• Ultrahangos érvizsgálat: A gyors és fájdalmatlan vizsgálómódszer

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    Sokan az időhiány miatt kellemetlen testi tüneteik ellenére sem fordulnak orvoshoz. Talán nem is gondolják, hogy fejfájás, szédülés, átmeneti látás-, vagy beszédzavar, séta közbeni lábfájdalom, esetleg fájdalmas lábdagadás hátterében érbetegség állhat. (x)

     Nekik javasolt a doppler érvizsgálat, egy gyorsan elvégezhető, fájdalmatlan eljárás, mely információval szolgál a szervezet ereinek, artériáinak és vénáinak állapotáról. Ereink szállítják a vért létfontosságú szerveinkhez. Jó működésük biztosítja sejtjeink megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátását. Sokak által ismert tény, hogy az artériás rendszer betegsége esetén szűkület vagy tromboembólia, a mélyvénák kóros áramlása esetén trombózis alakulhat ki, de az erek esetleges eltérése lehet felelős akár koraszülés bekövetkezéséért is. A Doppler-elven alapuló ultrahangos vizsgálatot ereink állapotának felmérése érdekében igen széles körben alkalmazzuk. Egyik leggyakoribb felhasználási területe a felszín közelében elhelyezkedő nyaki artériák vizsgálata (carotis és vertebralis Doppler), ugyanis ezek az erek felelősek az agy megfelelő vér- és oxigénellátásáért. Hasonló módon vizsgálhatóak a végtagi artériák és vénák, melyek szűkülete vagy elzáródása alsó végtagi keringészavart okoz. Ér ultrahang segítségével vizsgálható a méhlepény, a köldökzsinór és a magzati érrendszer  is, mely a terhességről és a születendő gyermek egészségéről ad felvilágosítást.

    Hirdetés

    A stroke megelőzésében is segíthet

    Ultrahang vizsgálat – Lágyrész/érrendszeri vizsgálat

    A lágyrész és érrendszeri ultrahang vizsgálatok fekvő testhelyzetben történnek, kontakt gél használatával. Ez a kontakt gél bőrbarát, vízoldékony, zsírt nem tartalmazó anyag, amely a vizsgálat után nyom hátramaradása nélkül letörölhető. A végtagok UH – vizsgálatánál testhelyzet változtatás szükséges lehet. Tájékozódjon a részletek felől

    A vizsgálómódszerrel kimutatható a nyaki artériák elmeszesedése, szűkülete és elzáródása is. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy csökken az agyi vérátáramlás, ami átmeneti oxigén- és tápanyaghiányt okoz az agyszövetben. Ilyenkor a beteg szédülést, rövid ideig tartó, múló látás-, mozgás-, vagy beszédzavar tüneteit észleli, mellyel azonnal orvoshoz kell fordulni. Súlyos esetben az agyállomány tartósan károsodhat, a tünetek súlyosbodnak, és kialakul a stroke-nak nevezett állapot. A Doppler vizsgálattal követni tudjuk az artériás érfali elváltozásokat, a tapasztalt jelek alapján időben kaphat célzott terápiát a Páciens. Ez segít  megtartani a kielégítő áramlást, és megakadályozza, hogy súlyos szűkület alakuljon ki. Ugyancsak segít az ér-ultrahang vizsgálat annak az eldöntésében, hogy kell e műtéttel szabaddá tenni a vér útját. Egy idejében elvégzett érműtét súlyos következményektől kímélheti meg az érelmeszesedésben szenvedőt.

    A végtagi erek vizsgálatával megállapítható a kar és a láb  artériáinak szűkülete, illetve teljes elzáródása. Az eljárás vénákra irányuló része pontos információt ad arról is, hogy van-e vérrögképződés a mélyebben fekvő  vénákban , illetve kell-e ezek leszakadásától tartani?

    Kiknek ajánlott az ultrahangos érvizsgálat?

