Immunerősítő étrendi tippek megfázás esetére

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Milyen ételek, italok fogyasztásával erősíthetjük ellenálló képességünket, és gyorsíthatjuk fel a gyógyulási folyamatot meghűlés esetén?

A téli, kora tavaszi időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések, melyeket általában vírusok okoznak. Ha az immunrendszerünk megfelelően működik, könnyebben elkerülhetőek a meghűléses betegségek, vagy a már kialakult tünetek enyhíthetőek, a betegség súlyossága csökkenthető, és a gyógyulási folyamat felgyorsítható. Ennek érdekében sokat tehetünk, ha odafigyelünk az étkezésekkel bevitt tápanyagok mennyiségére és minőségére.

Mire van szüksége az immunrendszerünknek?

Az immunrendszerünk védekező sejtjeinek elegendő tápanyagra, sok teljes értékű fehérjére, nagy mennyiségű folyadékra, vitaminokra (A-, B-,C-, D-, E-vitaminra) és ásványi anyagokra (például cink, szelén) van szüksége ahhoz, hogy védekezni tudjon a kórokozó ágensekkel szemben. A különböző hiányállapotok, az elégtelen tápanyagbevitel rontják a szervezetünk védekező képességét, és fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre, betegségekre.

Milyen ételeket érdemes fogyasztanunk?

Erőleves, húsleves, tojás és tejtermékek

Az immunsejtek fő építőkövei a fehérjében megtalálható aminosavak. Egy fertőzésben megnövekszik a védekező sejtek száma, ehhez fontos a szervezetünk megfelelő ellátottsága.

Kiváló fehérjeforrás a tojás, tej és tejtermékek, sovány húsok, hüvelyes növények. Egy nagy tányér erőlevest vagy húslevest gazdag fehérjetartalma miatt minden meghűléses betegség esetén „melegen” ajánlott fogyasztani.

Pro- és prebiotikumok, erjesztett ételek

A bélrendszer az egyik legfőbb védelmi vonalunk. A tápcsatornában élő jótékony baktériumok nagyban hozzájárulnak a fertőzések elleni hatékony védekezéshez.

Támogassuk őket probiotikus élelmiszerekkel, például fermentált tejtermékekkel (joghurt, kefir), savanyított ételekkel (például savanyú káposzta, kovászos uborka), valamint prebiotikumokkal (magas rosttartalmú zöldségek, hüvelyesek fogyasztásával), amelyek tápanyagként szolgálnak a hasznos baktériumok számára. Probiotikumok szedése antibiotikumkúra után kiemelt fontosságú azért, hogy visszaálljon az egészséges bélflóra és a megfelelő emésztés.

Bővebben Régi-új találmány: Erjesztett ételek

Gyógyhatású növényi immunerősítők

Fokhagyma

A fokhagyma egyik fő hatóanyaga az allicin, amely baktérium- és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, a népi gyógyászatban évszázadok óta használják. Krémlevesként, pirítósra kenve, salátákhoz adva fogyasszuk naponta.

Gyömbér

A gyömbér jótékony hatásai megfázás esetén régóta ismertek: többek között enyhítheti a megfázásos tüneteket, baktérium- és vírusölő hatása van. Reszeljük teába, meleg krémlevesbe vagy almás süteménybe.

Echinacea

Az Echinaceából (kasvirág) kiváló immunerősítő növényi kivonat készül. Használatával fokozható a szervezetünk ellenálló képessége, valamint felső légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére is ajánlott alkalmazása. Alkoholos kivonata kisgyermekek számára nem adható.

Homoktövis

A homoktövis javítja a szervezet védekezőképességét, kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma miatt megfázás és influenza esetén javasolt fogyasztása, például homoktövislekvárként vagy homoktövist tartalmazó gyümölcslevek formájában.

Méhészeti készítmények

A méz jól alkalmazható felső légúti megbetegedések esetén. Gátolja a mikróbák szaporodását, vírusellenes hatással bír, csillapítja a köhögést és a torokfájdalmat.

A mézharmat, más néven erdei méz vagy fenyőméz is rendlkezik a virágmézek pozitív tulajdonságaival.

A propolisz fertőtlenítő, antibakteriális hatású anyagokat tartalmazó méhészeti készítmény.

Vitaminban gazdag élelmiszerek az immunrendszer támogatására

A-vitaminban gazdag élelmiszerek

Az A-vitamin növeli az immunrendszer hatékonyságát, különösen légúti fertőzésekkel szemben.

Kétféle formában található meg táplálékainkban. Retinolként kizárólag állati eredetű élelmiszerekben fordul elő: például tojásban, tejben, tejtermékekben, májban. A béta-karotin pedig az A-vitamin elővitaminja, amely növényi (pl. sárgarépa, sütőtök) és állati eredetű forrásból is fogyasztható.

C-vitaminban gazdag élelmiszerek

A C-vitamin (aszkorbinsav) segíti az immunrendszer működését azáltal, hogy növeli a fehérvérsejtek számát és fokozza a működésüket – ezáltal növeli az ellenálló képességet fertőző megbetegedésekkel szemben, és lerövidül a felgyógyulási idő. Vírus- és baktériumellenes hatású.

C-vitaminban gazdagok a paprikafélék, citrusfélék, a gyümölcsök, a savanyú káposzta és a csipkebogyó. A természetes eredetű forrásból bevitt C-vitamin többszörösen összetett – poliaszkorbát – formában fordul elő, melynek hatása tartósabb. Fogyasszunk naponta meleg citromos teát, csipkebogyóteát, 100%-os gyümölcsleveket (például narancslé, grapefruitlé, áfonyalé, feketeribizli-lé), savanyúságokat.

A gyógyszertárban kapható készítmények közül a nyújtott hatóanyag-leadású (retard) fajtákat válasszuk.

D-vitamint tartalmazó élelmiszerek

A D-vitamin (kalciferol) pótlásáról a téli, kora tavaszi időszakban nekünk kell gondoskodni, hiszen testünket kevés napfény éri, és így nem tud megfelelő mennyiségben képződni szervezetünkben. Fontos szerepe van a megfelelő immunválasz kialakításában, a fertőzések kivédésében, kezelésében.

Fogyasszunk tojást, tejet, tejtermékeket, tengeri halakat, D-vitaminnal dúsított élelmiszereket (tejital, gabonapehely, joghurt), mert ezekben található meg a D-vitamin előalakja. C- és A-vitaminnal együtt szedve fokozzák egymás jótékony hatását.

E-vitaminban gazdag élelmiszerek

Az E-vitamin (tokoferol) az egyik legerősebb antioxidáns tulajdonsággal, immunválaszt serkentő hatással rendelkezik. Szelénnel együtt fokozzák egymás hatását.

Megtalálható a búzakorpában, teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó termékekben, a brokkoliban, növényi olajokban.

Az egészséges táplálkozás és a házi gyógymódok nem helyettesítik az orvosi kezelést!

A felsorolt ételek és élelmiszerek egyike sem képes önmagában kivédeni egy fertőzést, vagy meggyógyítani a beteget, de jótékony hatásuknak köszönhetően jobb közérzetet, gyorsabb gyógyulást jelenthet fogyasztásuk.

Ha meghűléses betegség tünetei jelentkeznek, a csecsemőket, gyermekeket minden esetben minél előbb orvoshoz kell vinni. Ha felnőttről van szó, és tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, orvoshoz kell fordulni.

Bármilyen megbetegedés esetén kérjük ki orvosunk tanácsát az alkalmazni kívánt készítményekről.

Bővebben

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Megfázás
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.