Laktózérzékenység - Nem mindig jó a diagnózisunk

MTI
megjelent:

A magukat laktózérzékenynek vélő páciensek több mint felének valójában nem volt problémája a tejcukor emésztésével - állapították meg vizsgálatukban spanyol kutatók.

"Elterjedt hiedelem a páciensek körében, akiknél hasi panaszok jelentkeznek, hogy ezeket a tejtermékekben lévő laktóz okozza" - írták a barcelonai Vall d''Hebron egyetemi kórház kutatói a Clinical Gastroenetrology and Hepatology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Hogyan különíthető el más betegségektől?

Irritábilis bél szindróma. A tejcukor-érzékenységhez hasonló panaszokat okozhat az irritábilis bél szindróma, ezért a két betegség könnyen összetéveszthető, ugyanakkor egy betegnek lehet egyidőben mindkét betegsége. A tej elhagyása az étrendből segíhet a diagnózisban.
Tejfehérje-allergia. Gyakran összetévesztik a laktóz intoleranciát a tehéntejfehérje (laktalbumin vagy kazein) allergiával, rövidebben tejfehérje-allergiával vagy tejallergiával. Ez utóbbi, sokkal ritkább kórképnél minimális tejbevitel is tüneteket vált ki, laktózintolerancia esetén a tejbevitel és a panaszok jelentkezése arányos, kis mennyiség esetén nincsenek komoly tünetek.

A tesztben egy deciliter tejnek megfelelő mennyiségű tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképződés és puffadás, mint otthon. A 353, emésztési panaszokkal jelentkező emberből 189-ről derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben.

A kutatók nem tudják pontosan, mi okozhatja, hogy otthon mégis emésztési panaszai vannak az érintetteknek. Feltételezik, hogy irritábilisbél-szindróma okozhatja, esetleg szervezetük "emlékszik" vissza egy korábbi, túlzott mennyiségű laktózterhelésre.

A tejtermékekben lévő laktózt egy enzim, a laktáz segítségével bontja le a szervezet. Amikor azonban kevés az enzim, a maradék tejcukor baktériumok tápanyagává válik, miközben nagy mennyiségű gáz képződik.

Ez a tejcukor különféle erősségben jelentkező felszívódási zavara, amely azonban nem azonos a teljes laktózintoleranciával, amelynél a hasi fájdalom és puffadás tünete a laktóz elfogyasztását követően gyorsan - szinte azonnal - jelentkezik.

(MTI)

Cikkajánló

Laktózintolerancia - Hogyan lehet felismerni?

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Laktózérzékenység
A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát (laktózérzékenységet) okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.
Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.