• Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Reinhardt István

        A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

        A zab egyik legfőbb tulajdonsága, hogy tápanyag-összetétele rendkívül kiegyensúlyozott. Kiváló rost- és szénhidrátforrás, az egyik fontos poliszacharidja a béta-glükán. Más gabonákhoz képest több fehérjét és zsiradékot tartalmaz, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne.

        Ezt olvasta már? A rostok szerepe az étrendben

        Természetes értágító

        A teljes zab növényi polifenolokban gazdag. Ezek közül az avenantramidok szinte kizárólag a zabban fordulnak elő. Az avenantramidok a szervezetben növelik az értágító hatású nitrogén-monoxid gáz termelődését, amely egy hatékony, természetes értágító, ezzel csökkenthetik a vérnyomást. Emellett az avenantramidok hatékony antioxidánsok és viszketéscsökkentő hatásúak. Egy másik, a zabban jelentős mennyiségben megtalálható antioxidáns a ferulsav.

        Hirdetés

        Csökkenti a koleszterinszintet

        A béta-glükánok vízoldékony rostok, amelyek több előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek. Csökkentik a vér LDL- és teljeskoleszterin-szintjét. (Az LDL-koleszterin szabadgyökök jelenlétében oxidálódik, ami szöveti károsodásokat és az artériák gyulladását eredményezi, és kulcsfontosságú lépés az érelmeszesedés kialakulásában.) A béta-glükánok a C-vitaminnal együttműködve gátolják az LDL oxidációját, ezáltal csökkenthetik a szívrohamok és a stroke kockázatát.

        Lassítja a cukor felszívódását

        A zab másik kedvező anyagcserehatása arra vezethető vissza, hogy a vízoldékony béta-glükánok egy vastag, gélszerű réteget alkotnak a gyomor nyálkahártyáján. Ez a bevonat késlelteti a gyomor kiürülését, és ezzel lassítja a cukor felszívódását a vérkeringésbe. A zab, illetve zabpehely rendszeres fogyasztása csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, sőt, a cukorbetegség hosszú távú kontrolláltságának megítélésére használt glikált hemoglobin (HbA1c) értékét is. A pozitív hatásokat az inzulinérzékenység növekedése is jelzi.

        Tovább tart a jóllakottságérzés - Csökkenhet az elhízás veszélye

        A zab gazdag rosttartalma miatt a jóllakáshoz szükséges mennyiséggel kevesebb kalóriát veszünk fel. Azzal, hogy a rostanyagok késleltetik a gyomor kiürülését, tovább tart a jóllakottságérzés, kitolható a következő étkezés időpontja. A béta-glükánok emellett serkentik a tirozin-tirozin peptid (PYY-fehérje) termelődését a bélben, amely egy éhségérzetet gátló hormonszerű anyag. A béta-glükánok tehát több ponton hatva csökkentik az elhízás veszélyét.

        Ez is érdekelheti! Tudjon meg többet az elhízásról a WEBBetegen!

        A bőrgyógyászatban is alkalmazzák

        A zab összetevőit előszeretettel alkalmazza a kozmetikai ipar, a finomra őrölt zabot gyakran nevezik kolloidális zabpehelynek. Az USA-ban a szigoráról ismert Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) 2003-ban a kolloidális zabot bőrvédő- és ápoló anyagként ismerte el. Gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a viszketést, ezért számos bőrbetegségben, a száraz, viszkető bőr tüneteinek enyhítésére – például ekcémában – külső kezelés formájában hasznos lehet.

        Gyerekeknek és idősebbeknek egyaránt hasznos lehet

        Több vizsgálatban is azt mutatták ki, hogy a zab korai - hat hónapos kor előtti - hozzáadása a csecsemők táplálékához csökkenti az asztma, az allergiás nátha és más allergiás betegségek későbbi kialakulásának kockázatát.

        Klinikai tanulmányok szerint a zab segíthet az időskori székrekedés tüneteinek javításában. (A magas rosttartalmú élelmiszerekről már bebizonyosodott, hogy csökkenti a rosszindulatú vastagbéldaganatok rizikóját.)

        Így kell összeállítani egy egészséges napi menüt
        Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus, nem fertőző betegségek 2012-ben világszerte 38 millió halálesetért, az összes haláleset közel hetven százalékáért voltak felelőssé tehetők. Ezen belül a halálozás 46 százalékát szív- és érrendszeri betegségek, 22 százalékát pedig különböző daganatok okozták. A cukorbetegség további másfél millió áldozatot szedett.

        A fent leírt jelenségek alapvetően négy életmódtényezőhöz vezethetők vissza: a helytelen táplálkozáshoz, az inaktivitáshoz, a dohányzáshoz, valamint a túlzott alkoholfogyasztáshoz. A táplálkozás minőségének hatalmas jelentősége van, hiszen egyes becslések szerint a krónikus betegségek 70-80 százaléka az egészségtelen étrend talaján alakul ki.

        Így kell összeállítani egy egészséges napi menüt

        Bár nem tartalmaz glutént - mint a búza vagy az árpa -, a zabot gyakran együtt termesztik ezekkel a gabonákkal, és így a zabban is előfordulhat szennyeződésként glutén. A gluténérzékenyek tehát a zabot vagy zabpelyhet óvatosan fogyasszák!

        Olvasson tovább! A gluténérzékenység figyelmeztető tünetei

        Dr. Reinhardt IstvánForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

        medicalnewstoday.com, healthline.com

        Módosítva: 2019.09.25 13:03, Megjelenés: 2017.09.20 09:41
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Érdemes mesélni!

        Érdemes mesélni!

        Szponzorált tartalom

        A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

        Psoriasis

        Psoriasis

        K. M.

        Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

        Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

        A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

        A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

        A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

        Legnagyobb ellenségeink: telített zsír, só és cukor

        Büszkén és jogosan hirdetjük, hogy sportnemzet vagyunk, a sportoló nemzet jelzőt viszont a legnagyobb jóindulattal sem aggathatjuk magunkra. Az egészségtudatos táplálkozás tekintetében sem büszkélkedhetünk, évek óta Európa sereghajtói vagyunk, amikor a lakosság egészségügyi állapotát vizsgálják. Egy 2014-es felmérés eredményeit kiértékelve továbbra is kijelenthetjük: a mozgáshiány mellett a legégetőbb problémát az egészségtelen táplálkozás jelenti.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA