• B8-vitamin - Miért fontos?

        Irinyi-Barta Tünde
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9-vitamin) együtt) a lecitin egyik alkotóeleme, elősegíti a koleszterin és a zsírok felhasználását a szervezetben. Az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint.

        Miért van rá szükség?

        Elsősorban a zsírsavak felhasználásában van fontos szerepe. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben azáltal, hogy emulgeálja a koleszterint, emellett szerepe van a koleszterinszintézisben is. Képes a vér-agy gáton átjutni, ahol az agysejtekben emlékezést segítő vegyület képződik belőle, acetilkolin formájában fontos szerepe van az idegimpulzusok továbbításában. Védi a májat az elzsírosodás ellen, és közrejátszik a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében, ezáltal a hosszú távú gyógyszerszedés kellemetlen mellékhatásaitól védi a szervezetet. Hiánya kedvez a zsírmáj kialakulásának, emellett érelmeszesedés és Alzheimer-kór is alakulhat. Az alkoholfogyasztás következtében a máj B8-vitamin-szükséglete megnövekszik.

        Bővebben A koleszterin- és vérzsírszintcsökkentők

        Hirdetés

        Miben található meg?

        A lecitinek alkotóeleme, ezért legnagyobb mennyiségben a szójalecitin tartalmazza, de megtalálható a tojássárgájában, a halakban, az agyvelőben, a májban, az élesztőben, a szívben, az olajos magvakban, valamint a zöldfőzelékfélékben. Naponta 500-1000 mg az ajánlott beviteli mennyiség.

        Olvasson tovább! A B-vitaminok hiánya és tünetei

        Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
        Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2018.09.12 16:09, Megjelenés: 2018.07.03 13:33
      • Cikkajánló

        Alváshiány

        Alváshiány

        Cs. K., fordító

        Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

        Lézeres szemműtét

        Lézeres szemműtét

        Szponzorált tartalom

        Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

        Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?

        Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.

        A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

        A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

        Régi-új találmány: Erjesztett ételek

        Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

        Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

        A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára.

        Miért magas a koleszterinszintem?

        A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

        Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

        A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, jogosan merült fel a gyanú, hogy a tojás fogyasztása növelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát. De vajon csakugyan így van? A tojásfogyasztás története az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb táplálkozástudományi balfogása.

        Az érelmeszesedés

        Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével, és megkeményedésével járó betegség.

        Magas koleszterin vagy a vérzsír szintjének kóros változása?

        Ez nehéz dió! Ne a csillagokat nézze a laborpapíron…, de nézze a laborpapírt! Lényeges, hogy ne elégedjen meg 1-1 tényező, pl. a koleszterin meghatározásával, kiindulásként „teljes” vérzsír összetételt kell meghatároztatnia. Ugye, éhgyomorra, laboratóriumban történt a vérvétel? A laboratóriumi papíron legalább 3 adatot kell látnia.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA