• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász

    3622

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    A menstruáció,hormonzavar rendezésére nőgyógyász szakorvosi vizsgálat után lehetséges. Emiatt keressen fel nőgyógyászati szakrendelést. Ennek rendezése a szexuális életet is megoldhatja.Néhány hónap után is megmaradnak panaszai akkor szexológiai szakrendelésen segíthetnek.
    A vérzés nagy valószínűséggel a gyulladás miatt van.A méhszáj sebnek szokták nevezni a méhszájon azon a területet ahol laphám van normálisan ,ott hengerhámos rész látható jelenleg. A gyulladás vérbőséggel jár,emiatt lehet onnan vérzés.Gyógyszeres kezelés szükséges a gyulladásra. A méhnyak elváltozása a citológia lelet birtokában értékelhető.Ennek eredményét kell megvárni.
    A panaszai okaként a feltételezéseket lehet sorolni.Azonban a pontos okát szakvizsgálat nélkül nem lehet megmondani.A leírtak alapján a terhesség nem valószínű. A tényleges ok megállapítása céljából keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    A vérből végzett HCG vizsgálat- ami nem mutatott terhességet- az a döntő. Azt jelenti ,hogy a terhességi vizelet teszt hamis eredményt mutatott. A menstruáció rendeződhet spontán,önmagától,ha ez nem így lenne gyógyszeres kezelés jön szóba. A gyógyszeres kezelés alkalmazásához nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat szükséges.
    Elkezdheti a fogamzáságátló filmtabletta szedését a korábban használt fogamzásgátló készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon. A menstruációt nem szükséges megvárni.
    A fitoösztrogén befolyásolhatja a fogamzásgátló hatékonyságát.Együttes alkalmazása nem javasolt. A fitoösztrogének olyan, növényekben található vegyületek, melyek a szervezetbe kerülve az ösztrogén hormonhoz hasonló hatást fejtenek ki. Az ösztrogén pedig a progeszteron mellett az egyik legfontosabb női hormon.
    Tulajdonképpen szedte a második levél fogamzásgátlót a jelzett időben. Amennyiben a fogamzásgátlót előírás szerűen szedte akkor a védettség adott volt.
    Mint minden gyógyszernek, így a fogamzásgátló tabletta szedésének is vannak kockázatai, mellékhatásai és lehetséges szövődményei. Ezért szedésének megkezdése előtt alapos orvosi vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, van-e olyan betegség, ami ezt nem teszi lehetővé. Ennek egyik lehetősége az elsődleges nőgyógyászati vizsgálat kiegészítéseként a laboratóriumi vérvizsgálat. Az első fogamzásgátló szedése előtt ajánlott laborvizsgálati csomag az általános vérkép mellett a májfunkciót (Bilirubin, GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz,) is vizsgálja, ugyanis a májban bomlanak le a szájon át bejuttatott készítmények, ami miatt a nem ismert májbetegségek komoly kockázatot rejtenek magukban. Akiknél a családban előfordult már trombózis vagy embólia,szükséges speciális laborvizsgálat. A trombózisra való hajlam ugyanis örökölhető és ez az örökletes hajlam genetikai vizsgálattal kimutatható. A véralvadási faktorok mellett (Protein C és Protein S, Anti-thrombin III, Prothrombin, APTI) a prothrombin gén mutáció jelenlétét is vizsgálja. A női nemi hormonok, így a fogamzásgátló készítmények is, fokozhatják a vér alvadékonyságát, ami jelentősen növeli a trombózis illetve az embólia kialakulásának kockázatát. Ilyen esetben javasolt más, hormonmentes fogamzásgátló módszer használata. Ezen vizsgálatokat az orvosi protokoll szerint nem kötelező elvégezni az első fogamzásgátló felírása előtt, azonban javasoltak a későbbi szövődmények megelőzése céljából. Alkalmazás során tudja meg,hogy a javasolt készítmény megfelel-e Önnek.Számos készítmény létezik,ezeknek a hatóanyaga a döntő szempont a választásnál. Ezt bízza a szakorvosra.
    A Toxoplasma gondii egysejtű parazita, mely szájon át jut be a szervezetbe. IgM: a fertőzés után legkorábban (1-2 hét) jelenik meg, titere meredek emelkedés után gyorsan csökken, 8-10 hónap alatt majdnem teljesen eltűnik, de a reziduális (maradék) IgM gyakran még 1 év után is kimutatható. Az anyai IgM nem jut át a placentán, tehát az újszülöttből való kimutatása diagnosztikai értékű. IgG : a fertőzés után legkésőbb jelenik meg (3-4 hét). Nem emelkedik olyan gyorsan, csökkenése is lassú, magas titerben évekig kimutatható. Friss fertőzés jele, ha 3 hetes időközzel vett savópárban legalább négyszeres titeremelkedés tapasztalható. Az anyai IgG átjut a magzatba, majd születés után 3-6 hónap alatt eliminálódik. Toxoplasma IgG aviditási vizsgálat: ( csak pozitív IgG eredmény esetén- kiegészítő vizsgálat ) Különösen várandós kismamáknál fontos a friss fertőzés hozzávetőleges időpontjának a becslése. Erre szolgál a Toxoplasma IgG aviditás vizsgálat , amely az antigén-antitest kötés erősségéről ad felvilágosítást. Ha az aviditás magas, akkor már régen létrejött a kötés az antigén és antitest között, azaz a fertőzés már lezajlott. Az alacsony IgG aviditási eredmény viszont friss fertőzésre utalhat. Toxoplazma IgG aviditási vizsgálatból lehet következtetni a fertőzés idejére.
    A felnőttkorra az emberek 30-50%-a átesik az első toxoplasma fertőzésen, ami alatt egy életre szóló védettség alakul ki. IgM: a fertőzés után legkorábban (1-2 hét) jelenik meg, titere meredek emelkedés után gyorsan csökken, 8-10 hónap alatt majdnem teljesen eltűnik, de a reziduális (maradék) IgM gyakran még 1 év után is kimutatható. Az anyai IgM nem jut át a placentán, tehát az újszülöttből való kimutatása diagnosztikai értékű. IgG : a fertőzés után legkésőbb jelenik meg (3-4 hét). Nem emelkedik olyan gyorsan, csökkenése is lassú, magas titerben évekig kimutatható. Friss fertőzés jele, ha 3 hetes időközzel vett savópárban legalább négyszeres titeremelkedés tapasztalható. Az anyai IgG átjut a magzatba, majd születés után 3-6 hónap alatt eliminálódik. Toxoplasma IgG aviditási vizsgálat: ( csak pozitív IgG eredmény esetén- kiegészítő vizsgálat ) Különösen várandós kismamáknál fontos a friss fertőzés hozzávetőleges időpontjának a becslése. Erre szolgál a Toxoplasma IgG aviditás vizsgálat , amely az antigén-antitest kötés erősségéről ad felvilágosítást. Ha az aviditás magas, akkor már régen létrejött a kötés az antigén és antitest között, azaz a fertőzés már lezajlott. Az alacsony IgG aviditási eredmény viszont friss fertőzésre utalhat. Az aviditási vizsgálattal lehet megmondani,hogy a toxoplazma fertőzés mikor zajlott le.
    A vérzés okának megállapítása nőgyógyászati szakvizsgálattal lehetséges. Lehet az oka:gyulladás,a méhszáj elváltozása,hormonális. Szakvizsgálat során látható csak a tényleges ok.Keressen fel szakrendelőt.
    Tény,hogy az alkalmazási elöíratban a terhesség első három hónapjában nem javasolják alkalmazását.Akutan szükséges lehet a terhesség alatt, az első harmadában is. A várható előnyeit,kockázatát kell mérlegelni.Klinikai vizsgálatok nem állnak rendelkezésre a gyógyszer magzatra gyakorolt hatásáról. Ezért nem javasolják. Rutascorbin alkalmazható helyette.
    Szedje a gyógyszert az előírásnak megfelelően. Fontos,hogy a tablettát lehetőleg ugyanabban az időben vegye be,valamint a felszívódását ,mely 3-4 óra, ne zavarja semmi.
    A magzati tarkó redő vastagsága 3 mm,vagy azt meghaladja ,az a magzati kromoszóma rendellenesség 10%-os kockázatát jelenti.Ekkor a magzat kromoszóma vizsgálata javasolt.5%-ban kromoszóma rendellenesség igazolódik. A terhességek első 12 hetében bekövetkezett vetélések 50-60%-ában genetikai ok a felelős tényező a sikertelen terhességért. Két vetélés után a szülők genetikai vizsgálata jön szóba.Ezért Genetikai Tanácsadó felkeresése tanácsos,ahol kellő felvilágosítás után,szülőim vérből kromoszóma vizsgálat végzésére van lehetőség.Továbbiak ennek birtokában.
    A leírt panaszát hormonális tényezők okozzák.Az emelkedett hormon szint miatt a méh nyálkahártya nem válik le,így nincs menstruáció. A terhességet kizárták.Gyógyszeres kezelés jön szóba,mely rendezi a hormon háztartást és a menstruáció jelentkezik. Keressen fel szakrendelést.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés