• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász

    3531

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    A fogamzásgátlás egyik legkényelmesebb módja a hormontartalmú szerek szedése. Ugyanakkor tény, hogy ez a módszer beavatkozik a női szervezet alapvetően érzékeny egyensúlyába. Ugyanezt teszi a dohányfüst is, ami sűríti a vért, fokozza az alvadékonyságot, ráadásul csökkenti a védő hatású aszkorbinsav szintjét is. Mellékhatásként a füst belélegzésekor a szervezet oxigén helyett szén-monoxidot vesz fel, aminek hatására a szívizomsejtekben oxigénzavar lép fel és az agyba is kevesebb oxigén jut. Ezen kívül a nikotin és a kátrány a végtagok ereiben is keringési károsodást okoznak, az agy ereinek elmeszesedése "agyvérzéshez", a szem ereinek betegségei pedig időskori vaksághoz vezethetnek. Az is közismert, hogy a cigaretta 43 rákkeltő anyagot tartalmaz. Kevésbé közismert, hogy a dohányzás és a hormonális fogamzásgátlás együttesen jelentősen növelik a szív- és érrendszeri megbetegedésének esélyét. A helyzet 35 év felett sajnos tovább romlik, bár a kockázat függ a készítmények hormontartalmától és a dohányzás mértékétől is. A nem dohányzó nőkhöz képest a napi maximum 10 szálat fogyasztóknál a tabletta szedésével 3,5-szörösére nő a szívinfarktus veszélye, az erős dohányosoknál pedig a 20-szorosára nő ugyanez a rizikó. Ezeket a hihetetlen adatokat annak fényében érdemes értékelni, hogy ma hazánkban a nők harmada dohányzik, a 15-18 év közötti fiatal lányok negyede, a 18 év feletti nők közül minden harmadik füstöl. Ráadásul a dohányzó nők majdnem fele egyúttal hormontartalmú fogamzásgátló tablettát is szed. Vagyis több ezer nő önmaga teszi ki magát az óriási kockázatnak!
    A két ultrahangos jel miatt ,mely kromoszóma rendellenesség gyanúját veti fel, genetikai vizsgálat javasolt. A kromoszóma rendellenesség plexus chorioideus cysta esetén 3-4 % -ban,az echodens belek 5-7%-ban társultak chromosoma-rendellenességgel.
    A leírt két ultrahang jel:CPC és echodens belek ,úgynevezett minor ultrahang jelek,kis gyanú jelek a kromoszóma eltérésre. A minor ultrahang jelekből ha kettő van észlelve,akkor az a kromoszóma vizsgálat javallatát képezi. A kromoszóma vizsgálat végzése a terhesség 20.hetéig jön szóba. A jelen terhesség 21 hetes akkor is tanácsos felkeresni Genetikai Tanácsadást,részletes ultrahang vizsgálatot végezni,magzati szív ultrahang mellett. A továbbiak a leletek birtokában határozhatók meg.
    A leírt cseppek hatóanyaguk alapján elméletileg nem befolyásolják a fogamzásgátló hatékonyságát. Tanácsos a fogamzásgátló készítményt mindig minden készítményről külön alkalmazni és 4 óra felszívódási időt biztosítani.
    A leírt tünetek hüvelygyulladásra utalnak. A hüvelyfertőzések a leggyakoribb női megbetegedések közé tartoznak. A kórokozók jelenlétére – az esetek többségben – a betegség kezdeti stádiumában a megszokottnál bővebb hüvelyváladékozás utalhat. A folyás intenzitása és „jellege” (sűrűsége, színe, szaga) nagymértékben függ attól, hogy gombás, vírusos vagy bakteriális fertőzés, avagy allergia okozta-e a változásokat. Fizikális vizsgálat alapján kellene alkalmazni megfelelő szájon át szedhető készítményt a partner egyidejű kezelésével.A tenyésztés alapján javasolt készítmény az ún.atípusos kórokozókat nem gyógyítja. Rendelkezésre állnak speciális készítmények a hüvelyi folyás kezelésére. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    A choroid plexus az agy azon része, mely nem érinti a gondolkodást, a személyiség fejlődést és egyéb agyi funkciókat sem, sokkal inkább annak a folyadéknak az előállításáért felelős, mely védi és táplálja az agyat, valamint a gerincvelőt. Abban az esetben, mikor az ultrahangon egy folyadékkal teli üreg látható a choroid plexusban, choroid plexus cisztáról (CPC) beszélünk.A kialakulásának pontos oka nem ismert, a CPC a magzatok 1-3%-nál figyelhető meg a terhesség 16-20 hete között végzett, úgynevezett genetikai ultrahang vizsgálaton. Ilyenkor a magzat már elég nagy ahhoz, hogy észlelhetőek legyenek nála az élettel össze nem egyeztethető deformitások, illetve az olyan rendellenességekre utaló jelek, melyek miatt a születés után műtét(ek)et vagy tartós gondozást igényel. A CPC lehet egyoldali (unilaterális) de előfordulhat mindkét oldalon is (bilaterális), mérete és alakja tekintetében változatos képet mutathat, és előfordulhat, hogy ugyanazon magzatnál több is kialakul. Függetlenül a choroid plexus ciszta méretétől, alakjától és mennyiségétől, a CPC nem tumor vagy rák, nem veszélyes a babára és a terhesség harmadik harmadára, általában a 24-26 hét között teljesen felszívódik, de az is előfordul, hogy teljesen egészséges gyermekeknél vagy felnőtteknél is kimutatható. Amennyiben az ultrahangon CPC-t találtak a magzatnál, részletesen átvizsgálják az összes szervet és testrészt, további rendellenességek (pl. deformált szív, fej, kéz, láb vagy visszamaradt növekedés) után kutatva. Ha a CPC nem társul semmilyen más rendellenességgel, izolált cpc-ről beszélünk. Ha a CPC-n kívül más rendellenességet nem találnak, azaz izolált CPC-ről van szó, annak kockázata, hogy a magzatnak kromoszóma rendellenessége van, kevesebb, mint 1%. Eszerint 99%, hogy teljesen egészséges, és nincs semmiféle kromoszóma rendellenessége.
