• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1486

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet egyértelmű véleményt mondani. A leírtak alapján valószínű az izomgörcs, ami lehet megerőltetés, terhelés, kálium vagy magnézium hiány következtében, de hasonló panaszokat okozhat vénás trombózis is. Javaslom , amennyiben panasza még fennáll keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! A lelete vashiányos vérszegénységet mutat, mivel nem annyira súlyos, így a vénás úton történő vaspótlás nem indokolt. A Maltofer Fol-t legalább 3-4 hónapig javasolt szedni, ha nincs különösebb melléhatása, akkor akár naponta 2x1 tablettát is. Ha a vérképe rendeződik , azt követően is javasolnám az időnkénti vaspótlást, mivel az erős menstruációk miatt elég nagy a veszteség.
        Kedves Kérdező! A napi 3x1 Cataflam önmagában is elég sok, Aspirin szedése mellett nem javasolnám. Garat illetve orrnyálkahártya gyulladásra egyébként sem tartanám indokoltnak a Cataflam szedését. A beteg vizsgálata nélkül gyógyszerszedésre vonatkozó javaslatot nem lehet adni, panaszával forduljon háziorvosához.
        Kedves Kérdező! A vérképben észlelt nagyobb monocyta arány nem feltétlenül jelent kórosat, mivel a vérkép vizsgálatot automata végzi, akár lehetnek nagyobb lymphocyták is. A nagyobb monocyta szám bizonyos fertőzésekben szokott előfordulni, de erre vonatkozó panaszt-tünetet nem említett. A vastagbél tükrözés pontos okát nem írta le, talán a korábbi fogyás miatt javasolhatták. Az esetleges májbetegség epehólyag kövesség, gyulladás a laboratóriumi vizsgálatból és a hasi ultrahang vizsgálattal kiderült volna. A nehézlégzése miatt, amennyiben terhelésre jelentkezne , tüdőgyógyászati vizsgálatát esetleg javasolnám, viszont amennyiben testsúlytöbblete lenne, az is okozhatja ezt a panaszát. Feltételezem, hogy a vérnyomása rendben van és nem ez áll a fejfájása hátterében. Nem említi, hogy mivel foglalkozik, ülő illetve álló munkája van-e ami a mozgásszervi panaszait indokolhatja. Javaslom, hogy ha a még folyamatban levő vizsgálatai megtörténtek, akkor ezekkel keresse fel kezelőorvosát, hogy a szervi elváltozásokon túl milyen egyéb tényezők magyarázhatják panaszait.
        Kedves Kérdező! A leírtakra véleményt mondani betegvizsgálat nélkül nem lehetséges. Mivel az eddigi vizsgálatokkal nem találtak kórosat, így túlzott aggodalomra nincs oka. A nyaki ultrahang vizsgálatot kiegészíteném a hónalji nyirokcsomók ultrahang vizsgálatával. A leírtak alapján elképzelhetőnek tartom, hogy a tapintott nyirokcsomók gyulladásos eredetűek. A különböző helyeken tapintott, érzett csomók, lehetséges, hogy nem nyirokcsomók, a zsibbadások, bizsergések hátterében nem feltétlenül áll szervi elváltozás.
        Kedves Kérdező! Az aranyérbetegsége független a szedett gyógyszerektől. A Trental nem az ereket tágítja, hanem a (meglévő) erekben a véráramlást segíti elő a vörösvértestek alakjának megváltoztatásával. A Betaserc pedig nem direkt értágító szer.
        Kedves Kérdező! A gerinctáji fájdalom valószínűleg megerőltetéstől van, a karjában jelentkező fájdalom lehet szintén a megerőltetéstől. A lágyéktáji fájdalom hátterében állhat sérv is. Javaslom, hogy gerincpanaszával keressen fel reumatológust, míg a lágyéktáji fájdalma miatt esetleg sebészt illetve ultrahang vizsgálat is szóba jöhet.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival és a tünetekkel együttesen kell értékelni. Nem derült ki, hogy miért készült a laboratóriumi vizsgálat Önnél. A kapott pajzsmirigyhormon értékek kis mértékben haladják meg a normál szintet. A T4 hormonszintről nem tesz említést, gondolom, az a normál értéktartományba esett. A TSH és a T4, T3 hormonszint együttes emelkedése igen ritkán fordul elő. Az agyalapi mirigy miatti másodlagos pajzsmirigy túlműködés illetve receptor hiba esetén fordulhat elő, továbbá a laboratórium pontatlan vizsgálat során is. Javaslom elsőként ismételtesse meg a vizsgálatot és a kapott eredmény illetve a tünetek függvényében keressen fel endokrinológus szakorvost. Normális fehérvérsejtszám esetén (nem szerepelt a kóros értékek között) az adott százalékos megoszlásnak nincs különösebb jelentősége, valószínűleg vírus fertőzés zajlott le.
        Kedves Kérdező! Az izzadásnak számos oka lehet. A szedett gyógyszernek ilyen mellékhatása nem ismert. Lehet, hogy párja feszült, szorong, állhat a háttérben hormonális ok is, bizonyos ételek is okozhatják.
        Kedves Kérdező! Említi , hogy veseelégtelenséget igazoltak, de ennek pontos mértékét nem, így látatlanban lehet összefüggés a panasza és a vesekárosodás között. Javaslom menjen el egy laboratóriumi vizsgálatra, ahol a Na, K, Mg szintet, kreatinin szintet is megnézik. Veseelégtelenség esetén előfordulhat neuritis, az idegszálak érintettsége. Panaszát beszélje meg kezelőorvosával.
        Kedves Kérdező! A megjelölt területre nem jellemző a nyirokcsomók előfordulása. Valószínűleg zsírcsomókat tapint. Mivel semmilyen más tünetet nem említett, nem észleltek, a tapintható csomók nem fájdalmasak, nem nőttek, így ne aggódjon feleslegesen. Esetleg saját maga megnyugtatására csináltasson kis idő elteltével még egy hasi ultrahang vizsgálatot és esetleg kérje meg a vizsgáló orvost, hogy álló helyzetben is tekintse meg a kérdéses területet.
        Kedves Kérdező! Mivel az Ön által észlelt csomókat két háziorvos sem tapintotta és a hasi ultrahang vizsgálattal sem észlelték, így valószínűleg nincs kóros elváltozás a háttérben. A neurofibromatosisnak más tünetei vannak, mint amiket Ön említett.
        Kedves Kérdező! A leírt panaszok, tünetek mögött számtalan ok lehet. Véleményt mondani a beteg leleteinek, eddigi vizsgálati eredményeinek hiányában, valamint vizsgálata nélkül nem lehetséges. A hajhullás, foghullás, fogyás hátterében állhat vitaminhiány, nem megfelelő táplálkozás is, de daganatos betegség is, amit megfelelő vizsgálatokkal lehet kizárni. A belső láz nem megfogható tünet, ilyet az orvostudomány nem ismer. A szúrós vizelet hátterében nem megfelelő folyadékfogyasztás is állhat. Amennyiben panaszainak szervi eredetét sikerül kizárni, akkor pszichés háttér lehetősége is felmerül. Javaslom keresse fel háziorvosát, tekintsék át az eddigi leleteket és a további vizsgálatokat ennek alapján határozzák meg.
        Kedves Kérdező! Az LDH emelkedés hátterében több ok is állhat, általában ez az enzim emelkedés mellett más laboratóriumi érték is kóros lehet. Nem derül ki, hogy pontosan milyen vizsgálatok történtek még az Ön esetében. Először is javasolnám, hogy történjen néhány hét múlva kontroll laboratóriumi vizsgálat, mivel izomsérüléseket követően is emelkedhet az LDH értéke. Mivel említi, hogy fogyott, hullik a haja, így beszélje meg a háziorvosával a kivizsgálás lépéseit. Szóba jön többek között mellkas röntgen vizsgálat, hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat, a fogyás hátterében még a pajzsmirigy működés vizsgálata is. A további lépéseket fentiek eredményei határozhatják meg.
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet véleményt mondani. Javasolnám laboratóriumi vizsgálatát, amibe bele tartozik a vérkép és a vércukor vizsgálata is. Panaszát részben magyarázhatja a vércukorszint csökkenése, esetleg vérszegénység, de migrén is. Az említett hasi fájdalom így túlságosan általános, nem derül ki, hogy étkezéssel összefügg-e, éhgyomorra jelentkezik-e, a has mely részén érzi. Van-e hasmenése , vagy éppen fordítva. Próbálja rábeszélni, hogy mégis keresse fel háziorvosát.