• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász

    3605

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    A gonadotropinoknak nevezett hormonok közé az LH-t és az FSH-t soroljuk, melyek részt vesznek a menstruációs ciklus szabályozásában. Egészséges esetben e két hormon egymással egyensúlyban van, és az ovuláció előtti időszakban az FSH-nak van nagyobb szerepe, míg utána az LH-nak. Az FSH a ciklus első felében ugyanis a peteérést hivatott támogatni (majd később a progeszteron kiválasztását), míg az LH a tüsző repedésében játszik fontos szerepet (LH csúcs), valamint a luteális fázisban a sárgatest fennmaradását teszi lehetővé. Az FSH az petefészek stimuláhatóságát mutaja.Általában 6 alatt kiváló, 6-9 jó, 9-10 még megfelelő, 10-13 nehezen stimulálható, 13+ nagyon nehezen stimulálható. A PCO-s betegek kivizsgálásakor az FSH/LH arányt is nézik. Ez az arány normálisan kb. 1:1, ha az LH értéke magasabb, a PCO diagnozisa valószínű. Megfelelő kezelési módok állnak rendelkezésre.Keressen fel meddőségi szakrendelést.
    A szülés utáni 6 hétig tartó véres folyás nem menstruáció.Azt lochiának hívják,addig tart míg a méh belső felszíne újra gyógyul. Mindenkinél más, hogy pontosan mikor jelentkezik a szülést követő első menstruáció. Aki nem szoptat, annak már hat-nyolc héttel a baba világra hozását követően visszatér a ciklus, viszont az intenzív szoptatás mellett akár egy év is eltelhet menstruáció nélkül. Akinek korábban gondja volt a menstruáció rendszerességével, annak nehezebben áll vissza a hormonháztartás súlya, akárcsak azoknak a kismamáknak, akiknek nőgyógyászati problémájuk volt. Ha a tej elapadását követő 2-3 hónapban sem jelentkezik a szülés utáni első menstruáció, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert elképzelhető, hogy hormonkezelésre lesz szüksége.
    A köldökzsinórban két verőér (köldökartériák) és egy visszér (köldökvéna) fut spirálisan, amelyeket rugalmas, vastag, zselés anyag ölel körül, az ún. Wharton-kocsonya, lényegében ez képezi a köldökzsinór anyagát. Ennek fő funkciója az erek összenyomódástól való védelme. A három ér szállítja a tápanyagokat és az oxigént az embrió, ill. magzat számára: a véna oxigéndús, tápanyaggazdag vért visz a magzathoz, az artériák oxigénben és tápanyagban szegény vért juttatnak vissza az anyai eringésbe. Az erek spirális lefutása miatt hosszuk nagyobb, mint maga a köldökzsinór hossza, így a köldökzsinór húzásakor nem lehet elzárni azokat. A köldökerekben folyó vér tartja a köldökzsinórt feszes állapotban, ezért az ritkán törik vagy csomózódik meg. A vetélés leggyakoribb okai genetikai rendellenesség a méhlepény rendellenes fejlődése a méh fejlődési, vagy egyéb rendellenességei (sövény a méhüregben, méhnyálkahártya-polip, a méh üregét bedomborító miómák) méhszáj-elégtelenség (ismeretlen okú, vagy előzetes méhszájon végzett műtétet követően is kialakulhat) hormonális rendellenességek (policisztás petefészek szindróma, pajzsmirigybetegségek, cukorbetegség) fertőzések (szexuális úton átvihető betegségek, vírusos, bakteriális fertőzések, állati eredetű fertőzések) túl fiatal, vagy túl idős anyai életkor túl alacsony, vagy túl nagy anyai testsúly belgyógyászati betegségek (magas vérnyomás, autoimmun betegségek, gyulladásos bélbetegségek, vesebetegségek, felszívódási zavarok) A pontos vetélés okot nehéz megadni.
