• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1671

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Az alacsony triglicerid szint hátterében több minden állhat, így vérszegénység, éhezés, alultápláltság pajzsmirigy túlműködés is. Mivel említi, hogy a laboratóriumi vizsgálat során más kóros eltérést nem észleltek, így az alacsony triglicerid szintnek valószínűleg nincs különösebb jelentősége: illetve az esetleges alultápláltság lehetőségéről a leírtak alapján nem tudok nyilatkozni. Ha más kóros érték, panasz nem merül fel, majd később kontrollja javasolt.
        Kedves Kérdező! Ha az éhomi vércukorértéke normál tartományba esett, akkor nem beszélhetünk cukorbetegségről. Az elhízás, nem megfelelő táplálkozás és a családi háttér nyilván rizikótényezőt jelenthet a későbbiekben. A leírtak alapján Önnél a pánikbetegség felerősödése merül fel. Mivel a leírt, szedett gyógyszerek ellenére tünetei vannak és étkezési problémák is jelentkeznek, javaslom, hogy keresse fel pszichiáterét, hogy az eddig szedett gyógyszereit módosítsa, esetleg e mellett más kezelési lehetőséget is felajánljon.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival és tüneteivel együttesen kell értékelni. A csatolmány lemaradt, de a leírtak alapján a trombocitaszám kicsit alacsonyabb. Ha nincs semmilyen panasza, egyéb betegsége, akkor javaslom ennek kontroll vizsgálatát 1-2 hónap múlva. Önmagában az abszolút limfocitaszám csökkenésének , amennyiben a fehérvérsejtszám normális tartományban van, nincs különösebb jelentősége.
        Kedves Kérdező! Panaszai egy részét a refluxbetegség okozza. Ha ezek a pantoprazol szedése mellett is fennállnak, akkor javasolható az adag megemelése vagy más hasonló gyógyszerre való váltás, ezt beszélje meg háziorvosával. A garatfalon a váladékcsorgás idült vagy heveny melléküreg gyulladás következménye, ez összefügghet a reaktív nyaki nyirokcsomókkal.A látott nyirokcsomók nagyon kicsik, nincs különösebb jelentőségük. Keressen fel fül-orr-gégészt a továbbiak megbeszélésére. Csináltasson vérkép illetve CRP vizsgálatot, ezek eredménye alapján lehet következtetni, hogy fennáll-e vírusos vagy bakteriális fertőzés.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül nehéz egyértelmű véleményt mondani. A megjelölt hely talán a borda alsó íve lehet, de a fotó alapján ez nem egyértelmű. Javaslom, ha nem szűnik, keresse fel háziorvosát, aki indokolt esetben kérhet borda röntgen vagy ultrahang vizsgálatot.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül, látatlanban a kérdésére egyértelmű választ adni nem lehet. A leírtak alapján felmerül a visszeresség lehetősége. Javaslom először keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival , egyéb vizsgálati eredményeivel együttesen kell értelmezni. A leletei közül a bilirubin értéke enyhén meghaladja a normál érték felső határát, de nem történt ennek részletesebb vizsgálata, nevezetesen direkt illetve indirekt bilirubin szint mérése. Javaslom, hasonlítsa össze egy esetleg régebben végzett vérvétel eredményével. Amennyiben ugyanolyan értéket mértek, akkor ennek különösebb jelentősége nincs. Ellenkező esetben kontroll vérvétel szóba jön. Az emelkedett prolaktin szint függ a menstruációs ciklustól is. További esetleges teendőket beszélje meg a vizsgálatot kezdeményező orvossal.
        Kedves Kérdező! A leírtakból nem derült ki, hogy miért történt a vizsgálat, volt-e valamilyen panasza. Az elvégzett vizsgálattal a vércukorértékei normál tartományba esnek, az éhomi vércukor és inzulinszint alapján számított HOMA index sem kóros, viszont a 120 perces inzulinszint a kóros tartományba esik, ennek alapján az inzulinrezisztencia diagnózisa valószínűsíthető. Javaslom, keresse fel kezelőorvosát a további teendők, diéta, életmódváltozás megbeszélése céljából.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül egyértelmű véleményt adni nem lehet. A leírt pukli lehet beütés következménye, zsírmirigy (lipoma) is. Amennyiben nem múlik, keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! A leszázalékolás, illetve mai megfogalmazással munkaképesség-csökkenés megállapítása az igazolt betegségek , a fizikai állapot és a végzett munka alapján történik. Ha Ön nem tudja ellátni a munkáját, akkor érdemes a vizsgálatot kezdeményeznie. Ehhez friss szakorvosi vélemény szükséges, a háziorvosa ennek alapján írja meg a szükséges nyomtatványt.
        Kedves Kérdező! A Nootropil alkalmazási előiratában a lehetséges mellékhatások között nem szerepel ritmuszavar, a Tebofortan esetében megemlítik a szívdobogásérzést, de az alacsony pulzusszámot nem. A gyömbér elsősorban nagyobb adagban vérnyomáscsökkenést, esetleg szívritmuszavart okozhat. Ha a Tebofortan és a gyömbér elhagyása ellenére észleli magán a leírt tüneteket, akkor nem ezek okozzák. Javaslom, keressen fel kardiológust, aki rutin EKG mellett 24 órás EKG-t (Holter) is tud készíteni. Ennek eredménye alapján eldönthető, hogy milyen típusú ritmuszavar áll fenn és ez igényel-e további teendőt.
        Kedves Kérdező! Nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztást követően csökken a hőérzet , ilyenkor az egyén nem érzékeli a hőmérséklet megváltozását, így hajlamos, hogy az időjárási viszonyokhoz képest alul öltözzön. A nem megfelelő ruházat pedig hajlamosíthat a megfázásra, felső légúti fertőzésekre, a garat gyulladásos folyamata másodlagosan érintheti a középfület is.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata és a leletek pontos ismerete nélkül egyértelmű véleményt adni nem lehet. Panaszai, tünetei nagyon szerteágazóak, kissé túlzott betegségtudatot sugallnak. A dohányzás elhagyását pozitívumként kellene megélnie, hiszen hosszútávon is kellemetlen következményei lehetnek. Mivel Önnél asztmát diagnosztizáltak, a cigarettázás elhagyása ennek tünetein egyértelműen javít. A magas vasszinttel akkor kell foglalkozni, ha a többi értékben is eltérés mutatkozik (ferritin, transzferrin). A pulmonológiai kontroll vizsgálattal egyetértek, de amennyiben mellkas röntgen vizsgálat során illetve pulmonológiai vizsgálat sem derül ki kóros eltérés, akkor panaszai hátterében szorongás, egyéb lelki ok is állhat, melynek megállapítása túlmutat a Webbeteg lehetőségein
        Kedves Kérdező! Egyrészt felmerül, hogy egy régebben bekerült idegentest okozza panaszát, amely nem ad röntgenárnyékot. Másrészt érzőideget érintő mononeuropátia is állhat panasza hátterében. Ennek további vizsgálatához keressen fel neurológust, amennyiben beigazolódik feltevésem, panasza tüneti gyógyszerekkel kezelhető.
        Kedves Kérdező! A reumatológus által javasolt gyógyszer a feltételezett refluxra, gyomorpanaszra nem javasolható, amennyiben mégis szükséges, akkor mindenképpen gyomorvédő gyógyszer alkalmazásával együttesen szedhető. Mivel tüdőgyógyászati vizsgálat történt, röntgen- és légzésfunkciós vizsgálat is készült, így a nehézlégzésnek, fulladásnak valószínűleg nem tüdőgyógyászati oka van. Refluxbetegség ezek alapján elképzelhető, ez életmódbeli tanácsokkal és gyógyszerekkel karbantartható. Ha a Rheosolontól hasi panasza van, akkor hagyja abba a szedését.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés