Milyen mikrotápanyagokra van szükségük csontjainknak?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Szinte mindenki tudja, hogy csontjaink számára nélkülözhetetlen a D-vitamin és a kalcium. Azonban az, hogy számos egyéb mikrotápanyag is van, ami egészségük megőrzéséhez szükséges, és hogy pontosan melyek ezek, már kevésbé közismert.

Mindezeknek a csontritkulás megelőzésében, illetve kezelésében jelentős szerep jut, ám ha a betegség már kialakult, rendszeres orvosi ellenőrzésre és gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Ezért a legjobb megelőzni a bajt. Cikkünkben azonban nem csupán az oszetoporózis megelőzése szempontjából fontos, hanem a vázrendszer egészséges, normál működéséhez nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat vesszük sorra.

Hiszen a mozgásszervrendszerünk passzív részét képező csontokat is élő szövetek alkotják, így ahhoz, hogy elláthassák feladatukat, ugyanúgy szükségük van tápanyagokra, mint testünk valamennyi szervének. Gondoljunk csak arra, hogy csontjaink nélkülözhetetlenek a mozgáshoz, csontok veszik körbe és védik az agyunkat, a csontok kalcium- és foszfát-ion-raktárak is, a csontvelő pedig a vérképzés helye.

A csontszövet jól differenciált csontsejtekből, egyéb sejtekből és sejtközötti állományból (mátrix, alapállomány) felépülő támasztószövet. A mátrixban szervetlen és szerves alkotóelemek vannak. A vizet is beleszámítva a csontok közel 80%-át szervetlen anyagok teszik ki, mindössze 20-30% a szerves összetevők aránya.

A csont szervetlen állománya valóban túlnyomórészt kalcium-foszfátból áll, ami hidroxiapatit kristályok formájában van jelen, mégsem elegendő csupán a kalciumellátottságról gondoskodnunk, más mikrotápanyagok is nagyon fontosak.

A legfontosabb szerves anyagok a kollagénrostok, amelyek bizonyos fokú elaszticitást adnak, ezek mellett mindössze 10% az egyéb szerves anyagok aránya, amelyek azonban központi szerepet játszanak a csontfejlődésben, illetve a csontok homeosztázisának fenntartásában, vagyis hogy a csontfelépítő folyamatok és az elöregedett csontállomány lebontása egyensúlyban maradjon.

A sejtek közül az oszteoblasztok termelik a mátrixot, egy részük pedig oszteocitává, azaz csontsejtté differenciálódik. Az oszteoklasztok azok a sejtek, amelyek a csont elmeszesedett összetevőit lebontják, miközben ezzel előkészítik a terepet a csont felépítéséhez az oszteoblasztok számára. A csontokban folyamatosan zajlanak ezek az átépülési folyamatok, aminek következtében körülbelül 10 évente a teljes csontozat megújul.

A csontok homeosztázisát hormonok és citokinek befolyásolják. A glükokortikoidok magas szintje például a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenéséhez, ezáltal oszteoporózis kialakulásához vezethet. A parathormon az oszteoklasztokat aktiválja és így csontlebontó folyamatokat indukál, ezzel együtt a csontokból kalcium felszabadulásához vezet, megemelve a vér kalciumszintjét.

A megfelelően működő csontanyagcseréhez számos tápanyag szükséges, ezek közül most a mikrotápanyagokat vesszük sorra.

Kalcium

A testünkben lévő kalcium 99%-a és a foszfor 80%-a csontjainkban és fogainkban található meg. A csontozat a szervezet kalcium- és foszforraktára, s így a vérszérum normál kalciumszintjének fenntartását szolgálja. A megfelelő mennyiségű kalcium bevitele nagy jelentőségű a csontritkulás megelőzésében, de nem csupán a kalciumpótlásra kell odafigyelnünk, hanem lehetőleg kerülni kell azokat a tényezőket, amelyek a szervezet kalciumszintjének csökkenéséhez vezetnek, mint amilyen a túlzott konyhasófogyasztás és a túl savas étrend, ami pedig sajnálatos módon a nyugati életmódra nagyon jellemző.

Réz

A rézhiány negatív hatással van a csontok állapotára. Azoknál az idősebb embereknél, akiknek a vérében alacsony a réz koncentrációja, nagyobb a combnyaktörés kockázata. Kisgyermekeknél a rézhiány a csontok törékenységéhez vezethet. A réz a lizil-oxidáz nevű enzim alkotóeleme, ami a kollagén és elasztin szintézise során központi szerepet játszik a keresztkötések kialakításában. Nélküle a kollagénrost nem lenne elég erős. A rézhiány következtében feltehetőn több szabad gyök képződik, ami miatt zavart szenved az oszteoblasztok osztódása.

