• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1629

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A napi fehérjebevitel az előírtat ne haladja meg, ha egy-egy napon kevesebbet fogyaszt, az természetesen megengedett.
        A thyreoiditis illetve az ízületi gyulladás sem okoz véres köpetet. A véres köpet hátterében sok minden állhat. Nem derült ki, hogy a decemberi mellkas röntgen milyen okból készült, a véres köpet már akkor is jelentkezett-e. Panaszának lehet egyszerű oka is, így fogínyvérzés is, de más elváltozás is állhat a háttérben. Amennyiben gyakoribbá válna vagy tartósan jelentkezne, további kivizsgálás indokolt.
        Kedves Kérdező! A fejfájásnak számtalan oka lehet. A magasabb vérnyomás okozhat fejfájást, érdemes megmérnie a vérnyomását akkor, amikor a fejfájását észleli. Ha esetleg elesett volna, megütötte volna a fejét a közelmúltban, az is okozhatja a fejfájását. Feszültség, idegesség, szorongás tüneteként is jelentkezhet fejfájás. A lakásban nem megfelelő fűtőrendszer is járhat fejfájással. Ha nem múlik, vagy rosszabbodik, kérjen segítséget háziorvosától, vagy neurológustól.
        Kedves Kérdező! A lábszárakból történő nedvedzés, a nagyfokú ödéma képződés következtében szokott fellépni. A szedett gyógyszerek között is szerepel olyan szer, ami fokozhatja a vizesedést. Az Ön vizsgálata, betegségei részletes ismerete nélkül egyértelmű tanácsot nehéz adni. Ha Ön önkényesen , orvosi tanács nélkül hagyta el a vízhajtó gyógyszerét, akkor javaslom, hogy folytassa a szedését és vegye fel háziorvosával a kapcsolatot. Jelen helyzetben erre leginkább telefonon van lehetőség.
        Kedves Kérdező! A szelén ajánlott napi mennyisége 50-75 mikrogramm. Napi 1 tabletta bevétele elegendő, napszaktól függetlenül vehető be.
        Kedves Kérdező! Látatlanban nem lehet véleményt mondani. A leírt panasz lehet sérv is, annak ellenére, hogy az ismert sérve más jellegű panaszt okoz. Ha panasza fokozódna, akkor javaslom sebész felkeresését, annak ellenére, hogy nehezített az ambuláns ellátás, sürgősségi osztályok működnek az ország egész területén.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leletei között egyedül az emelkedett CRP érték érdemel említést. Ennek az értéke a legkülönbözőbb gyulladásos folyamatoknál és más elváltozásoknál is megemelkedik. Ez az érték elsősorban valamilyen gyulladásra, vírusos fertőzésre utal. Mivel a vérképében nem volt eltérés, így különösebb aggodalomra nincs oka, javaslom, hogy a néhány hónap múlva ismételtesse meg ezt a vizsgálatot.
        Kedves Kérdező! A kreatinin az izmokban levő kreatin, mely fehérje természetű anyag, bomlásterméke. A kreatinin normálértéke ezért más férfiaknál és nőknél, hiszen más az izomtömegük. Az izomtömeg változásával az értéke változhat, de más tényezők is befolyásolhatják . A nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás emelheti a szérum kreatinin értékét. Mivel Önnél néhány kg-os testsúlyváltozások történtek, így jelentős izomtömeg csökkenésről vagy emelkedésről nem beszélhetünk, ami érdemben változtatna a kreatinin értékén. A GFR értéke valóban sok esetben pontatlan, a cisztatin C mérésének enyhe GFR csökkenés kimutatásánál van jelentősége, ha a veseműködés enyhe csökkenésének gyanúja áll fenn. Így bizonyos gyógyszerek vesevédő hatásának nyomon követésére lehet alkalmas magasvérnyomás esetén. A gyakorlatban ennek vizsgálata napjainkban még rutinszerűen nem lehetséges. Nagyobb fehérjemennyiség fogyasztását kerülje, a fehérjetartalmú táplálék kiegészítők nem javasoltak. További vizsgálatot nem tartok indokoltnak. - -
        Kedves Kérdező! Fáradékonyságát okozhatja a felső légúti hurut és a vérszegénység is. Leukémia járhat fáradékonysággal és fejfájással, de általában más tünetek is jelentkeznek, ebből ilyen következtetést nem lehet levonni. Javaslom, hogy történjen részletes vérképvizsgálat és amennyiben vashiányos vérszegénység igazolódik, az előírtnak megfelelően szedje a javasolt gyógyszert.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata és a leletek ismerete nélkül egyértelmű választ adni nem tudok. Nem írja, hogy a bordaív alatt melyik oldalon érzi a panaszt. Ha ez nem múlik, esetleg hasi ultrahang vizsgálat szóba jön. A „ szív kalimpálás” lehet ritmuszavar, keresse fel panaszaival háziorvosát, aki indokolt esetben EKG vizsgálatot csináltathat.
