A családdal eltöltött idő egészségügyi előnyei

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A karácsonyi ünnepkör tökéletes alkalom a szeretteivel való összejövetelre – olyan történetek megosztására, amelyek nevetésre és jókedvre késztetnek. Ezeket az értékes pillanatokat a családdal és a barátokkal tölteni nemcsak élvezetes, hanem az egészségre is jótékony hatással van.

Személyes interakciókra van szükségünk ahhoz, hogy a társas kapcsolatok előnyeit a legteljesebben kiaknázhassuk. Kevésbé érzik a magányt azok, akik tartalmas és elkötelezett társas kapcsolatokat ápolnak. A családdal töltött idő előnye a nagyobb boldogság és elégedettségi szint. Tanulmányok kimutatták, hogy a családdal eltöltött idő csökkentheti a stresszt és a szorongást, támogatja az egészségesebb életmódot, és meghosszabbíthatja az életet, amellett, hogy segít megbirkózni a stresszel, javítja a pszichés közérzetet, és jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, és egy betegség kezdete után jobb és gyorsabb a felépülés is.

A családdal töltött idő a teljes, tartalmas élet kulcsfontosságú eleme. A család alatt pedig nem feltétlenül csak a vér szerinti rokonokat érthetjük. A közeli, szoros barátok, a gyám vagy a mostohatestvérek is (és még sorolhatnánk) bőven a családtagok körébe tartoznak.

Az alábbiakban a családdal eltöltött idő számos tanulmánnyal alátámasztott egészségügyi előnyeiről olvashat, de kitérünk arra is, hogy miért nem érdemes a toxikus kapcsolatokat erőltetni.

Tanulmány is alátámasztja

Egy PLOS ONE tanulmány kimutatta, hogy a kutatásban részt vevők stressz-, boldogság- és jólléti szintjét jobban megjósolta a társas kapcsolataik szorossága és minősége, mint a fitneszkarkötőkkel gyűjtött fizikai állapotukat monitorozó egészségi adataik. Ez is azt mutatja, hogy a családdal (vagy a családtagoknak tartott közeli barátokkal) töltött idő mennyire fontos a testi és lelki egészség szempontjából.

A szociális interakciók egészségügyi előnyei

Közösségi lét és másokkal való időtöltés

1. Segít megbirkózni a stresszel

Azok, akik minőségi időt töltenek családjukkal és barátaikkal, egészségesebb módszereket találnak a stressz kezelésére. A Carnegie Mellon Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az embereknek a családjuk és a barátaik stresszpuffert jelentenek, a problémáikról beszélnek velük, ahelyett, hogy olyan káros megküzdési mechanizmusokat keresnének, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy az egyéb pszichoaktív szerekkel való visszaélés.

2. Meghosszabbíthatja az életet

Az Amerikai Öregedéskutató Társaság (American Society of Aging) egyik cikke megjegyezte, hogy a nagyobb közösségi hálózatokkal rendelkező idősebb felnőttek jobb epizodikus memóriával, jobb kognitív funkciókkal és alacsonyabb allosztatikus terheléssel rendelkeznek. Az allosztatikus terhelés a test és az agy stressz okozta elhasználódása. A házastársakkal, felnőtt gyerekekkel, testvérekkel és barátokkal való jó kapcsolat pedig mind-mind hozzájárul ezekhez a pozitív egészségügyi hatásokhoz.

Mi az az allosztatikus terhelés?

Allosztatikus terhelésnek nevezzük azt, amikor az állandósuló stressz hatására a szervezetünk nem állítja le a stresszre adott vészreakciót, ami olyan fizikai készenléti állapotot eredményez, ami komolyan terheli a szívet és az érrendszert és a többi szervet. Hosszú idejű stresszhatás esetén a szervezet adaptációs kapacitása kimerül, az ellenálló képesség lecsökken, a test alkalmazkodóképessége ugyanis véges és kimeríthető.

A szoros társas kapcsolatok javítják a szervezet rugalmas alkalmazkodóképességét.

Az egészséges kapcsolatok akár 50%-kal is megnövelhetik az élettartamot. Még azok is tovább élnek, akiknek bár egészségtelen életmódú szokásaik vannak, de erős szociális hálóval rendelkeznek, mint azok, akiknek nincsenek ilyen kapcsolataik.

3. Jót tesz a szív és érrendszer egészségének

A stressz jelentősen befolyásolja a fizikai egészséget, például fokozza a fáradtságot, emeli a vérnyomást és rontja a szív egészségét. A stressz gyulladást okozhat az artériákban, ami az érelmeszesedés előfutára. A jó barátok és az erős szociális támogató háló pedig enyhítheti a stresszt. A Viselkedésgyógyászat Évkönyve (Annals of Behavioral Medicine) című folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik életük nehéz időszakairól beszéltek, alacsonyabb volt a pulzusuk és a vérnyomásuk, ha egy barátjuk is ott volt mellettük.

4. Javítja a fizikai egészséget

Megfelelő közös tevékenységekkel a családdal eltöltött idő pozitívan befolyásolhatja a fizikai jóllétet. Például azok a családok, akik együtt esznek otthon főtt ételeket, általában jobb étrenddel rendelkeznek, mint azok, akik nem. A szabadtéri tevékenységekben való részvétel, mint például a sportjátékok, túrák vagy közös kertészkedés, javítja az erőnlétet. Még arra is van bizonyíték, hogy a családdal töltött idő fokozhatja a testmozgás és más egészséges szokások hatásait. Javítja a szív, az agy, a hormonális és az immunrendszer egészségét. A családdal való együttlét emellett az egészséges életmód fenntartására is ösztönözi a családtagokat.

5. Javítja a pszichés közérzetet

A szociális kapcsolatok által nyújtott érzelmi támogatás javítja pszichológiai jóllétét. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik barátjukat és családjukat támogatónak tekintik, céltudatosabbak és több értelmét látják az életnek.

A családdal eltöltött idő növeli az önbizalmat is. Jó esetben a szülők segíthetik gyermekeik önbecsülésének kialakulását azáltal, hogy megtaníthatják őket a hatékony problémamegoldásra, az asszertív kommunikációra és a hatékony konfliktuskezelésre a problémák megvitatásának és megoldásának egészséges, konstruktív módjainak alkalmazásával.

Modellezhetik azt a képességet is, hogyan szeressék önmagukat. A szülők és a gyermekek önbizalma pusztán azzal a tudattal nő, hogy szeretteik értékelik és megbecsülik őket.

6. Fejleszti az alkalmazkodóképességet és a rugalmasságot

Az élet változásaival és kihívásaival való szembenézés képességét nagymértékben javítja az erős családi kötelék. A családdal való örömteli együttlét azt az érzést adja, hogy tudjuk, hogy tartozunk valakihez, törődnek velünk, és szükség van ránk, ami értelmet és célt ad az életnek. Ez a biztosíték motivációt ad az előrelépéshez, a személyes növekedéshez és így a sikerekhez is.

7. Jobb tanulmányi teljesítményt eredményez és csökkenti a viselkedési problémák kockázatát

Átlagosan azok a gyerekek, akik több minőségi időt töltenek a családjukkal, jobban teljesítenek az iskolában. Hatékonyabb kommunikációs készségeik vannak, és értékelik az oktatás fontosságát. Ha szükséges, a házi feladatokban való szülői segítségnyújtás megerősíti azt a gyermekben, hogy a sikere fontos szüleinek. Még ha csak pusztán a napjáról és az aznap tanultakról is kérdezi gyermekét, valójában azt mutatja ki számára, mennyire törődik vele. Amikor a gyermekek pozitív figyelmet kapnak pozitív viselkedéseikért, az növeli a vágyukat, hogy ezeket az egészséges mintákat folytassák.

A családdal való együttlét és a közös tevékenységek teret engednek az elfojtott érzelmek kifejezésének, amelyek egyébként egészségtelen döntésekhez, káros szokásokhoz vezethetnének.

Mi van akkor, ha hiányzik a támogató család, vagy toxikus a környezet?

Bár a támogató közösségi háló és a szerető családdal töltött idő kifejezett egészségtámogató hatással bír, sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy ez megadatott neki.

A rendelkezésre álló adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a társas kapcsolatoknak egyaránt megvannak az egészséget javító és az egészségkárosító hatásai is, és ezeknek a hatásoknak bizonyított biológiai útjai vannak.

Egyre jobban tudatosul a toxikus társadalmi kapcsolatok negatív egészségügyi hatásainak lehetősége is, amelyeket a kritikus és/vagy igénybe vevő interakciók negatívabb mintái jellemeznek. Ilyen esetekben bizonyított a depresszió és az angina fokozott kockázata is. Biológiai utakra utalnak azok a tudományos bizonyítékok, amelyek szerint emelkedett stresszhormonszint, fokozott kardiovaszkuláris aktivitás és csökkent immunfunkció társul a negatív mintázatú társadalmi interakciókhoz, míg a pozitívabb, támogató társas interakciók épp ezek ellenkezőjéhez társulnak. Emiatt egészséges ötlet lehet átgondolni, hogy milyen kapcsolatokkal szeretnénk magunkat körülvenni, mi szükséges a lelki békénkhez, sőt fizikai jóllétünkhöz a szeretet ünnepén, vagy a hétköznapjainkban mely kapcsolat épít, vagy mely betegít meg minket.

Tehát nemcsak a vérségi kötelék, a kapcsolatok száma, hanem sokkal inkább a kapcsolatok minősége a döntő jelentőségű. Egészséges döntés mérlegelni és határt húzni egyaránt. Fektessünk energiát és helyezzük a hangsúlyt azokra a kapcsolatainkra, amelyek építenek, támogatnak, és nem rombolnak minket, mindegy, hogy ezek a kapcsolatok barátiak vagy rokoniak-e. Bátran kapcsolódjunk azokhoz, akik szeretetüket, támogatásukat fejezik ki felénk!

Az egészséges határhúzás példáján keresztül a gyermekek is fontos készségeket sajátítanak el, amelyeket hasznosítani tudnak.

Ha ön vagy a környezetében valaki krízisben van, hívja vagy ajánlja az alábbi ingyenesen hívható telefonszolgálatok egyikét:

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok: 116-123 Éjjel-nappal, mobilról és vezetékes telefonról is hívható.

Caritas Lelkisegély Telefonszolgálat: 06-80-505-503, 18 órától 6 óráig, csak vezetékes telefonról hívható.

Kék vonal gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat: 116-111 Éjjel-nappal, csak vezetékes telefonról hívható.

Délután telefonszolgálat: lelki-segély időseknek. (Vonalas telefonról ingyenes.) 06-80-200-866 Este 6-9-ig.

Ifjúsági Lelki Elsősegély: 137-00 Hétfőtől szombatig 9-21 óra között vezetékes számról és 30-as mobiltelefonról hívható.

Építő, szerető és szoros kapcsolatainkban nemcsak egészséges, de szórakoztató is az együtt töltött minőségi idő, ez egyben nemcsak a fizikai egészség szempontjából, de a lelki jóllét szempontjából is kiemelten fontos.

Ez is érdekelheti Hogyan ünnepelje a karácsonyt depresszióval és család nélkül?

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.