• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász

    3591

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    A petefészek rákra jellemző, hogy a már kialakult rosszindulatú daganat gyorsan növekszik, exponenciálisan nő, vagyis duplázódik, megjelenésétől kezdve tehát már egyáltalán nem lehet lassú folyamatról beszélni. Nagyon fontos ezért, hogy a daganatot időben észrevegyék, ha ugyanis kicsi, könnyebben műthető, emellett jellemzően minél kisebb egy daganat, annál kisebb a valószínűsége annak is, hogy a rákos sejtek a vérkeringésbe jutnak, illetve áttétet képeznek.Ha azonban nem veszik észre a daganatot, attól függően, hogy mennyire agresszív típusú, előbbire akár fél-egy év vagy akár rövidebb idő alatt alatt is sor kerülhet. Ellentétben a többi rosszindulatú daganattal, a petefészekrákot az esetek nyolcvan százalékában csak előrehaladott stádiumban fedezzük fel, de a kezelés azonnali megkezdése ellenére az érintettek többségét már nem lehet megmenteni. A petefészekben kialakuló rosszindulatú burjánzásból ugyanis már a folyamat kezdetén könnyen leválhatnak daganatsejtek és gyakorlatilag néhány héten belül a hasüreg távoli pontjára eljutva áttétet képeznek. A terápia folyamatos fejlődése mellett továbbra is jelentős kihívást jelent a megelőzés és a korai felismerés. Mivel ez utóbbit nagyban akadályozza a kórkép kialakulásának rendkívül rövid ideje, egyre nagyobb a hangsúly a hajlamosító körülmények molekuláris genetikai vizsgálatára és szűrésére.
    A parakeratosis egy olyan állapot, amelyben a hámsejtek patológiás változásait, különösen keratinizációját figyelték meg. Mint ismeretes, szinte minden szervnek hámréteg van. A modern nőgyógyászatban a méhnyálkahártya-méhnyak parakeratosisában gyakran előfordul.A parakeratosist az epitheliális szövetek hiányos keratinizációjának nevezik. Kiváltó ok:Először is érdemes megemlíteni a változásokat hormonszintekben, amelyek befolyásolják a szövetek és a sejtek anyagcseréjét. A kockázati tényezők közé tartozik a hormonális gyógyszerek helytelen használata, az endokrin mirigyek betegségei, állandó stressz.Ez az ösztrogén hormon szerepét mutatja. Néha parakeratosis alakul ki a vírusfertőzés hátterében. A kórokozó szerepe lehet például papillomavírus. A bakteriális elváltozások (chlamydia, gonorrhoea) kóros szöveti változásokat is okozhatnak. A kockázati tényezők közé tartozik a szexuális partnerek gyakori változása, durva szexuális aktusok. A sejt keratinizáció méhnyálkahártya-sérülések (születési sérülések, abortuszok és más nőgyógyászati ​​beavatkozások, az intrauterin eszköz helytelen behelyezése) jelenlétében lehetséges. Az ok a kismedencei szervek gyulladásos betegsége lehet. A személyi higiénés szabályokkal szemben kedvezőtlen hatással van a reproduktív rendszer működésére. Az okok listája magában foglalja az immunrendszer aktivitásának csökkenését is. Bizonyított, hogy a szervezet cinkhiánya is kiválthatja a betegséget. Jelen esetben a gyulladás gyógyszeres kezelés jön szóba,majd citológia lelet ismétlése.
    A leírt tüneteket nagy valószínűséggel nem daganatos betegség hanem a menstruációs vérzés kimaradása okozza.Ezért terhességi vizelet teszt és szakorvosi vizsgálat szükséges.Ezen vizsgálatok alapján megállapítható az esetleges terhesség,vagy ennek kizárása esetén hormonális ok miatti menstruáció elmaradás. Kellő vizsgálat után panaszára megfelelő kezelést kap. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    A terhességi cukorbetegség esetén jellemző szövődmény a nagy magzat. Az Őn életkora önmagában,de a terhesség cukorbetegséggel szövődve a szülés módjaként a császármetszés javallatát felveti. Ehhez a nagy magzat társ javallatként jelenthet meg. A szülészeti helyzet alapján a császármetszés mérlegelésre kerül.Beszélje meg szülész orvossal a szülés módját.
    A TORCH vizsgálat :toxoplazma,rubeola,cyimegalo,herpes vérből történő kimutatására végezhető. Immunoglobulin IgM és IgG jelenléte alapján megtudható ,hogy korábban volt-e fertőzés ezekkel a kórokozókkal vagy esetleg friss fertőzésre van gyanú. Toxoplazma fertőzésben a macska , kutya hordozó.Ezzel való kontakt okozhat fertőzést. Rubeola ellen védőoltást kapott a jelenlegi terhességet vállaló korosztály. Ebben a terhességi korban lehet végezni TORCH vizsgálatot ,ha a fertőzés lehetősége felmerül.
    Azt érdemes tudni,hogy az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló készítmények növelik a trombózisveszélyt ,annak kialakulását. Ezért tanácsos hormon mentes fogamzásgátlót alkalmazni. Ezek első sorban a mechanikus eszközök:óvszer,méhenbelüli eszköz.méhnyakba helyezhető gyöngy. Utóbbiak felhelyezését szakorvos végzi. Keressen fel nőgyógyászat szakrendelést a szükséges fogamzásgátló módszer kiválasztásához.
    A hypo azt jelenti alul,szó szerint alul hormonális. A cytológiai lelet értékelését speciálisan képzett szakember végzi. A leírt lelet azt jelenti kevés hormonra jellemző a sejtek képe.Ezt befolyásolhatja az is,hogy a menstruációs ciklus mely napján került sor a kenet vételére.Az optimális a ciklus közepe. Ismert PCOS-sel összefügghet a lelet.Nem jelent aggodalomra okot.
    A méh eltávolítása után a hüvelyboltozatban,hüvelycsonkban egy seb marad vissza varratokkal.Ennek gyógyulási idejéig színes folyás,vérzés lehetséges jelenség.A varratok felszívódási ideje típustól függően 4-6 hét.Ezen ideig sebváladék,színes folyás észlelhető. Friss vérzés,bűzős folyás esetén szakorvosi vizsgálat szükséges az ok megállapítására.
    A leírás alapján nehéz véleményt mondani panaszáról. Elvileg egy karcolásos seb az intim részen is meggyógyul maradéktalanul.Az alkalmazott kenőcs segíti azt.Ha ez meggyógyult nincs akadálya a szexuális életnek sem. Ha úgy látja nincs rendben akkor csak ismételt szakvizsgálat alapján lehet az esetleges teendőt meghatározni. Keressen fel ismét nőgyógyászati szakrendelést.
    Az alkalmazott fogamzásgátló készítményt tanácsos lecserélni. Létezik más összetevőt tartalmazó fogamzásgátló, melynek alkalmazásával a leírt panaszai megszűnhetnek. A fogamzásgátló szedése általában nem jár jelentős testsúly növekedéssel. A fogamzásgátló készítmények összetevőinek van úgynevezett víz megtartó hatása. Az Ön által alkalmazott készítmény is ilyen.Olyan készítményre érdemes váltani amely drospirenont tartalmaz ,ezeknek vízhajtó hatása révén nem valószínű a testsúly növekedése. Ez tablettás készítmény.Lehetőség még a hüvelygyűrű használata is.
    A jelzett LSIL enyhe fokú hámeltérést jelent a méhszájon. A “low grade squamosus laesion” angol kifejezésből származik az LSIL rövidítés. A CIN cervical intraepithelial neoplasia, a CIN1 ennek a legenyhébb fokozata. A HPV a humán papillóma vírus rövidítése. Ennek sok törzse közül néhány vírustörzs nagyobb valószínűséggel okoz méhnyakrákot, ezért javasolták a HPV tipizálást, vagyis annak megállapítását, hogy milyen típusú vírus mutatható ki Önnél a méhszájon. A Herpeszt a szájon más vírus okozza. Ezen cytológiai lelet esetén a teendő :3 hónap múlva ismételt rákszűrés,HPV teszt jön szóba.
    LSIL (low grade squamosus laesio) enyhe fokú hámsejt eltérést jelent a méhszájon, azaz a méhnyak sejtjei mikroszkóp alatti vizsgálat estén enyhén rendellenesek. A HPV a humán papilloma vírus rövidítése. Ennek a vírusnak több mint 100 fajtája (törzse) van, a tipizálás azt jelenti, hogy igyekeznek meghatározni, hogy milyen törzs okozott Önnél fertőzést. Ennek az a jelentősége, hogy vannak olyan HPV vírustörzsek, amelyek nagy valószínűséggel okozhatnak a méhszájon rosszindulatú betegséget. Ez ugyanakkor kóros folyamatot jelent, részben emiatt szükséges a HPV tipizálás is , emiatt kontrollra is szükség lesz. Ebben az esetben még HPV pozitivitás esetén is elegendő a szoros ellenőrzés, csak ismétel HSIL-nél (high grade squamosus intraepithelialis laesio), vagyis súlyos fokú laphám-eredetű intraepitheliális lézió esetén merül fel konizáció (kúp alakú kimetszés) végzésének szükségessége. Aggodalomra nincs ok,szükséges kontrollra menni.
    "Nem vezet gyerekkori fejlődési problémákhoz, ha az anya terhessége korai szakaszában kevés, heti egy-nyolc adag alkoholt elfogyaszt - állapították meg dán kutatók a BJOG című szülészeti-nőgyógyászati szakfolyóirat tanulmányában. Az eredményeket kommentáló szakemberek úgy vélik: érdemes fenntartani azt a korábbi figyelmeztetést, hogy várandós nő ne igyon alkoholt." Az egyszeri alkohol fogyasztása nem jár semmilyen következményekkel terhességben. Tehát nem kell aggódni,mert az károsabb az adott helyzetnél.
    A prolaktin hormon a peteérést gátolja,ily módon a peteérés hiánya miatt fogamzás nem jön létre.A menstruáció rendszertelensége,valamint mennyisége,az emlő elváltozások is az emelkedett prolaktin hormon szintre vezethetők vissza.Ösztrogén hormon nincs kiegyensúlyozva sárgatest hormonnal. Gyógyszeres kezelésre van szükség az emelkedett prolaktin szint miatt,kivizsgálást követően. Keressen fel endokrinológiai szakrendelést,vagy abban jártas nőgyógyászati szakrendelést.
    Számos tanulmány vizsgálta a terhesség alatti influenza védőoltás alkalmazását. Tekintettel a közleményekre, az oltás biztonságosságát bizonyító kutatásra, nem elfelejtve a terhesség alatti influenza igen súlyos szövődményeit, összességében terhesség alatt továbbra is javasolható az influenza elleni védőoltás beadása. 24 hét feletti terhességi korban már nem okoz kockázatot a vetélésre,a magzatra sem.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés