes területeken a rostok összecsapzódhatnak, ami az adott terület elhomályosodását okozza. Az elhomályosodás rendszerint folyamatosan nő, egyre kifejezettebb lesz és a lencse egyre nagyobb részét érinti.

    Jelenleg nem pontosan ismert, hogy a lencse miért öregszik. Az egyik magyarázat szerint a károsodást különböző instabil molekulák, úgynevezett szabad gyökök okozzák. Az ultraibolya fénnyel való érintkezés és a dohányzás a szabadgyökök két jelentős forrása.

    A szürke hályog kialakulásának hátterében azonban nem kizárólag a korral járó változások állhatnak, létezik veleszületett vagy gyerekkorban kialakult szürke hályog is. Ennek oka lehet az anya terhesség alatti rubeola fertőzése, de különböző anyagcserezavarok (pl. cukorbetegség) is állhatnak a háttérben. A veleszületett szürke hályog gyakran nem zavarja a látást, ha azonban igen, műtétileg eltávolítják.

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Előző oldal |  3/1 | 3/2 A szürke hályog kezelése
    Módosítva: 2018.09.10 20:51, Megjelenés: 2017.08.01 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrgomba

    Bőrgomba

    Dr. Kónya Judit

    A bőrgomba diagnosztizálása, kezelése és megelőzése.

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek

    A téli sportok esetén nemcsak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.

    A szemek fényérzékenysége: Mitől szúr a szem?

    Szemünk felszínén, a kötő- és szaruhártyában rengeteg érzékeny ideg található. Ha ezeket az idegeket valami ingerli, olyan érzést kelthet, mintha valami szúrná a szemet, emiatt az érintettek elhúzódnak a fénytől, és legszívesebben állandóan csak árnyékban tartózkodnának. A problémát az okok felderítése után lehet kezelni.

    Merjünk kontaktlencsét váltani!

    A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lágy kontaktlencsét viselők táborában nagy számban fordulnak elő olyanok, akik évek óta ugyanazt a lencsetípust viselik.

    Hogyan változik a szemünk az életkorunkkal?

    A kozmetikai iparban az egyes korosztályoknak más-más termékeket ajánlanak, figyelembe véve a bőrön történő változásokat. A szemünk tekintetében is más-más korban más-más dolgokra lenne érdemes odafigyelni.

    Mit jelent a cilinderes szem?

    Az astigmatizmus (astigmia) – a rövidlátás és a távollátás mellett – a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba, mely speciális, hiszen a szem felszínére eső fénysugarak nem egy pontban vetülnek le, a szemnek nem egy fókuszpontja van.

    Kettős látás - Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető?

    Kettős látás esetén általában a szemizmok nem működnek megfelelően. A nem működő izom irányába a szem nem tud elmozdulni, így amikor a beteg ebbe az irányba tekint, intenzív kettős látás jelentkezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA