A rossz lehelet okai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Nagyon hétköznapi probléma, és éppen ezért számtalan oka lehet a rossz leheletnek. Ez az igen elterjedt probléma kellemetlen érzéseket kelt mind az érintett személyben, mind annak környezetében.

Az állandó rossz leheletet általában azok a bűzös gázok okozzák, amelyek a fogainkat és az ínyünket borító baktériumok bocsátanak ki. A leggyakrabban előforduló okok a következőkre vezethetők vissza:

Étel

Természetesen mindenki előtt ismeretes tény, hogy a hagyma és a fokhagyma rossz leheletet okoz. Mikor eszünk, az étel bejut a vérkeringésbe, onnan a tüdőnkbe. Így kerül sor arra, hogy kilégzésnél rossz a leheletünk. Mindez addig tart, amíg testünk fel nem dolgozza az ételt. Ha nem tudsz rögtön étkezés után fogat mosni, próbáld meg kiöblíteni a szád egy kis vízzel, segít megszabadulni az ételmaradéktól. Abban az esetben, ha az ételhez friss petrezselymet szolgáltak fel díszítésként, rágd össze- természetes szájfrissítő!

Bővebben Rossz lehelet: Az étrendben keresendő okok

Nem megfelelő szájhigénia

Ha kellemetlen szájszagtól szenvedsz, a megfelelő fog- és nyelvmosás, valamint a fogselyem használata sokat segíthet. Megfelelő szájápolás hiányában az étkezés után szánkban maradt ételmaradékok és baktériumok rossz leheletet okoznak. Ezért fontos a helyes fogmosási technika és fogselyemhasználat elsajátítása, valamint a tanultak rendszeres használata.

Dohányzás

Az általános egészségre gyakorolt káros hatásai mellett a dohányzás nemcsak a fogakat és ínyt betegíti meg, hanem rossz leheletet is okoz.

Bizonyos gyógyszerek

Néhány gyógyszer, mint például az antihisztaminok okozhatnak kellemetlen szájszagot, mivel kiszárítják a szájat.

Szájszárazság (Xerostomia)

Szájszárazság akkor fordul elő, mikor a nyálképzés csökken. Amint már említettük, okozhatják bizonyos gyógyszerek, de nyálképzési problémák, hosszú beszéd, testgyakorlat, diéta, dohányzás, folyamatos szájon át történő légzés vagy alkoholfogyasztás is. A szájszárazság elkerülése érdekében igyon sok vizet, rágjon cukormentes rágógumit. Mindez stimulálja a nyálképzést, ami tisztítja a szájüreget, eltávolítja a baktériumokat és ételmaradékot.

Ínybetegségek

Azok, akiknek bakteriális eredetű ínygyulladásuk van, sokkal inkább ki vannak téve a rossz lehelet okozta kellemetlenségeknek, hiszen itt telepednek meg a rossz szájszagért felelős baktériumok. Normális esetben az íny és a fogak közötti kicsiny távolság 1-3 mm. Ínygyulladás esetében ez a távolság nő, 5 mm. Vagy annál nagyobb is lehet. A baktériumoknak így több helyük van a megtelepedéshez, amit ki is használnak.

Egyéb egészségügyi rendellenességek

Egyes betegségek is okozhatnak rossz szájszagot, ilyenek például a légúti fertőzések, krónikus hörghurut, diabétesz, és a különféle máj-, vese- és bélbetegségek.

Amennyiben állandó kellemetlen szájszagtól szenved, melyet a megfelelő szájhigéniás kezelés sem mulaszt el, keresse fel fogorvosát. A rossz lehelet gyakran figyelmeztet valamilyen szájüregi vagy légúti fertőzés jelenlétére.

WEBBeteg logó WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.