• Az érszűkület diagnosztikai lehetőségei - A járáspróba

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

    Az érelmeszesedés (arteriosclerosis, atherosclerosis) folyamatában az ütőerek (artériák) belső falán lipidek rakódnak le plakkokat képezve. Az elmeszesedő erek megkeményednek, belső átmérőjük pedig egyre szűkül (érszűkület). Az érelmeszesedés bármely ütőeret érintheti, így például a szívkoszorúereket, a nyaki verőereket vagy a perifériás artériákat is.

    A perifériás artériás betegség (PAD) és tünetei
    Hogyha lábai fájnak, zsibbadnak, járáskor meg kell állnia, mert begörcsöl a vádlija, vagy a perifériás artériás betegség egyéb tünetit észleli, akkor ne legyintsen, és ne írja ezeket a természetes öregedés számlájára! A korai diagnózis és kezelés ugyanis hozzájárul a szívbetegség és a stroke kialakulásának megelőzéséhez is.

    A PAD tünetei

    A perifériás artériák szűkülete következtében a végtagok vérellátása romlik. Majdnem mindig a lábak (egyik vagy mindkettő) érintettek. A perifériás artériás betegség (PAD) elnevezést a medence és a végtagok ütőereinek keringési zavarára használják, mely általában járás közbeni fájdalommal és emiatt időszakos sántítással jár. A betegeket a fájdalom gyakori megállásra kényszeríti, ezért nevezik a kórképet kirakat(néző) betegségnek is. A PAD az érelmeszesedés előrehaladottabb stádiumában alakul ki, leggyakrabban 50 éven felülieknél. A dohányosok és cukorbetegek körében különösen gyakori.

    A PAD vezető tünetei

    • Terhelésre jelentkező fájdalom a fenék, csípő, comb, lábszár és lábfej területén.

    • A beteg csak bizonyos távolságot tud megtenni fájdalom nélkül, megálláskor enyhül a fájdalom.

    • Az érintett lábfej vagy lábszár sápadt, hűvös és zsibbadhat is.

    • A lábfej és lábszár fájdalma a lábak lelógatásakor enyhül.

    • A lábfej sérülései egyre nehezebben gyógyulnak.

    Hirdetés

    A PAD diagnosztizálása és a járáspróba

    Az érelmeszesedés
    Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével, és megkeményedésével járó betegség. Tudjon meg többet a betegség kialakulásáról!

    Az érelmeszesedés

    Már a beteg panaszainak meghallgatása után gyakran felmerül a PAD gyanúja az orvosban, aki megvizsgálja a páciens lábait (bőrszín, hőmérséklet, bőr-, illetve szövetelváltozások tekintetében), megtapintja a lágyéki, térdhajlati és lábfeji pulzust. A pontos diagnózishoz további, fizikális és képalkotó vizsgálatokat végeznek. A számos rendelkezésre álló vizsgálat egyik csoportját képezik a járáspróbák, melyeknek több típusuk van, ezek közül hármat mutatunk be. A járáspróbák a terhelési próbák közé tartoznak, vagyis a pácienst fizikai aktivitás közben vizsgálják. A teszteket sík talajon vagy futószalagon végzik.

    • 6 perces járáspróba (6MWD)

    Standardizált eljárás a kardiopulmonális (szív-tüdő) okokra visszavezethető fizikai teljesítőképesség-csökkenés objektív megítélésére, a betegség súlyosságának, illetve stádiumának meghatározására, valamint a betegség prognózisát illetően is következtetéseket lehet levonni belőle. Fontos szerepet játszik a terápia hatékonyságának, illetve bizonyos műtéti eljárások sikerességének megítélésben, valamint megállapítható általa, hogy a páciens mekkora fizikai terhelésnek tehető ki.

    A 6 perces járáspróbát a perifériás artériás betegségben szenvedő páciens állapotának felmérése mellett alkalmazzák a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), szívelégtelenség, hipertrófiás kardiomiopátia, tüdőfibrózis, valamint pulmonális artériás hipertónia (PAH: a tüdőartériákban fellépő magas vérnyomás) súlyosságának meghatározására is. Szerepe van annak megítélésében, hogy ezen betegségek terápiája, illetve a páciens rehabilitációja mennyire hatékony.

    Kontraindikáció (ellenjavallat): A teszt nem végezhető el mozgáskorlátozott páciensek esetén, valamint ha a beteg megtagadja a vizsgálatot, továbbá abban az esetben sem, ha az alanynak olyan betegsége van, amelyet a fizikai terhelés súlyosbít (pl.: akut betegségek, lázas állapot, a vizsgálat időpontjában fennálló mellkasi fájdalom).

    A 6 perces járáspróba a páciens fizikai teljesítőképességének megítélésére alkalmas: kiderül, hogy mekkora az a távolság, amit a beteg vízszintes talajon 6 perc alatt meg tud tenni. A teszt előtt a páciensnek 5 percig nyugalomban kell lennie, eközben nem szabad járkálnia, sem beszélnie. A teszt közben tempóváltásokat és pihenőket szabad tartani, a páciens maga határozza meg a sebességét, de törekedni kell a lehető legnagyobb távolság megtételére, hogy a maximális teljesítőképessége meghatározható legyen. A járást segítő eszközök, illetve egy másik személy támogatása megengedett. A megtett járástávolságot méterben mérik, illetve pulzoximetriával a következő vitális paramétereket detektálják: légzésfrekvencia, pulzusfrekvencia, a vér oxigéntelítettsége (vérünkben az oxigén szállításáért felelős hemoglobin molekulák hány százaléka köt oxigént). Emellett mérik a vérnyomást, a vizsgálat előtt és után vérgázanalízist végeznek. A vizsgálat előtt és után a páciens szubjektív légzési nehezítettségét a Borg-skála alapján osztályozzák.

