• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1545

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Mivel az elváltozást csak a leírásból ismerem, biztosat nem írhatok, de valószínűleg kitágult vénákról lehet szó.. Az elváltozást okozhatja az érfal gyengesége, vagy valóban az erőlködés okozta tágulat rögzülése. Panaszával keressen fel angiológiai szakrendelést. Mivel nem tudom, hogy az ország mely területén lakik, így ajánlani sem tudok megfelelő rendelést.
        Kedves Kérdező! A leletek pontos ismerete és a beteg vizsgálata nélkül nem adható egyértelmű vélemény. Önmagában egy lezajlott mélyvénás trombózis és tüdőembólia nem indokolja az Ön leszázalékolását. Amennyiben viszont szövődmény alakult ki, például jelentős, a keringést befolyásoló poszttrombotikus szindróma, esetleg lábszárfekély, nyirokkeringési zavar, akkor ennek megítélése alapján felmerülhet a leszázalékolása. Nem derült ki, hogy a hátfájdalmát vizsgálták-e, valószínűleg nem a felsorolt előzmények okozzák, kivizsgálása javasolt. A rosszulléteit nem részletezte, ez alapján nem tudok vizsgálati irányt megadni. Próbálja háziorvosával vagy választott orvossal részletesebben megbeszélni, mit tehet.
        Kedves Kérdező! A leírtak alapján panaszát valószínűleg a másnaposság és enyhe gyomorrontás ( gastritis) együttesen okozza. Fogyasszon bőségesen folyadékot és könnyű ételeket fogyasszon. A hányás nem csak folyadékveszteséget okoz, hanem az ásványi anyagok hiányát is, így megfelelő sópótlás is javasolt. Javaslom még a szédülés miatt a vérnyomás ellenőrzését is.
        Kedves kérdező! A Solu-Medrol szteroid gyógyszer, mely okozhat vízvisszatartást , így szemhéjödémát, és a végtagok duzzanatát is. Amennyiben panasza fokozódik, beszélje meg a kezelőorvosával a Solu-Medrol további adagolását.
        Kedves Kérdező! A leírt gyógyszerek közül a Rawel SR (indapamid) okozhat húgysavszint emelkedést. Mivel ennek mértékét nem tudom, javasolom beszélje meg kezelőorvosával a további gyógyszerelését. Az ASA Protect köszvény esetén óvatosan adható, de a gyógyszer szedése nem emeli meg a húgysav szintet. Vércukor emelkedést a felsorolt gyógyszerek nem okoznak.
        Kedves Kérdező! A határértéken levő CRP eredmény hátterében enyhe vírusos fertőzés állhat. Az enyhe eosinofil szám emelkedést ez nem magyarázza, ez az érték emelkedett lehet például allergiás megbetegedés esetén is.
        Kedves Kérdező! A helyileg használt antibiotikum gyakorlatilag nem szívódik fel. Viszont megjegyezném, hogy 17 éves életkorban nem feltétlenül szükséges rendszeresen alkoholt fogyasztani.
        Kedves kérdező! A Peritol egy régebbi típusú antihisztamin gyógyszer, melynek mellékhatása lehet az álmosság, fáradékonyság, de ez nem nagy mértékű és általában néhány napos gyógyszerszedést követően enyhülni szokott. Ha a mellékhatás kifejezett, a napi életritmusban zavarja Önt, akkor viszont ne szedje tovább. Megjegyezném, hogy nem derült ki, hogy mire kapta a gyógyszert. Amennyiben allergiás tünetekre, akkor, ha álmosítja, léteznek ennél korszerűbb szerek is, kevesebb mellékhatással. Ha viszont étvágytalanság miatt, akkor azt meg kell előznie kivizsgálásnak, hogy van-e a háttérben valamilyen betegség.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül a leírt tünetek alapján nem lehet egyértelmű véleményt mondani . Légúti panaszai és a melegségérzet, szívdobogásérzet és a többi panasz hátterében is sok minden állhat, keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező, Jól tudja, az eosinofil szám emelkedését leggyakrabban a két említett betegség okozza. Allergia esetén általában más tünet is fennáll, nemcsak a vérkép eltérése. Bélférgesség lehet tünetmentes, de sok esetben más tünettel együtt lép fel. Amennyiben más eltérést, panaszt is észlel, akkor valóban további vizsgálatok javasoltak (elsőként székletből féregpete vizsgálat).
        Kedves Kérdező! Elöljáróban szeretném megemlíteni, hogy a laborleleteket mindig a beteg panaszaival, tüneteivel együttesen kell kiértékelni. A fehérvérsejt szám a normál érték felső határán van, a hemoglobin szintén, az MCV, mely a vörösvértestek átlagos térfogatát jelenti magasabb, de mivel a Hgb érték alapján nem merül fel vérszegénység, így ennek önmagában nincs jelentősége. Az rdw a vörösvértestek átlagos méretét, térfogatás jelzi, mértékegységet, referencia értéket nem írt le, de ennek is csak kóros vörösvértest szám mellett lenne jelentősége. Az mpv a vérlemezkék átlagos térfogatát jelenti, vérképzőszervi betegségekben van jelentősége, de Önnél ez normál tartományban van. A karbamid és a kreatinin a veseműködés jelzője, normál tartományban vannak. A májfunkciós értékek, az LDH , enyhén emelkedettek, csakúgy mint a kreatinin kináz( ck). A kis mértékű CRP emelkedés valamilyen enyhe vírusos fertőzésre is utalhat. Javaslom, hogy az emelkedett májfunkciós értékeket, ck-t a panaszok, tünetek függvényében beszélje meg a vizsgálatot elrendelő orvossal.
        Kedves Kérdező! Tetanus fertőzést szennyeződött, mély, vérző seb útján lehet kapni. Egy rozsdás fémkupak által okozott felületes sérüléssel biztosan nem. Ezenfelül Ön aktív védőoltásban is részesült. A derékfájdalma nem függ össze a sérülésével. A Cataflam fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer, tartós szedése a mellékhatások miatt nem javasolt. A Rutascorbin érfal, elsősorban kapilláris érfal erősítő hatású. Az étrendje , illetve a két említett gyógyszer és a leírt panaszok között nem látok összefüggést. A lábfejen levő ér lehet visszér, ami érintésre érzékeny, fájdalmas , de a derékpanasza is kisugározhat a lábába zsibbadást okozva. Vizsgálat nélkül nehéz a panaszát értelmezni, javaslom, hogy keresse fel háziorvosát.
        Kedves kérdező! Panaszát körömágy gyulladás okozhatja, de vizsgálat nélkül nehéz egyértelműen véleményt mondani. Helyileg fertőtlenítés, antibiotikum tartalmú krém használata javasolt. Amennyiben nem múlik, mutassa meg háziorvosának.
        Kedves Kérdező! Panaszát valószínűleg a bordaközi izom meghúzódása okozza. Ha tartósan fennáll 1-1 enyhe fájdalomcsillapítót nyugodtan bevehet. Amennyiben nem enyhül illetve szűnik meg keresse fel háziorvosát, aki mellkas és borda röntgen vizsgálatot kezdeményezhet.
        Kedves Kérdező! A Rutascorbin szedhető a Tenaxummal és a Frontinnal együtt. Mivel nem derül ki, hogy milyen érprobléma áll fenn, így ennek kezelési lehetőségeiről nem tudok nyilatkozni. A Rutascorbin vénás elégtelenség vagy hajszálér károsodás okozta kisebb vérzések tüneti kezelésére szolgál.