• Vizeletvizsgálat - Mikor ajánlott, és mire érdemes figyelni mintaadásnál?

    Dr. Vajda Orsolya
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

    Már a középkorban felismerték, hogy a vizelet tulajdonságai összefüggenek bizonyos betegségekkel vagy tünetekkel. A vizeletet átlátszó üvegbe töltötték és úgy nézték, hogy tartalmaz-e valamilyen szemcsét, üledéket.

    Véres, vagy szokatlan mennyiségű vizelet

    A vizelet, amely a vesék szűrőfunkciójának eredményeként keletkezik, normális esetben savas vegyhatású, halványsárga színű. Fehérjét, cukrot, gennyet, vért nem tartalmaz. Naponta megközelítőleg 1-2 liternyi ürül (800-2000 ml). Ha azonban összetétele, vegyhatása, mennyisége a fentiektől eltér, az legtöbbször valamilyen betegségre utal.

    Véres, vagy szokatlan mennyiségű vizelet - Mi okozhatja?

    A kezdetekben az orvostudorok még meg is ízlelték a vizeletet, és ha édes ízű volt, abból arra következtettek, hogy cukrot tartalmaz. Azóta sokat fejlődött a tudomány, és napjainkban már rendelői körülmények között, gyorstesztcsíkkal is sok információhoz jut az orvos. A legpontosabb eredményt viszont a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatból kapjuk.

    Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

    Magyarországon lakossági szűrővizsgálat céljából 20-45 év között kétévente, 40 éves kor felett évente ajánlott elvégezni az általános vizeletvizsgálatot. Természetesen vizeléssel, hasi fájdalommal összefüggő  panaszok  esetén is indokolt a vizsgálat, mely során közelebb kerülhet az orvos a diagnózis felállításához.

    Leggyakrabban húgyúti betegségek (húgycső-húgyhólyaggyulladás), vesemedence-gyulladás, prosztatagyulladás és különböző vesebetegségek (nefrózis szindróma, nephritisek, tubulopathiák, veseelégtelenség) esetén végeznek vizeletvizsgálatot. Az úgynevezett vesefunkciós vizsgálatokkal (kreatinin, karbamid, GFR, kreatinin-clearence) kiválóan nyomon követhető a vesék állapota és a veseelégtelenség mértéke.

    Hirdetés

    A vizelettel ürülő fehérje mennyiségéből és minőségéből is következtetéseket vonhat le az orvos a vesék épségére vonatkozóan, és bizonyos betegségek - mint a cukorbetegség, magas vérnyomás - esetén a veseszövődmények kialakulását jelzi. Kismamáknál a vizeletben megjelenő fehérje a későbbi terhességi toxikózis egyik előjele lehet.

    Mintaadás és speciális esetek

    Különleges jelentősége van a vizeletvizsgálatnak a veszélyes munkakörben dolgozók esetén. Ezeket a szűrővizsgálatokat a munkáltató által megbízott foglalkozás-egészségügyi szakorvos rendelheti el speciálisan a munkavállaló által használt különböző kémiai anyagok (nehézfémek, oldószerek) vesén való kiválasztásuk miatt.

    Tájékozódó jellegű vizsgálat céljából általában az úgynevezett középsugaras vizeletminta-vételi eljárást szokták alkalmazni. Amennyiben a minta sterilnek bizonyul, úgy eredményesnek mondhatjuk ezt a módszert. Lehetőség szerint mintaadás előtt le kell tisztítani vízzel a húgycső körüli tájékot, utána a vizelet első részét kiengedni, majd a középső részét (körülbelül 0,5-1 dl) felfogni egy vizelettároló edénybe. Ügyelni kell arra, hogy ne érjen hozzá semmi az edényhez. Ha otthon végezzük el mindezt, a vizeletet tartó edényt le kell fertőtleníteni.

    Bizonyos speciális esetekben (például fehérje mennyiségének és minőségének a meghatározása) 24 órás vizeletgyűjtést rendelnek el. Ilyen esetben a reggeli első vizeletet ki kell borítani, és az azt követővel kezdeni el az egy napig tartó vizeletgyűjtést, befejezve úgy, hogy a reggeli legyen az utolsó. A gyűjtött vizeletből elég egy kisebb mennyiségű minta, de minden esetben tudni kell a 24 óra alatt gyűjtött vizelet összmennyiségét is.

    Menstruáció esetén célszerű a vizsgálatot elnapolni, mert vér jelenhet meg a vizeletben. Nőknél gyakran a hüvelyi folyás (fluor) is fals eredményt adhat.

    Szerencsére a vizeletvizsgálat fájdalmatlan, az úgynevezett non-invazív eljárások közé tartozik, ezért igen elterjedt a mindennapi gyakorlatban, és a betegek együttműködése esetén kiválóan alkalmas bizonyos vesebetegségek korai kiszűrésére.

    Ez a cikk is érdekelheti Mit takarnak az értékek? A vizeletminta laboreredményének kiértékelése

    Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

    Forrás:  WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

    Módosítva: 2019.03.09 11:36, Megjelenés: 2018.01.08 13:11
   • Cikkajánló

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Koronavírus-fertőzés

    Koronavírus-fertőzés

    F. Zs, fordító

    Milyen tüneteket okozhat? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan kezelhető?

    Azoospermia - Amikor nincs hímivarsejt az ondómintában

    Mi okozhat azoospermiát? Mik a rizikófaktorok? Milyen jelek utalnak rá? Miből veheti észre a páciens, hogy nála fennáll ez az állapot? Milyen vizsgálatokkal mutatható ki? Milyen következményei lehetnek? Hogyan lehet kezelni?

    A vizelési inger

    Hogyan képződik a vizelet? Miért fontos, hogy ez a folyamat rendben történjen, zavartalanul? Milyen hormonok befolyásolják? Milyen vizeletürítési gyakoriság tekinthető normálisnak, mi kórosnak és mi okozhatja, ha kóros? Mit jelenthet, ha valakinek éjszaka is ki kell mennie?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.