        Kedves Kérdező! Először is a beteg vizsgálata, leletek ismerete nélkül egyértelmű véleményt nem tudok mondani. A kérdésénél semmilyen mellékletet nem találtam. Nem ismert, hogy van-e ízületi kopás, izomsorvadás, érszűkület, vérszegénység. Ezek mind hozzájárulhatnak a mozgásszervi panaszokhoz. Mivel a térdízületi panaszok állnak előtérben, így javasolnám ennek vizsgálatát. Amennyiben ténylegesen csak kopás van, akkor fokozatos gyógytorna segíthet állapotán.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül egyértelmű diagnózis nem adható. A mozgásra jelentkező fájdalom felkelti a hasfali vagy köldöksérv lehetőségét is. Javaslom ez irányú vizsgálatát, hasfali ultrahang vizsgálattal, esetleg sebészi konzíliummal. Vérvizsgálat esetleg gyulladásos eredet irányában adhat információt. A gyomortükrözés elsősorban akkor indokolt, ha a panaszok étkezéssel, vagy éhgyomri állapottal függenek össze.
        Kedves Kérdező! A mostani vesefunkciós értékei is a normál tartományban vannak, meg sem közelítik a határértéket. A két érték közötti különbségnek nincs jelentősége. Nem részletezi a rosszullétét, de ha hányás, hasmenés, esetleg láz állt fenn,továbbá folyadékhiány is, azok magyarázhatják a vesefunkciós értékeknél észlelt eltérést. Mivel a mostaniak viszont nem kórosak, így különösebb aggodalomra nem látok okot. Ezek az értékek még egy átlagos folyadékfogyasztás mellett sem lennének kórosak. A vérvétel előtti vízivást a vénák feltelődése miatt szokták ajánlani, hogy könnyebb legyen a vérvétel, erre a célra két pohárnyi is elegendő szokott lenni. A szedett gyógyszerek nem vesekárosítóak, közülük egy választódik ki a vesén, vesekárosodás esetén lenne szükséges csak az adagjának csökkentése.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi eredményeket mindig a beteg panaszaival, tüneteivel együtt kell értékelni . A leírtakból nem derül ki, hogy miért történtek a vizsgálatok. A laborvizsgálat alapján néhány eltérést találtak, ezek nem specifikusak egy konkrét elváltozásra, de részben a pajzsmirigy betegségére utalnak. Az autoimmun betegség tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, több minden tartozik ide. A betegség kialakulásakor sok esetben még nem differenciálható el, hogy pontosan mit érint. Javaslom, keressen fel a környezetében endokrinológiai és immunológiai szakrendelést és panaszainak, tüneteinek függvényében történjen ismételt laboratóriumi vizsgálat. Mellékleletként felmerült Leiden mutáció lehetősége, ennek további vizsgálatát javasolták. Ennek fennállása esetén fokozott a trombózisveszély, ezért véralvadásgátló kezelés szükséges.
        Kedves Kérdező! A mellkas röntgenfelvételen gyulladásra, rosszindulatú elváltozásra gyanús képletet nem találtak. A karfájdalma ízületi eredetű is lehet. Panaszai megfelelnek reflux betegségnek, ha esomeprazol mellett panasza nem teljesen szűnt meg, akkor annak adagja emelhető vagy kiegészíthető más gyógyszerrel. Az adagolást beszélje meg háziorvosával.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés