• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász

    3577

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    Számos tanulmány vizsgálta a terhesség alatti influenza védőoltás alkalmazását. Tekintettel a közleményekre, az oltás biztonságosságát bizonyító kutatásra, nem elfelejtve a terhesség alatti influenza igen súlyos szövődményeit, összességében terhesség alatt továbbra is javasolható az influenza elleni védőoltás beadása. 24 hét feletti terhességi korban már nem okoz kockázatot a vetélésre,a magzatra sem.
    Rosszindulatú, vagy súlyos pajzsmirigy betegségben a hormonális fogamzásgátlás nem javasolt,más megoldást kell választani. A spirál,méhen belüli eszköz ,mechanikus védelem alkalmazása látszik célszerűnek.
    Az összes körülményt nem ismerem az Ön nőgyógyászati kórképében,de ha csak a méhtest polip miatt készültek méhtükrözésre akkor nincs rá szüksége,mivel az nincs. Amennyiben egyéb ok is szerepelt az elvégzés javallatai között ,mint vérzési rendellenesség,mióma,méhnyálkahártya egyéb elváltozása úgy szükséges lehet az elvégzése. A méhsüllyedése a vizelettartási problémák a gerincsérvvel nincs összefüggésbe,az a méh függesztő szalagjainak nem kellő tartása miatt alakul ki.Erre speciális műtéti megoldások léteznek,melyet nőgyógyász és urológus,aki ebben kellően jártas ,végez el. A méh kivétele vérzési rendellenesség,alhasi fájdalom,méh izom daganat,mióma miatt jöhet szóba. A szexuális együttlét során észlelt fájdalom leggyakoribb oka lehet gyulladás,ennek gyógyszeres kezelése adott.
    A follikulus stimuláló (FSH) avagy tüszőserkentő hormon, szintje a follikuláris fázisban (azaz a ciklus első felében) fokozatosan növekszik. A petefészek növekedését és működését szabályozza. Önmagában nem vezet ovulációra, és nem okoz érdemleges ösztrogén kiválasztást sem, hatásához az LH együttműködése szükséges. Terhességben nincs oka aggodalomra.
    A méhen belül fejlődő magzat az anya vérkeringésén keresztül a cigarettafüst káros anyagaival kerül kapcsolatba. Ezek az anyagok gátolják a magzat megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátottságát, ami lassítani fogja a baba növekedését és fejlődését. Emiatt megnő egyrészt a koraszülés kockázata, az újszülött továbbá nagyobb eséllyel jön világra az átlagosnál jóval alacsonyabb születési súllyal és fejletlenebb szervekkel. A dohányzó nők gyermekei átlagosan 200 grammal kisebb súlyúak, mint a nem dohányzó anyáké: a túl alacsony születési súly többek között megnehezíti, hogy az újszülött kellően melegen tarthassa saját testhőmérsékletét, emellett a baba fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét is csökkenti. A terhesség alatti dohányzás következtében a vetélések, a halva születések, illetve a különféle születési rendellenességek (például farkastorok, nyúlszáj, szívfejlődési zavarok) megjelenésének kockázata is nőni fog. A méhlepény állapota is jelentősen romolhat, aminek következtében túl hamar elválhat a méhtől, növelve ezzel a vérzések kockázatát. Más esetekben elől fekvő méhlepény alakulhat ki, ami részben vagy akár teljesen is elfedheti a méhszájat (ez az úgynevezett placenta previa). További problémák forrása lehet, ha a fejlődő embriót közvetlenül körülvevő vékony hártyaréteg, a magzatburok már a 37. terhességi hét előtt megreped. A dohányzás egészségre gyakorolt káros hatásai attól is függnek, hogy ki mennyit dohányzik naponta. A terhesség alatt ennek azonban nincsen akkora jelentősége: a vérerek már napi egy-két szál cigaretta elszívása után is szűkebbé válnak, a fejlődő magzat számára pedig már ez is éppen elegendő hátrányt jelent, ha minden nap megtörténik.A terhesség alatti dohányzás nemcsak a fejlődő magzatot károsítja, hanem a születést követően is többféle negatív hatást gyakorolhat.
    HCG terhességi hormonszint változása jól nyomon követhető a a terhesség alatt. A terhesség kimutatására is a HCG-t használjuk. Human choriogonadotropin (beta HCG) hormon jellemzői és élettani változásai: A HCG-t a syncytiotrophoblast, valamint a chorionbolyhok sejtek termelik. Megtermékenyítés esetén az ovulációt követően már 8-10 nappal megjelenik a vérben. Értéke 48-72 óránként megduplázódik. A 10. terhességi héten éri el koncentrációja maximumát. 9 – 12 héten: 25,700 – 288,000 mIU/ml A 12. héttől szintje a 20. hétig csökken, majd ezt követően vérszintje a szülésig stagnál. Nem terhes nőnél: <5.0 mIU/ml Posztmenopauzában: <9.5 mIU/ml Tehát ismételt beta HCG vizsgálat szükséges és értékének ismeretében szükséges végezni vizsgálatot a teresség megállapítására.A növekedése terhesség mellett szól.
    A fogamzásgátló nem kellett volna abbahagyni az antibiotikum szedése mellett. A fogamzásgátló szedés mellett lehet szedni antibiotikumot csak a fogamzásgátlót külön kell alkalmazni mindig,biztosítani a felszívódását.A fogamzásgátló felszívódási ideje kb.4 óra. Tehát a fogamzásgátló szedését nem kell felfüggeszteni.A tabletta szünetben való gyógyszer szedésnek nincs semmilyen következménye.Szedje előírásnak megfelelően a fogamzásgátlót, akkor a védettség adott lesz,kiegészítő védekezésre nincs szükség.
    A menstruációs ciklus 3,napján levett hormonlabor a petefészek működéséről ad felvilágosítást. Menstruációs ciklus zavara, meddőség,változókor esetén, agyalapi mirigy, valamint a petefészkek rendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásában van rá szükség. Amikor egy nő eléri a változó kort (menopauzát), és petefészkei beszüntetik működésüket, az LH szintek megemelkednek. A menstruációs ciklus 21.-napján levett hormonlabor a tüszőrepedésről tájékoztat. Tüszőrepedés elmaradásának egyéb okai lehetnek: policisztás ovárium szindróma (PCOS), mellékvese betegség, pajzsmirigy betegség, petefészek tumor. A kért laborvizsgálat az említettek vizsgálatára irányul,az endometriózisről is felvilágosítást ad.
    A levél 4. sorában található tabletták hatóanyagot nem tartalmazó úgynevezett placebo tabletták. Ha ezek közül a tabletták közül felejt el bevenni egyet, annak nincs hatása a filmtabletta megbízhatóságára. A kifelejtett placebo tablettát dobja ki. Ha az első, második vagy harmadik sorba tartozó aktív, rózsaszín, aktív tablettát felejt el bevenni akkor kell kiegészítő védekezés.
    A beavatkozás után 10-14 napig kell kímélő életmódot tartani. Addig az ülőfürdő,házasélet,tampon mellőzendő.Munkába akár 2-3 nap után lehet állni. 4-6 hétre jelentkezik a beavatkozástól az első menstruáció.
    A mellkasi fájdalom kivizsgálása belgyógyászati szakfeladat. A leírás alapján az eddig elvégzett vizsgálatok kóros eredményt nem mutatnak. Tehát szervi oka nincs,azt gondolom ,hogy ez így funkcionálisan jelentkezik. Ez nagy valószínűséggel idővel saját maga rendeződni fog. A változó kor,klimax következménye lehet. Panaszai fokozódása esetén belgyógyászati szakrendelést keressen fel.
    A leírt lelet alapján ,mivel a konizáció az épben lett eltávolítva sürgető további teendő nem látszik.A méh eltávolítása nem feltétlenül szükséges. Ilyen esetben három havonta citológiai ellenőrzés jön szóba,ezzel követni az esetleges kiújulást. Természetesen a méh eltávolítása minden lehetőséget véglegessé tesz.
    A fogamzásgátló szedését a menstruáció első napján tanácsos elkezdeni,akkor már az első hónapban védettséget biztosít.Megengedett a 2-5. napon való szedéskezdet is, ez esetben a fogamzásgátló szedésének első hét napján nem hormonális kiegészítő fogamzásgátlás (óvszer, vagy pesszárium, és spermicid) alkalmazása javasolt.A fogamzásgátló tablettát lehetőleg ugyanabban az időben érdemes szedni, Ha a tabletta bevételét követően, 3-4 órán belül hányás vagy hasmenés lép fel, a tabletta felszívódása nem tökéletes. Ilyen esetben az elfelejtett tablettákra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni. A hányás vagy hasmenés ideje alatt és az elkövetkező 7 napos időszakban nemi együttlét esetén alkalmazzon más fogamzásgátló eljárást (pl.: óvszer). 12 órán túl a készítmény hatása csökkenhet. Az utolsó, be nem vett tablettát, amilyen hamar csak lehet be kell venni, akkor is ha ez egy nap alatt két tabletta bevételét jelenti. A további tablettákat a szokásos módon kell bevenni. Az elkövetkező 7 napban kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása szükséges. Ha a jelenlegi csomagban kevesebb, mint 7 tabletta van, akkor a következő csomagban lévő tabletták szedését gyógyszermentes időszak közbeiktatása nélkül kezdje meg. Menstruációszerű vérzés csak a második csomagban lévő tabletták bevételét követően fog jelentkezni, addig azonban kisebb ú.n. köztivérzés előfordulhat. Ha nem jelentkezik menstruációszerű vérzés a 2. csomagban lévő tabletták bevételét követően, forduljon orvoshoz.
    A fájdalom okának megállapítására szakorvosi vizsgálat szükséges. Nagy valószínűséggel gyulladás okozza.Ez gyógyszeresen kezelhető. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    Menstruáció nélkül peteérést azt hormon labor vizsgálattal kellene alátámasztani. A leírtakból nem derül ki ,hogy a menstruációhoz viszonyítva hogyan szedte a gyógyszereket.Az inszeminációhoz szükséges a peteérés.Ehhez gyógyszeres kezelésre van szüksége.Ezt megfelelő előírás alapján lehet megvalósítani. Az alkalmazott készítmény,sárgatest hormont tartalmaz,a menstruációs vérzés meghozására,a terhesség segítésére alkalmas gyógyszer. Először a menstruációs ciklus rendezése a szükséges teendő,majd akkor lehet inszeminációt végezni.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés