A fémes szájíz okai és megszüntetése

szerző: Dr. Pukoli Dániel - WEBBeteg
frissítve:

Számos oka lehet annak, ha a szánkban fémes ízt érzünk. A rossz szájhigiéniától kezdve a gyógyszerek mellékhatásán át egészen a terhességig, de ritkább esetben egyes betegségek kisérőtüneteként is megjelenhet. Az esetek döntő többségében a jelenség megszüntetéséhez általában még orvosi segítségre sincs szükség, de vannak bizonyos kórállapotok, melyeknél figyelmeztető tünet lehet a fémes szájíz megléte.

A fémes szájíz kialakulásának lehetséges okai

1. Rossz szájhigiénia

A rossz vagy szegényes száj- és fogápolás igen könnyen ízérzészavarhoz vezethet, melynek kísérőtünete a rossz lehelet és duzzadt, vörös, akár vérző íny. A fog és ínyproblémák kialakulásának lehetőségét megelőzhetjük a rendszeres fogmosással és szájöblítéssel, továbbá az időszakonkénti fogkő-eltávolítással.

2. Emésztési zavar, ételallergia

Gyomorégés, refluxbetegség és emésztési zavar szintén gyakori oka lehet a fémes szájíz kialakulásának. A leggyakoribb tünetek ezeknél az állapotoknál az étkezést követően fellépő puffadás, böfögés és égő érzés a mellkasban. Ezen kórállapotok megszűnése után az ízérzet is normalizálódni fog.

A fémes ízt különböző ételallergiák is okozhatják. Bizonyos ételek (pl. tengeri kagyló vagy csonthéjas diófélék) első alkalommal való elfogyasztása után fellépő ízérzészavar nagy valószínűséggel ételallergia jele.

3. Terhesség

Egyes várandós nők fémes szájízről számolnak be terhességük első trimeszterében, míg mások bizonyos szagokra reagálnak érzékenyebben. Ezen jelenségek oka ezidáig még teljesen nem tisztázott, de a legszélesebb körben elfogadott magyarázat a korai terhességben bekövetkező hormonális változásokra helyezi a hangsúlyt. Jó hír azonban, hogy a fémes szájíz ebben az esetben csak időleges és általában a terhesség második felére magától megszűnik.

4. Orrmelléküreg-problémák

Az ízérzés szoros kapcsolatban van a szaglással, ezért amikor a szaglás folyamatában valamilyen zavar keletkezik, az kihathat az ízérzésre is. A szénanátha, a megfázás, az arcüreggyulladás és egyéb felső légúti fertőzések mind a szájíz megváltozását okozhatják. Felismerésükben a jellegzetes kísérőtünetek, mint az orrfolyás, orrdugulás, torokfájás és köhögés segíthetnek. Itt is elmondható, hogy a fémes szájíz idővel, a kórállapotok megszűnésével együtt elmúlik.

Ritka esetben a belső fül műtétje során a chorda tympani (arcideg egyik ága, mely a nyelv elülső kétharmadának ízérző idegellátását biztosítja) megsérülhet, ami szintén ízérzészavarhoz vezethet.

5. Gyógyszerek és vitaminok

Egyes gyógyszerek, mint az antibiotikumok (clarithromycin, metronidazole), vérnyomáscsökkentők (captopril), a köszvénynél és a csontritkulásnál alkalmazott gyógyszerek, glaukóma ellenes szerek (methazolamide), az antidepresszánsok és a líthium (pszichiátriai betegségeknél alkalmazták) fémes ízt okozhatnak. Általában ezen gyógyszerek abbahagyása után a fémes szájíz is elmúlik.

A terhességi vitaminok (vas-, kalcium-, réz-, cink- vagy krómtartalmú multivitaminok) és a cinktartalmú megfázás elleni tabletták szintén fémes szájízt hagyhatnak maguk után.

6. Kemoterápia és sugárterápia

Keserű vagy fémes íz érzése a szájban gyakori mellékhatás tumoros betegeknél kemo- és radioterápiát követően. Ezt a jelenséget angolul “chemo mouth”-nak is nevezik és a kezelés befejezése után általában megszűnik.Vizsgálatok igazolják, hogy a D-vitamin vagy a cink segít megelőzni az ízlelési zavart kemo- és radioterápián átesett betegeknél. Ez azt jelezheti, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő (túlzott vagy éppen hiányos) bevitele ízérzészavarhoz vezethet.

7. Központi idegrendszeri zavarok

A nyelven található ízlelőbimbókat ellátó agyidegek károsodása, az ízérzés folyamatában részt vevő agyi pályák és központok sérülése szintén fémes szájíz kialakulásához vezethet. A leggyakoribb központi idegrendszeri megbetegedések, melyek ízérzészavart okozhatnak: szklerózis multiplex (SM), stroke, Parkinson-kór, demencia, epilepszia, agydaganatok. A betegségek kialakulásával párhuzamosan az ízérzészavar mellett az étvágy csökkenése és a nyelési nehezítettség is gyakori társtünetként jelentkezik.

8. Kávé

Érdekességképpen megjegyzendő, hogy nagy mennyiségű kávé fogyasztása ritka esetben szintén fémes ízérzetet eredményezhet.

Módszerek a fémes szájíz elfedésére és a kellemetlen ízélmény csökkentésére

  • cukormentes rágógumi, mentolos cukorka használata
  • rendszeres fogmosás étkezés után
  • változatos főzés, új ételek, italok, fűszerek kipróbálása
  • étkezésenként egyszerre kevesebb étel fogyasztása, korai vacsorázás, szükség esetén antacidumok használata
  • kemo- és sugárterápián átesett betegeknél segíthet a több citromlé, ecet, savanyúság, hideg és fagyos ételek fogyasztása, illetve a fűszerek és az édesítők bőségesebb adagolása az erősebb ízélmény kialakítása miatt
  • nem fémből készült evőeszközök, tányérok, edények használata
  • dohányzás abbahagyása és a túl sok kávé fogyasztásának mellőzése

Mikor ajánlott felkeresni egy egészségügyi szakembert?

Az ízlelés fontos szerepet játszik egyrészt a jóllakottság érzésének kialakulásában, másrészt a romlott ételek felismerésében. Éppen ezért az ízérzészavarnak komoly következményei lehetnek: az ízérzészavar alultápláltsághoz (malnutrio), depresszióhoz, fogyáshoz vagy éppen elhízáshoz is vezethet. Mindezek mellett fontos figyelmeztető tünet lehet bizonyos betegségek kialakulása előtt, úgy mint a Parkinson-kór és a demencia.

A fémes íz gyakran magától elmúlik, ha a kiváltó okot megtaláljuk és megszüntetjük. Mindenképpen ajánlott felkeresnie kezelőorvosát, ha a rossz szájíz hosszabb ideje fennáll vagy a kiváltó okot nem ismeri.

Tovább Az ízérzékelés zavarai

Dr. Pukoli DánielForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pukoli Dániel
Forrás: healthline.com, webmd.com

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.