• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter Szeretnék kérdezni tőle

        1476

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A megjelölt területre nem jellemző a nyirokcsomók előfordulása. Valószínűleg zsírcsomókat tapint. Mivel semmilyen más tünetet nem említett, nem észleltek, a tapintható csomók nem fájdalmasak, nem nőttek, így ne aggódjon feleslegesen. Esetleg saját maga megnyugtatására csináltasson kis idő elteltével még egy hasi ultrahang vizsgálatot és esetleg kérje meg a vizsgáló orvost, hogy álló helyzetben is tekintse meg a kérdéses területet.
        Kedves Kérdező! Mivel az Ön által észlelt csomókat két háziorvos sem tapintotta és a hasi ultrahang vizsgálattal sem észlelték, így valószínűleg nincs kóros elváltozás a háttérben. A neurofibromatosisnak más tünetei vannak, mint amiket Ön említett.
        Kedves Kérdező! A leírt panaszok, tünetek mögött számtalan ok lehet. Véleményt mondani a beteg leleteinek, eddigi vizsgálati eredményeinek hiányában, valamint vizsgálata nélkül nem lehetséges. A hajhullás, foghullás, fogyás hátterében állhat vitaminhiány, nem megfelelő táplálkozás is, de daganatos betegség is, amit megfelelő vizsgálatokkal lehet kizárni. A belső láz nem megfogható tünet, ilyet az orvostudomány nem ismer. A szúrós vizelet hátterében nem megfelelő folyadékfogyasztás is állhat. Amennyiben panaszainak szervi eredetét sikerül kizárni, akkor pszichés háttér lehetősége is felmerül. Javaslom keresse fel háziorvosát, tekintsék át az eddigi leleteket és a további vizsgálatokat ennek alapján határozzák meg.
        Kedves Kérdező! Az LDH emelkedés hátterében több ok is állhat, általában ez az enzim emelkedés mellett más laboratóriumi érték is kóros lehet. Nem derül ki, hogy pontosan milyen vizsgálatok történtek még az Ön esetében. Először is javasolnám, hogy történjen néhány hét múlva kontroll laboratóriumi vizsgálat, mivel izomsérüléseket követően is emelkedhet az LDH értéke. Mivel említi, hogy fogyott, hullik a haja, így beszélje meg a háziorvosával a kivizsgálás lépéseit. Szóba jön többek között mellkas röntgen vizsgálat, hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat, a fogyás hátterében még a pajzsmirigy működés vizsgálata is. A további lépéseket fentiek eredményei határozhatják meg.
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet véleményt mondani. Javasolnám laboratóriumi vizsgálatát, amibe bele tartozik a vérkép és a vércukor vizsgálata is. Panaszát részben magyarázhatja a vércukorszint csökkenése, esetleg vérszegénység, de migrén is. Az említett hasi fájdalom így túlságosan általános, nem derül ki, hogy étkezéssel összefügg-e, éhgyomorra jelentkezik-e, a has mely részén érzi. Van-e hasmenése , vagy éppen fordítva. Próbálja rábeszélni, hogy mégis keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszával, tüneteivel együttesen kell értékelni. Az enyhén emelkedett fehérvérsejtszám és a neutrofil sejtszám hátterében egy közelmúltban lezajlott bakteriális fertőzés állhat. Az enyhén emelkedett húgysavszint rizikótényező, ún. metabolikus szindróma része is lehet. A magasabb vörösvértestszám és hemoglobin szint azt jelzi, hogy sok a vére. Nem tudom, hogy Ön milyen testalkatú, de nagyobb súlyú, magasabb embereknél ez előfordulhat. Javasolnám, hogy az eredményeket a háziorvosa hasonlítsa össze egy korábbi laboratóriumi eredménnyel. A laboratóriumi eredmények között a pajzsmirigyműködés vizsgálata (TSH) a bemutatott leleten nem látható. A pajzsmirigy esetleges működési zavara azonban nem hat a vérképre vagy húgysav értékeire. A kérdésfeltevésére válaszolva: általános vérképvizsgálatokkal esetleges daganatos betegségek nem zárhatók ki. Egyes esetekben bizonyos kóros értékek utalhatnak daganatra is, de az Ön leletén nem látni ilyet.
        Kedves Kérdező! Valószínűleg együttesen fertőződtek meg, néhány óra eltérés a tünetek kialakulásában lehetséges. A nőgyógyászati eredetű megbetegedést nem tartom valószínűnek.
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet egyértelmű véleményt mondanom. A leírtak alapján valószínűleg a testmozgás fokozottan igénybe veszi és ezzel is magyarázható a panasza. Mindenesetre javasolnám kardiológiai vizsgálatát is.
        Kedves Kérdező! A leletnek csak az egyik oldalát csatolta. A laboratóriumi leleteket mindig a beteg aktuális panaszával együttesen kell értékelni. A neutrofil sejtszám minimális eltérésének a normál értéktartománytól nincs jelentősége. A vérképben az eosinofil sejtszám magasabb a normál értéknél, melynek több oka lehet. Leggyakoribb az allergia , de más esetben is megnövekedhet az értéke, így például bélférgességben is.
        Kedves Kérdező! A kicsit alacsonyabb fehérvérsejtszám miatt ne aggódjon, határértéken van. Nem említ állandó gyógyszerszedést, de vannak olyan alkalmilag szedett gyógyszerek is, amelyek csökkenthetik a fehérvérsejt számot. Javaslom, hogy egy hónap múlva ismételtesse meg a vérkép vizsgálatot. A TSH-t, amennyiben a normál értéktartománytól eltérő, a T4 és a T3 eredményével együttesen kell értékelni. Van olyan eset, hogy a pajzsmirigy hormontermelését szabályozó TSH eltér a normál értéktől, de maga a pajzsmirigy hormonszint (T3 , T4) normál működést mutat, ilyenkor csak kontroll vizsgálatok szükségesek. Amennyiben ezek a hormonvizsgálatok nem történtek volna meg, javaslom, hogy pótolja.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi értékhez tartozó mértékegység, valamint az adott laboratórium által használt referenciatartomány sajnálatos módon lemaradt. Feltételezem, hogy a vas umol/l–ben volt, ez esetben ez a normál értéktartományba esik. A transzferrin, (a vas szállításában van szerepe) értéke szintén a normál tartományba esik. A ferritin ( vas raktározásában vesz részt) értéke kicsit magasabb, ez lehet valamilyen gyulladás következménye, de az is megemelhette, ha a vérvétel előtt vas tablettát szedett.
        Kedves Kérdező! A TSH eltérés mellett a T4 és a T3 érték normál tartományban van, ez azt jelenti, hogy a pajzsmirigy jól működik, viszont a szabályozó hormon, a TSH egy kicsit „erőlködik”. Ezzel jelenleg nincs teendő, javasolt évenkénti kontrollja. A kreatinin érték, ami a veseműködés vizsgálatára szolgál a normális határán van, így az ebből származó GFR értéke is. Elképzelhető , hogy nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot és ez okozza a kismértékű eltérést. Az alacsony süllyedés (We) értékének nincs jelentősége. Az LDH a normál szintnél alacsonyabb, ez több elváltozás kísérőlelete lehet, de önmagában, ha más laboratóriumi érték nem mutat eltérést és panaszok sem társulnak hozzá, különösebb jelentősége nincsen.
        Kedves Kérdező! Sok esetben nehéz megmondani a szédülés okát. A leírt vizsgálatokkal sok okot sikerült kizárni. Az elvégzett vizsgálatokon kívül még MR vizsgálat jön szóba, ezt neurológus szakorvos kérheti. Vannak olyan eltérések, amit CT vizsgálattal nem lehet biztosan megítélni.
        Kedves Kérdező! Ha a szédülés, homályos látás, fejfájás nem múlik, keressen fel neurológiai szakrendelést. Ott , amennyiben indokolt további vizsgálatokat tudnak végeztni, így szükség esetén koponya CT vagy MR vizsgálatot.
        Kedves Kérdező! A tejsav- vagy laktát acidózis súlyos anyagcsere betegség, legtöbbször eszméletlen állapot , nehezített légzés is fennáll, azonnali sürgősségi ellátást indokol. Metformin szedőkön súlyos májkárosodás, jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás esetén fordulhat elő. A leírt tünetek nem utalnak laktát acidózisra, gyengesége, émelygése mögött más állhat. Javaslom keresse fel háziorvosát és csináltasson egy labor vizsgálatot vérkép, vércukor, májfunkciós értékek, veseműködés vizsgálata és gyulladásos értékek irányában.