A torok 10 igazi kéményseprője - Egyszerű módszerek a torokfájás ellen

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A torokfájás lehet a megfázás jele, a hangszálak megerőltetésének következménye, vagy valamilyen komoly bakteriális fertőzés eredménye is. A következő gyógyszerekkel és házi praktikákkal azonban enyhíthet a kaparó, égető torokfájáson.

Az embert alapvetően nem az érdekli, hogy mitől érez fájdalmat, hanem az, hogy minél gyorsabban megszabaduljon attól. – Sokan azonnal orvoshoz szaladnak problémájukkal, holott sokszor a doktor sem tud jobbat mondani a régi, jól bevált módszereknél.

Jöjjön hát 10 gyógymód, amit mindenképpen érdemes kipróbálnia, amikor rekedten ébred és kapar a torka.

Gyulladáscsökkentők

Az egyik leghatásosabb gyógymódért nagy valószínűséggel ki sem kell tennie otthonról a lábát: már egy nem szteroid fájdalomcsillapító tablettával is jelentős javulás érhető el (ezek nagy része vényköteles, csak néhányuk recept nélküli).

– Ezek a gyógyszerek többnyire fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak, így nemcsak jobban fogja magát érezni, hanem még a duzzanat is eltűnhet a torkáról. Sőt, ha netán lázzal társulna torokfájása, azt is csillapítja – szögezi le Dr. Linder bostoni belgyógyász.

Sós vizes gargarizálás

Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a napi többszöri, sós vízzel történő öblögetéssel elpusztíthatjuk a káros baktériumokat és csökkenthetjük a torokduzzanatot. Az orvosok a kívánt hatás eléréséhez általában azt javasolják, hogy egy pohár langyos vízben oldjon fel a beteg fél evőkanálnyi sót. Ezt követően gargarizálja el szép lassan a pohárnyi sós vizet, és nagyon ügyeljen arra, hogy öblögetés közben ne nyeljen le egy cseppet se a folyadékból. Annak, akinek túl sós lenne a folyadék, tehet bele egy kis mézet is – de fontos, hogy gargarizálás után köpje ki a „koktélt”.

Fontos tudni

Ne szedjen több azonos hatóanyagú, vagy azonos hatástani csoportba tartozó gyógyszert egyidejűleg, mert a kedvezőtlen mellékhatások fokozódhatnak, ezért még a vény nélküli gyógyszerek esetében is kérdezze meg a gyógyszerészt, hogy mely készítményeket szedheti együtt.

Torokcukorkák

A torokfájás elleni cukorkák serkentik a nyáltermelődést, így segítenek nedvesen tartani a torkot. A szakértők szerint a kemény cukorkák a legalkalmasabbak erre a célra, ezen belül is érdemes hűsítő hatású – mint például mentolos vagy eukaliptuszos – terméket választani.

Nem gyógyítják meg a torkot és a megfázás tüneteit sem enyhítik, viszont ideiglenesen tompíthatják a fájdalmat.

A torokcukorkáknál nagyobb hatékonyságúak a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő hatású szopogató tabletták.

Köhögés elleni szirup

A vény nélkül kapható köhögés elleni szirupok akkor is csillapítják a torok fájdalmát, ha valaki nem is köhög. A szirupok is megnyugtatják a torkot és ideiglenes megszüntetik a fájdalmat. Munkába menet előtt azért győződjön meg arról, hogy a kiválasztott szirupban nincs-e valamilyen álmosságot okozó összetevő. Ha viszont lefekvés előtt veszi be a gyógyszert, még segíthet is azon, hogy álma zavartalan legyen.

Folyadék

– Fontos a szervezet folyadék-utánpótlása, különösen, amikor az ember torka gyulladt, vagy egyszerűen csak fáj – hangsúlyozza Linder. Amikor az ember megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszt, akkor a vizelete világossárga színű. Folyamatos folyadék-utánpótlással megőrizhetjük nyálkahártyánk nedvességét és segíthetjük szervezetünket a megfázás elleni harcban. Elsősorban vizet érdemes fogyasztani, de valami kevésbé cukros ital – mint például 100 százalékos gyümölcslevek, vagy mézes tea – is megteszi a hatását.

Tea

Egy forró csésze gyógyteával azonnali nyugtató hatást érhet el fájó torkánál. Sőt, a fekete-, a fehér- és a zöldtea olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek az immunrendszer megerősítésében és a fertőzések leküzdésében. A maximum hatás eléréséhez tegyen egy kanál mézet a csészéjébe, a benne lévő hatóanyagok ugyanis elősegítik a mihamarabbi gyógyulást.

Csirkehúsleves

Nagyanyáink jól bevált gyógyszere a húsleves, amely garantáltan megnyugtatja az égő torkot. Linder szerint a húslevesben található sónak, illetve nátriumnak gyulladáscsökkentő hatása van. Lehet, hogy elsőre fájdalmas minden egyes korty, de ezzel nemcsak torkunknak teszünk jót, hanem olyan alapvető tápanyagokat is juttatunk szervezetünkbe, amelyek segítenek legyőzni a bennünk bujkáló fertőzéseket.

Mályvacukor

A mályvacukor-növény levelét ugyan már évszázadok óta használják – általában tea formájában – köhögés ellen és fájó torok kezelésére, még nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy ez valóban segítene. S bár a mályvacukor növénynek vajmi kevés köze van a felpuffasztott, színes édességhez, mégis van jótékony hatása. A mályvacukor nevet viselő, leginkább vattapamacsokra hasonlító édességben rejlő zselatin egyesek szerint igenis csillapítja a torokfájást. Amikor még a nyelés is fájdalmat okoz, akkor jól jöhet valami, ami könnyen csúszik és csak elolvad a szánkban, beindítva a nyáltermelésünket, amitől ugyebár a torkunk is nedvesebb lesz.

A téma cikkei - Torokfájás

4/1 A torokfájás okai
4/2 A torokfájás kezelése
4/3 Torokfájás: amit mi is megtehetünk otthon
4/4 A torokfájás és kezelése gyermekeknél

Pihenés

Nem a leggyorsabb, de hosszútávon az egyik leghatásosabb gyógyító módszer a fertőzések elleni küzdelemben. A legtöbb torokfájás valamilyen vírusnak köszönhető, amit hosszútávon sok pihenéssel tud legyőzni szervezetünk.

Antibiotikumok

A legtöbb ember élete során legalább egyszer átesik olyan, torokfájással járó megbetegedésen, amelyet baktériumok – mint például a Streptococcus – okoznak. Amennyiben ez megtörténik, akkor az orvosok általában valamilyen antibiotikumot írnak fel a betegség kezelésére. Az antibiotikumos kúrát az elejétől a végéig be kell tartani, még akkor is, ha időközben úgy ítéljük meg, hogy már meggyógyultunk.

(WEBBeteg; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos)

Cikkajánló

A torokfájás lehetséges okai

Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Torokfájás
A torokpanaszok változatos formában (torokfájás, nyelési nehezítettség, rekedtség) és gyakran szerepelnek mind a felnőttek, mind a gyermekek panaszai között, főként ősszel és télen. A torokfájásnak számos oka lehet, amelyek részben a panaszok alapján is elkülöníthetőek.
Inkontinencia
Inkontinencia

Miért ne egészségügyi betétet használjon?

Nephropathia
Nephropathia

Hogyan kezeljük a diabéteszes nephropathiát?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.