Mit lehet tenni szájszárazság ellen?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A száj kiszáradása normális jelenség idősebb életkorban, stresszhelyzetben vagy idegesség hatására. Ha azonban a szájszárazság tartós állapottá válik, nem csupán kellemetlenséget okoz, hanem komoly egészségügyi problémára hívhatja fel a figyelmet.

A nyál emésztőenzimeket tartalmaz, így legfontosabb szerepe a táplálékrészek bizonyos alkotóelmeinek lebontásában van. Emellett védi a fogakat a szuvasodástól és megakadályozza a fertőzések terjedését.

A szájszárazság jellegzetessége, a szárazságérzet mellett a nyálkahártya tapadása, nyelési nehézségek, égő érzés a nyelven, a torok kiszáradása, valamint az alsó- és felsőajak összetapadása. A szájszárazsággal járó ízérzékelés romlása, a fémes íz a szájban, a gyakori szájszag, a rágási- és beszédbeli nehézségek mind olyan tünetek, amelyeket komolyan kell venni. Súlyosabb esetben akár sebek és hólyagok is megjelenhetnek.

A szájszárazság okai

Több oka is lehet annak, hogy a nyálmirigyek nem működnek megfelelően, és emiatt szájszárazság alakul ki. Oka lehet a cukorbetegség, az anyagcserezavar, továbbá autoimmun betegségek – mint például a nyálmirigyek megnagyobbodásával járó Sjögren-szindróma – tüneteként is megjelenhet.

Nők esetében gyakran hormonális változások állnak a háttérben, így terhesség, szoptatás vagy a menopauza alatt is fokozottabban jelentkezik szájszárazság. A dohányzás is egyértelműen szárítja a száj nyálkahártyáját, sőt a dohányzás további szájüregi problémákat okoz.

Szájszárazságot okozhatnak bizonyos gyógyszerek is, így például gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, allergia elleni gyógyszerek, magas vérnyomás elleni szerek és a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek.

A kellemetlen tünet a daganatos betegek kezelése során a kemoterápia velejárója is lehet, az onkológiai kezelések egyik jellemző mellékhatása lehet a szájnyálkahártya-gyulladás, és ennek nyomán a szájszárazság..

Mi a megoldás?

Törekedni kell az oki terápiára, tehát ha a háttérben betegség igazolódik, azt kell kezelni, és a szájszárazság tünetei is mérséklődni fognak. Ha a probléma forrásai az elzáródott nyálmirigyek, akkor az orvos gyógyszeres kezelést ír fel. A dohányzás abbahagyása is minden esetben indokolt.

Ha a szájszárazság oka nem szüntethető meg, akkor szájnedvesítő gél, vagy fluoridtartalmú szájöblögető alkalmazható. Hatásos lehet víz vagy cukormenetes ital időnkénti kortyolgatása, a magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök (pl. a görögdinnye vagy az uborka) fogyasztása. Javasolt a szájszárazságot okozó innivalók elkerülése, amilyen a kávé, a tea és a cukros üdítőital. Kerülendő az alkohol, a csípős és sós ételek fogyasztása.

Egyes fűszerek, ízek (mint pl. a citrom és a cayenne bors) képes fokozni a nyáltermelődést, de csak ép száj nyálkahártya mellett javasolt a használata. Az aloe vera növény zselészerű anyaga egy védőbevonatot képes létrehozni a szájüreg belsejében, ezzel is képes csökkenteni a szájszárazságot. Egyes olajokkal (oliva, kókuszolaj) végzett öblögetés szintén használható tüneti kezelésre, de fontos, hogy ne nyeljük le az olajat, mert az hashajtó hatású. A nyáltermelést segítik a cukormentes rágógumik és a cukormentes kemény cukorkák is.

Lásd még A nyelv betegségei

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Gesundezaehne24.de
Lektorálta és aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.