• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1597

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A Medrol (metilprednizolon) mennyisége a szervezetben 1- 1 ½ nap megfeleződik, vagyis néhány nap alatt teljesen kiürül a szervezetből. A napi 2 mg egyébként is nagyon alacsonynak számít, ilyen kis adagban a mellékhatások valószínűsége csekély.
        Kedves Kérdező! A leírtak megfelelhetnek hőhullámoknak. Több minden magyarázhatja, lehet hátterében idegesség, feszültség, esetleg a vércukorszint ingadozása, hirtelen csökkenése , okozhatja a pajzsmirigy túlműködése is. Javaslom panaszával keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! A fehér lepedék lehetséges, hogy az este elfogyasztott szódabikarbóna kicsapódása reflux miatt. Gyomorégés enyhe tüneteire alkalmas lehet a szódabikarbona, de annak hatása átmeneti, rövid ideig tart. Ugyanez mondható el a Rennie-ről is. Hatékony savcsökkentő gyógyszerek kaphatók, beszélje meg kezelőorvosával. A mandulakövek eltávolíthatóak langyos sós vizes öblögetéssel. A szájszárazság hátterében több ok állhat, javaslom , hogy történjen vérkép, vércukor vizsgálat. Oka lehet, ha szájon át veszi a levegőt , mivel az orrlégzés gátolt. A bőr szárazsága számomra kicsit ellentmondásos, minél rövidebb a fürdés, annál kevésbé szárad ki a bőr. Bizonyos tusfürdők is okozhatják, ami kádban történő fürdésnél nem használatos. Fürdős után használjon testápolót, illetve nézze meg a használt fürdőszerek között, hogy okozhatnak-e bőrszárazságot.
        Kedves Kérdező! Amit leírt, abból számomra nem derült ki, hogy mi okozza az enyhe vérszegénységét. Ha tavaly október óta nem történt volna meg a vérkép kontrollja, mindenképpen szükségesnek tartom,esetleg B12 szint vizsgálata is javasolt. A B12 pótlást élethossziglan lehet alkalmazni, de ma már rendelkezésre áll szájon át szedhető B12 vitamin tabletta, mely viszonylag nagy adagban tartalmazza a vitamint. Amennyiben az alkalmazott kezelésre a panaszai megszűntek, a vérképe rendeződött, folyamatosan adható a B12. Ellenkező esetben hematológus felkeresését javasolnám.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül nehéz véleményt mondani, nem tudom, hogy van-e valami más megbetegedése, volt-e valamilyen műtéte, milyen a testalkata. A nyiroködéma hátterében az esetek jelentős részében nem derül ki egyértelmű ok, de mindenképpen javasolt kismedencei és lágyéki ultrahang vizsgálata is. Amíg nem tisztázódik, a lábait polcolja fel, lehetőleg az ágyban is, hogy a nyirok ürülését elősegítse. Országszerte megtalálhatóak nyirok ambulanciák , ahol megtanítják speciális kötés felhelyezésére, mely elősegíti a nyirok ürülését, valamint lehetőség van egyéb kezelésre is.
        Kedves Kérdező! A felső végtagi fájdalmát valószínűleg a nyaki csigolyákon talált elváltozás, a discus (porckorong) kitüremkedése okozza. A kitüremkedést látatlanban nem tudom értelmezni, mutassa meg kezelőorvosának és amennyiben látható elváltozás van, javaslom a lágyrész ultrahang ismétlését, és a kulcscsontról, vállízületről röntgenvizsgálatot is. A nyak környezetében is nőhet lipoma, de más elváltozás is lehet, bár Önnél tavaly júliusban történt nyaki ultrahang vizsgálat, ahol nem találtak kórosat.
        Kedves Kérdező! Ez az internetes portál nem helyettesíti a betegvizsgálatot, így például nem tudom, hogy van-e, volt-e más betegsége, szedett-e a közelmúltban valamilyen gyógyszert, esetleg inhalációs sprayt. A látottak alapján több ok is felmerül, leginkább gombás elváltozásnak tűnik az elváltozás. Keressen fel orr-fül gégészt vagy szájsebészt ennek eldöntésére.
        Kedves Kérdező! A Gaviscon csak kiegészítő szerként használható az alkalmazott tabletta beszedésétől eltérő időszakban, gyenge savkötő hatása van. A motidin lehetséges mellékhatásai között szerepel a hasmenés, viszont a tabletta nem tartalmaz laktózt. A gyógyszernek két hatáserőssége létezik, ha a gyengébbet szedné, akkor valószínűleg nem elégséges. Ha a nagyobb adag mellett vannak panaszai, akkor hatásosabb savtermelést gátló gyógyszer szedésére lenne szükség, ezt beszélje meg háziorvosával.
        Kedves Kérdező! A leírtak alapján a talált mellkasi illetve hónalji megnagyobbodott nyirokcsomók nem okozhatják fájdalmát. A konkrét leletek ismerete nélkül nehéz korrekt véleményt adni. Biztos, hogy a 70 mm-es méretet nem írta el? Ez mindenképpen kóros volna, de ha a hematológus szerint rendben volt, akkor ez a nagyság nem valószínű. Ha még nem történt volna meg, pulmonológiai kivizsgálását, légzésfunkciós vizsgálatát javasolnám. A mellkasi nyirokcsomók CT-vel , a hónaljak ultrahanggal követendők, ha kóros nagyságúak.
        Kedves kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül a tüneteire egyértelmű választ nem tudok adni. Panaszai miatt keressen fel kardiológust. Az NRBC magvas vörösvértesteket jelent, ami minden esetben kóros, ennek nincsen normál értéke. Előfordul viszont, hogy a laboratóriumi automata más sejteket lát magvas vörösvértesteknek, ezért a vizsgálat megismétlését javaslom.
        Kedves Kérdező! Paracetamol vagy metimazol (pl. Algopyrin) tartalmú lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót a leírtak alapján nyugodtan szedhet, amennyiben egy már zajló lázas betegségről van szó. Egy fertőzés megelőzésére, továbbá hányással-hasmenéssel járó betegség kezelésére egyik sem alkalmas. Nem derül ki, hogy a leírt gyógyszereket miért szedi, milyen panasza van, így konkrét tanácsot orvosi vizsgálat nélkül nem tudok adni.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül egyértelmű vélemény a leírtak alapján nem lehetséges. A D-dimer vizsgálattal és a vénás Doppler vizsgálattal a mélyvénás trombózist nagy valószínűséggel ki lehet zárni. Az említett keringési zavar, artériás érszűkület vizsgálata artériás Doppler vizsgálattal történik. A felületes visszér gyulladásnak látható jele is van. A panasza megfelelhet valóban lumbo-ischialgiának, ezt orvosi vizsgálattal , indokolt esetben képalkotó vizsgálattal (MR) lehet az okot kideríteni. A térdízületben jelentkező fájdalom hátterében más elváltozás is állhat. Feltételezem, hogy kapott fájdalomcsillapító gyógyszereket is.
        Ez a fórum az átfutási idő miatt sürgősségi tanácsadásra nem alkalmas. Javaslom, hogy keressen fel szakorvost, sürgősségi osztályt. Ha ellátatlan marad a gyulladás fokozódhat.
        Kedves Kérdező! Feltételezem, hogy a Medinac szedése előtt már történt májfunkciós vizsgálat. A leírt értékek igen magasak, valószínűleg a gyógyszer mellékhatása. Ilyenkor a gyógyszer adagjának csökkentése vagy abbahagyása is szóba jön. Javaslom, hogy mielőbb beszélje meg kezelőorvosával.
        Kedves Kérdező! Három hét után már nem kellene, hogy a szúrás helye érzékeny legyen. Lehetséges, hogy begyulladt az ér vagy a környéke. Látatlanban nem tudom megítélni, keresse fel háziorvosát vagy a vizsgálatot kérő, végző orvost.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés