• Dr. Pétervári László

        Szülész-nőgyógyász

        3513

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Szülész-nőgyógyász

        Bemutatkozás:


        Szakmai tapasztalat




        • 2006. július 1. főorvos


        • 1998. június 19. adjunktus


        • 1989. október 4. szakorvos


        • 1985. október 1. orvosgyakornok



        Munkahely:



        Bács-Kiskun Megyei Kórház



        Beosztás: Főorvos



        Specialis képzések:




        • Klinikai genetika szakvizsga,


        • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


        • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”



        Tanulmányok:




        • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


        • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


        • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


        • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
        A petefészek alatti vagy melletti kör az maga a petevezető,a kürt.Ebben történik a petesejt és a hímivarsejt találkozása normális esetben.A pulzáló ér az egy artéria,mely vérellátását biztosítja. Ez nem kóros,ez normális anatómiai helyzet.
        A leírt tünetek nem kórosak.Ezen terhességi kórban a magzat mozgása,méhbe való feszítésének következménye ez az érzés. Háton fekvés nem tanácsos mert a magzati,anyai keringés keringés akadályozódhat.Oldalfekvés tanácsos. A meleg ülőfürdő szintén mellőzendő terhességben ,az alhasi keringés változásához vezethet. A méhlepény jelenlegi helye változik még a szülés idejéig, A méhszájat nem éri el a méhlepény ,nem fedi,akkor normál hüvelyi szülésnek nincs akadálya.
        A leírt kiütések gyulladásra utalnak.Nagy valószínűséggel gombás fertőzésről van szó.Ennek kivizsgálása jön szóba.Együttlét után jelentkezik így Mindkettőjük gyógyszeres kezelése szükséges. Partnere keressen fel urológiai vagy bőrgyógyászati/STD rendelés/ szakrendelést.
        A méhszáj helyzete és nyitottsága a női ciklus során hormonhatásra változik, s ezért nagyon sok információt árul el arról, hogy épp hol tartunk a ciklusban. A ciklus első felében a méhszáj általában kemény, száraz és zárt.A peteéréshez közeledve a méhszáj a hormonok hatására fokozatosan felpuhul,a méhnyaknyák termelődik ,egyre nedvesebb lesz.Az ovulációt követően a méhszáj ismét keményebbé, szárazabbá válik. A fogamzás általában a menstruációs ciklus közepén jelentkező peteéréskor jöhet létre. A mutatott terhességi teszt,vizeletben lévő terhességi hormon kimutatásán alapul./HCG-teszt/ Ezek már a várható menzesz előtti napokban is jelezhetnek terhességet,ez az érzékenységből adódik.Azonban a menstruáció kimaradását követő napokban végezve, pozitív eredmény után,lehet biztonsággal a terhességet megállapítani vizsgálattal. Ehhez keressen fel nőgyógyász szakorvost.
        Mycoplasma hominis és genitalium kórokozók, leggyakrabban a húgyútak és a nemiszervek fertőzését okozza. Minden korosztályban előfordul, ugyanolyan mértékben érinti a nőket és férfiakat. A Mycoplasma hominis jellegzetessége a kolonizáció, kitenyészthető a hüvely nyálkahártyájából vagy a férfi húgycső hámjából, de panaszokat nem okoz. A Mycoplasma genitalium kolonizációja csak nagyon ritkán fordul elő. Általában gyakori vizelési ingert, égő vizeletürítést, viszketést okoz a nemiszervek környékén. Ha a fertőzés eléri a vesét, vesemedence gyulladás alakulhat ki, ami deréktáji fájdalommal és hőemelkedéssel vagy lázzal jár. Nőknél gyakran okoz hüvelygyulladást (vaginitis), méhnyakgyulladást (cervicitis), méhnyálkahártya gyulladását (endometritis), de súlyosabb esetben a kismedence szerveit elérve, azok kiterjedt gyulladását is okozhatja. A diagnózis kizárólag a kórokozó tenyésztésével igazolható. El kell különíteni egyéb szexuális megbetegedést okozó kórokozóktól. A kezelése megfelelő antibiotikummal történik. Terhességben is kezelhető megfelelő antibiotikummal.
