Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A cukorbetegség nem csupán az általános egészségre jelenthet veszélyt, hanem a beteg lábára is: akár egy apró vágásnak is végzetes következményei lehetnek. Miért kell jobban odafigyelni egy diabéteszes betegnek a lábápolásra? Hogyan kezelhető a már kialakult seb?

A diabétesz idegi károsodással járhat, mely következtében jelentősen csökkenhet a láb fájdalmának érzékelése, emiatt sok esetben észrevétlenül alakulnak ki kisebb-nagyobb sebek. Szintén a betegség következménye, hogy csökken a láb vérkeringése, így a sérült láb nehezebben gyógyul, illetve kevésbé áll ellen a fertőzéseknek. Mindezek következtében előfordulhat, hogy a beteg nem érzékeli a cipőjében az idegen tárgyakat (pl. kavics, kidomborodó varrás), ami sebet, fertőzést vagy nem gyógyuló sérülést okozhat, súlyos esetben az amputáció kockázatának téve ki a beteget.

Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

A lábujj, lábfej vagy a teljes láb amputációjához vezető súlyos problémák elkerülése érdekében kövesse az alábbi tanácsokat:

Naponta vizsgálja át a lábait és lábujjait!

Figyelje meg, nincs-e rajtuk valamiféle sérülés, vágás, duzzanat, vörösödés, hólyag vagy köröm probléma! Ha szükséges, használjon nagyítós tükröt a talpai alapos átvizsgálásához! Amennyiben bármiféle elváltozást tapasztal, beszéljen orvosával.

Meleg vízben mossa a lábait

Tartsa lábait tisztán, mossa meg őket minden nap kellemesen meleg (de nem forró) vízben. A legmegfelelőbb hőmérséklet az, amiben egy újszülöttet fürdetne.

Óvatosan mossa a lábait

Lábai mosásához használjon puha fürdőkesztyűt vagy szivacsot! Törölközésnél ne feledkezzen meg a talpairól és a lábujjak közének alapos, de óvatos megtörölgetésétől sem!

Hidratálja a talpait

Naponta hidratálja a lábait, talpait, hogy megelőzze azok kiszáradását és a kiszáradás okozta fájdalmas viszketést. Soha ne használjon azonban hidratáló krémet a lábujjak közén, mivel ez gombás fertőzéshez vezethet.

Vigyázzon a körömvágással

Mindig egyenesre vágja a lábujjak körmeit, a széleket lekerekítve! Ne vágja túl rövidre, mert az benőtt körömhöz vezethet! Ha nem biztos benne, hogyan ápolja a lábujj körmöket, beszéljen orvosával.

Viseljen tiszta, száraz zoknit.

Figyeljen a megfelelő zokni viseletére

A szoros elasztikus zokni csökkenti a láb vérkeringését, míg a vastag zokni nem mindig illeszkedik megfelelően és irritálhatja a bőrt.

Viseljen zoknit éjszaka is

Amennyiben a lábai fáznak éjszaka, viseljen zoknit! Sose használjon lábmelegítőt vagy meleg vizes palackot.

Rázza ki a cipőjét és ellenőrizze a belsejét viselés előtt!

Ne feledkezzen meg arról, hogy az idegkárosodás miatt esetleg nem érzékeli a cipőjében lévő kavicsot vagy egyéb idegen tárgyakat! Ezért fontos, hogy mindig ellenőrizze a cipője belsejét, mielőtt viselné azt.

Tartsa a lábait szárazon és melegen

Ne hagyja, hogy az eső vagy hó miatt a lábai átázzanak, átfázzanak! Viseljen meleg zoknit és cipőt.

Sose sétáljon mezítláb

Még otthon sem! Mindig viseljen papucsot vagy cipőt. Ezzel megakadályozza, hogy véletlenül rálépjen valamire és megsértse a talpát és észrevétlenül beüsse lábujjait.

Soha ne kezelje házilag a tyúkszemét, bőrkeményedését

A fürdőszobai „műtéteknek” komoly következményei lehetnek! Bízza a dolgot szakorvosra, pedikűrösre.

Figyeljen cukorbetegsége kezelésére

Tartsa ellenőrzése alatt a vércukorszintjét.

Ne dohányozzon

A dohányzás csökkenti a láb vérkeringését!

Rendszeresen ellenőriztesse a lábai egészségét!

Ezzel megelőzheti a diabéteszes lábbal járó komplikációkat!

Diabéteszes cipő

A kifejezetten cukorbetegek számára készült ortopéd cipők speciális és puha belső béléssel rendelkeznek, és alkalmazkodnak a cukorbetegséggel járó olyan problémákhoz, mint a neuropátia (a láb érzéketlensége), gyenge vérkeringés, lábdeformitások (kalapácsujj, bütyök stb.). Az ilyen cipők csökkentik a cipő szorítása által kiváltott lábsebeknek, fertőzéseknek, gangrénának vagy akár amputációnak a kockázatát.

Mire számíthatok, ha diabéteszes seb miatt kerültem kórházba?

A diabéteszes láb okozta problémák jelentős része a háziorvos által is kezelhető, ám bizonyos esetekben csak a kórházi ellátás segíthet. Ilyenkor a kezelést végző szakemberekből álló csoport tagjai között van:

 • cukorbetegségre szakosodott orvos
 • diabéteszes lábproblémákkal foglalkozó sebész
 • a láb rendellenességek diagnosztizálására képzett szakember
 • diabétesz szakápoló

A kezelés során az alábbiakra számíthat:

 • Rendszeres tájékoztatásban részesül a lába állapotáról
 • A cukorbetegsége állapotát rendszeresen ellenőrzik, illetve kivizsgálják, hogy nincsenek-e a betegséggel kapcsolatos szövődmények, mint például vesebetegség. Amennyiben bizonyos szövődmények megjelentek, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az állapota ne romoljon tovább.
 • Mindkét lábát megvizsgálják, hogy ellenőrizzék, vannak-e rajtuk fekélyek, vágások, horzsolások, a rossz vérkeringésre utaló jelek, érzéketlen terület, vagy kialakult-e a Charcot arthropathia. Ez egy olyan állapot, melyben a cukorbetegség hatására a fájdalomérzet csökken, és csontkárosodáshoz, apró törésekhez vezethet.
 • Általános vizsgálat, hogy megbizonyosodjanak arról, nincs láza, vagy bármiféle súlyos generalizált fertőzésnek jele.
 • Ha a lába fekélyes, ellenőrzik a fertőzés méretét és mélységét.
 • Előfordulhat, hogy röntgenvizsgálatnak vetik alá annak érdekében, hogy ellenőrizzék, a csontjait befolyásolta-e az állapota.

Sebkezelés

 • Tartsa a vércukorszintjét szigorú ellenőrzés alatt, ez segíti a gyorsabb gyógyulást!
 • Tartsa a fekélyt tisztán és bekötözve! A sebet minden kötözés során gondosan le kell fertőtleníteni sebkezelővel, mert diabéteszes fekélyek esetén nagy a fertőzés veszélye. Ezt megteheti fiziológiás sóoldattal, továbbá speciális sebkezelő spray vagy oldat segítségével is. Válasszon olyan típust, amely antibakteriális tulajdonságai mellett összetevői révén elősegíti a sebgyógyulást.
 • Tisztítsa a sebet naponta!
 • Próbáljon kevesebbet sétálni!
 • Ne járjon mezítláb, csak ha az orvosa megengedi!

Leggyakrabban először nedves kötszert használnak a sebkezeléshez. Ilyenkor a sebre egy nedves kötszert tesznek, mely mire megszárad, felszívja a seb anyagait. A kötés eltávolításával némi szövet is lejön. Orvosa el fogja mondani, milyen gyakran kell cserélnie a kötést. Ezt akár magának is elvégezheti, de kérheti egy családtag segítségét, vagy a látogató nővér is segíthet.

Előfordulhat, hogy gyógyszeres vagy bőrhelyettesítő kötszerre lesz szüksége. Ilyen esetben a kötszert és a körülötte lévő bőrfelületet szárazon kell tartani. Figyeljen arra, hogy a seb körüli egészséges szövetek ne ázzanak el, mivel az további problémákhoz vezethet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Hívja orvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:

 • bőrpír, fokozott melegség vagy duzzanat a seb körül
 • láz, hidegrázás
 • fokozott fájdalom
 • fokozott keménység a seb körül
 • gennyesedés
 • szag
 • ha a fekély nagyon fehér, kék vagy fekete, nem gyógyul.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; foothealthfacts.org, patient.info, nlm.nih.gov
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Tilos a napozás Tilos a napozás

Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás.

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

Az édesítőszerek szerepe a...

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik...

Tegyen a cukorbetegség okozta...

A cukorbetegség két szövődménye, az idegkárosodás (neuropátia) és a rossz vérkeringés, melyek fokozottan hajlamosítanak különböző láb...

Cukorbetegség - Hogyan védje lábait...

Bizonyos esetekben sajnos a cukorbetegség már olyan súlyos lehet, hogy amputálni kell a beteg lábát. Mit tegyen, hogy ez ne következzen be?

Szövődmények, melyeket minden...

A diabétesszel diagnosztizált betegek nagyon fontos napi feladata a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása, ennek hiányában ugyanis számos...

Cukorbetegség - Nyári veszélyek

A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól...

Diabéteszes neuropátia és...

A cukorbetegség okozta hólyag neuropátia egyfajta idegkárosodás. Ilyenkor a húgyút már nem megfelelően működik, és a hólyag nem képes teljesen...

Cukorbetegen is egészségesen:...

A diabétesszel élőknek különös gondot kell fordítaniuk a lábápolásra, szemeik és fogaik védelmére, valamint veséjük egészségére. Néhány...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.