A nyelvtisztítás fontossága

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos megjelent:

A fogmosás, a fogselyem használata és az öblögetés mellett, a rendszeres nyelvtisztításra is érdemes odafigyelni a megfelelő szájhigiénia érdekében.

A rossz szájhigiénia okozza a kellemetlen szájszagot

A közhiedelem szerint a kellemetlen szájszag oka többnyire valamilyen gyomorprobléma. Valójában a szájszag sokkal inkább a rossz szájhigiénia jele. Ha a fogmosás mellett, a nyelvtisztítás is része a szájápolásnak, 85 százalékkal enyhül a szájszag.

Előfordul, hogy a nyelv fehéres árnyalatú. A fehér nyelv nem csak kellemetlen látvány, de a rossz lehelet egyik fő forrása is. A fogmosás és a szájöblítés mellett, ajánlott minden reggeli étkezés és lefekvés előtt időt szánni a lepedék és a nyálka eltávolítására.

Fogas kérdés: hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.
Fogas kérdés: hogyan mossuk?

A nyelv hátsó részét is meg kell tisztítani

A nyelv felületén szaporodik a legtöbb baktérium. Ezek felelősek a fog- és ínyproblémák kialakulásáért. A nyelv első része általában öntisztító, de a hátsó rész nehezen tisztul meg magától. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a nyelv tisztítása a rossz lehelet elmulasztásának leghatékonyabb módja. Ilyenkor nem magát a baktériumot távolítjuk el, hanem az azt tápláló ételmaradékot és lerakódást.

Nyelvtisztítás - Hogyan csináljuk?

Fogkefével történő nyelvtisztítás esetén, hátulról előre irányuló mozdulatokkal finoman végig kell mosni a nyelv felületét. A hátsó részeknél, ahol különösen fontos a tisztítás, eleinte a fogkefe öklendezési reflexet vált ki.

A fogselyemből egy hosszabb, nagyjából 30 centiméteres darab szükséges. A selyem két végét a középső ujjak köré kell tekerni, és a mutató ujjakkal lefelé nyomni. A kinyújtott nyelven hátulról előre irányuló mozdulattal kell a selymet mozgatni. Közben ajánlott vízzel öblíteni. A nyelvkaparó használati elve, hasonló a fogselyeméhez, de ennek a kialakítása megfelelőbb arra, hogy a nyelv teljes felületét - a leghátsó régiókat is - elérje.

A nyelvtisztítás legyen a fogmosás része! Még a fejlett országokban is csak kevesen vannak tisztában a szájhigiénia jelentőségével, ezért fontos, hogy tudatosítsák az emberekben, melyek a megfelelő szájápolás lépései.

Tovább A nyelv betegségei

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.