• Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A cukorbetegség nem csupán az általános egészségre jelenthet veszélyt, hanem a beteg lábára is: akár egy apró vágásnak is végzetes következményei lehetnek. Miért kell jobban odafigyelni egy diabéteszes betegnek a lábápolásra? Hogyan kezelhető a már kialakult seb?

    A diabétesz idegi károsodással járhat, mely következtében jelentősen csökkenhet a láb fájdalmának érzékelése, emiatt sok esetben észrevétlenül alakulnak ki kisebb-nagyobb sebek. Szintén a betegség következménye, hogy csökken a láb vérkeringése, így a sérült láb nehezebben gyógyul, illetve kevésbé áll ellen a fertőzéseknek. Mindezek következtében előfordulhat, hogy a beteg nem érzékeli a cipőjében az idegen tárgyakat (pl. kavics, kidomborodó varrás), ami sebet, fertőzést vagy nem gyógyuló sérülést okozhat, súlyos esetben az amputáció kockázatának téve ki a beteget.

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A lábujj, lábfej vagy a teljes láb amputációjához vezető súlyos problémák elkerülése érdekében kövesse az alábbi tanácsokat:

    Naponta vizsgálja át a lábait és lábujjait!

    Figyelje meg, nincs-e rajtuk valamiféle sérülés, vágás, duzzanat, vörösödés, hólyag vagy köröm probléma! Ha szükséges, használjon nagyítós tükröt a talpai alapos átvizsgálásához! Amennyiben bármiféle elváltozást tapasztal, beszéljen orvosával.

    Meleg vízben mossa a lábait

    Tartsa lábait tisztán, mossa meg őket minden nap kellemesen meleg (de nem forró) vízben. A legmegfelelőbb hőmérséklet az, amiben egy újszülöttet fürdetne.

    Óvatosan mossa a lábait

    Lábai mosásához használjon puha fürdőkesztyűt vagy szivacsot! Törölközésnél ne feledkezzen meg a talpairól és a lábujjak közének alapos, de óvatos megtörölgetésétől sem!

    Hidratálja a talpait

    Naponta hidratálja a lábait, talpait, hogy megelőzze azok kiszáradását és a kiszáradás okozta fájdalmas viszketést. Soha ne használjon azonban hidratáló krémet a lábujjak közén, mivel ez gombás fertőzéshez vezethet.

    Hirdetés

    Vigyázzon a körömvágással

    Mindig egyenesre vágja a lábujjak körmeit, a széleket lekerekítve! Ne vágja túl rövidre, mert az benőtt körömhöz vezethet! Ha nem biztos benne, hogyan ápolja a lábujj körmöket, beszéljen orvosával.

    Viseljen tiszta, száraz zoknit.

    Figyeljen a megfelelő zokni viseletére

    A szoros elasztikus zokni csökkenti a láb vérkeringését, míg a vastag zokni nem mindig illeszkedik megfelelően és irritálhatja a bőrt.

    Viseljen zoknit éjszaka is

    Amennyiben a lábai fáznak éjszaka, viseljen zoknit! Sose használjon lábmelegítőt vagy meleg vizes palackot.

    Rázza ki a cipőjét és ellenőrizze a belsejét viselés előtt!

    Ne feledkezzen meg arról, hogy az idegkárosodás miatt esetleg nem érzékeli a cipőjében lévő kavicsot vagy egyéb idegen tárgyakat! Ezért fontos, hogy mindig ellenőrizze a cipője belsejét, mielőtt viselné azt.

    Tartsa a lábait szárazon és melegen

    Ne hagyja, hogy az eső vagy hó miatt a lábai átázzanak, átfázzanak! Viseljen meleg zoknit és cipőt.

    Sose sétáljon mezítláb

    Még otthon sem! Mindig viseljen papucsot vagy cipőt. Ezzel megakadályozza, hogy véletlenül rálépjen valamire és megsértse a talpát és észrevétlenül beüsse lábujjait.

    Soha ne kezelje házilag a tyúkszemét, bőrkeményedését

    A fürdőszobai „műtéteknek” komoly következményei lehetnek! Bízza a dolgot szakorvosra, pedikűrösre.

    Figyeljen cukorbetegsége kezelésére

    Tartsa ellenőrzése alatt a vércukorszintjét.

    Ne dohányozzon

    A dohányzás csökkenti a láb vérkeringését!

    Rendszeresen ellenőriztesse a lábai egészségét!

    Ezzel megelőzheti a diabéteszes lábbal járó komplikációkat!

    Diabéteszes cipő

    A kifejezetten cukorbetegek számára készült ortopéd cipők speciális és puha belső béléssel rendelkeznek, és alkalmazkodnak a cukorbetegséggel járó olyan problémákhoz, mint a neuropátia (a láb érzéketlensége), gyenge vérkeringés, lábdeformitások (kalapácsujj, bütyök stb.). Az ilyen cipők csökkentik a cipő szorítása által kiváltott lábsebeknek, fertőzéseknek, gangrénának vagy akár amputációnak a kockázatát.

    Mire számíthatok, ha diabéteszes seb miatt kerültem kórházba?

    A diabéteszes láb okozta problémák jelentős része a háziorvos által is kezelhető, ám bizonyos esetekben csak a kórházi ellátás segíthet. Ilyenkor a kezelést végző szakemberekből álló csoport tagjai között van:

    • cukorbetegségre szakosodott orvos
    • diabéteszes lábproblémákkal foglalkozó sebész
    • a láb rendellenességek diagnosztizálására képzett szakember 
    • diabétesz szakápoló

    A kezelés során az alábbiakra számíthat:

    • Rendszeres tájékoztatásban részesül a lába állapotáról
    • A cukorbetegsége állapotát rendszeresen ellenőrzik, illetve kivizsgálják, hogy nincsenek-e a betegséggel kapcsolatos szövődmények, mint például vesebetegség. Amennyiben bizonyos szövődmények megjelentek, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az állapota ne romoljon tovább.
    • Mindkét lábát megvizsgálják, hogy ellenőrizzék, vannak-e rajtuk fekélyek, vágások, horzsolások, a rossz vérkeringésre utaló jelek, érzéketlen terület, vagy kialakult-e a Charcot arthropathia. Ez egy olyan állapot, melyben a cukorbetegség hatására a fájdalomérzet csökken, és csontkárosodáshoz, apró törésekhez vezethet.
    • Általános vizsgálat, hogy megbizonyosodjanak arról, nincs láza, vagy bármiféle súlyos generalizált fertőzésnek jele.
    • Ha a lába fekélyes, ellenőrzik a fertőzés méretét és mélységét.
    • Előfordulhat, hogy röntgenvizsgálatnak vetik alá annak érdekében, hogy ellenőrizzék, a csontjait befolyásolta-e az állapota.

    Sebkezelés

    • Tartsa a vércukorszintjét szigorú ellenőrzés alatt, ez segíti a gyorsabb gyógyulást!
    • Tartsa a fekélyt tisztán és bekötözve! A sebet minden kötözés során gondosan le kell fertőtleníteni sebkezelővel, mert diabéteszes fekélyek esetén nagy a fertőzés veszélye. Ezt megteheti fiziológiás sóoldattal, továbbá speciális sebkezelő spray vagy oldat segítségével is. Válasszon olyan típust, amely antibakteriális tulajdonságai mellett összetevői révén elősegíti a sebgyógyulást.
    • Tisztítsa a sebet naponta!
    • Próbáljon kevesebbet sétálni!
    • Ne járjon mezítláb, csak ha az orvosa megengedi!

    Leggyakrabban először nedves kötszert használnak a sebkezeléshez. Ilyenkor a sebre egy nedves kötszert tesznek, mely mire megszárad, felszívja a seb anyagait. A kötés eltávolításával némi szövet is lejön. Orvosa el fogja mondani, milyen gyakran kell cserélnie a kötést. Ezt akár magának is elvégezheti, de kérheti egy családtag segítségét, vagy a látogató nővér is segíthet.

    Előfordulhat, hogy gyógyszeres vagy bőrhelyettesítő kötszerre lesz szüksége. Ilyen esetben a kötszert és a körülötte lévő bőrfelületet szárazon kell tartani. Figyeljen arra, hogy a seb körüli egészséges szövetek ne ázzanak el, mivel az további problémákhoz vezethet.

    Mikor kell orvoshoz fordulni?

    Hívja orvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:

    • bőrpír, fokozott melegség vagy duzzanat a seb körül
    • láz, hidegrázás
    • fokozott fájdalom
    • fokozott keménység a seb körül
    • gennyesedés
    • szag
    • ha a fekély nagyon fehér, kék vagy fekete, nem gyógyul.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; foothealthfacts.org, patient.info, nlm.nih.gov
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.08.29 15:06, Megjelenés: 2017.05.10 05:21
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    F. Zs., fordító

    Egyszer majd szezonálissá vál- hat, addig azonban folyamato- san, egész évben terjedni fog.

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Új tájékoztató videó jelent meg a maszkhasználattal kapcsolatos főbb tudnivalókról.

    Cukorbetegség - Nyári veszélyek

    A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható állapot. E kór a nyári melegben komoly veszélyeket jelenthet a beteg embernek.

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    Diabéteszes neuropátia és hólyagproblémák

    A cukorbetegség okozta hólyag neuropátia egyfajta idegkárosodás. Ilyenkor a húgyút már nem megfelelően működik, és a hólyag nem képes teljesen kiürülni. Egy baktérium kezd növekedni a hólyagban és vesékben, mely gyakori húgyúti fertőzéseket okoz.

    Szövődmények, melyeket minden cukorbetegnek ismernie kell

    A diabétesszel diagnosztizált betegek nagyon fontos napi feladata a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása, ennek hiányában ugyanis számos szövődmény fenyegetheti őket. Kiemelendő terület a cukorbetegek lába, amely folyamatos odafigyelést és ápolást igényel.

    Tegyen a cukorbetegség okozta amputáció ellen!

    A cukorbetegség két szövődménye, az idegkárosodás (neuropátia) és a rossz vérkeringés, melyek fokozottan hajlamosítanak különböző láb problémákra. A neuropátia következtében a betegnél érzéskiesés léphet fel, azaz nem vagy nem megfelelően érzékeli a fájdalmat, ezért előfordulhat, hogy nem észleli a sérüléseket vagy az irritációt. A rossz vérkeringés következtében pedig ezek a sérülések lassabban gyógyulnak, és akár egy apró vágás is nehezen áll ellen a fertőzéseknek.

    Cukorbetegen is egészségesen: lábápolás és szerveink védelme

    A diabétesszel élőknek különös gondot kell fordítaniuk a lábápolásra. Ennek oka, hogy a diabétesz miatt csökken a fájdalomérzékelés és a vérkeringés is romlik, így egy egyszerű seb/karcolás, amelyet nem is vesz észre és nem kezel, elfertőződhet, ez kórházi kezeléshez vagy akár annál is súlyosabb problémákhoz is vezethet.

    A diabéteszes neuropathia fájdalmas szövődmény

    A cukorbetegség leggyakoribb súlyos szövődménye a diabéteszes neuropathia. Nagyon sok cukorbetegnél alakul ki valamiféle idegrendszeri károsodás, mely állapot diabéteszes neuropathia néven ismert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.