Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

A láb tisztítása

A lábat naponta kell kíméletesen mosni, mely után az ujjközöket minden esetben gondosan szárazra kell törölni, megelőzve a gombák megtelepedését. A lábak tisztításánál a víz ne legyen túl forró, mert ez is sérülések kialakulásához vezethet. (Könyökével ellenőrizze a víz hőmérsékletét!) A törölközővel ne dörzsölje erősen a lábát, csak óvatosan itassa fel a vizet, mert ez a hámréteget felsértheti. A láb tisztítása során kerülje az irritáló, allergizáló összetevőket tartalmazó mosakodó szereket, ezek a hámréteget károsíthatják, mely hajlamosíthat mélyebb szöveti gyulladások, károsodások, fertőzések kialakulására.

A láb bőrének ápolása

Fontos a láb bőrét puhán tartani, semleges hatású, bőrpuhító kenőcsöket használjon. Ezen krémek, kenőcsök esetében is érdemes odafigyelnie arra, hogy az adott lábápolási szerek ne tartalmazzanak esetleges irritáló vagy allergizáló színanyagokat, illatanyagokat. A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak. Ha ilyet tapasztal bőrén, ne hanyagolja el, ez azonnali ellátást igénylő probléma, hiszen komoly szövődmények kialakulását lehet így megelőzni.

A körmök ápolása és ellenőrzése

A körmöket szintén rendszeresen kell gondozni, amennyiben mozgáskorlátozottság miatt nehezen érhetőek el, kérje hozzátartozója vagy pedikűrös segítségét. A körömvágásnál arra figyeljen oda, hogy a lábkörmeit egyenesen vágja oly módon, hogy ne alakuljon ki éles szél, mely benőtt köröm kialakulását eredményezheti, továbbá rendszeresen javasolt körömreszelőt használni. Amennyiben körmén elváltozást észlel, például megvastagodást, fehéres-sárgás törmeléket a körömlemez alatt, esetleg a körömlemez sérült, akkor keressen fel bőrgyógyászt, mert a körömsérülés, és a gombás köröm is behatolási kaput jelenthet a fertőzést okozó baktériumoknak. Ezek a baktériumok a cukorbetegek szervezetében gyorsan és könnyen szaporodhatnak, olyan súlyos fertőzéseket hozva létre, mint például az orbánc.

Bőrkeményedések, bőrbetegségek

A bőrkeményedések, tyúkszemek ápolásánál éles szélű eszköz helyett habkő használata javasolt. Fontos, hogy a legkisebb probléma esetén is forduljon orvoshoz, és lábát helyezze nyugalomba.

Milyen legyen a lábbeli?

Ezen túlmenően szintén fontos, hogy kerülje a mezítláb járást és puha vastag pamut vagy gyapjú zoknit hordjon. Mindig kényelmes, alacsony sarkú, jó minőségű és finom belső kiképzésű cipőt viseljen. Ortopédiai eltérések esetében időben kerüljön sor az eltérés műtéti megoldására, majd ezt követően a normális viszonyokat biztosító segédeszköz (talpbetét) beszerzésére és használatára. Védő lábbelik, talpbetétek használata szintén célszerű.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.