    Agyi és végtagi keringészavar leggyakrabban azoknál jelentkezik, akik egészségtelen életmódot folytatnak, dohányoznak, mozgás-szegényen élnek, kezeletlen magas vérnyomás-betegségtől, cukorbetegségtől és magas koleszterinszinttől szenvednek.
    Az ér ultrahang vizsgálat lehetővé teszi az erek szűkületének felismerését és lehetőséget ad arra, hogy az idejében alkalmazott terápiával a szövetek károsodása megelőzhető legyen.

    Az erek ultrahang vizsgálata: Mikor ajánlott?
    Az erek Doppler ultrahang vizsgálatát dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, érelmeszesedés, stb. esetén ajánljuk.
    Hol tud jelentkezni a vizsgálatra

    Az artériás érvizsgálat eredményéből következtetni lehet a szervezet többi ereinek, így a mélyebben fekvő, nehezen vizsgálható koszorúsereknek vagy veseartériáknak az általános állapotára is, mivel megfigyelések azt mutatják, hogy a nyaki erekben tapasztalt falmegvastagodáshoz hasonló fokú elváltozásokra kell számítani ezekben az artériákban is.

    A doppler ér ultrahang vizsgálat egy másik igen fontos felhasználási területe a magzati diagnosztika. A vizsgálóeljárással megállapítható, hogy milyen a méhlepény keringése, ezáltal annak érettségéről és a magzati keringés épségéről lehet nyilatkozni. Láthatóvá tehető a köldökzsinór keringése és a magzati szív, aorta és agyi érműködése is, mely újabb információt nyújt a születendő baba egészségi állapotáról. A romló magzati keringés felveti a szülésmegindítás vagy a császármetszés szükségességét.

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek
    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    Az ultrahangos érvizsgálat külön előkészületet nem igényel. Az artériás vizsgálat előtti két órában már kerülje a dohányzást, mivel a nikotin érösszehúzódást okoz, ami megzavarhatja a mérések pontosságát. A vizsgálat általában régiónként 15-20 percet vesz igénybe, semmilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget nem okoz. Az eljárás során egy vizsgálóágyon fekszik, levetkőznie nem kell, elég, ha a vizsgált testrészt szabaddá teszi. Az ultrahang diagnosztikában jártas szakember az ágy mellett foglal helyet, és egy vizsgálófej finom mozgatásával pásztázza végig a bőrterületet, majd a képek elkészítése mellett áramlástani vizsgálatot is végez A vizsgálathoz használt áttetsző, gélszerű anyag letörölhető, a ruhából maradéktalanul eltávolítható. A vizsgálóeljárás a szöveteket nem károsítja, szövődményekkel nem jár. Az érvizsgálat végeztével Ön saját lábán távozhat, nem szorul segítségre, és a leletet a képi dokumentációval azonnal kézhez kapja tőlünk.

    (Diagnoscan Magyarország)

    Módosítva: 2012.05.10 15:47, Megjelenés: 2012.05.10 15:47
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Meseolvasás

    Meseolvasás

    Szponzorált tartalom

    Számos jótékony hatása van, ha rendszeresen olvasunk gyermekünknek! (x)

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

    Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

    Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

    A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

    A nyaki erek Doppler-vizsgálata

    A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás. Abban különbözik a sima UH-tól, hogy nemcsak a szervek elhelyezkedését, méretét tudja detektálni, hanem képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni.

    "A testünket kaptuk, de hogy mit hozunk ki belőle, az csak tőlünk függ” - Interjú Jakupcsek Gabriellával

    Jakupcsek Gabriella dinamikus, kívülről izgalmas és csillogó, belülről azonban – ahogyan maga is elmondja – igen stresszes, keményen terhelt, a napi tévés és rádiós műsorokkal állandóan a szemünk előtt mozgó, meghatározó figurája hosszú évtizedek óta mindennapjainknak. A Diagnoscan Magyarországgal számos közös érték mentén találkozhatott, s így lett a Diagnoscan Magyarország egészségügyi kampánynagykövete.(x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.