Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

belgyógyász, háziorvos, geriáter
Bemutatkozás:

Önéletrajz

  • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.
  • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.
  • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.
  • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.
  • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.

A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.

Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

Legutóbbi válaszai

Kurkumin étrend kiegészítő használata

Kedves Kérdező! A szájon át bevitt kurkuminnak csak egy része szívódik fel, így biológiai hasznosulása korlátozott. Az egyes készítmények felszívódása között is lehet különbség, így az adott készítmény adagolási javaslatát célszerű követni. Reflux betegségben és magasvérnyomás esetén a kurkumin szedése nem befolyásolja az alapbetegséget. Mivel a kurkumin egy májenzimet aktivál és sok gyógyszer ezen májenzim segítségével bomlik le, így előfordulhat, hogy az adott gyógyszer gyorsabban bomlik le, és ezáltal csökken a hatása. A webbeteg portál nem a megfelelő fórum bármilyen konkrét gyógyszerszedés javaslatára, ez ügyben keresse fel háziorvosát, kezelőorvosát.

Koleszterin csökkentés aktív sportolással

Kedves Kérdező! Három hét rövid idő, hogy a koleszterinszintben érdemi változás történjen. Testmozgással önmagában nem lehet a koleszterinszintet csökkenteni, megfelelő táplálkozás is szükséges ehhez.

Koleszterin szint, jó és rossz koleszterin, Omega3 halolaj

Kedves Kérdező! A koleszterinszintet, a HDL koleszterin ( úgynevezett védő vagy jó koleszterin) és az LDL koleszterin, illetve a non HDL koleszterinszintekkel együttesen érdemes értékelni. A gyógyszeres kezelés szükségességét ezen kívül meghatározzák a fennálló társbetegségek, életmód valamint az, hogy a családban előfordult-e szív- és érrendszeri megbetegedés.

Nappali és éjszakai izzadás

Kedves Kérdező! A fokozott izzadást több minden okozhatja, így túlsúly, szorongás, cukorbetegség, magasvérnyomás , pajzsmirigybetegség, aszpirin szedése, továbbá néhány vérképzőrendszeri betegségnél is előfordulhat. Javaslom, hogy panaszával keresse fel háziorvosát, aki az indokolt vizsgálatok elvégzésében segíthet.

Hírtelen elesés

Kedves Kérdező! Édesanyja rosszullétének oka vizsgálatok nélkül nem tisztázható. Háttérben agyi keringési zavar, epilepsia, hirtelen vérnyomáscsökkenés, a vércukorszint hirtelen csökkenése is állhat. A 4,4 cm-es aorta ascendens tágulat teendőt nem igényel, annak követése javasolt. Javasolható, hogy ne emeljen nagyobb súlyt és nagyobb fizikai erőkifejtést se végezzen. A vérnyomás megfelelő beállítása igen fontos, a gyógyszerelést beszélje meg háziorvosával.