• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1581

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival és vizsgálatával együttesen kell értékelni. Ettől függetlenül a csatolt leletekben minimális eltérések láthatók, egyedül a triglicerid szint és a non HDL koleszterin szint mutat némi emelkedést. Mivel nem derül ki, hogy az édesanyjának van-e más betegsége, , rizikófaktora a kardiális megbetegedésekre, esetleg szed-e valamilyen gyógyszert, így az esetleges teendőről, kezelésről nem tudok nyilatkozni. Látatlanban, megjegyezném, hogy ez az eltérés önmagában nem indokol különösebb teendőt, időszakos kontroll vizsgálata javasolt. A vizeletben levő eltérést szintén a panaszokkal együttesen kell értékelni, javaslom, hogy keressék meg a vizsgálatot elrendelő orvost.
        Kedves Kérdező! A felsorolt laboratóriumi értékek mellett nem említi, hogy van-e panasza, az orvosi vizsgálat során találtak-e bármilyen eltérést. A laboratóriumi értékek normál tartománya sok esetben az egyes laboratóriumokra van meghatározva, az egyes laboratóriumok normál értékei között eltérés lehet. Mivel a normál értékeket nem tüntette fel, így csak az egyértelműen eltérő értékeket sorolom fel. A perifériás vérképben az egyes alakos elemek száma enyhe eltérést mutat a normál értékhez képest, a monocyta szám emelkedése a klinikum ismerete nélkül nem értelmezhető. A többi lelet között a GPT értéke mutat nagyobb eltérést, ez a májműködés egyik mutatója. Utóbbi kontrollját javaslom a későbbiekben.
        Kedves Kérdező! A leírt pajzsmirigy hormon eredmények ellentmondásosak. Egyrészt az fT4-hez nem írt mértékegységet,a referencia tartomány laboratóriumonként változó lehet, így annak eltérése nem értelmezhető. Az fT3 is és a TSH is normál tartományban vannak, olyan pajzsmirigy alulműködés, ahol a szabályozó hormon szint és az egyik pajzsmirigy hormon szint is normál tartományban van, az egyik esetleg eltér, nincsen. Mivel a vizsgálat kórházban történt, ha kórosnak tartották volna, akkor bizonyára ennek megfelelően intézkedtek volna. Említi, hogy mitralis prolapsust állapítottak meg 16 évvel ezelőtt. Ennek időszakos kontrollja szükséges, hiszen, ha nagyobb fokú, akkor bizonyos beavatkozások előtt, pl. foghúzás, antibiotikum szedése szükséges lehet. Remélhetőleg a koponya CT vizsgálattal panaszainak neurológiai eredetét sikerül majd kizárni. Az antidepresszáns gyógyszerek tartós szedése után várható majd állapotában érdemi javulás.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival együtt kell értékelni. A leírt laboratóriumi értékek egy része minimális eltérést mutat a normál értékhez képest. Az emelkedett CRP oka lehet bármilyen gyulladás, fertőzés. A koleszterinszint, HDL és LDL értékeléséhez szükséges lenne tudni, hogy van-e Önnek valamilyen rizikófaktora a szív- és érrendszeri megbetegedések vonatkozásában,ezt beszélje meg háziorvosával.
        Kedves Kérdező! Leírásában nem említi, hogy a vérvétel pontosan milyen vizsgálatokat takart, így részletes vérképvizsgálat, TSH ( pajzsmirigy működés vizsgálat) történt-e. Esetleg az éjszakai izzadása során, ha lenne lehetősége, érdemes lenne megmérni a vércukorértéket is. Esetleg rosszat álmodik, szorong és ez okozza a fokozott izzadást. Javaslom, ha nem történt volna meg a fenti vizsgálatok elvégzését.
        Kedves Kérdező! Panaszai meglehetősen sokrétűek. Az alvászavar, rossz álmok és a nyugtalan láb szindróma összefüggenek, megfelelő gyógyszeres kezelésre panasza csökkenthető. Javasolnám, hogy keressen a lakókörnyezetében egy háziorvost, lehetőség szerint csináltasson laboratóriumi vizsgálatot, melyben vérkép, vércukor, utóbbi eredményétől függően terheléses vércukor vizsgálat, továbbá pajzsmirigy működésére vonatkozó vizsgálat ( TSH , fT4). Panaszainak egy része lehet lelki eredetű is, de ennek kimondása előtt mindenképpen kivizsgálás szükséges.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival és a tüneteivel együttesen kell értékelni. Nem derült ki, hogy miért történt vérvétel, a többi eredmény mutatott-e bármi eltérést, van-e Önnek valamilyen alapbetegsége, esetleg a közelmúltban izomsérülése. Az LDH értéke magasabb, de önmagában, ha a vérképe, a májfunkciós értékek nem mutatnak eltérést és nincsen semmilyen panasza valóban nincs különösebb következménye. Javaslom, hogy néhány hét elteltével ismételtesse meg ezt a vizsgálatot.
        Kedves Kérdező! A Wilson kór egy öröklődő, viszonylag ritkán előforduló betegség, melyet réztartalmú tárgyak érintésével nem lehet megkapni, ily módon nem jut be a szervezetbe réz. A Wilson kór tünetei gyakrabban 40 éves kor alatt jelentkeznek, de későbbi életkorban való előfordulás is ismert. Általában májmegnagyobbodással, hemolítikus anémiával, neurológiai tünetekkel jár együtt. A leírt tünetek nem specifikusak a réz anyagcsere rendellenességre, kizárása laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. Házastársánál együttesen fennálló Wilson kór gyakorlatilag kizárható. A leírt tünetek alapján más betegség fennállása is lehetséges, amennyiben panaszai , hányinger, hasmenés nem mérséklődnek, keressen fel gasztroenterológus szakorvost.
        Kedves Kérdező! A leírtak alapján nem gondolom, hogy a hányingere a sérvműtéttel összefüggésben lenne, hiszen előbb jelentkezett. A belein szűkület a leírtak alapján nem állt fenn. Hányingere okát vizsgálatok nélkül biztosan megmondani nem lehet, összefügghet migrénes panaszával is, állhat a háttérben feszültség, idegesség, de lehet a Zyllt ( clopidogrel) mellékhatása is. A gyógyszer szedése azonban a leírtak alapján indokolt . Amennyiben hányingere nem szűnik meg keresse fel háziorvosát vagy neurológusát.
        Kedves Kérdező! Az eddig elvégzett vizsgálatokkal valószínűleg sikerült kizárni komolyabb megbetegedés fennállását. A fennálló panaszokra a távolból további vizsgálatokat nem tartok indokoltnak. Javaslom, hogy szedje a javasolt Esomeprazolt, könnyű vegyes étrendet fogyasszon, kerülje a nehezebb, zsírosabb, fűszeresebb ételeket, szénsavas italokat. Lehetőség szerint csökkentse a stresszt, mozogjon.
        Kedves Kérdező! Panaszát nagy valószínűséggel a túlzott alkoholfogyasztás okozta, továbbá lehetséges, hogy felhevült állapotban vírusfertőzést is összeszedett és ez okozza a gyengeséget, rossz közérzetet. A nagyobb mennyiségű pálinka a nyelőcsőn, gyomornyálkahártyán felmaródást is okozhatott. Gyomorsav csökkentő gyógyszer szedését javasolnám és a jövőben kerülje el a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását.
        Kedves Kérdező! Ezen portálon az Orvos válaszol tanácsadó oldal nem alkalmas sürgősségi problémák megoldására. A beteg vizsgálata nélkül nem lehet egyértelmű véleményt mondani. A leírtak alapján lehet a felületes vénák gyulladása vagy mélyvénás trombózis is a fájdalom hátterében. Mindenesetre mielőbb keresse fel háziorvosát vagy a legközelebbi orvosi ügyeletet, hogy kiderüljön, mi okozza panaszát. Amennyiben trombózis áll a háttérben, akkor gyógyszeres kezelés szükséges.
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet diagnózist mondani. Hasi fájdalma hátterében számtalan ok állhat, de talán a legvalószínűbb, hogy az autóbalesettel összefüggésbe hozható izomhúzódásról, esetleg izomszakadásról lehet szó. Esetleg a biztonsági öv ott megnyomta a hasát. Amennyiben nem múlik keresse fel háziorvosát vagy a baleset során az ellátást adó egészségügyi intézményt.
        Kedves Kérdező! A Rhinospray túlzott adagolása okozhat vérnyomás emelkedést, szívdobogást, pupillatágulatot. Az orrspray túladagolása után azonnal ki kell öblíteni az orrüreget, vagy más módon gondosan ki kell tisztítani. Ezen kívül tüneti kezelés jöhet szóba. A nagyobb mennyiségű Coldrex fogyasztása esetén a paracetamol túladagolása lehetséges, illetve a koffein okozhat vérnyomás emelkedést, szívdobogásérzést. Az eltelt idő alatt mindkét gyógyszer valószínűleg már kiürült a szervezetéből. Javaslom, hogy mérje meg a vérnyomását és a jövőben legyen körültekintőbb.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival és tüneteivel együttesen kell értékelni. A felsorolt laborleletekhez nem csatolt referencia tartományt, ami az egyes laboratóriumoknál eltérő is lehet. A leírt rövidítések nem szokványos formában vannak, nehéz azonosítani. SGL valószínűleg a szérum glükóznak (vércukornak) felel meg, ami enyhén emelkedett, de még cukorbetegséget nem jelent. A GF valószínűleg a GFR, ami a glomerularis filtrációs ráta, ez a veseműködésre utal, a 60-nál valamivel alacsonyabb érték már enyhén kóros, de a kreatinin értékével együttesen kell figyelembe venni. SCHO a szérum koleszterin érték, ami magasabb, STG a triglicerid, ami szintén emelkedettebb. A gamma GT a májműködésre utal, ennek referenciaértéke például az egyes laboratóriumok között eltérő lehet, egyes laboratóriumok 50-ig, míg mások alacsonyabban határozzák meg a normál értékét. SAF a szérum alkalikus foszfatáz, a máj- és epeműködésre jellemző érték, ezek bizonyos megbetegedései esetén emelkedhet az értéke. Ez esetben jelentős emelkedés nem áll fenn. A neutrofil és a limfocita aránya kicsit eltérő, korábbi vírusfertőzés állhat a háttérben, normál fehérvérsejtszám mellett különösebb jelentősége nincsen. A TSH a pajzsmirigy szabályozó hormon működésére utal, ez enyhén emelkedett, ami a pajzsmirigy csökkent működését jelentheti, ha a T4 hormonszint csökkenést mutat. Mivel a leletei között van néhány eltérés és nem tudom, hogy van-e egyéb rizikófaktora, keresse fel háziorvosát a továbbiak megbeszélése céljából.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés