• Akut veseelégtelenség: ügyeljünk a figyelmeztető jelekre!

    Szerző: Medipress

    A csökkent vesefunkció és a vizelet megnövekedett fehérjetartalma növeli a veseelégtelenség kockázatát. Azonban a Journal of the American Society of Nephrology hasábjain megjelent tanulmány szerint ezen figyelmeztető jelek felismerése segítségével akár meg is előzhető a baj.

    A heveny veseelégtelenség során rövid időn belül bekövetkező funkcióromlást értünk, azonban ez az állapot olyan egészségi következményekkel jár, mint a végállapotú vese (visszafordíthatatlan, és teljes vesekárosodás), illetve a koraszülött-kori halál.

    Hirdetés

    Az Egyesült Államokban az akut veseelégtelenség a kórházi esetek mintegy 1,6 százalékát teszi ki., ráadásul más okból kezelt betegekben szövődményként is kialakulhat.

    Bár az esetek egy része elkerülhetetlen, néhány esetben gyógyszeres kezelés segítségével megelőzhető lenne, emiatt érdemes lenne személyre szabottan azonosítani a vesekárosító kockázati faktorokat.

    Dr. Morgan Grams, Dr. Josef Coresh és a Johns Hopkins Egyetem munkatársai pontosan ezeket a kockázati faktorokat tanulmányozták egy 11 200 főből álló, a teljes populációt reprezentáló csoporton, nyolcéves követési idő mellett. A szakértők felmérték az akut veseelégtelenség és a vesekárosodás mutató biológiai paraméterek közötti kapcsolatot (például a vese szűrési készsége, a vizelet húgysav- és fehérjetartalma), valamint vizsgáltak számos tradicionális tényezőt (kor, nem, etnikai háttér).

    A munkacsoport megállapította, hogy a vizeletben lévő egyik fehérje, az albumin mintegy ötszörösére emeli az akut veseelégtelenség kialakulásának kockázatát. Ehhez hasonlóan, a vese szűrőkészségét mutató glomeruláris filtrációs ráta (GFR) csökkenése szintén növelte a kockázatot. Az összefüggések megmaradtak akkor is, ha a csoportot kor, nem, vagy etnikai háttér szerint kategorizálták.

    A szerzők ajánlása szerint az akut veseelégtelenség kialakulásának megelőzéséhez érdemes nyomon követni mind a GFR-t, mind a vizelet albumintartalmát.

    (medipress)

    Módosítva: 2010.08.10 12:37, Megjelenés: 2010.08.10 12:37
   • Cikkajánló

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Emlőrák kezelése

    Emlőrák kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak emlőrák esetén?

    Mit kell tudni a vesetágulatról?

    Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen szövődmények léphetnek fel? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül.

    Kik hajlamosak veseelégtelenség kialakulására?

    A veseelégtelenség heveny (akut) és idült (krónikus) formákban alakulhat ki. Akut veseelégtelenség leginkább súlyos betegségek vagy állapotok miatt alakul ki, ez a kiváltó ok megszűnésével rendeződhet, ellenkező esetben tartós veseelégtelenséghez vezet.

    Krónikus veseelégtelenség

    Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását, amelynek következtében a vese által normálisan kiválasztott salakanyagok felhalmozódnak a vérben.

    A vese betegségére utaló jelek

    A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei (prerenális ok), a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei (postrenális ok).

    Betegséget is jelezhet a só utáni vágy

    A közhiedelemmel ellentétben bizonyos élelmiszerek utáni vágy nem mindig jelenti azt, hogy a szervezetünk hiányt szenved belőle. A só utáni sóvárgás mögött néha súlyos egészségügyi állapot húzódik meg.

    Az akut veseelégtelenség

    Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

    A hemodialízis menete

    A hemodialízis egy testen kívül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a testen kívül egy szűrőn keresztül tisztítódik meg, s tér vissza a vérkeringésbe.

    Diéta krónikus veseelégtelenség esetén

    A krónikus veseelégtelenségben alkalmazott diéta mindig egyénre szabott. Elsősorban a betegség súlyosságától függ, de más krónikus betegségek együttes fennállása is befolyásolja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.