Tegyen a cukorbetegség okozta amputáció ellen!

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2016.04.25.

A cukorbetegség két szövődménye, az idegkárosodás (neuropátia) és a rossz vérkeringés, melyek fokozottan hajlamosítanak különböző láb problémákra. A cukorbetegség számos lábprobléma kockázatát növeli, emellett a diabéteszes betegeknél az apróbb lábproblémáknak is súlyos szövődményei lehetnek.

A neuropátia következtében a betegnél érzéskiesés léphet fel, azaz nem vagy nem megfelelően érzékeli a fájdalmat, ezért előfordulhat, hogy nem észleli a sérüléseket vagy az irritációt. A rossz vérkeringés következtében pedig ezek a sérülések lassabban gyógyulnak, és akár egy apró vágás is nehezen áll ellen a fertőzéseknek.

Diabétesszel összefüggő lábproblémák

 • Fekélyek és fertőzések, melyek nem gyógyulnak – A fekély olyan fájó, különböző mélységű seb a bőrön, mely akár egészen a csontig terjedhet. A rossz vérkeringés és a láb neuropátiája miatt a vágások és hólyagok könnyen alakulhatnak elfertőzött, nem gyógyuló fekélyekké. Ez gyakori és súlyos szövődménye a cukorbetegségnek, mely akár amputációhoz vagy súlyos esetben halálhoz is vezethet.
 • Tyúkszem, bőrkeményedésNeuropátia esetén a beteg nem érzékeli, ha a cipő nyomja a lábát, ami tyúkszem és bőrkeményedés kialakulásához vezet. Ezeket megfelelően kell kezelni, ellenkező esetben fekéllyé alakulhatnak.
 • Száraz, repedezett bőr – A rossz vérkeringés és a neuropátia következtében a láb bőre szárazzá, repedezetté válhat. Noha ez látszólag ártalmatlan probléma, a száraz bőr kisebesedhet és könnyen elfertőződhet.
 • Köröm rendellenességek – A benőtt köröm és a gombás fertőzések a neuropátia miatt észrevétlenek maradhatnak. Ezek nem megfelelő kezelése fertőzéshez vezethet.
 • Kalapácsujj és bütyök – Az izmokat érintő idegkárosodás izomgyengeséghez és a láb formájának elvesztéséhez vezethet, mely leggyakrabban kalapácsujj vagy bütyök formájában jelentkezik. Ha nem kezelik, ezek a deformitások fekélyeket okozhatnak.
 • Charcot láb – egy összetett lábdeformitás, ami az érzékelés elvesztése következtében alakul ki, és amelyben az észrevétlen törött csontok a lágy szövetek megsemmisítését okozzák. Mivel a neuropátia miatt a fájdalom és törés észrevétlen marad, a beteg továbbra is jár a törött csontokon, ami az állapotot tovább súlyosbítja, szövődményeként pedig műtét vagy amputáció válhat szükségessé.
 • Rossz véráramlás – Cukorbetegeknél a térd alatti erek gyakran beszűkülnek, ami korlátozza a véráramlást, megakadályozva a sebek gyógyulását, ez pedig szöveti elhaláshoz vezethet.

Mit tehet az orvos?

diabéteszes sebek

Hogyan előzhetjük meg a diabéteszes sebek kialakulását?
(Kattintson a képre)

Az orvos segíthet a seb gyógyulásában és így az amputáció megelőzésében. Számos új műtéti technika létezik a lábak és a lábfej megmentésére, az ízületek újjáépítésére és a seb gyógyítására. A láb rendszeres ellenőrzése és probléma esetén a mielőbbi szaksegítség keresése sokat segíthet abban, hogy a beteg állapota ne romoljon tovább.

Megelőző intézkedések

Önnek létfontosságú szerepe van a komplikációk csökkentésében. Kövesse az alábbi irányelveket, és mielőbb forduljon orvoshoz, ha problémát tapasztal!

Ellenőrizze a lábait naponta! Ha a látása gyenge, kérjen meg valakit, hogy nézze át alaposan a lábait és lábujjait Ön helyett! Figyeljen a bőr- és körömproblémákra. Keressen vágásokat, horzsolásokat, bőrpírt, duzzanatot, bőrkiütést, elszíneződést, sérülést, körömelváltozásokat (deformált, csíkos, megsárgult vagy elszíneződött, megvastagodott vagy nem növő). Figyeljen a kellemetlen szagokra is! Figyeljen továbbá törés jeleire. Ha a lába duzzadt, vörös, forró, megváltozott a mérete, alakja, azonnal forduljon orvoshoz!

Ne hagyja figyelmen kívül a lábfájdalmat! A fájdalom, mely éjszaka vagy minimális aktivitás után jelentkezik, eltömődött artériára utalhat! Kérjen mielőbbi segítséget!

Körömvágás: Amennyiben bármiféle körömproblémája van (pl. kemény köröm), vagy a láb érzékelése csökkent, a körmöket fontos megfelelően, szakszerűen vágni! Kérjen segítséget, vagy forduljon pedikűröshöz!

Kerülje a házi, fürdőszobai „műtéteket”! Soha ne vágja ki a bőrkeményedést, tyúkszemet és ne használjon vénymentes gyógyszeres tapaszokat se ezek kezelésére!

Tartsa tisztán a padlót! Figyeljen oda arra, hogy a padlón ne legyenek éles tárgyak, tű vagy inzulin fecskendő! Ne járkáljon mezítláb!

Ellenőrizze a cipőjét, zokniját! Rázza ki cipőjét használat előtt, és győződjön meg róla, hogy a zoknija nem gyűrődött meg!

Ellenőriztesse a vérkeringését, érzékelését! Szakember segítségével ellenőriztesse, mennyire csökkent a vérkeringése, milyen mértékű a neuropátiája!

Mikor szükséges az amputáció?

A diabéteszes neuropátia (a magas glükózszint miatt kialakuló idegi károsodás) - mely a cukorbetegek 60-70%-át érinti - növeli az amputáció kockázatát. Az egy évre eső összes amputáció több mint fele cukorbetegségre vagy az azzal kapcsolatos komplikációkra vezethető vissza, melyek közül a legtöbb alsó végtag (diabéteszes láb) amputáció.

A cukorbetegség okozta fekélyek stádiumai

A diabéteszes sebek osztályozásában két séma terjedt el: a Wagner-féle és az ún. UT-(University of Texas) klasszifikáció.

Wagner-klasszifikáció:

0. fokozat: prae- vagy post-ulcusos elváltozás
1. fokozat: felületes, csak a hámot és a dermist érintő fekély
2. fokozat: a szövethiány érinti az ínszövetet és az ízületi tokot
3. fokozat: a csont is érintett
4. fokozat: gangréna a láb egy részén
5. fokozat: a teljes láb gangrénája

UT-klasszifikáció

0. fokozat: prae- vagy post-ulcusos elváltozás
1. fokozat: felületes, csak a hámot és a dermist érintő fekély
2. fokozat: a szövethiány érinti az ínszövetet és az ízületi tokot
3. fokozat: a csont is érintett
4. fokozat: gangréna a láb egy részén
5. fokozat: a teljes láb gangrénája

Az UT-klasszifikáció kiegészül a seb stádiumának a meghatározásával is:
A stádium: tiszta seb
B stádium: nem ischaemiás fertőzött seb
C stádium: ischaemiás nem fertőzött seb
D stádium: ischaemiás fertőzött seb

Az UT-osztályozás jobban tájékoztat a prognózisról, mint a Wagner-féle beosztás.

(Forrás: sebkezeles.hu)

A diabéteszes neuropátia és amputáció kockázata az életkor előrehaladtával, a túlsúllyal és a cukorbetegség időtartamával egyenes arányban növekszik, legnagyobb veszélyt azokra jelentve, akiknél több mint 25 éve áll fenn a betegség. A cukorbetegség nem megfelelő kezelése, a kóros koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás tovább növelik a kockázatot.

Hogyan csökkentse a neuropátia okozta amputáció kockázatát?

 • Ne dohányozzon!
 • Rendszeresen ellenőrizze a lábait, illetve ellenőriztesse azokat az orvosával is a rutin vizsgálatok során!
 • Tartsa a vércukorszintjét ellenőrzés alatt!
 • Étkezzen egészségesen és mozogjon rendszeresen!
 • Naponta mossa és alaposan szárítsa meg a lábait, vizsgálja át azokat!
 • Mindig jól illeszkedő cipőt és tiszta, száraz zoknit viseljen!
 • A lábkörmeit óvatosan vágja, vagy bízza azokat pedikűrösre!
 • Ne használjon a lábán olyan termékeket és/vagy eszközöket (pl. kaparó, olló, szemölcs eltávolító stb.), melyek sérüléseket okozhatnak!
 • Tudassa orvosával, ha lábsérülése van, és az nem megfelelően gyógyul!
 • Ha már kialakultak a lábán a fekélyek, gondoskodjon azok megfelelő kezeléséről! Rendszeresen ellenőrizze a sebek állapotát, alkalmazzon fertőtlenítő hatású sebkezelő szert, amellyel megelőzhető a fertőzés, továbbá figyeljen oda a kötés gyakori cseréjére!

Sajnos azonban még a megelőző intézkedések betartása és a megfelelő sebkezelés ellenére is előfordulhat, hogy amputációra van szükség a fertőzött szövet eltávolítására, annak érdekében, hogy megmentsék a beteg végtagját vagy életét.

(WEBBeteg - Cs. K., Forrás: about.com, mayoclinic.org, foothealthfacts.org, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

A cukorbetegséggel összefüggő csont- és ízületi problémák

A cukorbetegek különféle csont- és ízületi rendellenességek fokozott kockázatának vannak kitéve. Ismerjük meg a különféle csont- és ízületi...

Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez...

A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom)...

Bőrtünetek - A cukorbetegség első jelei lehetnek

A cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere összetett zavara, amely kezeletlenül az egész szervezetre kiterjedő következményekkel, szövődményekkel...

Cukorbetegség - Nyári veszélyek

A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól...

A cukorbetegség nőgyógyászati és urológiai szövődményei

A diabétesz következményei a nőket és a férfiakat egyaránt érintik, ám a nemi jellegnek megfelelően részben más-más panaszokkal. Milyen...

Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

A cukorbetegség nem csupán az általános egészségre jelenthet veszélyt, hanem a beteg lábára is: akár egy apró vágásnak is végzetes...

Cukorbetegség - Hogyan védje lábait az amputációtól?

Bizonyos esetekben sajnos a cukorbetegség már olyan súlyos lehet, hogy amputálni kell a beteg lábát. Mit tegyen, hogy ez ne következzen be?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.