• Tegyen a cukorbetegség okozta amputáció ellen!

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

    A cukorbetegség két szövődménye, az idegkárosodás (neuropátia) és a rossz vérkeringés, melyek fokozottan hajlamosítanak különböző láb problémákra. A neuropátia következtében a betegnél érzéskiesés léphet fel, azaz nem vagy nem megfelelően érzékeli a fájdalmat, ezért előfordulhat, hogy nem észleli a sérüléseket vagy az irritációt. A rossz vérkeringés következtében pedig ezek a sérülések lassabban gyógyulnak, és akár egy apró vágás is nehezen áll ellen a fertőzéseknek.

    A cukorbetegség számos lábprobléma kockázatát növeli, emellett a diabéteszes betegeknél az apróbb lábproblémáknak is súlyos szövődményei lehetnek.

    Diabétesszel összefüggő lábproblémák

    • Fekélyek és fertőzések, melyek nem gyógyulnak – A fekély olyan fájó, különböző mélységű seb a bőrön, mely akár egészen a csontig terjedhet. A rossz vérkeringés és a láb neuropátiája miatt a vágások és hólyagok könnyen alakulhatnak elfertőzött, nem gyógyuló fekélyekké. Ez gyakori és súlyos szövődménye a cukorbetegségnek, mely akár amputációhoz vagy súlyos esetben halálhoz is vezethet.
    • Tyúkszem, bőrkeményedésNeuropátia esetén a beteg nem érzékeli, ha a cipő nyomja a lábát, ami tyúkszem és bőrkeményedés kialakulásához vezet. Ezeket megfelelően kell kezelni, ellenkező esetben fekéllyé alakulhatnak.
    • Száraz, repedezett bőr – A rossz vérkeringés és a neuropátia következtében a láb bőre szárazzá, repedezetté válhat. Noha ez látszólag ártalmatlan probléma, a száraz bőr kisebesedhet és könnyen elfertőződhet.
    • Köröm rendellenességek – A benőtt köröm és a gombás fertőzések a neuropátia miatt észrevétlenek maradhatnak. Ezek nem megfelelő kezelése fertőzéshez vezethet.
    • Kalapácsujj és bütyök – Az izmokat érintő idegkárosodás izomgyengeséghez és a láb formájának elvesztéséhez vezethet, mely leggyakrabban kalapácsujj vagy bütyök formájában jelentkezik. Ha nem kezelik, ezek a deformitások fekélyeket okozhatnak.
    • Charcot láb – egy összetett lábdeformitás, ami az érzékelés elvesztése következtében alakul ki, és amelyben az észrevétlen törött csontok a lágy szövetek megsemmisítését okozzák. Mivel a neuropátia miatt a fájdalom és törés észrevétlen marad, a beteg továbbra is jár a törött csontokon, ami az állapotot tovább súlyosbítja, szövődményeként pedig műtét vagy amputáció válhat szükségessé.
    • Rossz véráramlás – Cukorbetegeknél a térd alatti erek gyakran beszűkülnek, ami korlátozza a véráramlást, megakadályozva a sebek gyógyulását, ez pedig szöveti elhaláshoz vezethet.
    Hirdetés

    Mit tehet az orvos?

    diabéteszes sebek

    Hogyan előzhetjük meg a diabéteszes sebek kialakulását?
    (Kattintson a képre)

    Az orvos segíthet a seb gyógyulásában és így az amputáció megelőzésében. Számos új műtéti technika létezik a lábak és a lábfej megmentésére, az ízületek újjáépítésére és a seb gyógyítására. A láb rendszeres ellenőrzése és probléma esetén a mielőbbi szaksegítség keresése sokat segíthet abban, hogy a beteg állapota ne romoljon tovább.

    Megelőző intézkedések

    Önnek létfontosságú szerepe van a komplikációk csökkentésében. Kövesse az alábbi irányelveket, és mielőbb forduljon orvoshoz, ha problémát tapasztal!

    Ellenőrizze a lábait naponta! Ha a látása gyenge, kérjen meg valakit, hogy nézze át alaposan a lábait és lábujjait Ön helyett! Figyeljen a bőr- és körömproblémákra. Keressen vágásokat, horzsolásokat, bőrpírt, duzzanatot, bőrkiütést, elszíneződést, sérülést, körömelváltozásokat (deformált, csíkos, megsárgult vagy elszíneződött, megvastagodott vagy nem növő). Figyeljen a kellemetlen szagokra is! Figyeljen továbbá törés jeleire. Ha a lába duzzadt, vörös, forró, megváltozott a mérete, alakja, azonnal forduljon orvoshoz!

    Ne hagyja figyelmen kívül a lábfájdalmat! A fájdalom, mely éjszaka vagy minimális aktivitás után jelentkezik, eltömődött artériára utalhat! Kérjen mielőbbi segítséget!

    Körömvágás: Amennyiben bármiféle körömproblémája van (pl. kemény köröm), vagy a láb érzékelése csökkent, a körmöket fontos megfelelően, szakszerűen vágni! Kérjen segítséget, vagy forduljon pedikűröshöz!

    Kerülje a házi, fürdőszobai „műtéteket”! Soha ne vágja ki a bőrkeményedést, tyúkszemet és ne használjon vénymentes gyógyszeres tapaszokat se ezek kezelésére!

    Tartsa tisztán a padlót! Figyeljen oda arra, hogy a padlón ne legyenek éles tárgyak, tű vagy inzulin fecskendő! Ne járkáljon mezítláb!

    Ellenőrizze a cipőjét, zokniját! Rázza ki cipőjét használat előtt, és győződjön meg róla, hogy a zoknija nem gyűrődött meg!

    Ellenőriztesse a vérkeringését, érzékelését! Szakember segítségével ellenőriztesse, mennyire csökkent a vérkeringése, milyen mértékű a neuropátiája!

    Mikor szükséges az amputáció?

    A diabéteszes neuropátia (a magas glükózszint miatt kialakuló idegi károsodás) - mely a cukorbetegek 60-70%-át érinti - növeli az amputáció kockázatát. Az egy évre eső összes amputáció több mint fele cukorbetegségre vagy az azzal kapcsolatos komplikációkra vezethető vissza, melyek közül a legtöbb alsó végtag (diabéteszes láb) amputáció. 

    A cukorbetegség okozta fekélyek stádiumai

    A diabéteszes sebek osztályozásában két séma terjedt el: a Wagner-féle és az ún. UT-(University of Texas) klasszifikáció.

    Wagner-klasszifikáció:

    0. fokozat: prae- vagy post-ulcusos elváltozás
    1. fokozat: felületes, csak a hámot és a dermist érintő fekély
    2. fokozat: a szövethiány érinti az ínszövetet és az ízületi tokot
    3. fokozat: a csont is érintett
    4. fokozat: gangréna a láb egy részén
    5. fokozat: a teljes láb gangrénája

    UT-klasszifikáció

    0. fokozat: prae- vagy post-ulcusos elváltozás
    1. fokozat: felületes, csak a hámot és a dermist érintő fekély
    2. fokozat: a szövethiány érinti az ínszövetet és az ízületi tokot
    3. fokozat: a csont is érintett
    4. fokozat: gangréna a láb egy részén
    5. fokozat: a teljes láb gangrénája

    Az UT-klasszifikáció kiegészül a seb stádiumának a meghatározásával is:
    A stádium: tiszta seb
    B stádium: nem ischaemiás fertőzött seb
    C stádium: ischaemiás nem fertőzött seb
    D stádium: ischaemiás fertőzött seb

    Az UT-osztályozás jobban tájékoztat a prognózisról, mint a Wagner-féle beosztás.

    (Forrás: sebkezeles.hu)

    A diabéteszes neuropátia és amputáció kockázata az életkor előrehaladtával, a túlsúllyal és a cukorbetegség időtartamával egyenes arányban növekszik, legnagyobb veszélyt azokra jelentve, akiknél több mint 25 éve áll fenn a betegség. A cukorbetegség nem megfelelő kezelése, a kóros koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás tovább növelik a kockázatot. 

    Hogyan csökkentse a neuropátia okozta amputáció kockázatát?

    • Ne dohányozzon!
    • Rendszeresen ellenőrizze a lábait, illetve ellenőriztesse azokat az orvosával is a rutin vizsgálatok során!
    • Tartsa a vércukorszintjét ellenőrzés alatt!
    • Étkezzen egészségesen és mozogjon rendszeresen!
    • Naponta mossa és alaposan szárítsa meg a lábait, vizsgálja át azokat!
    • Mindig jól illeszkedő cipőt és tiszta, száraz zoknit viseljen!
    • A lábkörmeit óvatosan vágja, vagy bízza azokat pedikűrösre!
    • Ne használjon a lábán olyan termékeket és/vagy eszközöket (pl. kaparó, olló, szemölcs eltávolító stb.), melyek sérüléseket okozhatnak!
    • Tudassa orvosával, ha lábsérülése van, és az nem megfelelően gyógyul!
    • Ha már kialakultak a lábán a fekélyek, gondoskodjon azok megfelelő kezeléséről! Rendszeresen ellenőrizze a sebek állapotát, alkalmazzon fertőtlenítő hatású sebkezelő szert, amellyel megelőzhető a fertőzés, továbbá figyeljen oda a kötés gyakori cseréjére!

    Sajnos azonban még a megelőző intézkedések betartása és a megfelelő sebkezelés ellenére is előfordulhat, hogy amputációra van szükség a fertőzött szövet eltávolítására, annak érdekében, hogy megmentsék a beteg végtagját vagy életét.

    (WEBBeteg - Cs. K., Forrás: about.com, mayoclinic.org, foothealthfacts.org, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)

    Módosítva: 2016.04.25 14:49, Megjelenés: 2016.04.25 14:49
   • Cikkajánló

    Svédország vallomása

    Svédország vallomása

    portfolio.hu

    Messze vannak attól a svédek, hogy elérjék a nyájimmunitást, a lakosság nagy része védtelen.

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    A cukorbetegség megelőzése - Kiknek kell fokozottan odafigyelniük?

    Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

    Cukorbetegség - Nyári veszélyek

    A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható állapot. E kór a nyári melegben komoly veszélyeket jelenthet a beteg embernek.

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    Szövődmények, melyeket minden cukorbetegnek ismernie kell

    A diabétesszel diagnosztizált betegek nagyon fontos napi feladata a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása, ennek hiányában ugyanis számos szövődmény fenyegetheti őket. Kiemelendő terület a cukorbetegek lába, amely folyamatos odafigyelést és ápolást igényel.

    Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

    A cukorbetegség nem csupán az általános egészségre jelenthet veszélyt, hanem a beteg lábára is: akár egy apró vágásnak is végzetes következményei lehetnek. Miért kell jobban odafigyelni egy diabéteszes betegnek a lábápolásra? Hogyan kezelhető a már kialakult seb?

    Cukorbetegen is egészségesen: lábápolás és szerveink védelme

    A diabétesszel élőknek különös gondot kell fordítaniuk a lábápolásra. Ennek oka, hogy a diabétesz miatt csökken a fájdalomérzékelés és a vérkeringés is romlik, így egy egyszerű seb/karcolás, amelyet nem is vesz észre és nem kezel, elfertőződhet, ez kórházi kezeléshez vagy akár annál is súlyosabb problémákhoz is vezethet.

    Cukorbetegség - Hogyan védje lábait az amputációtól?

    Bizonyos esetekben sajnos a cukorbetegség már olyan súlyos lehet, hogy amputálni kell a beteg lábát. Mit tegyen, hogy ez ne következzen be?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.