• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász

    3600

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    A méhszáj,hüvely gyulladásának kezelése mindenképpen szükséges a panaszok miatt.Erre szájon át szedhető gyógyszerek állnak rendelkezésre,a helyi kezelés mellett. A méhszáj seb ha a rákszűrés,citológiai kenet vizsgálat normális eredményt mutatott,nem kóros,akkor beavatkozást nem indokol feltétlenül. Fogamzásgátló készítmények számosan állnak rendelkezésre,ha a jelenleg alkalmazott hüvely gyűrű nem megfelelő,más módszer alkalmazását kell választani. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést,panaszaira megoldást kaphat.
    Az emlő tomoszintézis a legmodernebb, háromdimenziós mammográfiás röntgen diagnosztikai vizsgálat a mellrák szűrésére. A hagyományos mammográfiás eljáráshoz képest a tomoszintézis: 41,5%-kal több emlőrákot képes kimutatni csökkenti a kellemetlen, fájdalmas érzetet (kisebb mellkompresszió),kevesebb időt vesz igénybe, az elérhető legnagyobb felbontású és legrészletesebb képet biztosítja három dimenzióban. A jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 darab képpel. A diagnosztikus vizsgálat nem jelent jelentős sugárterhelést.
    A penész tulajdonképpen különböző gombafajták összefoglaló neve, melyeket a szabadban és fedett helyiségekben egyaránt megtalálhatunk. A leggyakoribb beltéri penészfajták az Alternaria, az Aspergillus, a Cladosportium és a Penicillum. A penész spórákon keresztül terjed, ezek a spórák ráadásul igen mostoha körülmények között is képesek túlélni, kivárni a megtelepedésre alkalmas időpontot. A penész nedves, magas páratartalmú, meleg helyeken érzi a legjobban magát - nem csoda, ha a téli ha penészes környezet számos egészségügyi kockázatot hordoz magában, mely különösen a légzőszervi panaszoktól szenvedőknek lehet veszélyes. A légzőszervi betegségtől szenvedőknél vagy a legyengült immunrendszerűeknél,-ilyen a terhesség is-, a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit, de ha sokáig penészes környezetben vannak, akkor újabb betegségeket is okozhat. Különösen az asztmások vannak veszélyben. Bizonyos penészgombafajták súlyos tüdőbetegségeket, fertőzéseket, a tüdő szöveteinek hegesedését okozhatják. Tehát várandóság alatt közvetve okozhat betegséget,anyai betegségen keresztül érintheti a magzatot.
    A petefészkek működését az agyalapi mirigy irányítja, melyre hatást gyakorol a hypothalamus. A petefészkek termelik az ösztrogént és a progeszteront, ezek szintje a vérben szignálként hat az agyalapi mirigy működésére, így ez befolyásolja a petefészkek működésére ható egyéb hormonok termelődését. A bonyolultság ellenére mégis jól működik a rendszer a legtöbb esetben, és a nők nemi ciklusa ideális esetben szabályosan megy végbe, 28 napig tart. Minden hormontartalmú gyógyszer - például a pajzsmirigy-gyógyszerek -, a szteroidok és az antipszichotikumok, antidepresszánsok is hatással lehetnek a menstruációra. Szakorvos felkeresése javasolt a tényleges ok megállapítására.
    A leírt antibiotikumnak nincs ismert magzat károsító hatása. A petesejtben ,termékenységben nem okoz semmilyen problémát. Terhességben 12.hét után adható kezelésre.
    A ciszta önmagában nem jelent többet, mint egy tokkal körülvett, folyadéktartalmú üreg. A petefészkekben normálisan is keletkeznek ilyenek, például a tüszőérés folyamata során. Egyezményesen egy folyadékkal telt üreget akkor nevezünk cisztának, ha annak legnagyobb átmérője eléri a 4 cm-t.A petefészek cisztái lehetnek funkcionálisak és organikusak. A normális menstruációs ciklus az 28 napos,melynek közép idejében ,a 14.napon történik a peteérés. Az alhasi fájdalom és véres folyás felveti a gyulladás lehetőségét,ennek vizsgálatára és kizárására javasolt nőgyógyászati szakrendelés felkeresése. A ciszta vizsgálata a menstruációt követő napokban célszerű,hogy történjen.
    A leírt hormon labor alapján van peteérése.Ez alapján terhesség lehetséges. Ezt követően a petesejt és hímivarsejt találkozásának lehetőségét kellene kivizsgálni. Ez a partner andrológiai,férfi termékenyítő képesség vizsgálatát jelenti ,és úgynevezett petevezető átjárhatósági vizsgálatot,ez lehet röntgen vizsgálat vagy hastükrözés. Ezek birtokában mérlegelendő a további teendő,Meddőségi Központ felkeresése.
    Ez nem jelent petefészek rákot.A rendellenes vérzés okaként az jelenik meg,hogy a petefészekben lévő tüszőrepedés hiánya miatt a tüszőhormont visszaegyensúlyozó sárgatest hormon nem keletkezik.Így a tüszőhormon/ösztrogén/ a méh nyálkahártya növekedését okozza,amíg elegendő hormon van,addig nem válik le teljesen a méh nyálkahártya,ez okozza az elhúzódó vérzést. Az echogén solid azt jelenti ,hogy az ultrahang jelet jobban elnyelő ,nem folyadékot tartalmazó képlet,tömött képlet. A leírt laborok,a vérből kimutatható daganat jelzők vizsgálata tanácsos,ezután ha szükséges szövettani vizsgálattal mondható ki a petefészek esetleges elváltozása. Szövettani vizsgálatra valószínűleg nem lesz szükség,csak funkcionális tényező okozza a vérzés zavart.
    A petefészek rákra jellemző, hogy a már kialakult rosszindulatú daganat gyorsan növekszik, exponenciálisan nő, vagyis duplázódik, megjelenésétől kezdve tehát már egyáltalán nem lehet lassú folyamatról beszélni. Nagyon fontos ezért, hogy a daganatot időben észrevegyék, ha ugyanis kicsi, könnyebben műthető, emellett jellemzően minél kisebb egy daganat, annál kisebb a valószínűsége annak is, hogy a rákos sejtek a vérkeringésbe jutnak, illetve áttétet képeznek.Ha azonban nem veszik észre a daganatot, attól függően, hogy mennyire agresszív típusú, előbbire akár fél-egy év vagy akár rövidebb idő alatt alatt is sor kerülhet. Ellentétben a többi rosszindulatú daganattal, a petefészekrákot az esetek nyolcvan százalékában csak előrehaladott stádiumban fedezzük fel, de a kezelés azonnali megkezdése ellenére az érintettek többségét már nem lehet megmenteni. A petefészekben kialakuló rosszindulatú burjánzásból ugyanis már a folyamat kezdetén könnyen leválhatnak daganatsejtek és gyakorlatilag néhány héten belül a hasüreg távoli pontjára eljutva áttétet képeznek. A terápia folyamatos fejlődése mellett továbbra is jelentős kihívást jelent a megelőzés és a korai felismerés. Mivel ez utóbbit nagyban akadályozza a kórkép kialakulásának rendkívül rövid ideje, egyre nagyobb a hangsúly a hajlamosító körülmények molekuláris genetikai vizsgálatára és szűrésére.
    A parakeratosis egy olyan állapot, amelyben a hámsejtek patológiás változásait, különösen keratinizációját figyelték meg. Mint ismeretes, szinte minden szervnek hámréteg van. A modern nőgyógyászatban a méhnyálkahártya-méhnyak parakeratosisában gyakran előfordul.A parakeratosist az epitheliális szövetek hiányos keratinizációjának nevezik. Kiváltó ok:Először is érdemes megemlíteni a változásokat hormonszintekben, amelyek befolyásolják a szövetek és a sejtek anyagcseréjét. A kockázati tényezők közé tartozik a hormonális gyógyszerek helytelen használata, az endokrin mirigyek betegségei, állandó stressz.Ez az ösztrogén hormon szerepét mutatja. Néha parakeratosis alakul ki a vírusfertőzés hátterében. A kórokozó szerepe lehet például papillomavírus. A bakteriális elváltozások (chlamydia, gonorrhoea) kóros szöveti változásokat is okozhatnak. A kockázati tényezők közé tartozik a szexuális partnerek gyakori változása, durva szexuális aktusok. A sejt keratinizáció méhnyálkahártya-sérülések (születési sérülések, abortuszok és más nőgyógyászati ​​beavatkozások, az intrauterin eszköz helytelen behelyezése) jelenlétében lehetséges. Az ok a kismedencei szervek gyulladásos betegsége lehet. A személyi higiénés szabályokkal szemben kedvezőtlen hatással van a reproduktív rendszer működésére. Az okok listája magában foglalja az immunrendszer aktivitásának csökkenését is. Bizonyított, hogy a szervezet cinkhiánya is kiválthatja a betegséget. Jelen esetben a gyulladás gyógyszeres kezelés jön szóba,majd citológia lelet ismétlése.
    A leírt tüneteket nagy valószínűséggel nem daganatos betegség hanem a menstruációs vérzés kimaradása okozza.Ezért terhességi vizelet teszt és szakorvosi vizsgálat szükséges.Ezen vizsgálatok alapján megállapítható az esetleges terhesség,vagy ennek kizárása esetén hormonális ok miatti menstruáció elmaradás. Kellő vizsgálat után panaszára megfelelő kezelést kap. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    A terhességi cukorbetegség esetén jellemző szövődmény a nagy magzat. Az Őn életkora önmagában,de a terhesség cukorbetegséggel szövődve a szülés módjaként a császármetszés javallatát felveti. Ehhez a nagy magzat társ javallatként jelenthet meg. A szülészeti helyzet alapján a császármetszés mérlegelésre kerül.Beszélje meg szülész orvossal a szülés módját.
    A TORCH vizsgálat :toxoplazma,rubeola,cyimegalo,herpes vérből történő kimutatására végezhető. Immunoglobulin IgM és IgG jelenléte alapján megtudható ,hogy korábban volt-e fertőzés ezekkel a kórokozókkal vagy esetleg friss fertőzésre van gyanú. Toxoplazma fertőzésben a macska , kutya hordozó.Ezzel való kontakt okozhat fertőzést. Rubeola ellen védőoltást kapott a jelenlegi terhességet vállaló korosztály. Ebben a terhességi korban lehet végezni TORCH vizsgálatot ,ha a fertőzés lehetősége felmerül.
    Azt érdemes tudni,hogy az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló készítmények növelik a trombózisveszélyt ,annak kialakulását. Ezért tanácsos hormon mentes fogamzásgátlót alkalmazni. Ezek első sorban a mechanikus eszközök:óvszer,méhenbelüli eszköz.méhnyakba helyezhető gyöngy. Utóbbiak felhelyezését szakorvos végzi. Keressen fel nőgyógyászat szakrendelést a szükséges fogamzásgátló módszer kiválasztásához.
    A hypo azt jelenti alul,szó szerint alul hormonális. A cytológiai lelet értékelését speciálisan képzett szakember végzi. A leírt lelet azt jelenti kevés hormonra jellemző a sejtek képe.Ezt befolyásolhatja az is,hogy a menstruációs ciklus mely napján került sor a kenet vételére.Az optimális a ciklus közepe. Ismert PCOS-sel összefügghet a lelet.Nem jelent aggodalomra okot.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés