• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1531

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A Rutascorbin szedhető a Tenaxummal és a Frontinnal együtt. Mivel nem derül ki, hogy milyen érprobléma áll fenn, így ennek kezelési lehetőségeiről nem tudok nyilatkozni. A Rutascorbin vénás elégtelenség vagy hajszálér károsodás okozta kisebb vérzések tüneti kezelésére szolgál.
        Kedves Kérdező! Látatlanban nehéz egyértelmű véleményt mondani. Nem derült ki, hogy milyen okból, hová, milyen formában kapta az injekciót. (Mindemellett, a tünetek kezdetét illetően a kérdés bizonytalanságot hagyott, mivel „április 23-a” idén még nem következett el, a kérdést április 17-én küldte be, talán 13-át akart írni?). A Diprophos kétféle hatástartamú szteroid kombinációja, melyek közül a hosszabbik lebomlási ill. kiürülési ideje több, mint 10 nap. A szteroidok mellékhatásai között szerepel ugyan a bőrszárazság, bőr elvékonyodás, de nem gondolom, hogy egyetlen injekció néhány nap alatt már ezeket kiválthatja.Az injekció helyén lehet véraláfutás, bevérzés. Ha a beadáskor esetleg egy kisebb bőrideget ért a szúrás, az is okozhat „nehézláb érzést”. Javaslom, hogy a száraz bőrt bőrtápláló krémmel kenegesse és panaszával forduljon a szteroid injekciót elrendelő orvoshoz.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül nehéz konkrét véleményt mondani. Nem derült ki, hogy emellett milyen testalkatú, történt-e kivizsgálás a fiatalkori magas vérnyomás eredetének irányában. Az „ödémásodás” látatlanban nem ítélhető meg, nem írta, hol, mikor jelentkezik. Elsősorban vizeletvizsgálatot, a vesefunkciók ellenőrzését, továbbá kardiológiai vizsgálatot javasolok. A tartósan magasabb CRP érték hátterében többek között állhat góc is, próbálja megbeszélni a további teendőket háziorvosával.
        Kedves Kérdező! A láz, hőemelkedés hátterében állhat valamilyen vírusos fertőzés, mely magyarázhatja rossz közérzetét, izom- és ízületi fájdalmát. Fogyasszon bőségesen folyadékot, mérje meg a vérnyomását. Remélem, azóta jobban van. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy hirtelen fellépő súlyos tünetek esetén, tanács kérésére a webbeteg orvos válaszol oldal a válaszadás átfutási ideje miatt nem alkalmas.
        Kedves Kérdező! A magnézium tabletta mellékhatásai között a felsorolt tünetek nem szerepelnek. Nem említi, hogy a zsibbadásos panaszai megszűntek-e a magnézium hatására. Javaslom, hogy mérje meg a vérnyomását, fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot. Amennyiben panasza fentiekkel nem magyarázható, felmerül, hogy a háttérben azon ok állhat, amire a Cipralex és Frontin szedését javasolták.
        Kedves Kérdező! Leírásában konkrét kérdés nem szerepel. Az elvégzett vizsgálatok felsorolásából nem derül ki, hogy melyik testrész MR és CT vizsgálata történt, hiányzanak a laboratóriumi vizsgálatok, nem derül így ki számomra, hogy ott volt-e eltérés. A hirtelen vérnyomáscsökkenésnek számos oka lehet. Többek között ismeretes olyan mellékvese betegség, aminél a vérnyomás hirtelen lecsökken, feltételezem, hogy ezt is kizárták. A korábban szedett gyógyszerek is okozhatták panaszát, nem említi, hogy ezek elhagyásával történt-e változás. A kórházi kivizsgálás során feltételezem, hogy írtak véleményt (epikrízis), hogy a hirtelen leeső vérnyomást minek tartják. Előfordul, hogy nem találnak a tünet hátterében szervi eltérést, ilyenkor életmódbeli tanácsokkal lehet a panaszt csökkenteni.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül nehéz véleményt mondani. Nem derült ki, hogy a bőrpír területén van-e jelenleg visszér, a műtét azon a területen történt-e. A bőrpír hátterében lehet visszérgyulladás, egyéb elváltozás is, erről így nem lehet nyilatkozni. A lábdagadás hátterében valószínűleg vénás elégtelenség áll. Javaslom, hogy keresse fel háziorvosát, addig meg pihentesse lábait, ha ül, akkor ne lógassa. Rugalmas pólya viselése is ajánlott.
