• Nem alkoholos zsírmáj

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek, végső soron májzsugor is kialakulhat. A betegség fontosságát az is adja, hogy gyakori betegség, súlyos és végérvényes következményhez vezethet, viszont a megelőzés és időben történő felismerés révén sokáig vissza is fordítható elváltozás.

    A nem alkoholos zsírmáj háttere

    Normális esetben a májban 10%-nál kevesebb a zsír előfordulásának aránya. Számos kiváltó tényező hatására ez az arány kórosan megnövekszik. A népesség közel 20-40 százalékát érintő májbetegség, melynek kialakulása szerzett okokra vezethető vissza. Korunk jellegzetes eltérései – mint az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírértékek, csökkent glükóztolerancia, PCO szindróma, metabolikus szindróma – közé tartozik, kialakulását alapvetően a helytelen életvitel, helytelen táplálkozás és a mozgás hiánya befolyásolja, a felsorolt betegségek mellett. Hosszú távú szteroid- vagy ösztrogénkezelés is segíti kifejlődését. Kialakulásával gyakrabban figyelték meg a májban jelentkező daganat előfordulását.

    Hirdetés

    A betegség tünetei

    A leggyakrabban nincs magának a zsírmájnak észlelhető tünete. Részjelensége a jellegzetes centrális típusú – hasra lokalizálódó – elhízásnak. Előrehaladt állapotban (főleg már jelentős fibrózis esetén) okozhat általános tüneteket, mint gyengeség, fáradékonyság, a terhelhetőség csökkenése. Ritkán hasi vagy jobb bordaív alatti fájdalommal jár.

    A kivizsgálás elemei

    A beteg részletes kikérdezésével, a kórelőzmény felvételével sokat meg lehet tudni a beteg életmódjáról, táplálkozási szokásairól és fizikai aktivitásáról. Ezek sugallhatják a diagnózist is.

    Fizikális vizsgálattal nem mindig észlelhető eltérés, de láthatóak az elhízás jelei, illetve tapintással észlelhető a nagyobb máj.

    A laboratóriumi vizsgálatokban emelkedett májenzimek, magas koleszterin- és trigliceridszint észlelhető. A máj működését jelző enzimek (GOT, GPT, GGT) szintje emelkedik.

    A hasi ultrahangvizsgálat már elég is lehet a diagnózishoz, melyen jól látható képet ad az elzsírosodott máj. Bizonytalan esetben, vagy nagyfokú kötőszövetes átalakulásnál szükség lehet CT-vizsgálatra is. A napjainkban elterjedt úgynevezett Fibroscan vizsgálat jelentősége egyre növekszik. A steatosis, vagyis elzsírosodás mértéke is megadható, mérhető a már kialakult fibrózis foka. A vizsgálat skálaszerűen (NASH score) besorolja a látott képet (a laborleletek figyelembe vételével), mely útmutatóul szolgál a további ellátáshoz is. Bizonyos esetekben májból történő mintavételre (ultrahangvezérelt biopszia) is szükség van a diagnózis igazolásához vagy a betegség követéséhez.

    A nem alkoholos zsírmáj kezelése

    Zsírmáj esetén kiemelkedő jelentőségű a megelőzés. Az étrend helyes összetétele, az alkohol kerülése és a rendszeres mozgás elengedhetetlen.

    Kialakult zsírmáj kezelésénél fontos a társbetegségek kezelése és a kóros állapotok rendezése.

    Lépések a túlsúly ellen - Az ideális testsúly elérése

    Fontos és elengedhetetlen eleme a gyógyulásnak az életmódváltás. A megfelelő betegoktatással, a lehetséges szövődmények ismertetésével, a beteg kitartásának és elszántságának támogatásával jelentős változás érhető el. A testsúly csökkentése diétával, megfelelő, kiegyensúlyozott étrenddel, rendszeres, állapotnak megfelelő testmozgással elérhető. A testmozgás terén a heti (minimum!) 3x30 perces, állapotnak megfelelő, de intenzív mozgást ajánlják. Szükség esetén gyógyszeres kiegészítő kezelés, esetenként műtét is szóba kerül, kifejezetten extrém elhízás esetén. A testsúly csökkenése javítja a máj szövettani elváltozásait, megfelelő ütemben elért testsúlycsökkenés akár 50 százalékkal is csökkentheti  a máj elzsírosodását.

    Magas vérzsírszint rendezése

    Első körben a beteg életmódváltásával, zsír- és fűszerszegény diéta bevezetésével és alkalmazásával kísérelhető meg a magas triglicerid- és koleszterinszint mérséklése vagy rendezése. Amennyiben ez sikertelen, szükséges lehet gyógyszeres kezelés is. Kivételes, súlyos esetekben a kifejezetten magas trigliceridszint sürgősséggel gyors rendezést kíván.

    Magas vércukorszint és szénhidrátháztartás rendezése

    A kialakult cukorbetegség mellett a csökkent glükóztolerancia és az inzulinrezisztencia (cukorbetegséget megelőző állapotok) is ellátást igényelnek. Legfontosabb a diéta bevezetése, a testsúly normalizálása. Gyakran kiegészítő gyógyszeres kezelés is szükséges.

    Kialakult cukorbetegség esetén pedig egyértelműen szükséges a rendezett szénhidrátháztartás elérése bármely késői szövődmény kivédése céljából.

    A zsírmáj gyógyszeres kezelése

    Az utóbbi idők vívmánya a gyógyszeres kezelés. Az antioxidánsok (E-vitamin) szerepét már régebb óta vizsgálják és alkalmazásuk több helyen el is indult.

    Új terápiaként nagyon fontos a korábban primer biliáris cirrózisban igazolt hatású obetikolsav. Ez jelenleg klinikai tanulmányok keretein belül hozzáférhető már és ígéretes készítménynek mutatkozik a zsírmáj kezelésében.

    Fontos tudni, hogy otthoni, méregdrágán megvehető „csodaszer”-nek kikiáltott készítmények nem segítenek! A kezelés mindig orvosi felügyelettel történik!

    Mikor kerülhet sor májtranszplantációra?

    Súlyos, előrehaladott, májzsugorral végződő esetekben májtranszplantációra is sor kerülhet.

    Olvasson tovább! Súlyos vagy krónikus májbetegség - A bevitt tápanyagok és a diéta szerepe

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.09.11 13:03, Megjelenés: 2018.08.14 14:29
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?

    A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emésztési panaszokkal fordul, igen sok kérdést tehetnek fel a széklettel kapcsolatban, mely miatt senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát.

    Székletlazító készítmények

    A székrekedés megszüntetésére általában és elsősorban nem gyógyszeres módszerekkel ajánlott próbálkozni. Sajnos azonban néhány esetben nem kerülhető el gyógyszer alkalmazása. Mit érdemes tudnunk a székletlazító készítményekről?

    Vércukorcsökkentő gyógyszerek hatása a testsúlyra és a vérnyomásra

    A cukorbetegség (diabetes mellitus, a közbeszédben diabétesz) kezelésére használatos vércukorcsökkentő gyógyszerek (antidiabetikumok) fő hatása értelemszerűen a vércukorcsökkentés, hiszen ezeket a készítményeket azért választjuk, hogy a diabétesz alapvető jellegzetességét, az emelkedett vércukorértékeket a normális tartományhoz közelítsük. Mivel a cukorbetegek jó része emellett hipertóniás, túlsúlyos, gyakran elhízott, kezeléskor célszerű olyan antidiabetikumot választani, amely a társbetegségeket is előnyösen befolyásolja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.