    Ha a kontraindikációkat figyelembe veszik, komplikációk nem várhatóak a vizsgálat során. Ha a páciens kimerültnek érzi magát, a vizsgálatot abba kell hagyni!

    Troosters-képlet

    A 6 perces járáspróbával kapott eredmény megítélése az úgynevezett Troosters-képlet segítségével történik. Az így kapott névleges értéket (referenciaértéket) a mért értékkel hasonlítják össze. A néveleges érték (vagyis, amennyit a normál populáció teljesít) a Troosters-képlettel számolható ki, figyelembe véve a páciens jelenlegi életkorát, testtömegét, testmagasságát, illetve nemét:

    6MWD (m)=218 + (5,14 x testmagasság [cm] - 5,32 x életkor [év]) - (1,8 x testtömeg [kg] + 51,31 x nem [nő: 0; férfi: 1])

    A prognózis szempontjából az egészséges tesztalanyok normál értékeivel való összehasonlítás a mérvadó: Edzett egészséges emberek a 6 perc alatt több mint 1000 m-t tesznek meg, edzetlenek kb. 700-800 métert, a nők fizikai teljesítőképessége valamivel csekélyebb, mint a férfiaké.

    • Ergometriás vizsgálat (terheléses EKG) futószalagon

    A lábak feltételezett vagy már ismert keringési zavara esetén ezzel a vizsgálattal mérik, hogy mekkora az a távolság, amit a páciens meghatározott körülmények között (általában 3 km/óra, 12%-os lejtésű futószalag) meg tud tenni az első panaszok jelentkezéséig, illetve addig, amíg már nem képes tovább haladni. Minél súlyosabb a betegség, annál rövidebb ez a távolság. Közvetlenül a terhelés után meghatározzák a bokaartériában a vérnyomásesést, illetve azt az időtartamot, ami alatt a vérnyomás visszaáll a kiindulási értékre. A vizsgálattal igazolható a keringési zavar, és pontosan meghatározható a betegség stádiuma. Fontos diagnosztikai eljárás, amely segítséget jelent a terápia megválasztásában is. Mozgáskorlátozott emberek vizsgálatára ez a módszer nem megfelelő.

    • 10 méteres járásteszt

    A vizsgálat során a páciens szabadon választott tempóban (ahogy egyébként is szokott közlekedni) tesz meg 10 méteres távolságot. Járást segítő eszközt használhat közben, ezt dokumentálni kell. A 10 méter megtételéhez szükséges időt stopperórával mérik tizedes pontossággal másodpercben, és méter/secundumban (m/s) adják meg.

    Pl.: Ha valaki 15,3 mp alatt teljesítette a 10 métert: 10/15,3 = 0,65 m/s

    • A nők átlaga: 1,23 m/s
    • A férfiak átlaga: 1,37 m/s

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; apotheken.de, gesundheits-lexikon.com, klinikum.uni-muenster.de, igptr.ch/cms, vitaconnect.net
    Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

    Módosítva: 2017.03.16 14:55, Megjelenés: 2017.03.16 14:55
   • Cikkajánló

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    COVID-19 - Miért jelent nagyobb kockázatot a szívbetegek körében?

    A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az idősebbeknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomással küzdőknél.

    A koronavírus miatt tapasztal éjszakai erős szívdobogást?

    A jelenlegi helyzet még a viszonylag higgadt embereket is szorongással töltheti el, sokan akár éjszaka is erős szívdobogásra ébrednek. Dr. Vaskó Péter a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy mik lehetnek a jelei annak, ha nem csak a stressz viszi fel a pulzust.

    Az érszűkület figyelmeztető jelei és kiváltó okai

    A testünket behálózó érrendszer biztosítja többek között azt, hogy az oxigénben és tápanyagban gazdag vér a legapróbb sejtjeinkhez is akadálytalanul eljuthasson, továbbá hogy onnan a salakanyag elszállítódjon és a használt vér mihamarabb felfrissülhessen. Mint oly sok mindent az emberi szervezetben, az ereket is számos veszély fenyegeti, melyek az egyes szövetek, szervek súlyos károsodásának a kockázatát hordozzák magukban. Ezen károsodások közül az egyik leggyakoribb és legveszedelmesebb forma az érszűkület.

    Az érszűkület 4 stádiuma

    Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában az élmezőnyhöz tartozik, és a helyzet javításához elengedhetetlen mind az orvosok felvilágosító munkája, mind a betegek valódi életmódváltása. Dr. Telegdy Margit belgyógyász szerint az elhanyagolt érszűkület fekélyhez, infarktushoz és stroke-hoz is vezethet!

    Az érszűkület diagnosztizálása és kezelése

    Az érszűkületre utaló jellegzetes tünetek (lábfájdalom, hideg végtagok, töredezett körmök és fekélyek) az esetek nagy részében felvetik a betegség gyanúját, melynek megerősítése különféle képalkotó és laboratóriumi módszerekkel történik.

    Tünetmentes érszűkület - Súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik

    A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele. Bár vannak a betegségnek fokozatai, az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni. Az érszűkület stádiumairól és kezeléséről Dr. Kósa Éva, angiológus beszélt.

    Az érszűkület rizikófaktorai - Előzze meg a súlyos betegségeket

    Az érelmeszesedés gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet.

    Az elhanyagolt érszűkület infarktushoz vezethet - Figyelemfelkeltő tünetek

    Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában az élmezőnyhöz tartozik, és a helyzet javításához elengedhetetlen mind az orvosok felvilágosító munkája, mint a betegek valódi életmódváltása. Ha nem változtatunk, akár fekély, infarktus vagy stroke is fenyegethet!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.