A diabéteszes retinopátia és tünetei, diagnosztizálása

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A diabéteszes retinopátia egy szembetegség, amely cukorbetegségnél alakulhat ki a diabétesz egyik szövődményeként. A diabéteszes ideghártya-betegség (retinopátia) a felnőtt korban történő látásvesztés leggyakoribb oka.

A különböző szemkárosodások lehetnek mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesz következményei.

A tartósan magas vércukorszint a cukorbetegek érrendszerének elváltozásaihoz vezet (diabéteszes mikroangiopátia). Ez a változás az ideghártya (retina) parányi ereit is érinti. A retina az üvegtest mögött helyezkedik el, és minden a szem pupilláján keresztül belépő fényingert a látóideghez továbbít, ami az agy felé vezeti azokat.

A diabéteszes retinopátiának különböző típusai ismertek:

  • Nem proliferatív retinopátia
  • Proliferatív retinopátia
  • Diabéteszes makulopátia

Bővebben A diabéteszes retinopátia típusairól és okairól részletesen ide kattintva olvashat

Mik lehetnek a diabéteszes retinopátia tünetei?

Kezdetben a diabéteszes retinopátia észrevétlen marad. A cukorbetegek eleinte sem látászavart, sem más panaszokat nem tapasztalnak. Többnyire csak akkor figyelnek fel a retinopátiára, mikor a betegség már előrehaladott állapotban van, és jelentkeznek a látászavarok. Az érintettek a tárgyakat gyakran csak homályosan látják.

Ha a diabéteszes retinopátiában szenvedők szemének üvegtestjében bevérzések alakulnak ki, a betegek fekete pontokat vagy foltokat látnak, amit gyakran hulló koromhoz hasonlítanak. A látásvesztés többnyire alattomosan fejlődik ki, azonban nagyobb vérzéseknél vagy retinaleválás során egészen hirtelen is felléphet.

A kezeletlen retinopátia végül akár vaksághoz is vezethet. Ezért fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen vizsgáltassák meg szemüket, akkor is, ha nem tapasztalnak látásromlást.

Fontos lenne minél előbb felismerni!

A betegségre jellemző, hogy egyrészt a retina sejtjeinek vérellátottsága az erek elváltozásai miatt már nem megfelelő, másrészt a károsodott érfalakból folyadék, néha vér is kiléphet. A látóképesség azonban gyakran csak késői stádiumban romlik. A diabétesz diagnózisának felállításakor a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körülbelül egyharmadánál már kialakult a retinopátia is.

A szemorvos korai felkeresése sok cukorbeteg látását mentheti meg. Ezért szemész és diabetológus szakorvosokkal beszélje meg a rendszeres ellenőrzés lehetőségeit és hogy milyen időközönként szükséges ezeken részt vennie, valamint az egyéb megelőzési és kezelési lehetőségeket is beszéljék át!

A cukorbetegség optimális kezelésével a retinopátia megelőzhető, vagy legalább elérhető, hogy a szemet érintő probléma ne súlyosbodjon tovább.

Nézzük, milyen vizsgálatokra van szükség!

Szemtükrözés és kiegészítő vizsgálatok

A szemészek a retinopátiát szemtükrözés (oftalmoszkópia) segítségével diagnosztizálják, melynek során az orvosok megfigyelhetik a retina esetleges elváltozásait a szemfenékben. A szemtükrözés előkészítéséhez többnyire orvosi pupillatágítást végeznek.

Nagyon fontos, hogy a betegséget időben felismerjék, ezért a cukorbetegeknek rendszeresen szemész szakorvoshoz kell járniuk, az alábbi táblázat mutatja, hogy pontosan kinek mikor:

A diabétesz típusa

Mikor, illetve milyen rendszerességgel forduljon orvoshoz?

2-es típusú diabétesz esetén

A diagnózis felállításakor azonnal, azt követően pedig évente egyszer szükséges szemvizsgálat.

1-es típusú diabétesz esetén

Legkésőbb a betegség 5. évétől vagy 11 éves kortól évente egyszer tanácsos szemésszel megvizsgáltatni a szemet, azonban nem megfelelően beállított vércukorszint mellett már az 5. év előtt szükség van szemvizsgálatra.

Diabéteszben szenvedő állapotos nők

Amennyiben lehetséges, végeztessen szemvizsgálatot már a terhesség kezdete előtt, aztán minden harmadik hónapban, már kialakult retinopátia esetén pedig minden hónapban!

Minden cukorbetegre érvényes, hogy amennyiben már diagnosztizálták a retinopátiát, gyakoribb vizsgálatok szükségesek. Beszélje meg szemész orvosával, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a megelőzés és a betegség kezelése terén!

Az érelzáródások mértékének megállapításához az ideghártya ereinek angiográfiás vizsgálatára is szükség lehet. Ehhez sor kerülhet könyökhajlati vénán keresztül fluoreszcein oldat kontrasztanyagként való beadására is, mely másodperceken belül megjelenik a szemfenéki erekben és azok pontosabb ábrázolódását teszi lehetővé a vizsgálat során.

Ha esetleg rubesiosis iridis (érújdonképződés a szivárványhártyában) fennáll, azt pupillatágítás nélkül, külön és nagyon alaposan meg kell vizsgálni.

A szemlencsék vizsgálata

A diabétesz a szürke hályog (cataracta) egyik rizkófaktora is egyben. Ennek diagnosztizálásához az orvos megvizsgálja a szemlencsét. A szürke hályogos betegeknél a látóképesség időről időre csökken. Ők a környezetüket úgy észlelik, mintha mindenre köd borult volna.

Szemnyomásmérés

A diabéteszes retinopátia esetenként a zöld hályog (glaukóma) kialakulásához is hozzájárulhat. Ennek a betegségnek a felismerésére az orvosok megmérik a szem belső nyomását.

Tovább A diabéteszes retinopátia rizikófaktorai, megelőzése és kezelése

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: NetDoktor, Diabetische Retinopathie (DocCheck Flexikon)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.