A kellemetlen lehelet okai és megszüntetése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A szájszag oka legtöbbször magában a szájban keresendő, ezért az első lépés, amit a probléma megoldása érdekében tehet, hogy felkeres egy fogorvost, aki megpróbálja felderíteni az okokat, és ha esetleg komolyabb betegség áll a háttérben, további vizsgálatokat javasol.

Az esetek 70 %-ában egyszerű a megoldás. A krónikus szájszag közvetlen okai majdnem mindig a szájüregben elszaporodó baktériumok és gombák. Rossz tömés, vagy korona, szuvas fog vagy fogínybetegség, fogkő felelős a kellemetlen leheletért, ezek kezelésével a probléma megszűnik. Az ilyen jellegű gondokat házilag nem lehet kiküszöbölni, mind orvosi kezelést igényel.

Ha fogászati probléma nem igazolódik, akkor forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. Előfordulhat, hogy az arcüreg vagy a garat valamely betegsége okoz kellemetlen leheletet.

Ha továbbra sem sikerült megtalálni a baj forrását, szükség lehet a gyomor- és a bélrendszer vizsgálatára, különösen, ha a rossz lehelet mellett más tünetek is fennállnak, így például hasfájás, puffadás, székrekedés vagy hasmenés.

A rossz lehelet forrása lehet a légutak, a hörgők vagy a tüdő valamely betegsége is.

Természetesen nem csak az előzőekben felsorolt komoly betegségek okozhatnak kellemetlen leheletet, lehet egészen ártalmatlan oka is, így például fokhagyma vagy túl kevés folyadék fogyasztása, esetleg nem megfelelő szájhigiénia. Ha azonban a probléma tartósan fennáll, mindenképp kérjen tanácsot fogorvostól, és ha szükséges, végeztesse el a további vizsgálatokat!

Hogy szüntethető meg a kellemetlen lehelet?

Az első lépés a következetes és optimális szájhigiénia, mely magába foglalja a napi legalább kétszeri főétkezések utáni fogmosást, a fogselyem használatát és a napi nyelvtisztítást. Fogai állapotát rendszeresen ellenőriztesse fogorvossal, és kezeltesse a problémákat! Ha valamennyi fogápolási szabályt betart, de mégsem szűnik meg a probléma, bátran forduljon fogorvosához, ne szégyelljen segítséget kérni!

Fogas kérdés: Hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

A fogmosás helyes technikája

Ez is érdekelheti A nyelv betegségei

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; mg-experte.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.