Mit jelenthet a savanyú szájíz?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

Sok esetben nincs mögötte komolya baj, az érzés csak átmeneti, de ha néhány napnál tovább fennáll a savanyú szájíz, érdemes átgondolni, nincs-e eltérés a háttérben.

Természetesen a szájüregben érzett ízt befolyásolja az elfogyasztott táplálék is. Amennyiben ez savanykás volt (pl. citrom, káposzta, savanyított ételek stb.), akkor természetesen nem kell problémára gondolni.

Mi okozhatja azt, ha a szájüregben érzett savanyú íz nem szűnik, vagy visszatér?

Dohányzás

A dohányzás nagyon gyakran okoz kellemetlen, savanykás szájízt. Elsősorban a hagyományos dohánytermékek használata, főleg nagy mennyiségben. Ezeknek amellett, hogy önmagukban is rossz, savanyú szájízt eredményeznek, közük lehet a fogak romlásához, fertőzések, daganat megjelenéséhez is.

Rossz fog, fogínygyulladás

Van, hogy a fogszuvasodásnak, fogyínygyulladásnak nem a fájdalom, duzzanat az első jele, hanem a kellemetlen szájszag, ami nem tüntethető el otthoni fortélyokkal. Sokszor gyulladás mellett már komolyabb fertőzés, akár tályog is megjelenhet.

Kiszáradás

Kiszáradás esetén is jelentkezhet savanyú szájíz. Hasmenéses kórkép, magas láz, égés, rossz vagy leromlott állapot esetén, esetleg időskorban könnyebb kiszáradni, de alapvetően mindenkinek szükséges lenne a megfelelő napi folyadékmennyiséget bevinni. Ez 10 testtömeg kg-onként kb. 4 dl folyadék naponta.

Felső légúti fertőzések

Főleg az orrüreg, melléküregek, garat-gége területén lévő gyulladásos kórképek, amelyek váladéktermelődéssel járhatnak, nem kezelt formában krónikussá válva, vagy szövődményt okozva, szintén járhatnak savanyú szájízzel.

Reflux (GERD)

A refluxbetegség velejárója a savas visszaáramlás elsősorban a gyomorból, de akár epés reflux is okoz maró, savanyú szájízt, akár fájdalmat is végig a nyelőcsőben.

Emésztési zavarok

Puffadás, teltségérzet, akár székletpanaszok velejárója is lehet. Sok esetben a sok szénhidrátfogyasztás, renyhe emésztés okozza az ételek erjedését a bélrendszerben.

Felszívódási zavar, gyulladások az emésztőrendszerben

Nem megfelelő emésztés révén lehet járulékos tünet a savanyú szájíz.

Kemoterápia, sugárkezelés, ritkán bizonyos hétköznapi gyógyszerek

Kemoterápia, sugárkezelés, ritkán bizonyos hétköznapi gyógyszerek is okozhatnak savanykás szájízt.

Mi a teendő?

Huzamosabb ideig fennálló panasz esetén érdemes utánajárni az eltérésnek.

Első körben, ha van károsító tényező – mint a dohányzás – annak mellőzése szükséges. Megfelelő szájhigiénia, könnyű vegyes étrend, sok folyadék fogyasztása ajánlott.

Szükség esetén fogorvosi, szájsebészeti vizsgálat javasolt. Ha felmerül betegség gyanúja a háttérben, belgyógyászati vagy gasztroenterológiai vizsgálat lehet szükséges, ez vagy magán úton vagy beutalóval vehető igénybe, utóbbit kérje háziorvosától, aki panaszai ismeretében maga is tud tanácsot adni, illetve szükség esetén a megfelelő szakrendelésre irányítja Önt.

Tovább

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Testmozgás
Testmozgás

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai.

Haspuffadás
Haspuffadás

Segíthetnek a probiotikumok?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.