    A savmegkötő szer bevétele között minimum 2 órának el kell telnie, így megelőzhető a felszívódást gátló hatás és az alapgyógyszer teljes értékű hatást fejthet ki.
    Az FSH értékének a terhesség előtt már nincs jelentősége.Azonban keressen fel szakorvost a terhességgel az esetleges terhességet segítő kezelés miatt. A Letrox terhességben szedhető készítmény.
    Ezzel a problémával avatottabban foglalkoznak a Szexológusok. Ami segítség lehet az a megfelelő türelem,megfelelő előjáték. A legfontosabb azonban a várt sikertelenség figyelésének kerülése. Ez utóbbi sikerül a megfelelő póz kiválasztásával, akkor a probléma megoldódik.
    A gyógyult szifilisz már nem jelent kockázatot a magzatra ,partnerre. A gyógyulást a betegségből a vérteszttel lehet megmondani.Ez a vizsgálat terhesség alatt rutin szerūen történik. A fertőzés után két évvel kapott negatív szifilisz teszt tekinthető gyógyulásának .
    A petefészek ciszta,de minden emberből eltávolított szövet szövettani feldolgozása után lehet ténylegesen megállapítani jó vagy rossz indulatú elváltozásról van-e szó. Tehát a szövettani vizsgálat eredménye a meghatározó. A műtét során látható kép lehet jellegzetes jó vagy rosszindulatú elváltozásra,de ez csak a gyanút veti fel,a tényleges helyzet szövettani vizsgálatot igényel. A szövettani vizsgálat történhet a műtét alatt is,ez befolyásolhatja a műtét menetét,formáját.
    A döntő kérdés a további teendőket illetően a szövettani lelet.Az alapján lehet megmondani szükség van-e további kezelésre,gyógyszerre. Ha gyógyszeres kezelésre van szükség akkor az ösztrogén hormon hatására a méhnyálkahártya túlzott vastagsága miatti kezelés jöhet szóba sárgatest hormonnal,progeszteron adásával.Ez kiegyensúlyozza az ösztrogén hormont.
    A magzati szív ultrahang elvégzése a megoldás a konkrét probléma feltárására. A kromoszóma vizsgálat normális leletet adott,így kromoszóma eltérésre nem kell számítani. Egyéb vizsgálat nem tud szív esetleges eltéréséről diagnózist adni. A magzati szív ultrahang vizsgálat a megfelelő mód a probléma tisztázására.
    A látott lelet alapján a kromoszóma rendellenesség kockázat magas.Ezért magzati kromoszóma vizsgálat végzése jön szóba. Keressen fel Genetikai Tanácsadót.
    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. A ketamin gyorsan átjut a méhlepényen. Állatkísérletekben a ketamin magzatkárosító hatásait figyelték meg. Terhesség alatt csak az egyedi orvosi elbírálás alapján adható. Nincs arra vonatkozó adat, hogy a ketamin átjut-e az anyatejbe. Szoptatás ideje alatti alkalmazásáról nincsenek adatok. Kora terhességben alkalmazva ,nem rendszeres alkalmazás esetén is a magzatkárosító hatást vizsgálni kell. Keressen fel Genetikai Tanácsadót.
    IgG: negativ azt jelenti még nem fertőződött meg. IgM: pozitiv az friss fertőzésre utalhat. Mivel az IgM pozitív ezért ismételt vér vizsgálatra van szükség.Ha az ellenanyag titer emelkedik akkor friss fertőzésről van szó. Keressen fel Genetikai Tanácsadót.
    A fogamzásgátló gyűrű a 21.nap után eltávolítva védelmet biztosít a gyűrű mentes időszak alatt.
    A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után vérzés jelentkezik. Ez a bevitt hormon hiánya miatt van.Ez normális jelenség. Probléma nincs belőle,csak a megvonásos vérzés alakul ki. Ezt követően rendszertelen menstruációk lehetnek.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés