• Sütőtök, a narancsszínű vitaminbomba

        Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

        A tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem kiváló vitaminforrás is.

        A főleg októberben beérő sütőtök Mexikóból és Texas vidékéről származik, a spanyolok hozták be Európába Amerika felfedezése után. A sütőtököt Európában az elsők közt Leonhard Fuchs, német botanikus említi meg Füveskönyvében 1523-ban. A népi gyógyászatban a régi időkben a tökmagot húgyhólyag- és veseproblémákra, húgyúti- és májbetegségek kezelésére, a terméshúst pedig sebgyógyításra használták.

        Hirdetés

        Az akár 15-40 cm átmérőjűre is megnövő termés rengeteg magot tartalmaz, amelyet az orvoslásban is felhasználnak.

        A gyógyszeriparban hasznosíthatók a sütőtökben lévő fitoszterolok is, amelyek a koleszterin növényi megfelelői. A sárga színű zöldség olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása. A tökmag nagy mennyiségben tartalmaz linolsavat, linolénsavat, illetve E-vitamint és karotinoidokat. Jelentős a szeléntartalma, illetve további nyomelemek is megtalálhatók benne: pl. mangán, cink és réz.

        Fontos tudni, hogy a tökféléknek nem minden faja ehető, a dekorácis célra szánt dísztökök mérgező vegyületeket tartalmaznak!

        Ezt olvasta már? Dísztököt csak díszíteni

        Miért olyan értékes élelmiszer a sütőtök?

        A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak.

        A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket.

        A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést. A kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.

        A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges.

        Ezt olvasta már? Természetes és szintetikus vitamin - Nem mindegy!

        Mire jó a tökmag?

        100 g tökmag 500 kalóriát és több mint 45 g zsírt tartalmaz. 20 g tökmag olajtartalma egy evőkanálnyi olajnak felel meg. A tökmagolaj telítetlenzsírsav-aránya igen magas, így ez az értékes növényi olaj megkönnyíti a szervezet számára a tápanyagok felvételét.

        A tökmagban lévő fitoszterol hormonális folyamatokon keresztül jó hatással van a prosztatára. A szterolok különböző anyagcsere-folyamatokat normalizálnak. A tokoferoloknak és a szelénnek antioxidáns és gyulladásgátló hatása van. A tokoferol további előnyös tulajdonsága, hogy erősíti a kötőszövetet és az izmokat.

        Ez a cikk is érdekelheti Önt! A prosztatarák tünetei

        A magnéziumsók javítják az izmok beidegzését. A linolsav bizonyos természetes hírvivőanyagok (prosztaglandin E2 és E2α) előanyagaként részt vesz a húgyhólyagizomzat működésének szabályozásában.

        A tökben lévő glutaminsav egyes kutatások szerint a jóindulatú, enyhe mértékű prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfiaknál lassítja a megnagyobbodás folyamatát.

        Forrás: WEBBeteg
        B. M., szakfordító; Kneippianum im Kurort Bad Wörishofencentral.de
        Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

        Módosítva: 2019.10.13 11:35, Megjelenés: 2017.12.04 13:11
      • Cikkajánló

        Új típusú koronavírus

        Új típusú koronavírus

        MTI/Konzuli Szolgálat

        Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

        Gyógymasszázs

        Gyógymasszázs

        Dr. Bender Tamás

        Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

        Nem az ünnepi ételektől válunk túlsúlyossá

        Karácsony a szeretet és a család ünnepe, Jézus születésének a méltatása. A különféle szokások, szertartások számos ponton találkoznak, de abban mindenképpen nagy a hasonlóság, hogy ilyenkor ünnepi ételek sora kerül az asztalra. Vannak, akik ragaszkodnak a régen megszokott menüsorhoz, ami gyakorta zsírosabb, jobban megterheli a szervezetet, mások már a reformkonyha híveiként készítik a leveseket, a második fogásokat és a süteményeket.

        A szőlőmag élettani hatásai

        Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik az étrendjükbe pozitív élettani hatásaik miatt.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.