• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1511

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival és vizsgálatával együttesen kell értékelni. Javaslom, hogy a leletével sürgősen keresse fel a vizsgálatot elrendelő orvost. A lelete alapján fokozott vérzékenység kockázata áll fenn. A prothrombin időt lehet, hogy rosszul írta le, rossz helyre tette a pontot. Amennyiben tényleg 10,66 lenne az értéke, az igen súlyos vérzékenységet, májbetegséget jelez. A bilirubin érték magas, célszerű lenne a direkt és indirekt bilirubin meghatározása is. Ez is májbetegségre vagy vérzésre utalhat. A trombocita szám igen alacsony, ez is vérzésre hajlamosít. HDL koleszterin , ami a védő koleszterin, alacsony, ezt a koleszterin, LDL koleszterin, szinttel és az esetleg fennálló rizikótényezőkkel együttesen kell értékelni.
        Kedves Kérdező! Az Önnél mért kalcium szint éppen csak meghaladja a normálértéket. A korrigált kalciumszint az albumin (szérumfehérje) szintjétől is függ, Önnél ez normál értéktartományba esik, így valószínűleg az albumin szint is normális tartományban van. Nem derül ki, hogy a laboratóriumi vizsgálat során még miket vizsgáltak, így például alkalikus foszfatáz vizsgálat , vizeletvizsgálat történt-e. Amennyiben igen és nem volt kóros, akkor az enyhe eltérésnek nincs nagyobb jelentősége. Szedett-e nagyobb mennyiségben D vitamint? Elsőként javasolnám a vizsgálat megismétlését néhány hét elteltével. A tejtermékek fogyasztását nem kell korlátoznia.
        Kedves Kérdező! Panaszai közül említi a feltűnő idegességét, ezek alapján a kipirulás oka elsősorban lelki eredetű lehet, szorongás, idegesség okozhatja. Ez különösen akkor valószínű, ha a feszültségérzése egybeesik az arckipirulással. Amennyiben nem múlik, illetve nyugodt állapotban is előfordul, belgyógyászati kivizsgálás is szóba jön.
        Kedves Kérdező! A monocyta szám különböző fertőzésekben, de más betegségekben is megemelkedhet.A szedett gyógyszerek nem okozhatják a monocyta szám emelkedését. A laboratóriumi leleteket a beteg panaszaival együttesen kell értékelni. Mivel más panaszt, laboratóriumi eltérést nem említ, így érdemes néhány hét elteltével a vizsgálatot megismételni.
        Kedves Kérdező! A rutin laboratóriumi vizsgálatokba nem tartozik bele a lipoprotein (a) vizsgálata. Ez az atherosclerosis (érelmeszesedés) genetikailag meghatározott rizikó tényezője. Ha az LDL koleszterinszint emelkedett, akkor van a lipoprotein (a) vizsgálatnak jelentősége. A lipoprotein (a) értéke diétával nem befolyásolható. Mivel a többi lipidanyagcsere vizsgálat értéke normál tartományban volt, így önmagában, ha nincsen egyéb rizikótényező, különösebb teendőt nem gondolnék, de beszélje meg ezt a vizsgálatot kérő orvossal.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket a beteg panaszaival együttesen kell értékelni. Ha más eltérés nem volt, akkor érdemes néhány hét elteltével a vizsgálatot megismételni. A monocyták egy fajta fehérvérsejtek, a növekedett monocyta szám legtöbbször fertőzés következménye, bár más betegségekben is megemelkedhet a számuk.
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat és a leletek ismerete nélkül nehéz véleményt mondani. Panaszát okozhatja, ha az elmúlt napokban más jellegű terhelés érte a lábát, esetleg nem megfelelő cipőt hord, de lehet, hogy visszeresség okozza a panaszát. Ha nem múlik, keressen fel ortopéd szakorvost panaszával.
        Kedves kérdező! Nyugodtan szedje a leírt gyógyszereket együtt, nem befolyásolják sem a Metothyrin sem a Propranolol hatását.
        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül és a leletek pontos ismerete hiányában panaszáról véleményt adni nem tudok. Nem derül ki, hogy milyen ultrahang vizsgálat történt, a láb vénákat is vizsgálták-e, vénás trombózis irányában történt-e valamilyen vizsgálat, a lábán van-e valamilyen látható elváltozás. A leírt fájdalomcsillapítók egyszerre történő szedését semmiképpen nem javaslom a mellékhatások fokozott felerősödése miatt. Javaslom, hogy az eddigi vizsgálati eredményekkel keresse fel háziorvosát és csináltasson alsó végtagi Doppler vizsgálatot, hogy a mélyvénás trombózis lehetőségét kizárják. A fájdalom hátterében állhat még belső izom szakadás, vérömleny is. Ezek kizárására kismedencei CT vizsgálat is szóba jöhet.
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet véleményt mondanom. Leírásából nem derül ki, hogy milyen fokú terhelés érte a lábát, esetleg sportol –e, érte-e valamilyen baleset, volt-e a közelmúltban valamilyen más betegség, kényelmes cipőket hord-e. Javaslom, hogy panaszával keressen fel reumatológus esetleg ortopéd szakorvost.
        Kedves Kérdező! Nagyon szemléletesen írja le az ájulás-szerű rosszullétét. Elképzelhető, hogy ennek kialakulásában több tényező egyszerre is szerepet játszott, egyrészt a levegőtlen meleg helység, a vírusfertőzés, esetleg a nem kellő mennyiségű folyadékfogyasztás is. Lehetséges, hogy a vércukorszintje is hirtelen lecsökkent, ezt utólag nehéz bizonyítani. Lényeg, hogy a rosszulléte viszonylag hamar elmúlt. Tanácsolnám, ha a jövőben már előzetesen rossz a közérzete, maradjon otthon , az esti bulit, ami zárt, levegőtlen helyen van, hagyja ki.
        Kedves Kérdező! Panaszát a felsorolt gyógyszerek közül a Concor és a Tenaxum is okozhatja. Önmagától ne hagyja abba a gyógyszerek szedését, mielőbb keresse fel kezelőorvosát, hogy az említett gyógyszerek helyett más kezelést állítson be.
        Kedves Kérdező! 1.A három felsorolt vérnyomáscsökkentő ugyanabba a hatástani csoportba tartozik. A Tensiomint napjainkban már csak alkalmanként használjuk, hirtelen vérnyomáskiugrás esetén a vérnyomás csökkentésére. A Tritace és a Coverex hasonló szerek, különböző hatáserősségben léteznek, így egyénileg változtatható az adag mennyisége. Amennyiben mellékhatás jelentkezik, akkor célszerű más vérnyomáscsökkentőt adni. A felsorolt gyógyszerek nem befolyásolják ezen vérnyomáscsökkentők hatását. Még több fajta vérnyomáscsökkentő szer létezik, ezek mindegyike adható idős korban. A mai szakmai álláspont szerint a kombinált vérnyomáscsökkentő gyógyszerektől várható megfelelő vérnyomáscsökkentés. 2. Ha a gyógyszerektől nyelési nehézség, angioedema lép fel, akkor a kiváltó gyógyszert azonnal abba kell hagyni és az angioedemát kezelni kell. Előre az angioedemát nem lehet kimutatni, amennyiben fellép annak látható tünetei vannak, nem szükséges speciális vizsgálat. 3. A vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél különösebb próba nem szükséges, lényeges, hogy a mellékhatásokat időben felismerjük. Óvatosságból egyszerre két új gyógyszert megfontolva adnék, ha már több szertől is allergiás reakció támadt. Javaslom, hogy először beszéljék meg a háziorvossal, hogy rendszeresen ki tud-e járni, hogy a megfelelő vérnyomás beállítás megtörténjen.
        Kedves Kérdező! A leírtakból nem derült ki, hogy mindkét lábán jelentkezik-e a panasza. Panaszát okozhatja a nem megfelelő cipő, korábbi sérülés, lábboltozati eltérések és túlsúly is. Panaszával keressen fel ortopéd szakorvost.
        Kedves Kérdező! A leírt tünetei eléggé sokrétűek, leírásából helyenként nehezen értelmezhetőek. Így számomra nem egyértelmű, hogy a hátsófali garatcsorgást minek véleményezték, miért allergia ellenes gyógyszert javasoltak és amennyiben nem szűnt meg a panasza miért nem ment vissza a fül-orr-gégészetre. Említi, hogy alacsony a vérnyomása és a pulzusa. A jelenleg érzett „hevesebb szívdobogás” során nem derül ki, hogy mérte-e pulzusát, ha igen mennyi volt. Szapora szívverés hátterében állhat feszültség, idegesség is, mivel előzőleg járt kardiológusnál, aki nem talált kóros elváltozást. A végtagok, ujjak zsibbadása oka lehet érspazmus, ez a Raynaud szindrómának is megfelelhet. Számtalan kiváltó tényező közül a leggyakoribb a hideg és a stressz.