Nem alkoholos zsírmáj

szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve: 2022.09.26.

Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek, végső soron májzsugor is kialakulhat.

A betegség fontosságát az is adja, hogy gyakori betegség, súlyos és végérvényes következményhez vezethet, viszont a megelőzés és időben történő felismerés révén sokáig vissza is fordítható elváltozás.

A nem alkoholos zsírmáj háttere

Normális esetben a májban 10%-nál kevesebb a zsír előfordulásának aránya. Számos kiváltó tényező hatására ez az arány kórosan megnövekszik. A népesség közel 20-40 százalékát érintő májbetegség, melynek kialakulása szerzett okokra vezethető vissza. Korunk jellegzetes eltérései – mint az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírértékek, csökkent glükóztolerancia, PCO szindróma, metabolikus szindróma – közé tartozik, kialakulását alapvetően a helytelen életvitel, helytelen táplálkozás és a mozgás hiánya befolyásolja, a felsorolt betegségek mellett. Hosszú távú szteroid- vagy ösztrogénkezelés is segíti kifejlődését. Kialakulásával gyakrabban figyelték meg a májban jelentkező daganat előfordulását.

A betegség tünetei

A leggyakrabban nincs magának a zsírmájnak észlelhető tünete. Részjelensége a jellegzetes centrális típusú – hasra lokalizálódó – elhízásnak. Előrehaladt állapotban (főleg már jelentős fibrózis esetén) okozhat általános tüneteket, mint gyengeség, fáradékonyság, a terhelhetőség csökkenése. Ritkán hasi vagy jobb bordaív alatti fájdalommal jár.

A kivizsgálás elemei

A beteg részletes kikérdezésével, a kórelőzmény felvételével sokat meg lehet tudni a beteg életmódjáról, táplálkozási szokásairól és fizikai aktivitásáról. Ezek sugallhatják a diagnózist is.

Fizikális vizsgálattal nem mindig észlelhető eltérés, de láthatóak az elhízás jelei, illetve tapintással észlelhető a nagyobb máj.

A laboratóriumi vizsgálatokban emelkedett májenzimek, magas koleszterin- és trigliceridszint észlelhető. A máj működését jelző enzimek (GOT, GPT, GGT) szintje emelkedik.

A hasi ultrahangvizsgálat már elég is lehet a diagnózishoz, melyen jól látható képet ad az elzsírosodott máj. Bizonytalan esetben, vagy nagyfokú kötőszövetes átalakulásnál szükség lehet CT-vizsgálatra is. A napjainkban elterjedt úgynevezett Fibroscan vizsgálat jelentősége egyre növekszik. A steatosis, vagyis elzsírosodás mértéke is megadható, mérhető a már kialakult fibrózis foka. A vizsgálat skálaszerűen (NASH score) besorolja a látott képet (a laborleletek figyelembe vételével), mely útmutatóul szolgál a további ellátáshoz is. Bizonyos esetekben májból történő mintavételre (ultrahangvezérelt biopszia) is szükség van a diagnózis igazolásához vagy a betegség követéséhez.

A nem alkoholos zsírmáj kezelése

Zsírmáj esetén kiemelkedő jelentőségű a megelőzés. Az étrend helyes összetétele, az alkohol kerülése és a rendszeres mozgás elengedhetetlen.

Kialakult zsírmáj kezelésénél fontos a társbetegségek kezelése és a kóros állapotok rendezése.

Lépések a túlsúly ellen - Az ideális testsúly elérése

Fontos és elengedhetetlen eleme a gyógyulásnak az életmódváltás. A megfelelő betegoktatással, a lehetséges szövődmények ismertetésével, a beteg kitartásának és elszántságának támogatásával jelentős változás érhető el. A testsúly csökkentése diétával, megfelelő, kiegyensúlyozott étrenddel, rendszeres, állapotnak megfelelő testmozgással elérhető. A testmozgás terén a heti (minimum!) 3x30 perces, állapotnak megfelelő, de intenzív mozgást ajánlják. Szükség esetén gyógyszeres kiegészítő kezelés, esetenként műtét is szóba kerül, kifejezetten extrém elhízás esetén. A testsúly csökkenése javítja a máj szövettani elváltozásait, megfelelő ütemben elért testsúlycsökkenés akár 50 százalékkal is csökkentheti a máj elzsírosodását.

Magas vérzsírszint rendezése

Első körben a beteg életmódváltásával, zsír- és fűszerszegény diéta bevezetésével és alkalmazásával kísérelhető meg a magas triglicerid- és koleszterinszint mérséklése vagy rendezése. Amennyiben ez sikertelen, szükséges lehet gyógyszeres kezelés is. Kivételes, súlyos esetekben a kifejezetten magas trigliceridszint sürgősséggel gyors rendezést kíván.

Magas vércukorszint és szénhidrátháztartás rendezése

A kialakult cukorbetegség mellett a csökkent glükóztolerancia és az inzulinrezisztencia (cukorbetegséget megelőző állapotok) is ellátást igényelnek. Legfontosabb a diéta bevezetése, a testsúly normalizálása. Gyakran kiegészítő gyógyszeres kezelés is szükséges.

Kialakult cukorbetegség esetén pedig egyértelműen szükséges a rendezett szénhidrátháztartás elérése bármely késői szövődmény kivédése céljából.

A zsírmáj gyógyszeres kezelése

Az utóbbi idők vívmánya a gyógyszeres kezelés. Az antioxidánsok (E-vitamin) szerepét már régebb óta vizsgálják és alkalmazásuk több helyen el is indult.

Új terápiaként nagyon fontos a korábban primer biliáris cirrózisban igazolt hatású obetikolsav. Ez jelenleg klinikai tanulmányok keretein belül hozzáférhető már és ígéretes készítménynek mutatkozik a zsírmáj kezelésében.

Fontos tudni, hogy otthoni, méregdrágán megvehető „csodaszer”-nek kikiáltott készítmények nem segítenek! A kezelés mindig orvosi felügyelettel történik!

Mikor kerülhet sor májtranszplantációra?

Súlyos, előrehaladott, májzsugorral végződő esetekben májtranszplantációra is sor kerülhet.

Olvasson tovább! Súlyos vagy krónikus májbetegség - A bevitt tápanyagok és a diéta szerepe

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A női húgyhólyag mikrobiomja A női húgyhólyag mikrobiomja

Mi történik, amikor felborul az egyensúlya?

Megfázás? Megfázás?

Így juthat túl jóval hamarabb a panaszokon.

A terhességi akut zsírmáj

A terhességi akut zsírmáj egy ritka betegség, ami körülbelül 7000-20000 terhességből 1 esetben alakul ki, és életet fenyegető májelégtelenséghez...

A testtömegindex számítása

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a...

A máj szervezetünk legnagyobb s egyik legösszetettebb szerve

Ha rendre kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat, és a legcsekélyebb feladat elvégzése is teher és kimerít, az a májbetegség valamelyik...

Hat ritkán emlegetett ok az elhízás hátterében

Az elhízás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy sok evés és kevés mozgás, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a...

Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

Számos olyan tévhit van, ami nagyon megnehezíti a vágyott cél - a formás alak és az egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz...

A hízás meglepő okai

Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az...

A túlsúlyosaknál gyakoribb az agresszívebb rák

A túlsúlyhoz és kifejezetten az elhízáshoz társuló betegségekről számos adat áll rendelkezésünkre. Közismert a jelentős anyagcsere...

Fogamzásgátló tabletta és elhízás - Mi az igazság?

Ma a nők már több módszer közül választhatnak, ha nem akarnak teherbe esni. Ezek közül a legbiztonságosabb módszerek egyike a fogamzásgátló...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.