B8-vitamin - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9-vitamin) együtt) a lecitin egyik alkotóeleme, elősegíti a koleszterin és a zsírok felhasználását a szervezetben. Az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint.

Miért van rá szükség?

Elsősorban a zsírsavak felhasználásában van fontos szerepe. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben azáltal, hogy emulgeálja a koleszterint, emellett szerepe van a koleszterinszintézisben is. Képes a vér-agy gáton átjutni, ahol az agysejtekben emlékezést segítő vegyület képződik belőle, acetilkolin formájában fontos szerepe van az idegimpulzusok továbbításában. Védi a májat az elzsírosodás ellen, és közrejátszik a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében, ezáltal a hosszú távú gyógyszerszedés kellemetlen mellékhatásaitól védi a szervezetet. Hiánya kedvez a zsírmáj kialakulásának, emellett érelmeszesedés és Alzheimer-kór is alakulhat. Az alkoholfogyasztás következtében a máj B8-vitamin-szükséglete megnövekszik.

Bővebben A koleszterin- és vérzsírszintcsökkentők

Miben található meg?

A lecitinek alkotóeleme, ezért legnagyobb mennyiségben a szójalecitin tartalmazza, de megtalálható a tojássárgájában, a halakban, az agyvelőben, a májban, az élesztőben, a szívben, az olajos magvakban, valamint a zöldfőzelékfélékben. Naponta 500-1000 mg az ajánlott beviteli mennyiség.

Olvasson tovább! A B-vitaminok hiánya és tünetei

Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Hogyan mérsékelhető a...

A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Miért magas a koleszterinszintem?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan...

Az érelmeszesedés

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével és...

A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon...

Tojás és koleszterin - Fél...

A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.