        A vizelési panasz gyulladásra utal önmagában. Ezért is tanácsos a felírt készítmény alkalmazása,az ajánlott mennyiségben. Amennyiben az alkalmazott készítmény után is panasza lenne,keressen fel urológus szakorvost.
        Igen,türelemmel szedje a fogamzásgátlót az előírásnak megfelelően. 3-6 hónap is lehet,míg a fogamzásgátló tabletta melletti pecsételő vérzés előfordul. Kezdje el a következő levelet.
        A fogamzásgátló antibiotikummal való szedése felszívódási zavarhoz vezethetett, ez okozza a vérzési rendellenességet. A két készítmény azonos időben való bevétele nem tanácsos. A fogamzásgátlót mindig minden gyógyszertől,készítménytől külön kell alkalmazni. 4 órás felszívódási időt tanácsos biztosítani a fogamzásgátló tabletta részére. Szedje az előírásnak megfelelően,ez rendeződni fog.
        Ez a szövettani lelet kóros szöveti eltérést nem mutat. Laphám töredékek,méhnyak nyálkahártya és méh nyálkahártya látható.Atípusos,kóros sejtek nem láthatóak benne. Másik minta:néhány gyulladást tartalmazó nyák található. A gyulladás gyógyszeres kezelése jön szóba szükség esetén. Ezzel egyéb teendő jelenleg nincs.
        A fogamzásgátlót szedje előírásszerűen, a hét nap szünet után kezdje el az új levelet. A vérzési rendellenesség a fogamzásgátló felszívódásának zavarából eredhet.Azt mindig külön kell bevenni bármilyen készítménytől, és 3-4 óra felszívódási időre van szükség. Kiegészítő védekezésre van szükség ezen idő alatt.
        Az emelkedett FT4 érték pajzsmirigy túlműködést jelent, míg az alacsony érték alulműködésre jellemző. Amennyiben az emelkedett FT4 szinttel alacsony, vagy akár méréshatár alatti TSH szint párosul, egyértelmű a pajzsmirigy túlműködése, az erősen emelkedett FT4 koncentráció sürgős orvosi ellátást igénylő tireotoxikózist jelez. Amennyiben az FT4 értéke alacsony, a TSH magas, pajzsmirigy alulműködés áll fenn, mely hosszú távon károsítja az erek állapotát, elhízást és depressziót eredményezhet. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a kezelőorvos további vizsgálatokkal deríti ki a működési zavar okát, ennek ismeretében adható csak megfelelő kezelés. Az FT4 értékét befolyásolja a terhesség, ebben az esetben a kezelőorvos felülbírálhatja a laboratórium által megadott referenciatartományt. Az anyai kezeletlen hypothyreosis esetén ritka a terhesség, de még a tünetek nélküli enyhe esetekben is csökken a teherbe esés valószínűsége.A jó hormonellátottság hiányában a magzat idegrendszeri fejlődése károsodik, alacsony születési súly, spontán vetélés, lepényleválás következhet be.A kezelése a pajzsmirigy hormonok megfelelő bevitele a szervezetbe. A hormonpótlás kívánt mennyisége a magzat növekedése folytán nőhet. Terhesség alatt a hyperthyreosis szorosabb ellenőrzést igényel. Kiemelten fontos, hogy szülés körül mindenképpen normálisak legyenek a hormon szintek, mert normális szüléskor a fokozott megterhelés melletti emelkedett pajzsmirigy hormonok