Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

belgyógyász, háziorvos, geriáter
Bemutatkozás:

Önéletrajz

  • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.
  • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.
  • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.
  • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.
  • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.

A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.

Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

Legutóbbi válaszai

Lelet értelmezése és lehetséges további irányvonal

Kedves Kérdező! Az ismételt tályogképződés hátterében állhat valamilyen immunszuppresszív, vérképzőszervi megbetegedés, ennek kizárására javasolhatták a hematológiai vizsgálatát. A leírt CT és ultrahang vizsgálat érdemi kóros elváltozást nem igazolt. A sebészeti feltárás során a tenyésztés még folyamatban van, ennek alapján lehet célzottan antibiotikumot adni. Nem derült ki, hogy laboratóriumi vizsgálat,( vérkép, CRP) történt-e a közelmúltban. Ha a hematológiai vizsgálat nem derít ki semmit, akkor javasolnám, hogy a későbbiekben keressen fel bőrgyógyászt, aki az antibiotikumon felül esetleg más kezelést is tud javasolni a későbbi kiújulások elkerülése érdekében.

Szedhetem ezeket a vitaminokat egyszerre?

Kedves Kérdező! A kérdését december 1.-én kaptam meg, bár láttam, hogy régebben tette fel. Röviden válaszolva, a leírt vitaminokat, magvakat szedheti egyszerre. A gyógynövényekre , csakúgy, mint a hagyományos gyógyszerekre is igaz, hogy feleslegesen ne szedjük, csak megfelelő indikációval. Az okát viszont nem tudom, hiszen a kisvirágú füzike prosztata bántalmak, vizelési nehézségek esetén ajánlott és az Ön életkorában nem gondolnám, hogy ilyen jellegű panasza lenne. A máriatövismagot májbetegség esetén ajánlják. Természetesen ha ilyen irányú betegséget igazoltak volna Önnél, akkor ezek szedése javasolható.

Dalacin 300 és rubofen 500 szedhető együtt ?

Kedves Kérdező! Dalacin mellett nyugodtan szedjen Rubofent vagy más paracetamol tartalmú gyógyszert.

Koronavírus, vesegyulladás

Kedves Kérdező! A csatolt leletben a vizelet lelet nem szerepel, valamint gyulladásos értékek sem, így a vesemedence gyulladásról nem tudok véleményt mondani. Az elkezdett Zinnatot szedje az előírtaknak megfelelően. A szerológiai tesztben az IgM az aktív fertőzésre utal, ami nyilván csökkenőben van már, az IgG a védettséget jelzi. Valószínűleg Önnél és a fiánál is enyhe formában zajlott le a fertőzés, a panaszok kezdetétől 10 napig mindenképpen otthoni karantén szükséges.

Lelet ertekeles / gyulladas, jobboldali alhasi fajdalom vizsgalat

Kedves Kérdező! A laboratóriumi leletet mindig a beteg panaszával és vizsgálatával együttesen kell értékelni. A készült laboratóriumi leletben a CRP enyhe emelkedést mutat, ami gyulladásra utalhat. Az egyik májfunkciós érték minimális eltérést mutat, illetve a trombocita szám ( vérlemezke ) kicsit magasabb. Az eosinofil sejtszám emelkedés mögött állhat allergiás megbetegedés is. Hasi panasza és a CRP emelkedés miatt javaslom, hogy keressen fel nőgyógyászt illetve csináltasson kismedencei ultrahang vizsgálatot.