Mire képes az erős immunrendszer a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, és mire nem?

Dr. Szabó Zsuzsanna
Szerző: WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Milyen hatással van a SARS-CoV-2 az immunrendszerre, legalábbis mit tudunk ezen a ponton? Mire lehet képes egy optimálisan működő immunrendszer e vírus ellen, és mi az, amire nem?

A téma cikkei

2/1 Hogyan reagál immunrendszerünk a különböző kórokozókra?
2/2 Mire képes az erős immunrendszer a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, és mire nem?

A SARS-CoV2 vírusról kimutatták, hogy drámai módon befolyásolja immunrendszerünk számos sejtjét és útvonalát. A SARS-CoV2-vel fertőzött betegek halálozásának növekedése összefüggésben áll a fokozott gyulladásos válaszokkal, más néven citokinviharral, amelyek többszervi elégtelenséghez vezetnek, és jelentősen hozzájárulnak a COVID-19 betegek halálozásához.

A SARS-CoV-2-re adott veleszületett immunválasz nem teljesen tisztázott, de a közelmúltbeli eredmények azt jelzik, hogy a fertőzött betegek tüdejében megnövekedett a veleszületett immunsejtek száma, és magas a proinflammatorikus citokinek szérumszintje.

A SARS-CoV-2 kikerüli immunrendszerünket

Annak ellenére, hogy a veleszületett immunrendszer képes felismerni és reagálni a SARS-CoV2-fertőzésre, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 számos mechanizmus, például a veleszületett immunsejtek működésének rendellenességei és a vírusellenes immunválasz elnyomása révén kikerüli immunrendszerünket. A veleszületett immunválasz gátlása mellett a SARS-CoV-2 megváltoztatja az adaptív immunsejtek funkcióit is, beleértve a T-limfociták kimerülését okozza. A T-limfociták számának csökkenése rosszabb kimenetelű COVID-19 betegséggel jár. Ezenkívül a fennmaradó T-sejtek szabályozatlan funkcióval rendelkeznek. Ebből az látszik, hogy a koronavírus-fertőzés esetén nem biztos, hogy minden klasszikus „immunerősítő terápia” hatékonyan működik.

Ahogy láthatjuk, bár sokféle életmód-változtatás és odafigyelés lehetséges, amelyek segítenek erősíteni az immunrendszert, mégis egy komolyabb munkahelyi megterhelés, vagy váratlan, érzelmi tartalékokat kimerítő esemény is elég lehet ahhoz, hogy ez a finom egyensúly akár tartósan megbillenjen. Így illúzió azt hinni, hogy az immunrendszer egy „ bombabiztos szkafander”, hisz ilyen esetekben extrémen fogékonyak lehetünk bármilyen kórokozóra, klasszikusan a légútiakra (ilyen a COVID-19-et okozó koronavírus is), főleg, ha annak csíraszáma meghalad egy bizonyos szintet a belélegzett levegőben.

A COVID-19 elleni védőoltás (vakcina) megnehezíti a vírus helyzetét

A beoltottak szervezetében már eleve ott vannak azok a memóriasejtek, illetve egyéb immunsejtek, amik a koronavírusra specifikusak és készen várják a tamadást, vagyis nem egy idegen, korábban ismeretlen vírus támad, hanem felkészült rá az immunrendszer, "ismerős" neki a patogén, s a vírust az előzőekben ismertetett módon hatékonnyá tevő "fertőzési stílus" is. Az oltottak szervezetében tehát a vírus nem tud olyan sikeresen szaporodni, mint az oltatlanokéban.

A SARS-CoV-2 nagyon virulens és fertőző, pont azért veszélyes, mert ezen tulajdonságai miatt még inkább hajlamos mutálódásra, és gazdaszervezetet is gyorsan talál, és ezért gyorsan megtalálja az "újabb kibúvót" is. Ezért kellenek a korlátozások, és ezért lenne jó, ha minél többen élnének az oltás lehetőségével.

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Felhasznált irodalom:

  1. Biotics Research
  2. Penn Medicine
  3. The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity (NCBI)
  4. MSUToday
Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Tbc-s agyhártyagyulladás: mit kell...

A tuberkulózis (gümőkór, tbc) a tüdő bakteriális fertőzése. A tbc-s agyhártyagyulladás (tbc-s meningitis, rövidítve TBM) a tuberkulózis...

Továbbra is emelkedik a szennyvízben...

Országos átlagban tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19...

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a COVID-19 fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Poszt-COVID stressz zavar és COVID...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.