Dialízis téma

A dialízis formái

WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter - 2022-03-02 22:03
A szervezet só-, víz- és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében.

Az akut veseelégtelenség

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2022-01-31 18:33
Veseelégtelenség
Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

Dializált betegek étrendje

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021-05-10 07:33
Művesekezeléssel a vesefunkciók pótlását végzik, így távolítva el a szervezetből a toxikus anyagokat, helyreállítva a folyadék-, sav-bázis és elektrolitegyensúlyt. Ugyanakkor nem pótolja a vese hormonális (endokrin) funkcióit, a salakanyagok eltávolítása sem teljes, ezért van szükség diétára és speciális gyógyszerek szedésére.

Krónikus veseelégtelenség

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2021-04-16 16:03
Veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását, amelynek következtében a vese által normálisan kiválasztott salakanyagok felhalmozódnak a vérben.

Vesedialízis és sport

WEBBeteg összeállítás - 2018-10-26 17:25
Mostantól biciklizhetnek dialíziskezelés alatt a Klinikai Központ betegei, mindez új lehetőséget jelent a vesebetegek mozgásterápiájában, életminőségük javításában - jelentették be a Debreceni Egyetemen.

A hemodialízis menete

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2017-09-24 16:07
A hemodialízis egy testen kívül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a testen kívül egy szűrőn keresztül tisztítódik meg, s tér vissza a vérkeringésbe.

Mit tehet a cukorbeteg veséjének védelmében?

Vanderlich Egészségcentrum - Dr. Havasi Anett, belgyógyász, nephrológus - 2017-01-15 20:41
Tudta-e Ön, hogy minden második ember halálát szív-érrendszeri betegség okozza? A cukorbetegek érrendszerében zajló, lényegesen felgyorsult érelmeszesedés 3-5x nagyobb kockázatot jelent a szívinfarktus, agyi infarktus kialakulására, míg a csökkent veseműködéssel élők számára a rizikó már 17-20-szoros.

Civilizációs ártalmak és a vesebetegség

Debreceni Egyetem - 2016-06-03 02:51
Tízezer vesebeteget gondoz a Debreceni Egyetem Nephrológiai Tanszéke, és mintegy száz vesepótló kezelést végeznek havonta az intenzív osztályokon.

Nyílt nap és fórum a vese világnapján

Debreceni Egyetem - 2016-03-03 23:23
Hazánkban minden tizedik ember szenved krónikus vesebetegségben. Ezért is fontos a vese világnap üzenete: Cselekedj időben, hogy megelőzd!

A peritoneális dialízis menete

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2015-11-30 05:21
A hasi, vagy peritoneális dialízis egy testen belül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a belső hasfalat és a belső szerveket borító hashártyán keresztül tisztul meg.

Vesemedence-gyulladás (pyelonephritis)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015-10-13 20:01
A vesemedence-gyulladást baktériumok okozzák, a betegség a vesemedence nyálkahártyája és a vese kiválasztórendszerének (parenchyma) gyulladásával jár.

Zoli világbajnok lett a vesetranszplantáció után

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2015-09-25 14:55
Kóka Zoltánnal, a 25 esztendős vesetranszplantáción átesett szimpatikus, derűs, fiatalemberrel egy kellemes cukrászdába beszéltük meg a randevút, ahol élete sorsfordító helyzeteiről kérdeztem. Zoli a legtermészetesebb módon beszélt mindarról, amit eddig megélt, és elért az életben.

Hemolitikus urémiás szindróma

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2014-05-24 20:11
A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák.

A veséink velünk öregszenek

Well PR - 2014-03-14 20:11
A kor előrehaladtával a vesék méreganyag eltávolító és folyadék kiválasztó képessége természetes módon is fokozatosan csökken, de ezen túl minél idősebb valaki annál nagyobb az esélye, hogy ez kóros mértékűvé válik és orvosi kezelést igényel.

A veseműködés pótlása: a dialízis

Hypertonia - Ádám Aurél - 2014-03-11 09:41
Két vesénk van, amelyek hátul, a gerinc két oldalán, a legalsó bordák és a felső két ágyéki csigolya magasságában helyezkednek el. Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű.

A vese pótlása - transzplantáció

Hypertonia - Ádám Aurél - 2014-03-07 11:17
A veseátültetés a legjobb és a legkisebb költségű vesepótló kezelés. A transzplantációhoz a betegek várólistára kerülnek, amíg egy számukra alkalmas vese nincs.

Édesapám vesebeteg, én is az leszek?

Nemzeti Vese Program - 2013-12-30 22:11
Amikor a szűk körű családban felbukkan egy súlyos, krónikus betegség, első gondolat, hogy gyógyítható-e a betegség, együtt lehet-e vele élni, és a legfontosabb: mikor gyógyulhat fel szeretett családtagunk. A betegség lefolyása során azonban felmerül egy másik kérdés, mi okozta a betegséget, vajon örökletes-e, és esetleg mi magunk is veszélyben vagyunk.

Új vesével 15 évesen

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-08-12 17:12
Dávid alig egy hónapja kapott új vesét, hetente jár utógondozásra, mindennap gyógyszert kell szednie, figyelnie kell az étkezésre - gyökeresen megváltozott az élete. Történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi a gimnáziumot.

Transzplantáció után sem lehetetlen a dialízis

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2013-03-27 05:21
Sokan sokszor éveket várnak dialízisen, vagyis művesekezelésen egy új szervre. A transzplantáció során egy szervet ültetnek be a betegbe, amely általában képes ellátni a feladatát. Ám bizonyos esetekben a szervátültetés után is felmerülhet a dialízis szükségessége.
Úgy tűnik, hogy a vesék és más átültetett szervek újrahasznosíthatók. Nemrég Chicagóban, az Egyesült Államokban először, egy nem jól működő átültetett vesét kivettek az élő páciensből, és valaki másnak adták.

A vese betegségei gyermekkorban

Nemzeti Vese Program - 2011-11-23 18:21
Egy szülő számára a legfontosabb, hogy gyermeke egészséges legyen. Nehéz elfogadni és szembesülni azzal, hogy a gyermek egyik létfontosságú szerve nem működik megfelelően, és talán még nehezebb megtanulni - és megtanítani a gyermeket is - ezzel együtt élni.
Amikor kimondja az orvos valakinek a veséjéről, hogy működése elégtelen, akkor már nagy a baj. Ahogy Fazekas Mária, a Nemzeti Vese Program szóvivője elmagyarázza, a vese csökkenő működésének nincs érezhető, látható tünete, sokan évekig nem keresik fel háziorvosukat, hogy laborvizsgálatot kérjenek az időben történő szűrés érdekében.

Vese Világnap az Európai Parlamentben

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet - 2011-03-23 10:40
A krónikus vesebetegség és a kardiovaszkuláris kockázat összefüggése, az ebből eredő egyéni, társadalmi, gazdasági gondok bemutatása, a megoldást jelentő egészség-politikai válaszok keresése volt az idei Vese Világnap eseménysorának nyitányaként, az Európai Parlamentben tartott szeminárium (márc. 8.) témája.