kritikus helyzetbe hozhatják a szülő nő szívét. A terhesség időszakában nagyon gyakori, pajzsmirigy-betegség nélkül előforduló helyzet, hogy a megbízható, korszerűnek tartható szabad-pajzsmirigy-hormon-szintek (szabad-T4 és szabad-T3) a normál felső határa fölé emelkednek. A méhlepény által termelt, a terhesség megtartásában alapvető fontosságú emberi koriogonadotrop (human choriogonadtotrop hormon azaz hCG) ugyanis a pajzsmirigyre is stimuláló hatást gyakorol, mert nagyon hasonló a kémiai szerkezete a TSH-éhoz. Amennyiben a szabad-T4 érték a normál felső határát 20%-kal nem haladja meg, nem beszélhetünk pajzsmirigy-túlműködésről, hanem maga az élettani állapot idézi elő ezt az eltérést. Mivel a vérben keringő szabad-T4 és szabad-T3 mennyiség megemelkedik, ezért következményesen a TSH-szint pedig lecsökken. Mivel a laboratóriumok által megadott normál tartomány nem terhes állapotra van megadva, így sajnos nagyon gyakran kelt teljesen felesleges aggodalmat a kismamában, és a pajzsmirigy betegségeiben kevéssé jártas kollégákban ez az ártalmatlan eltérés. A problémát beszélje meg pajzsmirigy betegséget gyógyító orvossal.Nem kell aggódnia.
        Ez a vér vizsgálati lelet azt jelenti ,hogy vannak a vérében egyéb antigének,alcsoportok. Ennek kizárólag az esetleges vérkapás esetén van jelentősége.Akkor úgynevezett keresett vért lehet csak adni,ami a kimutatott ellenanyagok miatt sem okoz összeférhetetlenséget.
        A rendellenes vérzésnek hormonális oka lehet.Ezt hormonális fogamzásgátló váltással,magasabb hormon tartalmú készítménnyel lehet megoldani. Tablettán kívül van lehetőség a hüvelygyűrűre,méhen belüli hormonleadó eszközre/hurok/. Azonban a méhnyak gyulladása is okozhatja a leírt rendellenes vérzést.Ennek vizsgálata tanácsos,ez gyógyszeres kezeléssel rendezhető.
        Ilyen van,pisilt a magzat,ez lehetséges ok. Ismételt ultrahang vizsgálattal ellenőrizni kell.Ha probléma lenne más ultrahang jelek is láthatóak lennének.Továbbiakat az ultrahang vizsgálat birtokában lehet mondani.
        A leletben jelzett LSIL enyhe fokú hámeltérést jelent a méhszájon. A “low grade squamosus laesion” angol kifejezésből származik az LSIL rövidítés. A high-risk HPV-típusok etiológiai faktorként szerepelnek csaknem minden méhnyakrákban és a közvetlen rákelőző léziókban, azaz a high-grade cervicalis intraepithelialis neoplasiákban. A két legfontosabb nagy kockázatú HPV-típus a 16-os és a 18-as, ami a méhnyakrákok 70%-ában kimutatható. Emellett nagy kockázatú HPV-típus a HPV-31, -33, -35, -45, -52 és -58 típus is. A HPV-oltás yértelműen VÉD a méhnyakrákkal szemben. Bár egyes megfigyelések szerint a fő high-risk HPV-típusok (16 és 18 típus) elleni oltás keresztvédelmet ad más HPV-típusokkal szemben, oltás mellett is kialakulhat a betegség. Ezért nőgyógyászati rákszűrésre oltás után is járjon el. A nőgyógyászati rákszűrés célja, hogy a rákmegelőző elváltozások kimutatásával időben meg lehessen akadályozni a méhnyakrákot, illetve, időben felismerve meg lehessen szüntetni a daganatot. Erre a célra nőgyógyászati citológiai vizsgálat végzése ajánlott. A HPV-negatív teszteredmény alapján az ismételt rákszűrésre később (5 év múlva) kerülhet sor. HPV-pozitív eredmény esetén (amennyiben a citológiai vizsgálat eredménye negatív) fél év múlva ismételt citológiai vizsgálat javasolt. Gyulladás ellenes kezelés után ismételt cytológia vizsgálat tanácsos.Továbbiak a lelet birtokában.