• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász

    3569

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    A levél 4. sorában található tabletták hatóanyagot nem tartalmazó úgynevezett placebo tabletták. Ha ezek közül a tabletták közül felejt el bevenni egyet, annak nincs hatása a filmtabletta megbízhatóságára. A kifelejtett placebo tablettát dobja ki. Ha az első, második vagy harmadik sorba tartozó aktív, rózsaszín, aktív tablettát felejt el bevenni akkor kell kiegészítő védekezés.
    A beavatkozás után 10-14 napig kell kímélő életmódot tartani. Addig az ülőfürdő,házasélet,tampon mellőzendő.Munkába akár 2-3 nap után lehet állni. 4-6 hétre jelentkezik a beavatkozástól az első menstruáció.
    A mellkasi fájdalom kivizsgálása belgyógyászati szakfeladat. A leírás alapján az eddig elvégzett vizsgálatok kóros eredményt nem mutatnak. Tehát szervi oka nincs,azt gondolom ,hogy ez így funkcionálisan jelentkezik. Ez nagy valószínűséggel idővel saját maga rendeződni fog. A változó kor,klimax következménye lehet. Panaszai fokozódása esetén belgyógyászati szakrendelést keressen fel.
    A leírt lelet alapján ,mivel a konizáció az épben lett eltávolítva sürgető további teendő nem látszik.A méh eltávolítása nem feltétlenül szükséges. Ilyen esetben három havonta citológiai ellenőrzés jön szóba,ezzel követni az esetleges kiújulást. Természetesen a méh eltávolítása minden lehetőséget véglegessé tesz.
    A fogamzásgátló szedését a menstruáció első napján tanácsos elkezdeni,akkor már az első hónapban védettséget biztosít.Megengedett a 2-5. napon való szedéskezdet is, ez esetben a fogamzásgátló szedésének első hét napján nem hormonális kiegészítő fogamzásgátlás (óvszer, vagy pesszárium, és spermicid) alkalmazása javasolt.A fogamzásgátló tablettát lehetőleg ugyanabban az időben érdemes szedni, Ha a tabletta bevételét követően, 3-4 órán belül hányás vagy hasmenés lép fel, a tabletta felszívódása nem tökéletes. Ilyen esetben az elfelejtett tablettákra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni. A hányás vagy hasmenés ideje alatt és az elkövetkező 7 napos időszakban nemi együttlét esetén alkalmazzon más fogamzásgátló eljárást (pl.: óvszer). 12 órán túl a készítmény hatása csökkenhet. Az utolsó, be nem vett tablettát, amilyen hamar csak lehet be kell venni, akkor is ha ez egy nap alatt két tabletta bevételét jelenti. A további tablettákat a szokásos módon kell bevenni. Az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása szükséges. Ha a jelenlegi csomagban kevesebb, mint 7 tabletta van, akkor a következő csomagban lévő tabletták szedését gyógyszermentes időszak közbeiktatása nélkül kezdje meg. Menstruációszerű vérzés csak a második csomagban lévő tabletták bevételét követően fog jelentkezni, addig azonban kisebb ú.n. köztivérzés előfordulhat. Ha nem jelentkezik menstruációszerű vérzés a 2. csomagban lévő tabletták bevételét követően, forduljon orvoshoz.
    A fájdalom okának megállapítására szakorvosi vizsgálat szükséges. Nagy valószínűséggel gyulladás okozza.Ez gyógyszeresen kezelhető. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    Menstruáció nélkül peteérést azt hormon labor vizsgálattal kellene alátámasztani. A leírtakból nem derül ki ,hogy a menstruációhoz viszonyítva hogyan szedte a gyógyszereket.Az inszeminációhoz szükséges a peteérés.Ehhez gyógyszeres kezelésre van szüksége.Ezt megfelelő előírás alapján lehet megvalósítani. Az alkalmazott készítmény,sárgatest hormont tartalmaz,a menstruációs vérzés meghozására,a terhesség segítésére alkalmas gyógyszer. Először a menstruációs ciklus rendezése a szükséges teendő,majd akkor lehet inszeminációt végezni.
    A fogamzásgátló szedését nem kell elhagyni.Azt szedje előírásnak megfelelően. Azonban ne egyszerre szedje be a két készítményt. A fogamzásgátlót külön kell alkalmazni és kb.4 órát biztosítani a felszívódására. Ez más készítmény esetén is tanácsos.
    A felnőttkorra az emberek 30-50%-a átesik az első toxoplasma fertőzésen, ami alatt egy életre szóló védettség alakul ki. A fertőzés többnyire a macskák székletének szóródásával következik be, ezért macskatartók körében magasabb a védettek aránya. Előfordulhat még fertőzöttség nem kellően sült, főtt birka- vagy disznóhús fogyasztásával, a szennyezett föld szájüregbe kerülésével, vértranszfúzióval vagy szervátültetéssel is. A betegség emberről emberre nem terjed. A macska ürülékével szennyezett talaj akár 1 évig is fertőzésforrást jelenthet. Felnőttekben, egészséges immunrendszer esetén, a betegség 1 héten belül nyomtalanul gyógyul. Kimutatása laborvizsgálattal lehetséges.A terhes anya, friss fertőzés esetén, a terhesség 16. hete után 50%-os valószínűséggel fertőzi magzatát. A fertőzött anyák mintegy egyharmada szül fertőzött csecsemőt, akiknek csak 10%-án figyelhetők meg klinikai tünetek. Kezelés általában nem szükséges. Kivételt képeznek a kisgyermekek, akiknél a szemkárosodás megelőzése miatt szükséges kezelés, és az immunhiányos állapotban szenvedők, valamint a terhes asszonyok. A kezelésre főként spiramicint, szulfonamidokat, co-trimoxazolt, azitromicint alkalmazhatnak szájon át beadva. Nagy aggodalomra nincs oka.
    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség idején csak a kezelőorvos kifejezett utasítására szedhető. Az aciklovir átjut az anyatejbe, ezért szoptatás idején csak a kezelőorvos kifejezett utasítására szedhető. A herpesz fertőzés az egyik leggyakoribb fertőzés, és egyre inkább terjedőben van. Nagyon kellemetlen, kiújulásokra hajlamos betegség a genitális területeken terjedő herpesz, és valójában végleges terápiája nincs. A kiújulások sűrűségének csökkentése, illetve a kiújulás hosszának ideje jól csökkenthető, erre létezik egy készítmény, az aciclovir hatóanyagú, amelyet megfelelő ritmusban szükséges alkalmazni, attól függően, hogy milyen gyakoriak a kiújulások. Az életminőség javítása lehetséges a gyógyszer megfelelő alkalmazásával, de a herpesz maradéktalanul nem gyógyítható. A terhesség során a nem friss herpesz fertőzés, tehát ami a kérdéses esetben is jelen van, kevésbé veszélyes. A lepényen keresztül a magzat többnyire nem fertőződik, az igazi gondot az jelenti, ha a szülés során fertőződik meg az újszülött. Ez általában akkor képzelhető el, ha valakinek kiújult herpesz fertőzése van, tehát maguk a nedvedző kis hólyagocskák jelen vannak. Ismert herpesz fertőzött páciensnél a 36. héttől kezdve az aciclovir terápiát napi szinten lehet alkalmazni, egészen a szülésig. Így erre az időszakra visszaszorítható a herpeszes képződmény kialakulása, így a hüvelyi úton történő szülés vállalható. A kezelés ellenére valaki a kiújulás tüneteit észleli, tehát a speciális zsibbadásos tünetet, amit minden herpesz fertőzött ismer, a szülés levezetése nem hüvelyi úton, hanem császármetszéssel történik. Így a súlyos magzati szövődmények megelőzhetők. Tehát az alkalmazott gyógyszer szedése nem jelent akkora kockázatot,hogy a terhesség kiviselése ellenjavalt lenne.
    A menstruációs vérzés első napján kezdte el a fogamzásgátló szedését akkor már az adott hónapban is védettséget biztosít,ha nem akkor kiegészítő védekezésre van szükség. A kővetkező hónap már rendben lesz. A fogamzásgátló szedése mellett a menstruáció általában kevesebb a gyógyszerhatás miatt. A görcsölés az lehetséges,az csökkenni fog.
    A leírtak alapján inkább a gyulladás okozza panaszát.Nem barnás,nem véres az gyulladásra utal.A kocsonyás váladék bakteriális,a darabos fehér folyás gombás gyulladásra jellemző. A nyálkahártya vastagsága is a vérzés ellen szól. Hüvelyváladék tenyésztés lenne célszerű,annak birtokában gyógyszeres kezelés, a hüvely flóra visszaállítása jön szóba.
    A sacrum,keresztcsont szüléskori törése ritkán előfordulható szövődmény. A keresztcsont törésének kezelése egyéni szinten történik (a sérülés és a kapcsolódó szövődmények összetettségétől függően). A fájdalomcsillapítóként szájon át szedhető és intravénás injekciókat alkalmaznak. Az injekciókat beinjektálják a gerinc-csatorna vagy a sacroilia-csatorna üregébe. Nem szteroid gyulladásgátló szereket használhat kenőcsök, rektális kúpok formájában. A gyógyulás időtartama 2 hét és 3 hónap között van. Ha a törés stabil (egyszerű), akkor a minimális időtartam szükséges. De minden esetben a páciensnek be kell tartania az ágy pihenését. Csak a kezelőorvos engedélyével lehet felkelni és ülni. Teljes gyógyulás után a hüvelyi szülés nem kizárható. Ortopédus felkeresése tanácsos.
    A terhességi teszt negatív akkor nagy valószínűséggel nem terhességről van szó. A leírt tünetek ,a korábbi rendellenes vérzések a változókorra típusosak, a változókorra utalnak. Azért a biztos egy nőgyógyászati vizsgálat végzése,mely pontos diagnózist adhat.
    Szakorvosi vizsgálat tanácsos.Vény nélküli hatékony készítmény,mely szoptatás alatt is alkalmazható nem áll rendelkezésre,csak az Ön által is használtak. Hüvelytabletta formájában kellene kezelés,ezek vény köteles készítmények. Keressen fel szakrendelőt.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés
   • Infografika és videó