• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1568

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet diagnózist mondani. Hasi fájdalma hátterében számtalan ok állhat, de talán a legvalószínűbb, hogy az autóbalesettel összefüggésbe hozható izomhúzódásról, esetleg izomszakadásról lehet szó. Esetleg a biztonsági öv ott megnyomta a hasát. Amennyiben nem múlik keresse fel háziorvosát vagy a baleset során az ellátást adó egészségügyi intézményt.
        Kedves Kérdező! A Rhinospray túlzott adagolása okozhat vérnyomás emelkedést, szívdobogást, pupillatágulatot. Az orrspray túladagolása után azonnal ki kell öblíteni az orrüreget, vagy más módon gondosan ki kell tisztítani. Ezen kívül tüneti kezelés jöhet szóba. A nagyobb mennyiségű Coldrex fogyasztása esetén a paracetamol túladagolása lehetséges, illetve a koffein okozhat vérnyomás emelkedést, szívdobogásérzést. Az eltelt idő alatt mindkét gyógyszer valószínűleg már kiürült a szervezetéből. Javaslom, hogy mérje meg a vérnyomását és a jövőben legyen körültekintőbb.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival és tüneteivel együttesen kell értékelni. A felsorolt laborleletekhez nem csatolt referencia tartományt, ami az egyes laboratóriumoknál eltérő is lehet. A leírt rövidítések nem szokványos formában vannak, nehéz azonosítani. SGL valószínűleg a szérum glükóznak (vércukornak) felel meg, ami enyhén emelkedett, de még cukorbetegséget nem jelent. A GF valószínűleg a GFR, ami a glomerularis filtrációs ráta, ez a veseműködésre utal, a 60-nál valamivel alacsonyabb érték már enyhén kóros, de a kreatinin értékével együttesen kell figyelembe venni. SCHO a szérum koleszterin érték, ami magasabb, STG a triglicerid, ami szintén emelkedettebb. A gamma GT a májműködésre utal, ennek referenciaértéke például az egyes laboratóriumok között eltérő lehet, egyes laboratóriumok 50-ig, míg mások alacsonyabban határozzák meg a normál értékét. SAF a szérum alkalikus foszfatáz, a máj- és epeműködésre jellemző érték, ezek bizonyos megbetegedései esetén emelkedhet az értéke. Ez esetben jelentős emelkedés nem áll fenn. A neutrofil és a limfocita aránya kicsit eltérő, korábbi vírusfertőzés állhat a háttérben, normál fehérvérsejtszám mellett különösebb jelentősége nincsen. A TSH a pajzsmirigy szabályozó hormon működésére utal, ez enyhén emelkedett, ami a pajzsmirigy csökkent működését jelentheti, ha a T4 hormonszint csökkenést mutat. Mivel a leletei között van néhány eltérés és nem tudom, hogy van-e egyéb rizikófaktora, keresse fel háziorvosát a továbbiak megbeszélése céljából.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül egyértelmű véleményt nem lehet adni. A lágyéki nyirokcsomó megnagyobbodás miatt, amennyiben más panasza , tünete nincs, másutt nem tapintható nyirokcsomó, ne aggódjon. Amennyiben 1-2 hónapon belül nem múlik el vagy növekszik feltétlenül keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! Mivel a leírása semmilyen konkrétumot nem tartalmaz, így erre érdemben válaszolni nem lehet. Nem említ semmilyen meghatározott anyagot, gyógyszert, aminek kimutatása lehetséges lenne. Általános, „minden anyagra” kiterjedő vér- vagy vizeletvizsgálat nem létezik.
        Kedves Kérdező! Mozgáskorlátozott parkolás iránti kérelmet úgynevezett NRHSZ beutalót a háziorvos tölt ki, a részletes szakorvosi vélemény és az Ön vizsgálata alapján. A kérelmet a területileg illetékes rehabilitációs szervhez kell benyújtani, ahol elbírálják kérelme jogosságát. Ezt követően tudja a parkolási kártyát elintézni a kormányhivatalnál.
        Kedves Kérdező! Látatlanban, orvosi vizsgálat nélkül véleményt mondani nem lehet, csak feltételezni tudom, hogy a látott képletek az ízlelőbimbóknak felelnek meg. Javaslom panaszával elsőként keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! A másodszorra mért B12 szint már a normál tartományba esik. Nem említi, hogy a B12 injekciók hatására csökkent-e a zsibbadásos panasza. Az alacsonyabb B12 szint oka nem derült ki, amennyiben a későbbiekben is észleli, hogy alacsonyabb az értéke és e mellett még a vérképe is B12 hiányra utal, akkor az ok kiderítésére további vizsgálatok jöhetnek szóba, melyet beszéljen meg kezelőorvosával.
        Kedves Kérdező! Ez a weboldal nem alkalmas azonnali válaszadásra, így bizonyára panaszával már felkereste háziorvosát. A leírtak alapján nem lehet konkrét véleményt mondani. Ha még nem történt volna meg, javaslom, hogy menjen el egy hasi ultrahang vizsgálatra.
        Kedves Kérdező! Aggodalomra nincs oka, a cérna természetes úton távozik. Fogyasszon bőségesen folyadékot. Nem értem viszont, hogy miért kellett a főtt zöldséget cérnával összekötnie.
        Kedves Kérdező! A melegségérzet nem feltétlenül jelent lázat. Nem említi, hogy van-e más tünete is, esetleg kipirulás, szapora szívverés, esetleg a szedett gyógyszer mellékhatása okozza a panaszt. Nem említi, hogy az antidepresszánst miért szedi, hangulatzavar, szorongás vagy pánik betegség áll-e a háttérben. Esetleg a panasza már a gyógyszer szedése előtt is fennállt? Javaslom, hogy a felmerült kérdéseket az antidepresszánst javasló orvosával is beszélje meg.
        Kedves Kérdezőü Az orrdugulás lehet allergia is, ez megfelelő orrcseppel megszüntethető. A furcsa szívdobogásérzet oka lehet akár feszültség, idegesség is, nem gondolnám, hogy komolyabb ok állna a háttérben. Ha az orrdugulás nem múlik, fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálatát javaslom.
        Kedves Kérdező! Nem említi, hogy történt-e mostanában valamilyen vizsgálat a panasza miatt. Javaslom vércukorterheléses vizsgálatát. Lehetséges, hogy étkezése követően a megemelkedett szénhidrát szint hirtelen csökken le és ez akár a panaszát is magyarázhatja.
        Kedves Kérdező! Panasza hátterében leginkább a vércukorszint csökkenése állhat. Nem derült ki a leírásából, hogy a rosszullét során történt-e vércukormérés, van-e összefüggés az étkezés minősége és a rosszulléte között. Előfordulhat, hogy gyorsan bomló szénhidrátok után észleli a rosszullétet. A vércukorterhelés során csak a cukoroldat elfogyasztását követően 2 órával történik vércukormérés, Ön három órával az étkezést követően észleli a rosszullétet. Javaslom, hogy történjen aktuálisan a rosszullétkor vércukormérés és próbálja megfigyelni, hogyha lassabban lebomló (alacsony glikémiás indexű) szénhidrátot tartalmazó étrendet fogyaszt, fellép-e panasza. Amennyiben nem, akkor megfelelő étrenddel ez orvosolható.
        Kedves Kérdező! A nikotinmérgezés tünetei a nikotin szervezetbe jutását követően alakulnak ki, ezek pedig nem a leírt tünetek. Az Ön panaszai leginkább felső légúti gyulladásnak illetve valamilyen vírus fertőzésnek felelhetnek meg. Sürgősségi osztályon történő ellátása indokolatlan, keresse fel háziorvosát. A nikotin fogyasztásának a leírt módja könnyen elkerülhető, a jövőben legyen óvatosabb.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó