• Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Reinhardt István

        A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

        A zab egyik legfőbb tulajdonsága, hogy tápanyag-összetétele rendkívül kiegyensúlyozott. Kiváló rost- és szénhidrátforrás, az egyik fontos poliszacharidja a béta-glükán. Más gabonákhoz képest több fehérjét és zsiradékot tartalmaz, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne.

        Ezt olvasta már? A rostok szerepe az étrendben

        Természetes értágító

        A teljes zab növényi polifenolokban gazdag. Ezek közül az avenantramidok szinte kizárólag a zabban fordulnak elő. Az avenantramidok a szervezetben növelik az értágító hatású nitrogén-monoxid gáz termelődését, amely egy hatékony, természetes értágító, ezzel csökkenthetik a vérnyomást. Emellett az avenantramidok hatékony antioxidánsok és viszketéscsökkentő hatásúak. Egy másik, a zabban jelentős mennyiségben megtalálható antioxidáns a ferulsav.

        Hirdetés

        Csökkenti a koleszterinszintet

        A béta-glükánok vízoldékony rostok, amelyek több előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek. Csökkentik a vér LDL- és teljeskoleszterin-szintjét. (Az LDL-koleszterin szabadgyökök jelenlétében oxidálódik, ami szöveti károsodásokat és az artériák gyulladását eredményezi, és kulcsfontosságú lépés az érelmeszesedés kialakulásában.) A béta-glükánok a C-vitaminnal együttműködve gátolják az LDL oxidációját, ezáltal csökkenthetik a szívrohamok és a stroke kockázatát.

        Lassítja a cukor felszívódását

        A zab másik kedvező anyagcserehatása arra vezethető vissza, hogy a vízoldékony béta-glükánok egy vastag, gélszerű réteget alkotnak a gyomor nyálkahártyáján. Ez a bevonat késlelteti a gyomor kiürülését, és ezzel lassítja a cukor felszívódását a vérkeringésbe. A zab, illetve zabpehely rendszeres fogyasztása csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, sőt, a cukorbetegség hosszú távú kontrolláltságának megítélésére használt glikált hemoglobin (HbA1c) értékét is. A pozitív hatásokat az inzulinérzékenység növekedése is jelzi.

        Tovább tart a jóllakottságérzés - Csökkenhet az elhízás veszélye

        A zab gazdag rosttartalma miatt a jóllakáshoz szükséges mennyiséggel kevesebb kalóriát veszünk fel. Azzal, hogy a rostanyagok késleltetik a gyomor kiürülését, tovább tart a jóllakottságérzés, kitolható a következő étkezés időpontja. A béta-glükánok emellett serkentik a tirozin-tirozin peptid (PYY-fehérje) termelődését a bélben, amely egy éhségérzetet gátló hormonszerű anyag. A béta-glükánok tehát több ponton hatva csökkentik az elhízás veszélyét.

        Ez is érdekelheti! Tudjon meg többet az elhízásról a WEBBetegen!

        A bőrgyógyászatban is alkalmazzák

        A zab összetevőit előszeretettel alkalmazza a kozmetikai ipar, a finomra őrölt zabot gyakran nevezik kolloidális zabpehelynek. Az USA-ban a szigoráról ismert Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) 2003-ban a kolloidális zabot bőrvédő- és ápoló anyagként ismerte el. Gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a viszketést, ezért számos bőrbetegségben, a száraz, viszkető bőr tüneteinek enyhítésére – például ekcémában – külső kezelés formájában hasznos lehet.

        Gyerekeknek és idősebbeknek egyaránt hasznos lehet

        Több vizsgálatban is azt mutatták ki, hogy a zab korai - hat hónapos kor előtti - hozzáadása a csecsemők táplálékához csökkenti az asztma, az allergiás nátha és más allergiás betegségek későbbi kialakulásának kockázatát.

        Klinikai tanulmányok szerint a zab segíthet az időskori székrekedés tüneteinek javításában. (A magas rosttartalmú élelmiszerekről már bebizonyosodott, hogy csökkenti a rosszindulatú vastagbéldaganatok rizikóját.)

        Így kell összeállítani egy egészséges napi menüt
        Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus, nem fertőző betegségek 2012-ben világszerte 38 millió halálesetért, az összes haláleset közel hetven százalékáért voltak felelőssé tehetők. Ezen belül a halálozás 46 százalékát szív- és érrendszeri betegségek, 22 százalékát pedig különböző daganatok okozták. A cukorbetegség további másfél millió áldozatot szedett.

        A fent leírt jelenségek alapvetően négy életmódtényezőhöz vezethetők vissza: a helytelen táplálkozáshoz, az inaktivitáshoz, a dohányzáshoz, valamint a túlzott alkoholfogyasztáshoz. A táplálkozás minőségének hatalmas jelentősége van, hiszen egyes becslések szerint a krónikus betegségek 70-80 százaléka az egészségtelen étrend talaján alakul ki.

        Így kell összeállítani egy egészséges napi menüt

        Bár nem tartalmaz glutént - mint a búza vagy az árpa -, a zabot gyakran együtt termesztik ezekkel a gabonákkal, és így a zabban is előfordulhat szennyeződésként glutén. A gluténérzékenyek tehát a zabot vagy zabpelyhet óvatosan fogyasszák!

        Olvasson tovább! A gluténérzékenység figyelmeztető tünetei

        Dr. Reinhardt IstvánForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

        medicalnewstoday.com, healthline.com

        Módosítva: 2019.09.25 13:03, Megjelenés: 2017.09.20 09:41
      • Cikkajánló

        Megfordult az arány

        Megfordult az arány

        portfolio.hu

        Többen gyógyulnak meg a COVID-19-ből, mint ahányan megfertőződnek.

        Aktívan inkontinenciával

        Aktívan inkontinenciával

        M. J., újságíró

        Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

        A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

        A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

        Tanácsok horgászoknak a koronavírus-járvány idején

        A COVID-19 a szabadban is terjed cseppfertőzés útján, ezért a jelenlegi járványhelyzet a horgászoktól is nagyobb odafigyelést igényel. A szabályok betartása mellett a horgászat mindazonáltal nem tilos és nem is veszélyes.

        Legnagyobb ellenségeink: telített zsír, só és cukor

        Büszkén és jogosan hirdetjük, hogy sportnemzet vagyunk, a sportoló nemzet jelzőt viszont a legnagyobb jóindulattal sem aggathatjuk magunkra. Az egészségtudatos táplálkozás tekintetében sem büszkélkedhetünk, évek óta Európa sereghajtói vagyunk, amikor a lakosság egészségügyi állapotát vizsgálják. Egy 2014-es felmérés eredményeit kiértékelve továbbra is kijelenthetjük: a mozgáshiány mellett a legégetőbb problémát az egészségtelen táplálkozás jelenti.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Füstmentes jövő?
        Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
        Fogkefe gyerekeknek
        Hogyan történik a kisbabák és kisgyermekek megfelelő szájápolási rutinja?
        Új - Távkonzultáció
        Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
        COVID-19 kisokos
        Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
      • Orvos válaszol
        Dr. Tóth Judit

        Dr. Tóth Judit

        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások