• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász

    3545

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    Ez a hormon labor rendben van.A HCG terhességet jelent. Azonban nem maradhat el a szakorvosi vizsgálat a terhesség megállapítására,a terhesség helyére,a terhesség nagyságára,a terhesség életképességének vonatkozólag. A terhességi tünetek egyéni eltérést mutatnak,ez alapján következtetést levonni nem lelhet. Keressen fel szülés-nőgyógyász szakorvost,szakvizsgálat javasolt.
    A legtöbb gyógyszerben a tejcukor megtalálható.A gyógyszerekben a laktóz segédanyagként egészen minimális mennyiségben van jelen, bátran beszedhetik a laktóztartalmú pirulákat a laktózérzékeny gyermekek és felnőttek is. Ne hagyja el a tabletta szedését. Létezik más fogamzásgátló szer,mellyel a laktóz érzékenység megoldható.Ezek nem szájon át szedhető készítmények,hanem hüvelybe,méhbe feltehető eszközök.
    Szakvizsgálat mindenképpen tanácsos.Meg kell vizsgálni valóban vetélés zajlott-e le,a terhesség teljesen kiürült-e.Amennyiben nincs visszamaradt terhességre utaló jel,akkor nincs teendő,ha van akkor beavatkozásra van szükség. Terhességre utaló jel nincs,az esetben a további próbálkozásnak nincs akadálya,védekezésre nincs szükség. Keressen fel szakrendelést.
    A terhességek 20-25%-a végződik vetéléssel.A spontán vetélések okait a legtöbbször nem sikerül felderíteni. Ami ismert, az néhány olyan tényező, amelyek a vetélések lehetséges okaiként szerepelhetnek. Az első trimeszterben bekövetkező vetélések leggyakoribb kiváltó okának a magzati kromoszóma-rendellenességek tekinthetőek,50-60%-ban. A kromoszómahibák a petesejt vagy a spermium genetikai anyagának eltéréseire vezethetőek vissza, illetve az is előfordulhat, hogy az embriókezdemény osztódási folyamata során lép fel probléma. A vetélés további okai lehetnek a hormonális problémák, a vírusfertőzések és az utóbbiak következtében kialakuló lázas állapot. Az anya életmódbeli tényezői -például a túlzott stressz, a dohányzás vagy az alultápláltság – szintén vetéléshez vezethetnek. A túlzott mértékű koffeinfogyasztásról is feltételezik, hogy vetélést okozhat, és ugyanilyen hatással járhat, ha erősebb sugárterhelés éri az anyát. A méh fejlődési rendellenességei ugyan ritkák, de ugyancsak vetélést okozhatnak, a koraterhességben bekövetkező vetéléseknek emellett immunológiai háttere is lehet. A fokozott (veleszületett, vagyis genetikai) és a szerzett trombózishajlam vizsgálatát is elvégzik a többedszer vetélőknél, mert ez is viszonylag gyakori oka lehet a vetéléseknek. Vetéléshez vezethet az is, ha a megtermékenyített petesejt – szintén ismeretlen okból – nem képes beágyazódni a méhfalba. Az anya idősebb életkora szintén kockázatnövelő tényező, ahogyan az is, ha komoly lelki trauma éri a kismamát. Genetikai vizsgálatot tanácsos elvégezni.Terhesség esetén a hormonpótlás végzése célszerűnek látszik.
    A leírt petezsák méret alapján még korai terhességről van szó. A terhesség 6.hetétől látszik a 3-4 mm-es embrióban a magzati szív működése,ekkor a petezsák 10 mm-es. A fogamzás ideje nem mindig a középidőben történik,emiatt lehet,hogy még nem látható embrió és szikhólyag. A következő ultrahang vizsgálat,2 hét múlva,fogja tudni eldönteni biztonsággal,hogy a terhesség rendben van-e.
    Ismételt nőgyógyászati vizsgálat mindenképpen javasolt a gyulladás kivizsgálására. Amennyiben fájdalmat észlel azt jelenti a gyulladás nem biztos ,hogy gyógyult.Akkor további kezelés látszik szükségesnek. A menstruációs vérzés jelentkezése hormonális tényezővel magyarázható.Ez is vizsgálattal megállapítható. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    Ön vérében megtalálható ellenanyagok hatása a magzatra előre nem megjósolható, ez a születés után derül ki. Ismételt terhesség esetén, ha a magzat az Ön Cw negatív tulajdonságát örökli, fejlődését egyáltalán nem befolyásolja az ellenanyag jelenléte. A Cw ellenanyag 2 féle formában tud termelődni: nagy molekula formájában, ami nem megy át a méhlepényen, és kis molekula formájában, ami átjut rajta. Ha a magzat hordozza a génjein ezt a tulajdonságot, akkor az ellenanyag lekötődhet a vörös vérsejtjeihez és károsíthatja azokat. A Vérellátó Intézetben foglalkoznak ilyen típusú szerológiai vizsgálatokkal,oda kell küldeni vért vizsgálatra.Jelen terhességben esetleges transzfúzió esetén csak választott vért kaphat.
