Diéta krónikus veseelégtelenség esetén

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi; Henn Dóra, dietetikus - WEBBeteg
megjelent:

A krónikus veseelégtelenségben alkalmazott diéta mindig egyénre szabott. Elsősorban a betegség súlyosságától függ, de más krónikus betegségek együttes fennállása is befolyásolja.

A téma cikkei

10/1 Mit mutat a laboreredmény? - Vesefunkció
10/2 Kik hajlamosak veseelégtelenség kialakulására?
10/3 Gyógyszerek által okozott vesekárosodás
10/4 Az akut veseelégtelenség
10/5 Krónikus veseelégtelenség
10/6 A dialízis formái
10/7 A veseátültetés
10/8 Veseelégtelenség - Milyen betegségekre hajlamosít?
10/9 Gyógyszerszedés vesebetegség esetén
10/10 Diéta krónikus veseelégtelenség esetén

A krónikus veseelégtelenség diétás kezelése

A diéta célja, hogy csökkentse azoknak a tápanyagoknak a bevitelét, amelyeknek a kiválasztása nem megfelelő mértékű. A jó diéta megkíméli a beteg szervezetét a fehérjék bomlásából származó méreganyagtól, a felesleges káliumtól, foszfortól, nátriumtól és víztől. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy az energiabevitel megfelelő mértékű legyen.

Ellenkező esetben a szervezet saját fehérjéit kezdi el lebontani, ennek következtében csökken a testsúly és még több káros méreganyag keletkezik. A napi energiaszükséglet 30-40 kcal ideális testtömeg kilogrammra számítva.

Mennyi fehérje kerülhet az asztalra?

A vesebetegek étrendjének sarkalatos pontja a napi fehérjebevitel megállapítása. A fehérjebevitel testtömeg kilogrammonként 0,4-0,8 gramm legyen a veseelégtelenség súlyosságától függően. Az elfogyasztott ételekben legyenek megfelelő arányban az úgynevezett esszenciális aminosavak (ezeket a szervezetünk önállóan nem képes előállítani). A naponta bevitt fehérje 50-50 százalék arányban tartalmazzon állati, illetve növényi eredetű fehérjéket.

Krónikus veseelégtelenségben a csökkent fehérje mennyiséget az energia bevitel növelésével kell ellensúlyozni. Így nem alakul ki alultápláltság, ugyanis, ahhoz, hogy a bevitt fehérje hasznosulni tudjon, megfelelő energiára van szükség. Ez annyit jelent, hogy ideális testtömegre számolva napi 30 kcal/testsúlykilogrammnyi kalóriát kell bevinni. Ezt a szénhidrát bevitel és a növényi zsiradék bevitel növelésével próbáljuk elérni. Főleg a növényi olajokat használjuk, szénhidrát pótlására a szőlőcukor, méz, különböző tápszerek lehetnek alkalmasak. Az állati eredetű zsiradékot (töpörtyű, vaj, szalonna), a transz zsírsavakat tartalmazó ételeket (éttermi sült krumpli, pattogatott kukorica, ostyák, töltelékes csokoládék, nápolyi, szaloncukor stb.) kerüljük el.

Fehérjeforrások összehasonlítása 100 g nyersanyagra vonatkoztatva:

Növényi eredetű fehérjék

Állati eredetű fehérjék

hüvelyesek, szója

20-40g

felvágottak

12-28g

olajos magvak

5-35

húsok

16-25

gabonafélék

8-12

belsőségek

16-20

kenyerek, péksütemények

8-12

halak

15-22

zöldségek, saláta félék

1-7

tej és tejtermékek

3,4 ; 3-30

gyümölcsök

1-2

tojás 1db

5,4

Állati eredetű fehérjéket tartalmaznak a húsok, a belsőségek, a halak, a tej és tejtermékek, a tojás. Növényi eredetű fehérjéket a rizs, a kenyérfélék, a péksütemények, a szárazhüvelyesek, az olajos magvak, a zöldségek és a gyümölcsök tartalmaznak.

Az étrend összeállításának fő szempontjai

  • napi energiaigény megállapítása
  • fehérjebevitel csökkentése
  • káliumbevitel mértéke
  • foszfor bevitel korlátozása
  • folyadékbevitel megengedett mennyisége
  • konyhasó bevitel korlátozása

Húsok, tejtermékek: melyiket szabad fogyasztani?

Húsból kevés fér bele az étrendbe, ezért érdemes inkább darált húsos ételeket készíteni. Egy vagdalt esetén növelhetjük a fehérjeszegény zsemlemorzsa, vagy kenyér mennyiségét, esetleg a húst helyettesíthetjük zöldségekkel, burgonyával. Rakott ételek esetében is a többi hozzávaló növelésével palástolhatjuk a hús kis mennyiségét. Ha káliummegszorítás is szükséges, akkor a zöldségeket főzzük elő, áztassuk be. (Ezzel kis mértékben ugyan, de csökkenthető az ásványi anyag tartalom).

Halak, halkészítmények, felvágottak, füstölt áruk nem ajánlottak magas fehérje- és nátrium tartalmuk miatt. Tejből a megszokottnál kevesebb fogyasztható. A kávéban változtassuk meg a víz és a tej arányát a víz javára. Joghurt, kefir, túró, tejföl bevitele a megengedett napi fehérjétől függ.

Sajtok, juhtúró magas fehérje, nátrium (Na), és foszfor (P) tartalmuk miatt nem ajánlottak. Tojásfehérjéből a megengedett fehérjének megfelelően fogyaszthatunk. A sárgája magas P tartalmú és koleszterinben gazdag, heti 1-2 darab fogyasztható. Helyettük fehérjeszegény tojáspótló por alkalmazható.

Mit kell kerülni a diéta során?

A napi ajánlott káliummennyiség-megszorítás esetén 1500-2000 milligramm. A diétában csökkenteni kell a káliumban gazdag táplálékok fogyasztását. A gyümölcsök közül főként a banán és az aszalt gyümölcsök, a zöldségfélék közül a paraj, a sóska, a sárgarépa, a burgonya, a brokkoli, a kelbimbó, a hüvelyesek, az olajos magvak, a paradicsompüré tartalmaznak nagyobb mennyiségben káliumot.

Kerülni kell a kakaó és a csokoládé fogyasztását is. Az ételkészítés során ki kell önteni a zöldségek áztatóvizét, valamint az első főzőlevet, illetve a mélyhűtött termékek kiolvasztás utáni levét és a kompótok levét.

A naponta elfogyasztható maximális foszformennyiség megszorítás esetén 600-800 milligramm. Foszforban gazdag tápanyagok a húsok, a belsőségek, a halak, a búzacsíra és -korpa, a tej és tejtermékek, a tojássárgája, a szárazhüvelyesek, az aszalt gyümölcsök, az olajos magvak, a kakaó és a csokoládé. A bevitt foszformennyiség csökkentése érdekében zöldségek első főzőlevét le kell önteni, a húsokat elő kell főzni. Olyan ételeket, amelyek hosszú főzést igényelnek nem szabad fogyasztani (például kocsonya, húsleves).

Kálium- és foszfortartalmak 100 gramm nyersanyagra vonatkoztatva, csökkenő sorrendben:

Kálium (mg/100g)

cél 1500-2000mg /nap

Foszfor (mg/100g)

cél: 600-800mg

szárazbab, lencse, sárgaborsó, búzakorpa,búzacsíra, dió, mogyoró, mandula: 1410mg-880mg

(napraforgó mag, tökmag, szezámmag)

búzakorpa, búzacsíra: 1200mg
kockasajt: 900-100mg

tojássárgája 1db: 91 mg

petrezselyemzöld: 1000mg

bab, borsó, lencse, szója: 500mg

mazsola, mák: 1000mg, 1150mg

trappista, ementáli: 400mg

paraj, ketchup: 633mg-600mg

pörkölt napraforgó, mandula, mogyoró: 706-360mg

gesztenye, banán: 553mg, 500mg

(szőlő, aszalt gyümölcsök)

sertésvelő, bárányhús, olajos hal: 381-324mg

sertéshús, sonkaszalámi: 442mg, 426 mg

kenőmájas, borjúhús, gépsonka, juhtúró: 250-220 mg

marhahús: 381 mg

marha, sertés: 180mg

burgonya: 340mg

halak: 137-177mg

csirkemell, paraj, zöldborsó: 160mg,

karalábé, zöldborsó: 300mg, 325 mg

túró: 180-200mg

gyümölcsök: 150-200mg

tyúkhús, petrezselyemzöld fokhagyma: 120-140mg

gombák közül a laska a legkedvezőbb: 190 mg

tej: 40-70mg

A folyadék és a só bevitelének mennyisége

A napi szükséges folyadékmennyiség kiszámítása a testtömeg és a 24 óra alatt képződő vizeletmennyiség alapján történik. Az így számított folyadékmennyiség elfogyasztása elengedhetetlen a megfelelő mértékű méregtelenítéshez.

Csökkenteni kell a nátrium-kloridban gazdag élelmiszerek bevitelét is (ízesítő porok, füstölt húsok, konzervek, savanyúságok, sózott rágcsálnivalók). Az ételek főzésekor ne használjunk konyhasót, azokat az elkészítés után sózzuk meg enyhén. A napi elfogyasztható konyhasómennyiség: 5 gramm (2 gramm nátrium).

Nátriumtartalom szempontjából szabadon fogyaszthatók: tej, natúr tejtermékek, sertés, marha, csirke, tyúk, házinyúl, hekk, busa, tonhal, fogas, túró, író, tejföl, vaj, tojás, hüvelyes zöldségek, diófélék, olajos magvak, keményítők, gyümölcsteák, rostos üdítők, zöldséglevek, víz, tea, friss- és mirelit gyümölcsök, friss- és mirelit zöldségek. Ezeket fehérje- és ásványi anyag tartalmuk szerint válogassuk.

Az ásványvizek nátriumtartalmára is oda kell figyelni (Na-hidrogén-karbonátos vizek) – 200 mg/liter Na tartalom felett sószegény étrendnél indokolt figyelembe venni!

Élelmiszerek nátrium tartalma csökkenő sorrendben:

Nyersanyag

Nátrium tartalom (mg/100g)

Nyersanyag

Nátrium tartalom (mg/100g)

virsli

2000

joghurt, aludttej, kefir

120

olasz felvágott

1500

halak (hekk, tonhal, busa, ponty)

125-50

sonkaszalámi

1310

húsok (marha, sertés, csirke, nyúl)

80-30

Túra sajt, Óvári sajt

1450-1330

zeller, fokhagyma, cékla, cukkini, sárgarépa, napraforgómag

100-70

sós kifli, félbarna kenyér

1200

tej

50

trappista sajt

970

kukoricaliszt, búzadara, zabpehely

50-30

párizsi, krinolin, szafaládé

eidami sajt, ementáli sajt

810

mazsola, banán, gesztenye

35-20

kenyér

700-800

tojás, tejföl

35

zsemlemorzsa, zsemle, kalács

780-680

túró, író, vaj

20-11

juhtúró

515

zöldségek: petrezselyemgyökér, retek, karalábé, sóska, paraj, káposzta, sóska

34-20

háztartási keksz

400

zöldbab, rebarbara, padlizsán, zöldpaprika, burgonya, paradicsom, uborka, zöldborsó, karfiol, spárgatök, fejes saláta, kelkáposzta

20-1

belsőségek

380-290

mogyoró, mák

16.18

száraztészták

250

szárazhüvelyesek, dió, mandula, tökmag, gyümölcsök

10-8

kétszersült, főző csokoládé

207-250

Hogyan pótolhatjuk a sós ízeket másképp?

Az étrend összeállításánál kis mértékben íz áthangolást kell alkalmaznunk az édeskés-savanykás íz irányába. Fedezzük fel a nyersanyagok természetes ízét és ne rontsuk el felesleges sózással (zöldpaprika, paradicsom, uborka, újhagyma). Olyan eljárásokat alkalmazzunk, melyekkel ízfokozás érhető el.

A sűrítés történjen ízesített rántással: vöröshagymás, zöldpetrezselymes, fokhagymás. A liszt pirítása is ízesít. A rántott ételek is ízesebbek (húsok, zöldségek, panírozás előtt fűszerezzük). Készíthetjük ezeket párizsiasan, vagy palacsinta tésztába mártva. Palacsinta tésztába mártott és megsütött alma, szilva kevés fahéjas porcukorral meghintve desszertnek is finom. Bundázott ételeket akkor készítsünk, ha nincs szó energiaszegénységről. Ízletes töltött ételeket is készíthetünk – töltött káposzta, töltött cukkini, paprika, karalábé, burgonya, hidegen: körözöttel töltött paprika vagy paradicsom. A töltelékek különböző alapanyagokból készülhetnek: húsos, zöldséges, almás, gombás, túrós (petrezselymes, kapros, snidlinges) – mindegyik készülhet önmagában valamilyen lazító anyaggal és fűszerekkel, de egymással kombinálva is felhasználhatók.

A sótlanság leplezésére alkalmazható fűszerek: babérlevél, gyömbér, kakukkfű, vasfű, majoránna, köménymag, lestyán, rozmaring, bazsalikom, borsikafű, szegfűbors, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, vanília, ánizs, citromlé, citromhéj, reszelt narancshéj, citromfű, karamellizált cukor, zöldpetrezselyem, kapor, snidling, vöröshagyma, fokhagyma, torma, tárkony, zellerlevél, zellergumó, zöldpaprika, paradicsom. A zöldfűszerek káliumtartalma magas, ezeket kis mennyiségben használjuk.

A diétázás sikeres megvalósításában segít a diétás napló vezetése, amennyiben annak tanulságait dietetikussal, orvossal megbeszéljük. Fontos a folyamatos vérparaméter ellenőrzés, valamint ez alapján a diétás és gyógyszeres kezelés összehangolása időről időre. Csak a beteg aktív együttműködésével lehet sikeresen megelőzni a szövődményeket, illetve csökkenteni azok számát és súlyosságát.

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász,
Dietetikus szakértő: Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum

Még több diétás tanács krónikus betegeknek!

Cikkajánló

Az akut veseelégtelenség

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Veseelégtelenség
Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.