Gyógyszerek által okozott vesekárosodás

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész frissítve:

Egyes gyógyszerek - különböző mechanizmusokon keresztül - a vese bármelyik részének elváltozását eredményezhetik, ennek következményeként pedig csökkenthetik a veseműködést. A leggyakrabban vesekárosodást okozó gyógyszerhatóanyagok, a teljesség igénye nélkül.

Gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók

A nemszteroid gyulladáscsökkentők és a paracetamol tartós szedése okozhat vesekárosodást, bár utóbbinak inkább májkárosító hatása közismert. Mivel a hatóanyag receptköteles gyógyszerek mellett vény nélkül kapható készítmények összetevője is, elképzelhető, hogy különböző panaszainkra ezt alkalmazzuk, megterhelve májunkat és vesénket egyaránt.

Ma már jól ismert a fájdalomcsillapítók tartós, éveken keresztüli szedése miatt fellépő maradandó vesekárosodás. Károsító hatásukat elősegíti az egyidejű szívelégtelenség, együttszedésük vérnyomáscsökkentőkkel és vizelethajtókkal, továbbá fokozott a kockázat időskor, érelmeszesedés és már fennálló vesebetegség esetén is.

A téma cikkei

10/1 Mit mutat a laboreredmény? - Vesefunkció
10/2 Kik hajlamosak veseelégtelenség kialakulására?
10/3 Gyógyszerek által okozott vesekárosodás
10/4 Az akut veseelégtelenség
10/5 Krónikus veseelégtelenség
10/6 A dialízis formái
10/7 A veseátültetés
10/8 Veseelégtelenség - Milyen betegségekre hajlamosít?
10/9 Gyógyszerszedés vesebetegség esetén
10/10 Diéta krónikus veseelégtelenség esetén

Vérnyomáscsökkentők, vízhajtók

Magas vérnyomás, szívelégtelenség miatt kezelt (vízhajtót, vagy vérnyomáscsökkentőt szedő) betegeknél előfordulhat a veseműködés romlása.

A vérnyomáscsökkentők közül az ACE-gátló típusú gyógyszerek (például kaptopril, enalapril, lizinopril, perindopril, ramipril, quinapril) esetében figyelték meg bizonyos betegeknél a szérum kreatinin és karbamid szintjének növekedését, amely romló veseműködésre utal. A legtöbb, ACE-gátlót szedő beteg ugyanakkor semmiféle mellékhatást nem tapasztal.

A furoszemid vízhajtó fokozza a vesekárosító gyógyszerek vesére kifejtett káros hatásait.

Antibiotikumok vesekárosító hatása

A legtöbb antibiotikum vesekárosító hatású. Az aminoglikozidok (pl. gentamicin, amikacin) csak szigorú kontroll mellett alkalmazhatóak, mivel szedésük visszafordíthatatlan vesekárosodást okozhat, sőt toxikus hatással vannak más szervekre is: egyes esetekben halláscsökkenés, süketség is kialakulhat. (Ez a mellékhatás külsőlegesen alkalmazott készítményeknél nem lép fel.)

A glikopeptid (vankomicin), illetve a tetraciklin típusú antibiotikumok is vesekárosító hatásúak, illetve ronthatják az előzőleg már fennálló vesekárosodást (ami a szérum kreatinin- és karbamidszint emelkedésében nyilvánul meg). Ritkán a doxiciklin adása is veseártalommal - akut (hirtelen fellépő) veseelégtelenséggel és anuriával (vizeletürítés csökkenése, vagy teljes megszűnése) - jár.

Beszámoltak a ciprofloxacin (fluorokinolon), vagy magas amoxicillin dózisok alkalmazása esetén crystalluriáról (kristályok képződése a vizeletben). A készítmények alkalmazásánál fontos a megfelelő hidráltsági állapot fenntartása, az amoxicillin okozta crystalluria néhány ritka esetben veseelégtelenséghez is vezethet.

Gyógyszerkereső

A Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek aktuális adattára - betegtájékoztatók, gyógyszerészeti adatok. WEBBeteg Gyógyszerkereső

Vírusellenes szerek és a vesekárosodás

Az acyclovir hatóanyagtartalmú gyógyszerek intravénásan, vagy nagy adag szájont át történő alkalmazása esetén (pl. örvsömör kezelésben) figyelni kell a megfelelő hidratáltság fenntartására az esetleges vesekárosító hatás elkerülése érdekében. Időskorban nagyobb a vesekárosodás valószínűsége, ezért meg kell fontolni az adagolás csökkentését ebben a betegcsoportban. A vesekárosító hatás a kezelés felfüggesztése után visszafordítható.

A HIV vírusa ellen ható atazanavir krónikus vesebetegséget okozhat olyan betegeknél is, akiknél a kezelés elején még normál volt a vesefunkciójuk. Egyes betegeknél vesekövesség léphet fel, néhány esetben ez akut veseelégtelenséggel, vagy a vese csökkent működésével járhat.

