• A látásélesség-vizsgálat

    Dr. Papp Júlia
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    A látásélesség az éles látás számszerűsített értéke. Az emberi szem felbontóképessége átlagos körülmények között 1 szögperc (1’) - jó megvilágítás mellett maximum 0,5 szögperc lehet.

    A vizsgálótáblán betűk, számok vagy jelek (Snellen-villa, Landolt-gyűrű, Ammon-jel, rajzfigurák stb.) használatosak, fentről lefele csökkenő méretben. A jel egésze adott távolságból 5 m, míg a részletei 1 m alatt láthatóak. A pontos felismeréshez a részletek látása is szükséges.

    Érdekes

    A páciens látásélességét viszonyítjuk egy átlagos, normál látásélességű egyén látásához. Így fordulhat elő, hogy valakinek 2,0 a látása a normálhoz képest 200 százalékos.

    A látásélesség meghatározására Magyarországon a debreceni szemészprofesszor által kidolgozott, Kettesy-féle úgynevezett decimális olvasó tábla az elterjedt. Segítségével a látásélesség 5 méterről meghatározható, értéke 0,1 és 1,0 között változik. A két szemen meghatározott látásélességet együttesen kell értékelni.

    Országonként változó lehet a látásélesség meghatározásának körülményei: van, ahol nem 5 méterről, hanem 6 méterről használják az olvasótáblát és határozzák meg a látásélességet. Tengerentúlon 20 lábról végzik a vizsgálatokat. Általában hányados formájában fejezik ki a látásélességet: 5/5 azaz 1,0-nak 6/6 vagy 20/20-ad felel meg. Például: 0,5-nek (50 százaléknak) 3/6 vagy 10/20-ad felel meg.

    Hirdetés

    Hogyan láthat valaki 200 százalékosan? Látásélesség-vizsgálat
    A Kettesy-féle decimális látásvizsgáló tábla

    Ha még a legfelső jel sem ismerhető fel, akkor az ujjak "olvasása", felismerése a feladat 5 méternél közelebbről. Ha még közvetlen közelről sem megy, akkor a kézmozgás észlelése a kérdés. Ezt követi a gyertyafény érzékelése a tökéletesen elsötétített helyiségben.

    Tudnivalók a gépjárművezetői alkalmasságról

    1.1. Az 1. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások

    1.1.1. A közúti járművezető-jelölt és közúti járművezető (a továbbiakban együtt: kérelmező) látását meg kell vizsgálni az 1.1.2-1.1.4. pontban foglalt előírások szerint. Amennyiben a látásvizsgálat során kétely merül fel a kérelmező megfelelő látására vonatkozóan, a kérelmezőt szakorvosi vizsgálatra kell beutalni. A szakorvosi vizsgálaton különös figyelmet kell fordítani a következőkre: látásélesség, szemkáprázás, látótér zavarai, látómező, szürkületi látás, csökkent kontrasztérzékenység, kettős látás, súlyosbodó szembetegségek és vezetésbiztonságot veszélyeztető egyéb látászavarok.

    1.1.2. A központi látás vizsgálatát a két szemen külön-külön, szabványos látásvizsgáló táblával kell végezni. A színlátás vizsgálata Ishihara, vagy más színlátás vizsgáló táblákkal történik. A látótér vizsgálata kézzel, konfrontális vizsgálattal is elvégezhető.

    1.1.3. Az egészségi alkalmasság szemész szakorvos véleményének ismeretében állapítható meg:

    a) dioptriaszám túllépése,

    b) gyakorlati egyszeműség,

    c) látótérszűkület vagy

    d) a fényadaptáció kóros voltának gyanúja esetében.

    1.1.4. E melléklet alkalmazásában a szembe ültetett lencse nem tekintendő korrekciós lencsének.

    1.1.5. Az egészségi alkalmasság akkor állapítható meg, ha a kérelmező megfelel a következő feltételeknek:

    a) legalább 0,5-es binokuláris látásélességgel rendelkezik a két szem együttes - szükség esetén korrekciós lencsével segített - használatával,

    b) látótere vízszintes irányban legalább 120°-os, amely balra és jobbra legalább 50°-ot, felfelé és lefelé legalább 20°-ot bővül, és

    c) látótere középpontjától számított 20°-os sugarú tartományon belül a látása nem terhelt.

    1.1.6. Az egyik szemre teljes funkcionális látásvesztést szenvedett vagy csak az egyik szemét használó kérelmező esetében az egészségi alkalmasság akkor állapítható meg, ha

    a) legalább 0,5-ös - szükség esetén korrekciós lencsével segített - látásélességgel rendelkezik és

    b) szemész szakorvos igazolja, hogy

    ba) az egyik szemmel látás már elég hosszú ideje fennáll ahhoz, hogy lehetővé vált az alkalmazkodás, illetve

    bb) a szem látómezeje normális.

    1.1.7. Ha a kérelmező esetében kettőslátás áll fenn, az egészségi alkalmasság csak szemész szakorvos véleményének ismeretében állapítható meg.

    1.2. A 2. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások

    1.2.1. Az egészségi alkalmasság akkor állapítható meg, ha a kérelmező megfelel a következő feltételeknek:

    a) legalább 0,8-es-szükség esetén korrekciós lencsével segített - látásélességgel rendelkezik a jobbik és legalább 0,1-es látásélességgel rendelkezik a gyengébb szemre,

    b) korrekciós lencse használata esetén az a) pont szerinti minimális látásélességet vagy plusz 8 dioptria erősséget meg nem haladó szemüveg által biztosított, jól elviselhető korrekció révén vagy kontaktlencse használatával kell elérni,

    c) látótere vízszintes irányban mindkét szemre legalább 160°-os, amely balra és jobbra legalább 70°-ot, felfelé és lefelé legalább 30°-ot bővül, és

    d) a látótér középpontjától számított 30°-os sugarú tartományon belül a látás nem terhelt.

    1.2.2. Ha a kérelmező valamelyik szemének látóképessége jelentősen csökkent, az egészségi alkalmasság csak szemész szakorvos véleménye ismeretében állapítható meg, amely igazolja, hogy a látóképesség csökkenése óta az alkalmazkodáshoz szükséges idő eltelt.

    1.2.3. Egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani csökkent kontrasztérzékenység vagy kettőslátás esetén.

    1.2.4. A színlátás zavara esetén az egészségi alkalmasság szemész szakorvos véleménye figyelembevételével állapítható meg.

    Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Módosítva: 2019.09.14 15:06, Megjelenés: 2017.04.21 02:51
   • Cikkajánló

    Kijárási korlátozás

    Kijárási korlátozás

    MTI

    Határozatlan időre meg- hosszabbítja a kormány a korlátozó intézkedést.

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

    A látás hónapján a szem védelme lesz a fókuszban

    A Látás hónapja programsorozat az idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik - közölte a kampányt szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.