        Kedves Kérdező! A laborleleteket mindig a beteg panaszaival és tüneteivel együttesen kell értékelni. A GOT , mely egy májműködését mutató enzim, enyhén emelkedett, mivel a többi értéket nem jelezte eltérőnek, így ennek különösebb jelentősége nincs. Az amiláz a hasnyálmirigy működését mutatja, szintén enyhén tér csak el a normális értéktől, klinikai panaszok nélkül nincs különösebb jelentősége. A CRP gyulladásra utal, de a fehérvérsejtszám feltehetően nem volt kóros, így lehet, hogy a közelmúltban zajlott le valamilyen fertőzése. Magasabb monocyta szám bizonyos fertőzésekben előfordulhat. Javaslom, hogy a CRP-t és az amilázt 1-2 hónap elteltével kontrolláltassa le.
        Kedves Kérdező! A nyaki szorítást okozhatja a reflux betegség. Ha panasza a szedett pantoprazol mellett enyhült , de nem szűnt, akkor felmerül, hogy más adagban kellene szednie a gyógyszert. A szédülését okozhatja a nyaki gerinc eltérése is. Ha a szédülés nem szűnik, neurológiai vizsgálatát javasolnám.
        Kedves Kérdező! A váladékcsorgást okozhatja az arcüreg idült gyulladása is, amihez az orrsövényferdülés hozzájárulhat. Panaszával forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. A mélyen ülő arcüreg kifejezést nem tudom értelmezni, valamilyen fejlődési variációra gondolhatok, esetleg valamilyen félreértés lehet. A cisztás fibrózis általában csecsemőkorban, kisgyerekkorban kerül diagnosztizálásra és nem a leírt ragacsos széklet a fő tünete, hanem gyakori légúti gyulladás , feltűnően sós verejték valamint hasnyálmirigy elégtelenség jellemzi , melynek következménye az emésztetlen, gyakori, nagy mennyiségű széklet. Az Ön esetében panasza mögött valószínűleg nem megfelelő táplálkozás ,vagy időnként nagyobb mennyiségű, kevésbé emészthető étel állhat.
        Kedves Kérdező! A vizelet kálcium értéke enyhén emelkedett , normál érték 2,5- 7,5 mmmol/l közötti. Nem derül ki a leírásából, hogy miért készült a vizsgálat. A fokozott kálcium ürítés hátterében több ok állhat, így a fokozott kálcium bevitel, vesekövesség, a mellékpajzsmirigy túlműködése esetén. Javaslom, hogy a leletet a vizsgálatot kérő orvossal beszélje meg.
        Kedves Kérdező! A Cerucalt és a No-Spat együtt is lehet szedni. Ha a Cerucal tablettát kihányta, be lehet ismételten venni egyet. Ha nem múlik el a hányás, akkor a fenti gyógyszereket injekciós formában is lehet alkalmazni.
        Kedves Kérdező! A feltett kérdésre Ön már megadta a választ, mivel 2 alkalommal is csináltatott HIV tesztet negatív eredménnyel. A leírásból nem teljesen világos, hogy a panaszai közül mik azok, melyek már elmúltak és mik a jelenlegiek vagy újak. A penis vörössége hátterében állhat gombás fertőzés is, vagy akár allergia, esetleg mechanikai irritáció is, erről látatlanban nem lehet véleményt mondani. A fejfájás, ha tartós, kivizsgálást igényel. A felesége, ha eddig nem tette volna, menjen el nőgyógyászati valamint bőrgyógyászati vizsgálatra. A leírt gumó lehet condyloma is.
        Kedves Kérdező! Nem derült ki, hogy miért készült a laboratóriumi vizsgálat, konkrét panasza volt-e vagy csak szűrővizsgálat történt. A mellékelt laboreredmények nem teljes körűek, az elkészült vizsgálatok nem mutattak kórosat. A vérképe rendben van , a vércukor, veseműködés normál tartományban van. Daganatos betegségek irányában ezúttal nem történt vizsgálat.
        Kedves Kérdező! Annak kiderítése, hogy panaszát vérnyomás emelkedés vagy esetleg csökkenés okozza-e, rendkívül egyszerű, a rosszulléte fennállásakor mérje meg a vérnyomását. A refluxnak valószínűleg semmi köze a szédüléshez, de a nyelv elfehéredését a reflux okozhatja. Panasza lehet pánik betegség, de migrén is. A karjainak zsibbadása valószínűleg a kapkodó légvétel következtében alakul ki.