Daganatellenes gyógyszerek és a vese

A daganatok kezelésére használt szerek többsége vesekárosító, azonban ez a hatás csökkenthető a terápia során.

  • A ciszplatin vesekárosító hatásának csökkentésére kezeléskor ún. forszírozott diurézis alkalmaznak, amely történhet izotóniás sóoldattal, a gyógyszer beadása előtt és után, vagy D-mannitol oldat alkalmazásával.
  • Metotrexát alkalmazásakor a veseműködést vesefunkciós vizsgálatokkal és vizeletvizsgálattal kell ellenőrizni, mert a kezelés csak lúgos ph-jú vizeletél kezdhető el. Ha a szérum kreatininszintje emelkedett, a dózist csökkenteni kell.
  • Ciklofoszfamid alkalmazásakor a megfelelő hidrálással és a vesevédő meszna hatóanyag alkalmazásával csökkentik a vesekárosító hatást. Fontos, hogy a beteg rendszeres időközönként ürítse ki hólyagját, ezzel csökkenthető a vizeletelvezető rendszer toxikus károsodása.

További gyógyszercsoportok

A meszalazin gyulladásos bélbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer. A kezelés során a veseműködésben kialakult zavarok a meszalazin toxikus hatása miatt alakulnak ki.

A szulfaszalazin - amit reumatoid artritisben és gyulladásos bélbetegségben alkalmaznak - crystalluriát és vesekőképződést okozhat, ezért a kezelés alatt a megfelelő folyadékbevitelről gondoskodni kell.

A ciklosporin A immunszupresszáns vegyület, szervátültetéskor, súlyos psoriasisban és reumatoid arthritisben alkalmazzák. Kezelés alatt a szérum kreatinin- és karbamidszint növekedése jelentkezhet, ami a vese károsodását jelzi. Ezek a változások dózisfüggőek, és kezdetben visszafordíthatóak, az adag csökkentésére általában kedvezően reagálnak. Hosszan tartó kezelés (pl. transzplantáció) során a betegek egy részénél a vese viszafordíthatatlan, strukturális átalakulása történik meg.

A röntgen kontrasztanyagok szintén akut vesekárosodást okoznak. Egyrészt károsíthatják a vese sejteket, másrészt a károsodó sejtekből felszabaduló szabad gyökök hatására elhúzódó érösszehúzódás lehet a következmény.

Rabdomiolízis

A rhabdomyolysis (rabdomiolízis) a vázizomzat gyors pusztulásával, károsodásával, leépülésével járó betegség, emiatt fehérjék kerülnek a véráramba, egyes esetekben akut veseelégtelenséget okozva. A jelenség a köztudatba a sztatinok alkamazásának kezdetén került be, de Parkinson-kór kezelésére szolgáló készítményeknek, antipszichotikumok is okozhatják. A vér emelkedett kreatinin szintje és a sötét vörös vizelet hívja fel rá a figyelmet. Ekkor azonnal le kell állítani a kezelést! Szerencsére a jelenség rendkívül ritka. Részletesen a rhabdomyolysisről

Mit tehetünk a vesekárosodás ellen?

A vesekárosító hatás megelőzésének lehetőségei között szerepel, hogy sok folyadékot kell fogyasztani, hogy az folyamatosan átmossa a veséket. A kezelőorvos esetleg más gyógyszerrel is elősegítheti a vizelettermelés növekedését, ami szintén a vese átöblítése miatt fontos. Ne hanyagoljuk el, hogy amint ingert érzünk, ürítsük ki a hólyagunkat, így csökkentjük a vesére nehezedő nyomást.

Ilyen esetekben nem kell attól tartani, hogy a túl sok ivással túlterheljük a vesét, nincs szükség a vese érdekében a kímélésre, a kevés folyadék fogyasztására. Ellenkezőleg, az a jó, ha sokat iszunk! A legalkalmasabbak erre a célra a természetes ásványvizek, a cukros üdítők, vagy ivólevek helyett.

A gyógyszerezéssel felmerülő konkrét panaszainkat, problémáinkat mindig beszéljük meg kezelőorvosunkkal. Gyógyszereink alkalmazásán csak orvosi utasítására változtassunk, hiszen lehet, hogy a gyógyszer alkalmazásával járó előnyök messze felülmúlják az átmeneti vesefunkció-romlással járó kockázatokat. Ennek megítélése a kezelőorvos feladata.

Ez is érdekelheti A vese betegségére utaló jelek

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Magnézium
Magnézium

Szerepe van a depresszió elleni küzdelemben is.

Száraz köhögés
Száraz köhögés

Mi okozza, hogyan kezelje ezt a köhögéstípust?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.