Vas

A vas a prolil-hidroxiláz nevű enzim alkotóeleme, amely a kollagénszintézis folyamatában a prolint hidroxiprolinná alakítja.

Több tanulmány is igazolta a vaspótlás és a csontsűrűség növekedése közötti összefüggést. Az egyik ilyen során alapkiképzésen részt vevő izraeli női katonákat vizsgáltak, és azt találták, hogy a vashiány és a vashiányos vérszegénység növelte a stressztörések kockázatát.

Mangán

A mangán a glikozil-transzferázok kofaktora, ezek az enzimek szükségesek a proteoglikánok képződéséhez. A proteoglikánokra pedig a porcoknak és a csontoknak van szükségük, közéjük tartozik pl. a dekorin és a biglikán. A dekorinnak a kollagén szintézisében van szerepe, kötő fehérje. Különböző állatfajoknál a manágánhiány csontdeformitásokhoz vezethet. Emberek esetében még nem áll rendelkezésre elegendő ismeretanyag arra vonatkozóan, hogy a mangánhiány pontosan milyen következményekkel jár a csontokra nézve.

Egy Liverpoolban végzett kutatás azt mutatta ki, hogy az alacsony mangánkoncentráció nőknél a csontritkulással, gyerekeknél pedig a Perthes-kórral (a combcsont fejének elhalásával járó betegség) állt összefüggésben. Nem ismert, hogy a mangán önmagában való pótlásának milyen hatásai lehetnek a csontritkulásos betegekre, ezért a szakértők azt javasolják, hogy ha mangánpótlásra lenne szükség, akkor az mindig más mikrotápanyagokkal való kombinációban történjen.

Cink

Csontjainkban található meg testünk cinktartalmának egyharmada, tehát vázrendszerünk fontos cinkraktárnak számít. A cinkhiány befolyásolja a csontanyagcserét, elsősorban az oszteoblasztok aktivitásának csökkenéséhez, a kollagén- és proteoglikánszintézis visszaszorulásához, és az alkalikus foszfatáz aktivitásának gyengüléséhez vezet. A cinkhiány gyerekeknél növekedésbeli zavarokat okozhat. A megfelelő cinkellátottság gyermekeknél szükséges az olyan faktorok normál koncentrációjához, amelyek a csont növekedését stimulálják, ilyen például az IGF-1 és az IGF-kötő fehérje.

2014-ben kínai tudósok publikáltak egy metaanalízist a vérszérum vas-, réz- és cinkkoncentrációjának és a csontritkulás kockázatának az összefüggéseiről. Kimutatták, hogy a réz- és vashiány mellett a cinkhiány is jelentős rizikófaktora az oszteoporózisnak.

Magnézium

Szervezetünk teljes magnéziumtartalmának 60%-a a csontjainkban található meg. A magnézium részt vesz a csontok ásványosításában és a mátrixképzésben, tehát esszenciális vázrendszerünk egészsége szempontjából.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy a magnéziumpótlás a csontsűrűséget növeli, de az eredmények nem teljesen egyértelműek.

Kálium

A csontok egészsége szempontjából kedvező hatású, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mivel ezek legtöbbje tartalmaz annyi káliumot, hogy szervezetünk elegendő mennyiséghez jusson. A kálium pufferként szolgál a sók képződésénél.

Néhány tanulmány pozitív összefüggést mutatott ki a káliumbevitel és a csontsűrűség között.

C-vitamin

A C-vitamin esszenciális kofaktora a lizin és prolin aminosavak hidroxilációjának, és ezzel fontos szerepet játszik a kollagénképződésben. A C-vitamin stimulálja a prokollagén-szintézist, illetve az alkalikus foszfatáz aktivitását.

Több tanulmány is igazolta a C-vitamin kedvező hatását a csontsűrűségre, különösen a posztmenopauzában lévő nőknél.

B2-vitamin (riboflavin)

A B2-vitamin-hiány rontja a vas, a kalcium és a cink felszívódását. A riboflavin szükséges a folsav, a B6-vitamin és a K-vitamin anyagcseréjéhez. Ezek miatt befolyásolhatja hátrányosan a B2-vitamin-hiány a csontanyagcserét is.

B6-vitamin

A kollagén és elasztin keresztkötéseinek kialakításához B6-vitamin is szükséges. A B6-vitamin részt vesz a homocisztein lebontásában is. A magas homociszteinszint jelentős kockázati tényezője a csontritkulásnak.

Egy tanulmány (Framingham Osteoporosis Study) résztvevőinél megállapították, hogy a B6-vitamin-szint fordított arányban áll a csonttömegvesztéssel.

Folsav

A folsav szükséges a DNS-szintézishez, és fontos szerepet tölt be a homociszteinlebontásban. A magas homociszteinszint csonttömegvesztéshez vezet és a csontok mikroszerkezetét is negatívan befolyásolja.

B12-vitamin

A B12-vitamin-ellátottságra nagyon oda kell figyelni, a csontok szempontjából különösen idősebb korban.

Egy amszterdami tanulmány (Longitudinal Aging Study Amsterdam) szerint az emelkedett homociszteinszint és az alacsony B12-vitamin-szint alacsony csontsűrűséggel és emelkedett csonttörésrizikóval áll összefüggésben.

D-vitamin

A D-vitamin központi szerepet játszik a kalcium és a foszfát hasznosításában, és ezáltal nélkülözhetetlen a csontok egészségét tekintve. Az elégtelen D-vitamin-hozzáférés hátrányosan befolyásolja a csontsűrűséget és a csontok ásványosítását. A D-vitamin-hiány a csontok idő előtti elöregedéséhez, csontlágyuláshoz, illetve csontritkuláshoz vezet, mely mind növeli a csonttörések kockázatát. A D-vitamin-hiány gyakran izomgyengeséggel és az egész testre kiterjedő csont- és izomfájdalommal jár. Több tanulmány is igazolta, hogy D-vitamin-pótlással jelentős javulás érhető el az említett panaszok tekintetében. A D-vitaminhiány gyermekkorban csontdeformitásokkal járó angolkórt okoz.

K-vitamin

K-vitaminra van szükség a fehérjéhez kötött glutamátmaradékok gamma-karboxilálásához. Az ily módon aktivált fehérjék lehetnek alvadási faktorok, de ilyen a csontok oszteokalcin nevű kalciumkötő fehérjéje és a porcok és érfalak meszesedését gátló hatású mátrix Gla fehérje (MGP) is. A K-vitamin-hiány a csontsűrűség csökkenéséhez, és ezzel együtt a csonttörések kockázatának növekedéséhez vezet.

Tanulmányok kimutatták, hogy a K-vitamin-pótlás a posztmenopauzában lévő nőknél kedvezően hat a csontsűrűségre, és a csonttörésrizikót is csökkenti, de csakis kielégítő D-vitamin-ellátottság mellett.

Aminosavak

Minden fehérje aminosavakból épül fel. A megfelelő csontsűrűséghez elegendő fehérjeutánpótlásra van szükség, ami azonban előnyösebb, ha növényi forrásból származik. A nagy mennyiségű állati fehérje fogyasztása negatívan befolyásolja a csontsűrűséget, mivel a savas étrend kompenzálására a szervezetnek a csontokból bázikus ásványi anyagokat kell felszabadítania. Több tanulmány kimutatta, hogy nőknél növényi fehérjék fogyasztása javította a csontsűrűséget, ezzel szemben az állati fehérjéké nem. Angol tudósok bebizonyították, hogy 6 aminosav központi szerepet játszik a csontsűrűségben, ezek az alanin, arginin, glutaminsav, leucin, lizin és prolin, amelyek szintén növényi forrásokból kell, hogy származzanak.

Omega-3-zsírsavak (EPA, DHA)

Az olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, mint az EPA (eikozapentaénsav), DHA (dekozahexaénsav) és GLA (gamma-linolénsav, ez nem omega-3-, hanem egy omega-6-zsírsav) plazmában és sejtmembránban mért koncentrációja egyenesen arányos a csontok kalciumtartalmával. Az oszteolitikus (csontlebontó hatású) citokinek, amilyen az IL-1, IL-6 és TNF-α fokozzák a csontok lebontását és korlátozzák a csontfelépítő folyamatokat. Az EPA és a DHA az eikozanoidok és a gyulladáskeltő (proinflammatórikus) citokinek anyagcseréjét szabályozza, és így feltehetően a csontmátrix citokinek általi lebontása ellen hat. A zsíros tengeri halak rendszeres (kb. heti kétszeri) fogyasztása nemcsak esszenciális többszörösen telítetlen zsírsavakhoz, hanem D-vitaminhoz is juttatja a szervezetet.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Knochen und Mikronährstoffe (Diagnostisches Centrum für Mineralanalytik und Spektroskopie), Knochenrelevante Mikronährstoffe (Uwe Gröber, Apotheker und Mikronährstoffexperte)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.