    Női progeszteron – luteális fázis közép 15,5 – 80,0 nmol / L Ez a peteérést követő 19-21. napon mért érték. A progeszteron másik elnevezése a sárgatest-hormon, ami arra utal, hogy a petefészekben a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő (a menstruációs ciklus második felében). A mellékvesekéreg szintén termeli a hormont, a terhesség 6-8. hetétől pedig a méhlepény veszi át a progeszteron előállítását. A hormont a zsírszövet sejtjei is képesek tárolni. A tüszőrepedés (ovuláció) előtt viszonylag alacsony a progeszteronszint, ezt követően viszont megemelkedik, és a ciklus végéig emelkedett is marad. A tüszőrepedés előtt ez általában alacsonyabb, mint a milliliterenként 1-2 nanogramm, az ovulációt követően pedig többnyire magasabb, mint az 5 nanogramm/milliliteres érték (a koncentrációk a 2-25 nanogramm/liter között változhatnak). Ha a petesejt megtermékenyül, akkor a progeszteron szintje eleinte az 5 nanogramm/liter feletti értéktartományban marad, a születés idejére azonban már a 100/200 nanogramm/milliliteres koncentrációt is elérheti. Ha a petesejt megtermékenyülése elmarad, akkor a sárgatest beszünteti a progeszteron termelését, és maga a sárgatest is pusztulásnak indul (a sárgatest a menstruációs ciklusban nagyjából 14 napig aktív). A sárgatestből mindössze egy hegszerű szövetdarab marad, amelyet fehér testnek is neveznek. Ez a menstruáció során távozik a nők szervezetéből. Mivel a progeszteron szintje ezt követően leesik, a tüszőserkentő vagy follikulus stimuláló hormon (FSH) szintje ismét emelkedésnek indul – ennek eredményeként újabb tüsző érése indul meg a petefészekben.
    A menstruáció elmaradása, a rendszertelensége az hormonzavarra utal. Terhességet szeretne akkor gyógyszeres kezelésre van szükség, nőgyógyászati szakvizsgálat után. Speciális gyógyszerek állnak rendelkezésre, a peteérés segítésére.Labor vizsgálattal meghatározható,hogy van-e peteérés. Ehhez olyan nőgyógyász felkeresése szükséges,aki. a hormon kezelésben jártas.
    A kenet gyulladás utal.Bakteriális és gomba ellenes kezelésre kell készítmény. Gyógyszeres kezelésre van szüksége. Ezek vényre kaphatóak.Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    A méhnyak szabályos, de a méhnyak csatornákában kis heges osszenővéseket véleményez a lelet. A menstruáció rendben van akkor ennek jelentősége nem nagy.Akkor a méhnyak csatorna átjárható.
    A szteroid szedése terhesség alatt tartósan nem javasolt.A szteroid készítmény a nemi hormonok termelődését befolyolhatja. Ez különösen leány magzatok esetén jelentkezhet . Azonban ismert betegsége miatt a haszon/ kockázat mérlegelésével alkalmazása szükséges lehet. Ezt beszélne meg pajzsmirigyet gyógyító , endokrinológus szakorvossal.
    A menstruáció idejétől nem függ a citológiai vizsgálat. A levett kenet láthatóan nem véres akkor emiatt értékelhető lesz.A hormonleadó mehenbelüli eszköz mellett sokszor egyáltalán nincs menstruációs vérzés,akár hosszabb ideig. Ezért nem fogják visszahívni.
    Ebben a terhességi korban az normális.A terhesség 6. hetétől látható ultrahang vizsgálattal az embrió szív pulzációja. A fogamzás időpontja meghatározó,a terhesség pontos kora. Javasolt az ultrahang vizsgálat ismétlése.
    A szövettani vizsgálat rendben van.Ez nem indokol beavatkozást. A panaszai határozzák meg a műtéti beavatkozás szükségét.Rendellenes vérzés,hasi fájdalom. Ezenkívül az Ön általános egészségügyi állapotát kell figyelembe venni. Az összes körülmény mérlegelése hozza meg a döntést.
    Az előírás szerinti fogamzásgátló gyógyszer szedése védelmet biztosít. Ami fontos a fogamzásgátlót mindig külön kell alkalmazni más készítménytől,kb.. 4 órát biztosítani a felszívódásra.Így kellő biztonság van a terhesség elkerülésére.