Dúsított élelmiszerek

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Napjaink egyik legfontosabb táplálkozástudományi kérdése az, hogy a lakosság hogyan juthat megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz, különösen olyan esetekben, amikor az étrend nem biztosítja ezeket megfelelő mennyiségben.

A dúsított élelmiszerek alkalmazása megoldást jelenthet erre a problémára, amelyekkel megőrizhető az egészség, megelőzhetőek egyes hiánybetegségek, vagy épp elősegíthetik bizonyos betegségek gyógyulási folyamatait.

Mik azok a dúsított élelmiszerek?

A dúsított élelmiszerek olyan ételek vagy italok, amelyeket vitaminokkal, ásványi anyagokkal vagy más egyéb – az egészség szempontjából fontos – anyagokkal egészítenek ki a feldolgozás során azért, hogy növeljék azok tápértékét vagy biológiai értékét. Közegészségügyi előírás miatt egyes országokban, például hazánkban is, kötelező bizonyos élelmiszerek tápanyagtartalmát növelni. Például a pajzsmirigyproblémák megelőzése érdekében Magyarországon jódot adnak a konyhasóhoz. Emellett az élelmiszergyártók saját döntésük alapján – akár egészségügyi értéknövelés, akár a termék előállítása során elveszett tápanyagok pótlása miatt – különböző tápanyagokkal egészíthetik ki termékeiket. Például gyakran dúsítják a gyümölcsleveket vagy a gabonapelyheket vassal, B- vagy D-vitaminokkal.

Milyen típusú élelmiszereket lehet dúsítani?

A dúsított élelmiszerek széles körben elérhetők, és számos formában megtalálhatóak a kisebb-nagyobb boltok polcain.

Gabonafélék és kenyerek: B-vitaminokkal, vassal és folsavval dúsított változataik csökkenthetik a vashiányos vérszegénység kockázatát, segítik az idegrendszer megfelelő működését.

Tej és tejtermékek: D-vitamin és kalcium hozzáadásával segítik a csontok egészségének megőrzését.

Margarin: A- és D-vitaminnal dúsított változatai hozzájárulnak a csontok és az immunrendszer egészségéhez.

Omega-3-mal dúsított étolaj: támogatja a szív- és érrendszer egészségét.

Só: jód hozzáadásával segíti a pajzsmirigy egészséges működését, megelőzi a golyvát.

Növényi alapú italok, például szójatej, mandulatej: gyakran adnak hozzájuk kalciumot és D-vitamint, hogy táplálkozás-élettani szempontból jobban hasonlítsanak a tehéntejre.

Gyümölcslevek: a hozzáadott C-vitamin támogatja az immunrendszert, és a vas felszívódását.

Sportitalok: elektrolitokkal dúsítva segítik a sportolás közbeni hidratáltság fenntartását.

Vitaminokkal, omega-3-zsírsavakkal dúsított bébiételek és tápszerek: hozzájárulnak a kisbabák egészséges fejlődéséhez.

Dúsított élelmiszerekre vonatkozó szabályok

A fogyasztók egészségének védelme, és az élelmiszerek biztonságossága miatt hazánkban és az Európai Unióban (1925/2006/EK rendelet) is szigorúan szabályozzák a dúsított termékek előállítását, a felhasználható vitaminok és ásványi anyagok forrásait, vegyületeit. Kizárólag az engedélyezett anyagok listáján szereplő vegyületek használhatók fel az élelmiszerek dúsítására. A termékek címkéjén kötelező jelölni az összetételt és a hozzáadott tápanyagokat, valamint azok százalékos arányát az RDA-hoz (ajánlott napi beviteli érték) képest.

Funkcionális vagy dúsított élelmiszer?

A megnevezés hasonló tulajdonságokra utal, mind a két esetben értékes tápanyagokat tartalmazó termékekről van szó. A különbség az, hogy míg a dúsított élelmiszerekhez az előállítás során adják hozzá az értékes összetevőket, addig a funkcionális élelmiszerek természetes formában tartalmazzák azokat. Funkcionális élelmiszer például a joghurt, kefir (probiotikumok), halak (omega-3-zsírsavak), paradicsom (likopin).

Milyen egészségügyi előnyei vannak a dúsított élelmiszereknek?

A dúsított élelmiszereknek köszönhetően számos hiánybetegség kialakulása megelőzhető, vagy a már meglévő betegség állapota javítható: ilyen például a vashiányos anémia (vérszegénység), a D-vitamin-hiány okozta csontritkulás, vagy a jódhiány miatti golyva. Kismamák számára elengedhetetlen a folsavval dúsított élelmiszerek választása, hiszen a magzatoknál a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát nagymértékben csökkenti. Akik bizonyos fennálló betegség miatt diétáznak (például laktózérzékenyek), vagy valamilyen ok miatt eltérő étrendet követnek (például vegetáriánusok, vegánok), azok számára is előnyös a dúsított élelmiszerek választása a hagyományossal szemben, hiszen ezáltal fontos tápanyagokhoz juttathatják szervezetüket.

Kiknek nem ajánlott a dúsított élelmiszerek fogyasztása?

A dúsított élelmiszerek nagyon hasznosak egy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva őket, de nem pótolják a friss zöldségeket, gyümölcsöket és a természetes tápanyagokat. Amennyiben a dúsított ételek és italok nagyobb mennyiségben történő fogyasztása mellett további étrend-kiegészítő készítményeket is fogyasztunk, fennáll a veszélye bizonyos vitaminok és/vagy ásványi anyagok túladagolásának (például A-vitamin nagyobb mennyiségben májkárosító lehet). Egyes dúsított termékek tartalmazhatnak olyan mesterséges összetevőket, amelyek allergiát vagy intoleranciát válthatnak ki.

A tudatos táplálkozás részeként érdemes odafigyelni arra, hogy milyen dúsított élelmiszereket választunk, és milyen mennyiségben fogyasztjuk őket. Az egészségünk érdekében a legjobb megoldás az, ha a természetes és a dúsított élelmiszereket egyaránt beépítjük az étrendünkbe, ügyelve a megfelelő arányokra.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Prof. Dr. Góth Miklós

Prof. Dr. Góth Miklós

Endokrinológus

Budapest

Cikkajánló

Táplálkozás
Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Ám sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, miközben valójában van, hogy egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. Ugyanis nem minden egészséges azok közül sem, amik elsőre annak tűnhetnek!