• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

    3465

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    Az alhasi fájdalom,hüvelyi égő érzés,vizelési panaszok gyulladásra utalnak.Ennek gyógyszeres kezelése jön szóba. A menstruációs vérzés idejének és mennyiségének megváltozása,a fájdalmas menstruáció az a változó kor kezdetét jelezheti.Ennek oka a peteérés elmaradása,a menstruációs ciklus elején működő hormon /ösztrogén/ túlsúlyának a következménye.A peteérés hiánya miatt nem egyensúlyozódik vissza az ösztrogén hormon.A méhnyálkahártya vastagabb lesz,menstruációkor több fájáskeltő anyag szabadul fel.Ez fájdalom csillapító készítménnyel kezelhető. Nőgyógyász szakorvosi vizsgálat tanácsos.
    A terhesség rendben akkor a számítottnál kisebb terhesség oka a hosszabb menstruációs ciklusok miatt van,vagy nem a középidőben történt a fogamzás. Ezzel a helyzettel jelenleg sürgős teendő nincs.A bevezetett kezelés folytatása,majd egy-két hét múlva a terhesség növekedésének ellenőrzése ultrahang vizsgálattal.
    A fájdalom az gyulladásra utal. A terhesség kizárása is szűkséges.A terhességi teszt negatív akkor a menstruáció kimaradásának hormonális oka lehet. Mindkét probléma miatt nőgyógyászati szakvizsgálat tanácsos,gyógyszeres kezelés jön szóba a terhesség kizárása esetén. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    Az elsődleges feladat a gyulladás,bakteriális,gombás és egyéb forma kezelése.A leírt tünetek arra utalnak. A fogamzásgátló váltás is szóba jön,vannak készítmények melyek antiandrogén hatásukkal segíteni tudnak panaszán. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    A leírt tünetek,panaszok gyulladásra utalnak.Ezek negatív tenyésztési leletek birtokában is előfordulnak. Az égő,viszketéssel járó érzés a gombás fertőzésre utal,de kísérheti a bakteriális fertőzést is. A kezelés megválasztásánál a vizsgálati lelet,klinikai kép a meghatározó. A menstruációs fájdalom az lehet az endometrioma,hormonális okkal együtt járó tünet. Ismételt nőgyógyászati szakvizsgálat tanácsos,gyógyszeres kezelés jön szóba. Rendelkezésre állnak speciális oki és tüneti kezelésre alkalmas készítmények.
    A hüvelygyűrű hatékonyságát a leírt hüvely kúp és krém nem befolyásolja. Használata lehetséges.
    Igen a beavatkozás után 3 héttel használhatja a hüvelytablettát.Ha erre sem rendeződik keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    A megtermékenyített petesejt osztódik,nem válik szét több részre.Így fejlődik,embrió lesz belőle. Az ikrek lehetnek egy vagy kétpetéjűek, sőt, ha kétpetéjűek, akkor különböző neműek is. Az egypetéjűség azt jelenti, hogy egy hímivarsejt egy petesejtet termékenyít meg csupán, ebből a sejtből mégis kettő, vagy akár több embrió fejlődik ki. Két vagy több petéjű ikrek akkor jönnek létre, ha egyszerre több érett petesejt van jelen a petefészekben, melyeket egymástól függetlenül egyenként 1-1 spermium termékenyít meg. Rendszerint már az első trimeszter közepe táján végzett ultrahangvizsgálat igazolja a többes fogamzás tényét. Fontos azonban megemlíteni, hogy az embriók egy része ebben a kezdeti időszakban elhal, felszívódik, és a későbbiekben csak a másik magzat fejlődik tovább. Tehát többes terhességből lehet egyes terhesség.
    A húgycsőben észlelt csípő érzés gyulladásra utal.Ez a negatív vizelet tenyésztési lelet esetén is lehetséges.Ennek gyógyszeres kezelése jön szóba. A nőgyógyászati lelete az normális,a leírt petefészek képletek azok tüszők,azok is normális méretűek. Tehát a vizelet fertőtlenítő kezelése tanácsos.Létezik vízben oldható por készítmény /fosfomicin/,melyből kezelés,valamint hüvelyhámot helyreállító kúp alkalmazása segíthet.
    Az irrigálás időleges alkalmazása elfogadható.Azonban gyakori használata azért nem kedvező mert a normális hüvely flórát,a savas környezetet megváltoztatja. A hüvelyöblítés megváltoztathatja a kémhatást, eltávolíthatja a tejsavbacillusok jelentős részét, így megváltozik a baktériumflóra, elszaporodhatnak a kórokozó baktériumok és gombák, és különböző fertőzések alakulhatnak ki. Az alhasi fájdalom oka gyulladás lehet.Ennek kezelésére a hüvelytabletta nem elegendő. Emiatt szakorvosi vizsgálat tanácsos,szájon át gyógyszeres kezelés jön szóba. A partner kezelése is célszerű a visszafertőződés elkerülés érdekében.
    A széklet féregtelenítő kezelése tanácsos. Erre speciális tabletta áll rendelkezésre. Beszélje meg Kezelő Orvosával,vagy Házi Orvosával.
    A HCG hormon a várandósság 8-10. hete táján éri el a legmagasabb értékét, majd csökkenni kezd. Korai terhességben az embrió növekedésévél a HCG hormon szintje kétnaponta megduplázódik. (Erre a tényre alapozva kétnaponta mérik a hormonszintet abban az esetben, ha felvetődik a méhen kívüli terhesség gyanúja. Ha a HCG hormon szintje nem duplázódik meg 48 órán belül, akkor nagy valószínűséggel méhen kívüli terhességről van szó.) A HCG hormon értéke a terhesség folyamán a következő módon változik: 3. hét 5 – 50 hCG szint (mIU/ml) 4. hét 3 – 426 hCG szint (mIU/ml) 5. hét 19 – 7,340 hCG szint (mIU/ml) 6. hét 1,080 – 56,500 hCG szint (mIU/ml) 7-8. hét 7,650 – 229,000 hCG szint (mIU/ml) 9-12. hét 25,700 – 288,000 hCG szint (mIU/ml) 13-16. hét 13,300 – 254,000 hCG szint (mIU/ml) 17-24. hét 4,060 – 165,400 hCG szint (mIU/ml) 25-40. hét 3,640 – 117,000 hCG szint (mIU/ml) Az alacsonyabb HCG szint utalhat méhen kívüli terhességre, valamint fenyegető vetélésre. Ismételt szakvizsgálat és HCG meghatározás tanácsos.A leírt tünetek terhesség korai szakaszában lehetségesek. Ultrahang vizsgálattal a menstruáció kimaradása után 7-10 nappal látható a petezsák,6 hetes terhességben látható az embrio petezsákban,melyben szív pulzációja. Méhen belüli terhességben HCG hormon 1500-2000 mIu/ml.Vérből tanácsos meghatározni. A terhességi tesztek vizeletből már 10-20 mIU/ml jeleznek. Szakvizsgálat tanácsos.
    Az alkalmazott készítmények mellett fogamzásgátló szedése lehetséges.Nem befolyásolják egymás hatását. Azonban a fogamzásgátlót mindig külön kell alkalmazni,3-4 órás felszívódási időt tartva.
    A leírt szájon át szedhető készítmény terhességben nem javasolt. A hüvelyi készítménynél a hatóanyag hüvelyen át történő felszívódása ugyan igen csekély mértékű, ennek ellenére alkalmazása terhesség és szoptatás alatt nem javasolt. A hüvelykúpok és hüvelytabletták alkalmazásának a módja eltérő a nem-terhes nőknél előírt alkalmazástól! Terhesség esetén a méhnyak mechanikus irritációjának veszélye miatt a felhelyezés nem mélyen a hüvelybe, hanem csak a hüvelybemenetbe javasolt. Szükség esetén hüvelyi applikátor (felhelyezést segítő eszköz) nélkül alkalmazhatók a gyógyszerek, vagy a kezelést az orvosnak kell elvégeznie. A Canesten készítményről ismert ,hogy adható terhességben is.Vény nélkül is kapható. Erre nem rendeződik,akkor várjon a menstruáció idejéig,keressen fel ismételten nőgyógyászati szakrendelést.
    A vérzési idő szerint ez már 10 hetes terhesség. 6 hetes terhességi korban már látható az embrió szív működéssel. 09.06.-án hüvelyi ultrahanggal nem látható embrió akkor ez missed ab.-nak felel meg. Ez esetben a műtéti beavatkozásra van szükség,a terhesség befejezése jön szóba. Keressen fel intézményt,akkor ott még egyszer ultrahang vizsgálat történik a beavatkozás előtt.Ezután kerül sor a beavatkozásra.