• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1693

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A szeme alatti foltot nem tudom egy fotó alapján megítélni. Kicsit lilásabb a bőr azon a területen. Mindenképpen javaslom, hogy menjen el újra szűrővizsgálatra, keressen fel háziorvost, történjen laboratóriumi vizsgálat, melyben a veseműködés, a pajzsmirigy működés is szerepel.
        Kedves Kérdező! Nem említi, hogy van-e bármilyen panasza, miért készült a laboratóriumi vizsgálat. A transzferrint a szérum vas szinttel együttesen kell értékelni, mivel a vas szint magas, így a transzferrin is. Ha Ön szed valamilyen vaskészítményt, az magyarázhatja ezt az értéket. Ha ez nem áll fenn, akkor a vasanyagcsere zavara is lehet a háttérben. Javaslom , hogy néhány hét múlva történjen egy kontroll és ha az eredmény változatlan, keressen fel hematológus szakorvost. A minimálisan emelkedett bilirubin szint összefüggésben lehet a vasraktározási zavarral. A neutrofil granulocita számnak önmagában nincs különösebb jelentősége.
        Kedves Kérdező! A leletek mellett a beteg panaszai és vizsgálata együttesen szükséges a vélemény kialakításához. Az Ön által feltett kérdések száma meghaladja a Webbeteg kereteit, így megpróbálom összefoglalni a véleményemet. A Gilbert kór egy enzimhiba, panaszt nem okoz, az életminőségre nincs befolyással. Az össz bilirubin szint emelkedése és az indirekt bilirubin szint emelkedése alapján lehet igazolni. A leírtak alapján a fia EBV (mononucleosis infectiosa) fertőzésen esett át, ez hetekig, hónapokig okozhat panaszt, enyhe hőemelkedést, gyengeséget is. Amíg a hőemelkedés fennáll, intenzív sportolás nem ajánlott. A pajzsmirigy hormonszinteknél a TSH enyhe eltérést mutat, a T4 viszont normál értéktartományba esik. Az anti TPO gyulladás esetén emelkedhet meg, a többi pajzsmirigy vizsgálattal együttesen szükséges értékelni.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül egyértelmű véleményt mondani nem tudok. Látatlanban a panasza nyiroködémának is megfelelhet. Budapesten és valószínűleg más nagyobb városban is van nyiroködéma ambulancia. Javaslom keresse fel a lakóhelyéhez legközelebb levőt.
        Kedves Kérdező! A leírtak alapján egyrészt kardiológiai vizsgálat, másrészt Covid szűrés jönne szóba. Beszéljen telefonon háziorvosával, aki indokolt esetben Covid szűrést kezdeményezhet. Ha nem igazolódik fertőzés és panasza változatlanul fennáll, keressen fel kardiológust.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül még nehezebb az Ön kérdésére választ adnom. Az egyik végtagon észlelt fájdalom, duzzanat leginkább nyirok- és vagy vénás keringési zavarral, véna billentyű elégtelenséggel magyarázható. Nem ismert számomra, hogy esetleg volt-e Önnek korábban a jobb lábán törés, mélyvénás trombózis, esetleg orbánc, mivel ezek magyarázhatnák panaszát.Javaslom, hogy keressen fel angiológust, csináltasson az alsó végtagról vénás Doppler vizsgálatot, a combizmok célzott vizsgálata is (ultrahang, bármi gyanús esetén MR) szintén tanácsolható.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi vizsgálatot mindig a beteg panaszaival és tüneteivel együttesen kell értékelni. Feltételezem, hogy a vérvételt valaki javasolta Önnek, hiszen nem értelmezhető különben, hogy miért csináltatott inzulin rezisztencia vizsgálatot és kortizol szint meghatározást. A vérképben észlelt MCV eltérésnek normál vérkép mellett nincsen jelentősége. Az eosinofil és monocita szám arány ugyan magasabb, de abszolút értékben a normál tartományban van. Magasabb eosinofil szám hátterében leggyakrabban allergia szokott állni. Az amiláz határértéken van, a kortizol szint ugyan emelkedett, de ez önmagában nem elég informatív. Egyrészt napszaki ingadozása is van, másrészt a vizsgálat oka sem ismert számomra. Javaslom, hogy a kezelőorvosával beszélje meg ennek hátterét.
        Kedves Kérdező! Amennyiben nem az időjárásnak megfelelően öltözködik, ha hirtelen hőmérsékletváltozáskor nem változtat az addigi ruházatán, ha vizes cipőben marad, akkor akármennyire jó az immunrendszere könnyen megfázhat. Mivel nem tudom, hogy, Ön sportol-e , dohányzik-e, milyen alkatú, így nehéz további véleményt mondanom. A szedett vitaminokat túlzott adagban szedi, a napi D vitamin szükséglet 1100NE , C vitaminból se szükséges 1000 mg-nál több naponta, cinkből se szükséges napi 10mg-nál több. Javaslom viszont, hogy csináltasson egy vérképet és rutin laboratóriumi vizsgálatot, hátha ezek további információval szolgálnak.
        Kedves kérdező! A beteg vizsgálata nélkül kérdésére egyértelmű választ adni nem lehet. A tapintható csomó lehet kis bevérzés ( hematoma) is. Amennyiben nem múlik, keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! A fokhagymát tartalmazó készítmények jótékony hatásúak az érrendszerre, a vérlemezkék összetapadását gátolják, a vérzsírok értékét átmenetileg kismértékben javíthatják. A klinikai vizsgálatok többségében nem lehetett igazolni a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatását, mert sem a szisztolés sem a diasztolés vérnyomás nem csökkent. A fokhagyma tablettákat célszerű étkezés előtt bevenni. Az egyes készítmények leírásában szerepel a javasolt adagolás. A fokhagymakészítmények nem helyettesítik a magasvérnyomás kezelésében javasolt gyógyszereket.
        Kedves Kérdező! Mivel a leleteket nincs lehetőségem látni, a betegségéről konkrét véleményt nem tudok írni. A „tágulat” gondolom üregrendszeri (vesemedence) tágulatot jelent. Ez elsősorban urológiai, nem nefrológiai szakterület. Beszélje meg az urológusával, hogy mit lehetne tenni, esetleg kérjen másik urológustól másodvéleményt.
        Kedves Kérdező! Említi, hogy a nőgyógyászati vizsgálat során történt mintavétel, hámkaparék levétele és negatív lett. A vizsgálat speciális laboratóriumban történik, a HPV DNS-ének kimutatásával igazolják a fertőzöttséget, körülbelül 40 féle HPV kimutatására van lehetőség. Ugyanilyen módszerrel lehetséges más területről is mintavétel gyanú fennállása esetén . A szájüregből szűrő jelleggel végzett mintavétel még kevéssé elterjedt, de igény esetén bizonyos magánintézményeknél erre van lehetőség. Lakóhelye szerint keresse az interneten. Amennyiben a vizsgálatok nem igazolnak fertőzöttséget, akkor mindenképpen javasolható az oltás. Ha ki is derülne, hogy valamilyen HPV típussal fertőzött, az oltás akkor is javasolható, annak függvényében, hogy melyik törzset igazolták.
        Kedves Kérdező! Nem említi, hogy a panasz észlelésekor illetve megszűnésekor megmérte-e a testsúlyát és mekkora súlykülönbséget észlelt. A panasza, ha semmilyen más tünet nincsen összefüggésben lehet a menstruációs ciklussal is, előtte néhány nappal előfordul vízvisszatartás és a menstruáció kezdetekor ez megszűnik.
        Kedves Kérdező! A laborleletben észlelt eltérés a hajhullásával nincs összefüggésben. A vérkép alakos elemeiben van eltérés a normál értékekhez képest. A magasabb monocita szám utalhat bizonyos fertőzésre is, de előfordulhat, hogy csak nagyobb limfociták vannak és a laborautomata azt véleményezte monocitának. A neutrofil granulociták számában a minimális eltérésnek nincs jelentősége.
        Kedves Kérdező! A C reaktív protein (CRP) értéke a különböző gyulladásos folyamatok során emelkedik meg. Az Ön esetében észlelt minimális eltérésnek nincs jelentősége. Okozhatja esetleg egy a közelmúltban lezajlott, gyógyult fertőzés is, amikor ez az érték megemelkedik, viszont még nem teljesen tért vissza a normál értéktartományba.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés