Milyen betegségre utalhat a viszketés?

Szerző: Ötvenentúl

A viszketés élettani okainak kérdése borzasztóan összetett: helyi vérbőség és vérellátási zavarok, a bőr extrém felmelegedése vagy lehűlése, biológiailag aktív anyagok, például hisztamin felszabadulása is állhat a hátterében.

A téma cikkei

2/1 Milyen okai lehetnek a viszketésnek?
2/2 Milyen betegségre utalhat a viszketés?

A viszketéseket hátterük alapján, némileg önkényesen, két nagy csoportba oszthatjuk: bőrgyógyászati és belszervi betegségekre. Az elválasztás azért erőltetett, mert minden szerv működése összefügg, átfedik egymást, így különbséget tenni viszketés és viszketés között kicsit testidegen, és tudományosan sem feltétlenül állja meg a helyét.

Bőrgyógyászati viszketés

Az allergiás bőrkiütések a leggyakoriabbak. Gyógyszerallergia első jele lehet, ha a viszketés néhány nappal megelőzi a kiütés megjelenését.

Kínzó viszketéssel jár az ekcéma, valamint a fertőzés, például a bőrgombásodás és a vírusos eredetű herpesz.

A rühesség újabban ismét gyakoribb. Kórokozója, a rühatka a bőrben apró, pattanásszerű elváltozásokat okoz, rendszerint az ujjakon és a hajlatokban, a csukló, a hónalj és a comb tájékán. Mivel szoros testi kontaktussal terjed, általában a rokonok is megfertőződnek.

A bőrtünetek nélkül jelentkező, bőreredetű viszketés leggyakoribb oka a bőr kiszáradása, például a túl gyakori szappanos fürdő, de akár a központi fűtés miatt is.

Különösen az időskorra jellemző a száraz bőr, mely igen makacs, nehezen kezelhető, egész testre kiterjedő viszketegséget okozhat.

Ezt olvasta már? Szemviszketés - Milyen betegség tünete lehet?

Belszervi viszketés

A belső szervek ártalmainak számos oka lehet. Ezért minden olyan esetben, amikor bőrkiütés nélkül jelentkezik viszketés, belgyógyászati kivizsgálás is szükséges. A cukorbetegség egyik első – ezért legfontosabb, figyelemfelhívó – tünete a viszketés, de a háttérben vese- és májbetegségek is lehetnek. Ez utóbbiakért a sárgaságért felelős bilirubin felhalmozódása a felelős. Bizonyos vérképzőszervi rendellenességekhez is társulhat, pajzsmirigy-túlműködésnél vagy klimaxos panaszoknál pedig a fokozott izzadás okoz viszketést.

A nyálkahártya-viszketések jellegzetes helye a torok, a garat, illetve az orrgarat. Utóbbi sokszor tüsszentést, nemritkán tüsszentéses rohamokat provokál. Számos oka lehet: a por közvetlenül izgatja a nyálkahártyát, allergiás náthában pedig a porban lévő atka okoz tüsszentési rohamot.

Megkülönböztető jel, hogy allergiában egyéb tünetek, például allergiás kötőhártya-gyulladás is kísérheti. Az orrgarat viszketésérzése bevezető jele lehet az itt kezdődő vírusbetegségeknek, közönséges náthának, de az influenzának is. Ilyenkor a viszketés hátterében megtaláljuk a nyálkahártya kiszáradását is, a gyulladásos jelek mellett.

(Ötvenentúl)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Bőrkaparás, viszketés, pszichiátria

Egy az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a viszketésről beszámoló személyek körében kétszer akkora az esélye egyes...

Bőrviszketés - Nem csak a száraz...

A bőrviszketés (pruritus) egyik leggyakoribb oka a bőr fokozott kiszáradása. A bőrszárazság első tünetei már 35-40 év között jelentkezhetnek, de...

Atópiás dermatitisz és ekcéma: Így...

Az atópiás dermatitiszben és az ekcémában a legrosszabb a bőr rendkívül erős viszketése. A vakarás csak ingerli a bőrt és még jobban fokozza a...

Amikor a viszketés egy figyelmeztető...

Szinte mindenki tapasztalta már legalább egyszer az orvosok által pruritus néven emlegetett idegesítő, elhúzódó viszketést. Noha legtöbbször...

Milyen okai lehetnek a viszketésnek?

A száraz bőr abban az esetben is okozhat viszketést, ha egyéb bőrelváltozással, például kiütéssel nem társul. A viszketés hátterében azonban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.