    A gyógyszer szedésésének magzat károsító hatása 3%-os.A terhesség kiviselésének genetikai ellenjavallat a nincs. A menstruáció alatt még. nem állt fent a terhesség,a fogamzás ideje az a középidőre tehető.. Tehát akkora kockázat nincs a gyógyszer szedése miatt,hogy a terhesség kiviselése nem lehetne vállalható. Genetikai Tanácsadás felkeresése tanácsos.
    A hormontartalmú fogamzásgátló használatakor a szervezetnek hozzá kell szoknia a megváltozott hormon háztartáshoz. Ez az első, alkalmazkodási időszak kb. 3 hónapig tart. Az esetek nagy részében ennek semmilyen tünete nincs, a menstruációs ciklus zökkenőmentesen átáll a tabletta vagy hüvelygyűrű diktálta ritmusra. Érdemes türelmesnek lenni, a kezdeti kellemetlenségek jó eséllyel maguktól elmúlnak. Szedje a készítményt előírásnak megfelelően.Panasza rendeződni fog.
    Nem álnegatív a minta.A HPV tipizálás megfelelő protokoll szerint történik. A mintából nem tudtak volna kellő biztonsággal eredményt közölni,akkor azt közölték jelezték volna.
    Az esemény utáni tabletta bevétele befolyásolhatja a menstruáció idejét, de legtöbbször akkor jön meg, amikorra eredetileg is vártják. A tabletta nem abortuszt csinál, hanem meggátolja a peteérést és a beágyazódást! Nem kell tehát minden esetben azonnali vérzésre számítani, de a ciklust a hormontartalma miatt a készítmény felboríthatja, ilyenkor akár szabálytalan vagy elhúzódó vérzés is jelentkezhet. Megelőzően nem alakult ki terhesség akkor a vérzés első napján elkezdett fogamzásgátló már az első ciklusban védettséget biztosít. Az előzmények a készítmény további előírás szerinti alkalmazása nem befolyásolja a védettséget. Azért biztonsági okok miatt terhességi vizelet teszt végzése tanácsos.
    A vaginizmus inkább pszichológiai probléma, kevésbé nőgyógyászati. Általában szexuális működési elégtelenséggel járó állapotnak a következménye, amelynél a nők nem tudják helyesen használni a hüvelyüket. Lényege, hogy a gát és a hüvely izmai görcsös állapotba kerülnek, ami miatt a hüvelybemenet beszűkül, lehetetlenné téve ezzel a behatolást, a szexuális együttlétet. A kezelés szinte mindig pszichoterápiát jelent. Az orvosi beavatkozások, például a szűzhártya bemetszése és a hüvely műtéti vagy mechanikai tágítása nem vezethet eredményhez, hiszen a szűkületet pszichés okok miatt jelentkező izomgörcs okozza. A pszichoterápia célja annak feltárása, hogy a félelem honnan eredeztethető. Ez általában ki is derül az anamnézis során. A terapeuta feladata minden esetben a szorongás enyhítése, amit relaxációs technikák elsajátítása is segíthet. Szükség lehet különböző kognitív terápiákra, viselkedésterápiára, pszichoanalízisre. Emellett hasznos lehet az intim torna, illetve bármi, ami segíti a hüvely falának lazítását. A kezeléshez a tünet okától függően pár alkalom is elég lehet, de sokszor évekig tartó terápiára van szükség. Mivel a problémát ritkán, de okozhatják szervi gondok is, azokhoz viszont mindig társul valamilyen pszichés panasz, pszichoterápiára akkor is szükség van, ha a testi kiváltó okot sikerül kezelni. Keressen fel szexológiai szakrendelést.
    A PCOS egy szindróma, azaz tünet-együttes, mely egyénenként eltérő tünetek és panaszok kombinációját jelentheti. Az alábbi tünetek közül kettő vagy több jelentkezése esetén érdemes szakemberhez fordulni: Szabálytalan vagy kimaradó menstruációs ciklusok. Évi kilenc vagy ennél kevesebb menstruáció hátterében állhat policisztás petefészek szindróma. A vérzések ilyenkor erőteljesebbek lehetnek, mint egyébként. Meddőség. A tüszőrepedés (ovuláció) hiánya miatt a rendszeres szexuális élet ellenére elmarad a megtermékenyülés. Ha egy éven túl sem következik be a várt terhesség, érdemes szakemberhez fordulni. Fokozott szőrnövekedés. A PCOS egyik jellemző tünete lehet az arcon vagy a testen a korábbinál erősebb, sötétebb szőrszálak megjelenése. A lábakon vagy a karokon is jelentkezhet fokozott szőrösödés. A haj elvékonyodása, ritkulása is figyelmeztethet a problémára. Túlsúly vagy elhízás. hirtelen súlygyarapodás, elhízás – különösen, ha a csípőtájon kifejezettebb a jelentkező súlyfelesleg – utalhat policisztás petefészek szindrómára. Bőr problémák. Zsíros, pattanásos bőr, akne jellemző lehet, de előfordulhat a bőr barnás elszíneződése a hajlatokban és a nyakon, az inzulin rezisztencia következményeként. Az endokrinológiai kivizsgálás a részletes kórtörténet felvételével és fizikális vizsgálattal kezdődik. A jellegzetes tünetek és panaszok alapján felmerülő diagnózis megerősítését szolgálják a hormonszint vizsgálatok. Az LH, FSH, ösztrogén és az androgén hormonok (DHEA és tesztoszteron) mérése mellett a prolaktin szintet és a pajzsmirigy funkciót is vizsgálni kell, valamint szükséges a vércukorterhelés elvégzése a cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia igazolására vagy kizárására. Jellegzetes ultrahang képe, van a petefészekben számos egyenlő nagyságú tüsző látható. A szexuális együttlét nem jár fájdalommal az normális,a menstruáció körüli fájdalomnak hormonális oka van.
    A normál hüvelyflóra része a Doederlein pálcika alakú baktériumok, melyek a hüvely savas kémhatásáért felelős tejsavat termeli. Ezek biztosítják, hogy nincs hüvelygyulladás,ill. nem tudnak más baktériumok vagy gombák elszaporodni a hüvelyben. Citolízisnél a baktériumok nagy számban elpusztulnak (sokszor pl. a túl savanyú kémhatás vagy antibiotikum adása miatt), ezt bő, fehér, sűrű váladék folyásaként lehet észlelni. Ezzel teendő nincs.Negatív lelet esetén nincs ok aggodalomra.
    A fogamzásgátlás egyik legkényelmesebb módja a hormontartalmú szerek szedése. Ugyanakkor tény, hogy ez a módszer beavatkozik a női szervezet alapvetően érzékeny egyensúlyába. Ugyanezt teszi a dohányfüst is, ami sűríti a vért, fokozza az alvadékonyságot, ráadásul csökkenti a védő hatású aszkorbinsav szintjét is. Mellékhatásként a füst belélegzésekor a szervezet oxigén helyett szén-monoxidot vesz fel, aminek hatására a szívizomsejtekben oxigénzavar lép fel és az agyba is kevesebb oxigén jut. Ezen kívül a nikotin és a kátrány a végtagok ereiben is keringési károsodást okoznak, az agy ereinek elmeszesedése "agyvérzéshez", a szem ereinek betegségei pedig időskori vaksághoz vezethetnek. Az is közismert, hogy a cigaretta 43 rákkeltő anyagot tartalmaz. Kevésbé közismert, hogy a dohányzás és a hormonális fogamzásgátlás együttesen jelentősen növelik a szív- és érrendszeri megbetegedésének esélyét. A helyzet 35 év felett sajnos tovább romlik, bár a kockázat függ a készítmények hormontartalmától és a dohányzás mértékétől is. A nem dohányzó nőkhöz képest a napi maximum 10 szálat fogyasztóknál a tabletta szedésével 3,5-szörösére nő a szívinfarktus veszélye, az erős dohányosoknál pedig a 20-szorosára nő ugyanez a rizikó. Ezeket a hihetetlen adatokat annak fényében érdemes értékelni, hogy ma hazánkban a nők harmada dohányzik, a 15-18 év közötti fiatal lányok negyede, a 18 év feletti nők közül minden harmadik füstöl. Ráadásul a dohányzó nők majdnem fele egyúttal hormontartalmú fogamzásgátló tablettát is szed. Vagyis több ezer nő önmaga teszi ki magát az óriási kockázatnak!