Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

belgyógyász, háziorvos, geriáter
Bemutatkozás:

Önéletrajz

  • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.
  • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.
  • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.
  • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.
  • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.

A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.

Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

Legutóbbi válaszai

Magasabb Kreatinin, alacsony eGFR

Kedves Kérdező! A leletében a kreatinin szint kis mértékű eltérést mutat a normál értékhez képest, az eGFR értéke mérsékelt fokú működésbeli csökkenést mutat. Ez az eltérés nincs összefüggésben az ekcémájával. Bizonyos gyógyszerek illetve korábbi gyulladás is a veseműködés csökkenését okozhatják. Az értéket befolyásolhatja még a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Javaslom, hogy rendszeresen történjen kontroll vizsgálat, vizeletvizsgálattal együtt. Törekedjen a bőséges folyadékbevitelre és kerülje a vesekárosító gyógyszerek (például a nem szteroid gyulladásgátlók) szedését.

Labor eredmény véleményezése

Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket a beteg panaszaival, tüneteivel együttesen lehet jól megítélni. A vörösvértestszámot nem önmagában, hanem a hemoglobin értékkel együttesen kell értékelni. Az enyhe vérszegénység hátterében kisfokú vashiányos anémia áll fenn. A CRP érték, ami gyulladásra utal enyhén emelkedett. Javaslom, hogy a leletet beszéljék meg a kezelőorvossal, esetleg székletben lévő rejtett vérzésre Weber vizsgálat még szóba jöhet. H a más eltérés nem áll fenn, néhány hónap elteltével kontroll vizsgálat javasolt.

Mélyvénás trombózis után dekompressziós harisnya elhagyása

Kedves Kérdező! A feltett kérdéseit elsősorban a kezelőorvosa tudná megválaszolni, hiszen nem tudom például, milyen kiterjedt volt a trombózis, fennáll-e véralvadásra hajlamosító genetikai tényező. Az Eliquis szedését a kezelőorvosa határozza meg, fennállhat olyan állapot, hogy tartósan javasolt a szedése. Mivel Ön is említi, ha nem hordja a kompressziós harisnyát bedagad a lába, így azt mindenképpen javasolnám. A melegvizes gyógyfürdő ha látható visszerei is vannak nem javasolt, a túrázás, kerékpározás, úszás viszont javasolt.

Járvány és vakcina

Kedves Kérdező! Az édesanyja a második Moderna oltást követően 2 héttel már védettnek mondható. A Moderna oltás valószínűleg a jelenleg ismert mutáns vírusokkal szemben is védelmet nyújt. Mivel Ön is be van oltva, így nyugodtan menjenek el sétálni, tartózkodjanak szabad levegőn. Zárt helyeken jelenleg is szükséges a maszk használata . A lakosság egy jelentős része nincs még beoltva vagy még nem védett, mivel csak az első oltást kapta meg, így zárt helyeken csak óvatosan, megfelelő maszkban, a lehető legrövidebb ideig tartózkodjon. A gyümölcsökön, zöldségeken kívül más élelmiszer mosogatását, különösen a csomagolt élelmiszerek szappannal történő lemosását feleslegesnek tartom. A saját kertjük még akkor is biztonságos, ha abban a szomszéd rövid ideig meg is fordul, legfeljebb ne menjenek közel egymáshoz. A kerttől nem tiltanám le az édesanyját.

Folyton fázik a fél oldalam, mi lehet az oka?

Kedves Kérdező! Hidegérzetét okozhatja keringési probléma is, de mivel nagy területre terjed ki, így neurológiai eltérés lehetősége is felmerül. Javaslom keressen fel neurológus szakorvost.