• Hogyan használja a probiotikumot antibiotikum kezelés alatt?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító,Lektorálta: Dr. Magyar Zsuzsa

    Az antibiotikumoknak is vannak mellékhatásai, leggyakrabban emésztési problémát vagy másodlagos fertőzést (főként nőknél gombás fertőzést) okozva. Probiotikumok alkalmazásával azonban enyhítheti ezeket a mellékhatásokat, és növelheti általános egészségét is.

    Az antibiotikumok az olyan baktériumok ellen harcolnak, melyek fertőzéseket, fájdalmas tüneteket és akár halált is okozhatnak. Ugyanakkor az antibiotikumoknak is vannak mellékhatásai. Mit tehet, hogy kivédje ezeket?

    Első lépés

    Az antibiotikumot mindig az orvosi előírásnak megfelelően alkalmazza, és ne hagyja abba korábban annak szedését akkor se, ha sokkal jobban érzi magát! Az antibiotikumos terápia idő előtti abbahagyása során ugyanis a baktérium jellemzően a szervezetben marad, és sokkal erősebben támad, mint korábban.

    Hirdetés

    Második lépés

    Probiotikumok

    Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumok, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet számára hasznos funkciót töltenek be. Másként megfogalmazva olyan élő microbialis táplálék-kiegészítők, melyek a bélflóra egyensúlyának pozitív irányú megváltoztatásával a szervezet állapotát javítják. Bővebben a probiotikumokról

    Várjon két órát az antibiotikum alkalmazása után, és csak ekkor vegye be a probiotikumot, bármely formában legyen is az. Erre azért van szükség, mert bár a probiotikumok segítenek a szervezet „jó” baktérium rendszerét helyreállítani, ha egyszerre alkalmazza az antibiotikummal, csökkentik annak hatékonyságát. Kivételt képeznek azok a készítmények, amelyeket kifejezetten úgy fejlesztettek ki, hogy antibiotikum mellett is szedhetőek. Erről tájékozódjon orvosánál vagy gyógyszerésznél.

    Harmadik lépés

    Egészítse ki étrendjét napi egy joghurttal. A joghurt tele van élő kultúrákkal, probiotikumokkal, melyek segítenek az emésztőrendszer egészségét helyreállítani.

    Az antibiotikumok a szervezet összes baktériumát – így a jótékony baktériumokat - is hajlamosak elpusztítani, a joghurtban található probiotikumok azonban segítenek ezeknek a visszaállításában, és enyhítik az antibiotikum okozta gyomorpanaszokat, hasmenést, hányingert. Arra kell figyelnie, hogy a joghurt cukormentes és aktív kultúrát tartalmazzon.

    Negyedik lépés

    A probiotikumot minden nap alkalmazni kell az antibiotikum mellékhatásainak enyhítésére. Sok probiotikum kifejezetten speciális esetekre (pl. gombás fertőzés, hasmenés, irritábilis bél szindróma, ekcéma) ajánlott, ezért mindig kérje ki orvosa véleményét arról, mely készítmény ajánlott az Ön esetében, illetve olvassa el figyelmesen a dobozon található leírást.

    Ötödik lépés

    Probiotikus törzsek

    • Bifidobacterium adolescentis, bifidum, longum, infantis
    • Lactobacillus acidophilus, casei, delbruekii
    • Saccharomyces boulardii

    Ellenőrizze, hogy a boltban a megfelelő hőmérsékleten tárolják a kiválasztott probiotikus készítményt! Az élő mikroorganizmusok lejárati ideje drámaian csökken szobahőmérsékleten! Válasszon olyan probiotikumot, mely Lactobacillust tartalmaz!

    Olvassa el a csomagoláson, mennyi mikroorganizmust tartalmaz a készítmény adagonként! Optimális esetben egy adag 10 billió mikroorganizmust tartalmaz! Otthon tárolja hűtőszekrényben a készítményt, hogy minél tovább megőrizhesse annak hatékonyságát!

    Hatodik lépés

    Fontos, hogy hideg itallal vagy étellel vegye be a készítményt, mivel a forró termékek megölhetik a mikroorganizmusokat! 

    A probiotikum kezelést már az antibiotikum szedés napján kezdje el, és folytassa azt az antibiotikum alkalmazásának abbahagyását követő két héten át, még akkor is, ha az antibiotikum okozta kellemetlen tünetek már megszűntek!

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    CS. K.; fordító, Livestrong
    Lektorálta: Dr. Magyar Zsuzsa

    Legutóbb frissült: 2017.05.20 22:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A bélflóra egészsége - Hogyan tehet érte?

    Az egészség megőrzésében és a szervezet egyensúlyának megtartásában fontos szerepe van a bélflórának. Miből áll, és hogyan őrizhető meg a természetes állapota?

    Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

    A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    Probiotikum szedése gyermekkorban - Mikor szabad és mikor nem?

    Az édesanyák már várandósságuk idején tehetnek gyermekük egészségéért: az anya emésztőrendszerének egészsége egyik fő alapeleme gyermeke egészséges bélrendszerének, és mivel immunrendszerünk kb. 70%-a a bélrendszerben működik, ezért tudatosan tehetünk gyermekünk egészségének megőrzéséért.

    Hasmenés - Probiotikumokkal gyorsabban kezelhető

    A probiotikus baktériumokkal nagyon jól kezelhető a hasmenések többsége. A probléma lényegesen gyorsabban megszűnik, ráadásul mellékhatásokkal sem kell számolni.

    Mit kell tudni a liszteriózisról?

    A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.